Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brambory

 

Květákové placičky

1 větší květák, 4 vejce, 100 g polohrubé mouky, 100 g strouhanky, 1 dl mléka, sůl.

Květák vaříme ve slané vodě asi 10 minut. Měkký ho pokrájíme na drobno, přidáme vejce, mouku, strouhanku a mléko, ochutíme solí. Vše dobře promícháme. Lžící tvoříme menší placičky, které vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme po obou stranách dozlatova. Podáváme jako samostatný pokrm, případně můžeme doplnit jako přílohu vařené brambory a hlávkový salát.

Pečené brambory se slaninou

1000 g brambor
1 lžíce oleje
150 g slaniny
150 g plátkového sýra
pecene-brambory-se-slaninou.jpg
200 ml kysané smetany
hrst nasekané pažitky

2 cibule
sůl

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme vyšvařit. Vyjmeme a na výpeku orestujeme cibuli nakrájenou na kolečka do zlaté barvy. Pekáček vymažeme a naskládáme do něj osolené a okořeněné brambory, posypeme petrželkou a slaninou adáme další vrstvu brambor. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme. Před dopečením polijeme okořeněnou smetanou, sýrem a dopečeme do růžové barvy.

Mezi vrstvy můžeme dát nějaké kořeněné maso, já dala uzené.

Zapečené brambory s brokolicí

1000 g vařených brambor ve slupce, brokolice, 2 smetany ke šlehání, eidam v celku strouhaný nahrubo, sůl,3 větší cibule, 3 syrová vejce, 250 g uzené maso nebo salám, sůl, pepř, lžička medvědího česneku, lžíce koření Medvědí gril, olej, 100 ml mléka

zapecena-brokolice-s-klobasou.jpg

Brokolici rozebereme na růžičky a asi deset minut povaříme a poté zchladíme ve studené vodě. Cibuli nakrájíme na měsíčky a orestujeme na troše oleji do zlaté barvy, vyndáme a na zbylém oleji orestujeme maso nebo salám nakrájený na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zapékací mísu vymažeme a na dno dáme kolečka brambor, osolíme opepříme, posypeme cibulí, medvědím česnekem, brokolicí a masem, opět navrstvíme brambory a opakujeme. Poslední vrstva jsou brambory. Dáme péct na 200°C asi na 20 minut. Do hrnečku dáme mléko a rozklepneme vejce, rozkvedláme a nalejeme na brambory a pečeme dalších 20 minut na 180°C až jsou brambory na povrchu zlaté. Kdo chce, může ke konci pečení posypat sýrem.

Tyhle brambory dělám v domácí pekárně, nastavím program pečení. 

Bramborové drapáky

1000 g vařených brambor ve šlupce, 300-350 g hladké mouky, sůl, 2 lžíce rozpuštěného sádla a sádlo na potření

bramborove-drapaky.jpg

Brambory oloupeme a umeleme na masovém strojku nebo na jemno nastrouháme, přidáme sůl, sádlo a mouku a uděláme vláčné těsto. V robotu je to jedna dvě hotové. Pracujeme rychle, těsto se roztéká, když delší dobu je v klidu. Z těsta uděláme válec, rozdělíme na kousky, asi jako větší vejce. Rozválíme na placku, potřeme rozpuštěným sádlem a stočíme do ruličky, kterou pak stočíme jako šneka. Rukou trochu rozplácneme a uděláme nožem mřížky, potřeme sádlem a dáme na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 30 minut, dokud nejsou drapáky růžové. Podáváme k hustým polévkám.

Chlupaté knedlíky (klouzáky)

 1000g syrových brambor, 1 vejce, 150 - 200 g hrubé mouky, 100 g strouhanky, sůl

chlupate-knedliky-s-houbami.jpg

 Brambory jemně nastrouháme, vyluhovanou vodu slijeme, škrob usazený na dně vmícháme do brambor a smícháme s vejcem, solí, moukou, strouhankou. Zkusíme jeden knedlík uvařit, když nebude držet, tak přidáme mouku nebo strouhanku. Hodně promícháme, lžící nabíráme těsto a v ruce ho trochu vytvarujeme.

Knedlíky velikosti slepičího vejce hned házíme do vařící osolené vody, vaříme 8-10 minut.

Bramborové placky 

1 kg brambory, 350 g hladké mouky ,3 lžíce rozpuštěného másla nebo sádla, sůl, máslo na potření

bramborove-placky-i.jpg

Brambory umyjeme a uvaříme ve šlupce, nejlépe den dopředu. Druhý den oloupeme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme mouku, máslo a sůl. Hmotu dáme na vál nebo lépe do robotu a dobře ji propracujeme s hladkou moukou a máslem na vláčné těsto. Utvoříme váleček, který nakrájíme na stejné kousky. Vyválíme z nich tenké placky a opečeme je z obou stran na suché pánvi nebo přímo na plotně tak, aby se na plackách tvořily puchýře, které ale nemají být tvrdé. Ještě horké placky potřeme máslem a ihned podáváme.

Francouzské brambory

1000g vařených brambor ve slupce, 3 větší cibule, hrášek, 4 vařená vejce, 3 syrová vejce, 250g uzené maso nebo salám, hrášek, 1 kapie v oleji, sůl, pepř, lžička mědvědího česneku, lžíce koření Medvědí gril, olej, 100 ml mléka

francouzske-brambory.jpg

Cibuli nakrájíme na měsíčky a orestujeme na troše oleji do zlaté barvy, vyndáme a na zbylém oleji orestujeme maso nebo salám nakrájený na kostičky. Vejce uvaříme na tvrdo a oloupeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zapékací mísu vymažeme a na dno dáme kolečka brambor, osolíme opepříme, posypeme cibulí, hráškem, nakrájenými vejci, medvědím česnekem, kapií a masem, opět navrstvíme brambory a opakujeme. Poslední vrstva jsou brambory. Dáme péct na 200°C asi na 20 minut. Do hrnečku dáme mléko a rozklepneme vejce, rozkvedláme a nalijeme na brambory a pečeme dalších 20 minut na 180°C až jsou brambory na povrchu zlaté. Kdo chce, může ke konci pečení posypat sýrem.

Tyhle brambory dělám v domácí pekárně, nastavím program pečení. 

Bramborové pagáče

500g hladké mouky, 1 vejce, 80ml oleje, ½ kostky droždí, ¾ čl soli, 3-3,5 dcl vlažného mléka zadělat těsto a nechat nakynoutbramborove-pagaciky.jpg

Na náplň 4 v šlupce vařené brambory, 1 kostka ztuženého tuku, mletý pepř, sůl, vajíčko na potření

Těsto vypracovat, rozválet (není potřeba nechat kynout), tak asi na 1,5-2 cm. Nastrouhat na něj jednu třetinu ztuženého tuku a jednu bramboru. Poskládat a opakovat 3x, dokud ztužený tuk a brambory nespotřebujeme. Každou vrstvu necháme cca 10 min. odpočívat. Doporučuji při každém strouhání, ještě před poskládáním trochu osolit a opepřit. Nakonec těsto rozválet na cca 1,5 cm, povykrajovat pagáče o průměru asi 5 cm, potřeme rozkvedlaným a osoleným vajíčkem a klademe na pečící papír asi 1 cm od sebe. Pečeme při 200 °C do zlatova.
Z tohoto množství tři a půl plechu (plech po 24 ks/ pagáčů). Podáváme je ke kyselé fazolové, čočkové nebo bramborové polévce.

Bramborové klobásy

750 g vařených brambor
300 g uzeného masa nebo uzeniny
150 g hrubé mouky
100 g strouhaného tvrdého sýra 100 g sádla nebo másla

2 vejce,1 lžíce škrobové moučky,3 stroužky česneku
drcený kmín
bramborove-klobasy.jpg
muškátový květ
hladká mouka na vál
sůl
olej na smažení
špejle

Postup: Uvařené brambory prolisujeme nebo nastrouháme a dáme do mísy. Přidáme máslo nebo sádlo, mouku, škrob, vejce, mleté uzené maso nebo uzeninu, strouhaný sýr, prolisovaný česnek, okořeníme kmínem a muškátovým květem, osolíme a dobře propracujeme. Tvoříme válečky, stočíme je na způsob vinné klobásy, propíchneme je špejlí, obalíme v mouce a dočervena na oleji opečeme. Jsou dobré teplé i studené. Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz

Bramborový závin

500g vařených brambor ve šlupce, 200g polohrubé mouky, 70g krupice, 2 vejce, sůl.

Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme zbylé suroviny a vypracujeme těsto. Obrazek

Náplň 1: 3 rohlíky nakrájíme a navlhčíme mlékem, přidáme 2 vajíčka, 2 hrsti petrželky, jednu osmaženou na jemno nakrájenou cibuli, muškátový oříšek, sůl, lžička vegety, pepř. Vše důkladně promícháme.
Náplň 2: 300g mletého masa orestujeme na troše oleje, přidáme pepř, sůl, ďábelské koření,, smaženou cibulku a vajíčko. Všechny suroviny řádně promícháme.
Bramborové těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na placky. Na každou dáme nejdříve náplň 2 a na ní náplň 1. Opatrně zabalíme a dáme na pařáček nebo do parního hrnce na 35 minut.
Hotové nakrájíme a polijeme osmaženou cibulí a přidáme připravené kysané zelí.

Plněný bramborák

Syrové brambory nastrouháme, zalijeme půl hrnkem mléka, aby nezčernaly. Mírně vymačkáme, přidáme česnek, kmín, pepř, sůl, vajíčko, majoránku mouku polohrubou dle potřeby. Upečeme větší bramboráky, které naplníme směsí.Obrazek

Směs: vepřové nebo kuřecí masíčko nakrájíme na nudličky, přidáme lžičku pálivé papriky, sladké papriky, pepře, kari, vrchovatou lžičku solamylu, lžíci sojové a worchesterové omáčky,přidáme na čtvrtky nakrájené žampiony a zakapeme olejem. Sůl dáme dle potřeby. Pořádně promícháme. Tuto směs zprudka opékáme na pánvi a hotovou směsí plníme bramboráky. Přílohu jsem dělala salát z kysaného zelí

kysané zelí, kopr, sůl, olivový olej.

Košíčky s překvapením

Uvaříme brambory ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nastrouháme nahrubo, přidáme vejce,půl lžičky vegety, 2 lžičky  čerstvého tymiánu, lžičku bazalky. Vše promícháme, a uděláme několik koulí jako tenisák, které obalíme ve strouhance. Ty Obrazekzformujeme do takových jakoby košíčků. Potřeme olejem.

Náplň: Uzené, česnek, cibule, vejce, houska namočená v mléce. Uzené maso nakrájíme na kostičky, cibuli nahrubo, osmažíme, přidáme česnek a chvilku restujeme. Necháme chvilku vystydnout, potom přimícháme namočenou housku, pepř, sůl dle potřeby a trochu oregána. Touto směsí plníme vytvořené košíčky, které dáme na pečící papír péct . Když jsou malinko růžové, posypeme strouhanou nivou nebo cihlou a necháme zapéct, až se sýr rozteče. Na talíři ještě posypeme křenem.

Sosík: lžíci oleje, 100g anglické slaniny, cibule najemno, 1 masox, lžička hotové jíšky, voda dle potřeby.