Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

Není zcela jasné, kdo první přivezl brambory do Evropy.
Jisté však je, že původní vlastí brambor jsou vysokohorská údolí jihoamerického pohoří And.
Předpokládá se, že to byli španělští dobyvatelé, kteří je v polovině 16.století dovezli do Evropy.
Brambory nám dodávají spoustu živin, které náš organismus potřebuje. Kromě hodnotných bílkovin obsahuje téměř všechny vitamíny, od kalcia až po železo.

 

 Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

 

 

Grilovaný lilek

1ks lilek, 5 polévkových lžic olivového oleje, granulovaný česnek, citrónová šťáva, koření nebo bylinky podle vlastní chuti, sůl, pepř

Příprava marinády:grilovany-lilek.jpg
Bylinky petrželku a bazalku jemně usekáme. Olej ochutíme citronovou šťávou, mletým pepřem, vmícháme bylinky a posypeme granulovaným česnekem.

Lilek omyjeme, zbavíme stopky a nakrájíme na plátky asi půl centimetru silné, posolíme a necháme 10 minut vypotit, aby nebyl hořký. Potom osušíme. Nakrájené plátky vložíme do ochuceného oleje a necháme 1 hodinu rozležet.

Lilky necháme okapat, rozpálíme grilovací pánev a grilujeme z obou stran, dokud nezvláční a nezhnědnou.

Podáváme s brambory a salátem.

 Lilkové rolky plněné vl.

3 lžíce kuskusu, půl žluté papriky, 1rajče, lžička vegety, grilovací koření,olej, pepř, 2 sýry trojúhelníčky, lístky bazalky, lžíce zelené petrželky, stroužek česneku, vejce, 2 lžíce strouhanky lilkove-rolky-plnene.jpg

Lilek nakrájíme na 1 cm podélně, osolíme a necháme vypotit. Osušíme. Posypeme grilovacím kořením a ptřeme olejem. Dáme na grilovací pánev a grilujeme z obou stran.. Kuskus připravíme dle návodu, papriku nakrájíme na malé kousky, rajče spaříme a oloupeme, nakrájíme na kousky, přidáme nakrájenou petrželku, drcený česnek, vejce, strouhanku a promícháme. Na lilek poklademe, vrstvu kuskusu, plátek sýra a bazalku. Opatrně zabalíme a zajistíme párátkem. Dáme do pekáčku a 10 minut v troubě grilujeme.

Podáváme s bramborovou kaší.

 Zapečené brambory s brokolicí

1000g vařených brambor ve slupce, brokolice, 2 smetany ke šlehání, eidam v celku strouhaný nahrubo, sůl,3 větší cibule, 3 syrová vejce, 250g uzené maso nebo salám, sůl, pepř, lžička mědvědího česneku, lžíce koření Medvědí gril, olej, 100 ml mléka

zapecena-brokolice-s-klobasou.jpg

Brokolici rozebereme na růžičky a asi deset minut povaříme a poté schladíme ve studené vodě. Cibuli nakrájíme na měsíčky a orestujeme na troše oleji do zlaté barvy, vyndáme a na zbylém oleji orestujeme maso nebo salám nakrájený na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zapékací mísu vymažeme a na dno dáme kolečka brambor, osolíme opepříme, posypeme cibulí, medvědím česnekem, brokolicí a masem, opět navrstvíme brambory a opakujeme. Poslední vrstva jsou brambory. Dáme péct na 200°C asi na 20 minut. Do hrnečku dáme mléko a rozklepneme vejce, rozkvedláme a nalejeme na brambory a pečeme dalších 20 minut na 180°C až jsou brambory na povrchu zlaté. Kdo chce, může ke konci pečení posypat sýrem.

Tyhle brambory dělám v domácí pekárně, nastavím program pečení. 

Bramborové drapáky

1000 g vařených brambor ve šlupce, 300-350 g hladké mouky, sůl, 2 lžíce rozpuštěného sádla a sádlo na potření

bramborove-drapaky.jpg

Brambory oloupeme a umeleme na masovém strojku nebo na jemno nastrouháme, přidáme sůl, sádlo a mouku a uděláme vláčné těsto. V robotu je to jedna dvě hotové. Pracujeme rychle, těsto se roztéká, když delší dobu je v klidu. Z těsta uděláme válec, rozdělíme na kousky, asi jako větší vejce. Rozválíme na placku, potřeme rozpuštěným sádlem a stočíme do ruličky, kterou pak stočíme jako šneka. Rukou trochu rozplácneme a uděláme nožem mřížky, potřeme sádlem a dáme na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 30 minut, dokud nejsou drapáky růžové. Podáváme k hustým polévkám.

Zapékaný baklažán s kuskusem

2ks baklažánu, 1dcl kuskusu, 1 rajče, cibule, malá čili paprička, česnek, olivový olej, špetka podravky, citrónový pepř, strouhaný tvrdý sýr, šunka nebo anglická slanina, nebo měkký salám

lilek-plneny-kuskusem.jpg


Umyté baklažány si překrojíme na poloviny, osolíme a necháme 20 min "vypotiť" od hořké chuti. Potom osušíme utěrkou. Elektrickú troubu si vyhřejeme na 200 st., baklažány propícháme vidličkou, potřeme olivovým olejem, osolíme a necháme zapéct do změknutí.

Na oleji si orestujeme drobně nakrájenou cibuli do zlaté barvy, ke konci přidáme nakrájený česnek, čili papričku a šunku na proužky. Dochutíme pepřem a špetkou podravky. Kuskus připravíme dle návodu a přidáme do směsi. Z baklažánu vydlabeme dužinu, ale jen tak, aby vznikla lodička a dužinu smícháme se směsí. Naplníme, ozdobíme plátky rajčat, posypeme sýrem a necháme v troubě zapéct, dokud se sýr neroztaví. Podáváme se zeleninovým salátem.

 Chlupaté knedlíky (klouzáky)

  1000g syrových brambor, 1 vejce, 150 - 200 g hrubé mouky, 100 g strouhanky, sůl

chlupate-knedliky-s-houbami.jpg

 Brambory jemně nastrouháme, vyluhovanou vodu slijeme, škrob usazený na dně vmícháme do brambor a smícháme s vejcem, solí, moukou, strouhankou. Zkusíme jeden knedlík uvařit, když nebude držet, tak přidáme mouku nebo strouhanku. Hodně promícháme, lžící nabíráme těsto a v ruce ho trochu vytvarujeme.

Knedlíky velikosti slepičího vejce hned házíme do vařící osolené vody, vaříme 8-10 minut.

  Fazolkové lusky na smetaně 

1/2 kg fazolových lusků, 5 dkg másla, 3 dkg mouky, 250 ml husté zakysané smetany, pepř, dle chuti ocet, sůl, 500 ml vody, kopr dle chuti

fazolove-lusky-na-smetane.jpg

 

Fazolové lusky nakrájíme na kousky a uvaříme ve slané vodě téměř do měkka. Odcedíme je a necháme okapat. Rozpustíme máslo, zasypeme moukou, světlou jíšku zředíme vodou z lusků a smetanou. Dobře rozšleháme, povaříme. Během vaření zakapeme omáčku octem, přidáme koření a nasekaný kopr. Do omáčky dáme znovu fazolky, podusíme je a podáváme k novým bramborům. 

 Bramborové placky 

1 kg brambory, 350 g hladké mouky ,3 lžíce rozpuštěného másla nebo sádla, sůl, máslo na potření

bramborove-placky-i.jpg

Brambory umyjeme a uvaříme ve šlupce, nejlépe den dopředu. Druhý den oloupeme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme mouku, máslo a sůl. Hmotu dáme na vál nebo lépe do robotu a dobře ji propracujeme s hladkou moukou a máslem na vláčné těsto. Utvoříme váleček, který nakrájíme na stejné kousky. Vyválíme z nich tenké placky a opečeme je z obou stran na suché pánvi nebo přímo na plotně tak, aby se na plackách tvořily puchýře, které ale nemají být tvrdé. Ještě horké placky potřeme máslem a ihned podáváme.

Francouzské brambory

1000g vařených brambor ve slupce, 3 větší cibule, hrášek, 4 vařená vejce, 3 syrová vejce, 250g uzené maso nebo salám, hrášek, 1 kapie v oleji, sůl, pepř, lžička mědvědího česneku, lžíce koření Medvědí gril, olej, 100 ml mléka

francouzske-brambory.jpg

Cibuli nakrájíme na měsíčky a orestujeme na troše oleji do zlaté barvy, vyndáme a na zbylém oleji orestujeme maso nebo salám nakrájený na kostičky. Vejce uvaříme na tvrdo a oloupeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zapékací mísu vymažeme a na dno dáme kolečka brambor, osolíme opepříme, posypeme cibulí, hráškem, nakrájenými vejci, medvědím česnekem, kapií a masem, opět navrstvíme brambory a opakujeme. Poslední vrstva jsou brambory. Dáme péct na 200°C asi na 20 minut. Do hrnečku dáme mléko a rozklepneme vejce, rozkvedláme a nalejeme na brambory a pečeme dalších 20 minut na 180°C až jsou brambory na povrchu zlaté. Kdo chce, může ke konci pečení posypat sýrem.

Tyhle brambory dělám v domácí pekárně, nastavím program pečení. 

Bramborové pagáče

500g hladké mouky, 1 vejce, 80ml oleje, ½ kostky droždí, ¾ čl soli, 3-3,5 dcl vlažného mléka zadělat těsto a nechat nakynoutbramborove-pagaciky.jpg

Na náplň 4 v šlupce vařené brambory, 1 kostka ztuženého tuku, mletý pepř, sůl, vajíčko na potření

Těsto vypracovat, rozválet (není potřeba nechat kynout), tak asi na 1,5-2 cm. Nastrouhat na něj jednu třetinu ztuženého tuku a jednu bramboru. Poskládat a opakovat 3x, dokud ztužený tuk a brambory nespotřebujeme. Každou vrstvu necháme cca 10 min. odpočívat. Doporučuji při každém strouhání, ještě před poskládáním trochu osolit a opepřit. Nakonec těsto rozválet na cca 1,5 cm, povykrajovat pagáče o průměru asi 5 cm, potřeme rozkvedlaným a osoleným vajíčkem a klademe na pečící papír asi 1 cm od sebe. Pečeme při 200 °C do zlatova.
Z tohoto množství tři a půl plechu (plech po 24 ks/ pagáčů). Podáváme je ke kyselé fazolové, čočkové nebo bramborové polévce.

Houbová sekaná z DP

700g čerstvých hub, nejlépe míchané, 100g anglické slaniny, 3 housky, 3dl mléka, velká cibule, 3 stroužky česneku, pepř, sůl, majoránka, 3lžíce strouhanky, 2lžíce hladké mouky, 2 celé vejce a jeden žloutek, olej, kmín, masoxhoubova-sekana.jpg

Na pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu,zpěníme na jemno nakrájenou cibulku, přidáme houby a za občasného míchání podusíme. Po vysmahnutí štávy, pánev odstavíme a po vychladnutí přidáme v mléce namočené housky nebo rohlíky,vejce,žloutek,sůl, pepř, kmín, česnek, majoránku, hladkou mouku a dle potřeby strouhanku.Vše promícháme a z masy uděláme šišku, potřeme bílkem. V pekáčku rozpustíme sádlo,dáme sekanou a podlejeme vývarem z Masoxu. Pečeme asi 3O min. Pekla jsem v DP 40minut.

Bramborové klobásy

750 g vařených brambor
300 g uzeného masa nebo uzeniny
150 g hrubé mouky
100 g strouhaného tvrdého sýra
100 g sádla nebo máslaObrazek
2 vejce
1 lžíce škrobové moučky
3 stroužky česneku
drcený kmín
muškátový květ
hladká mouka na vál
sůl
olej na smažení
špejle Postup: Uvařené brambory prolisujeme nebo nastrouháme a dáme do mísy. Přidáme máslo nebo sádlo, mouku, škrob, vejce, mleté uzené maso nebo uzeninu, strouhaný sýr, prolisovaný česnek, okořeníme kmínem a muškátovým květem, osolíme a dobře propracujeme. Tvoříme válečky, stočíme je na způsob vinné klobásy, propíchneme je špejlí, obalíme v mouce a dočervena na oleji opečeme. Jsou dobré teplé i studené. Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz

Bramborový závin

500g vařených brambor ve šlupce, 200g polohrubé mouky, 70g krupice, 2 vejce, sůl.
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme zbylé suroviny a vypracujeme těsto. Obrazek
Náplň 1: 3 rohlíky nakrájíme a navlhčíme mlékem, přidáme 2 vajíčka, 2 hrsti petrželky, jednu osmaženou na jemno nakrájenou cibuli, muškátový oříšek, sůl, lžička vegety, pepř. Vše důkladně promícháme.
Náplň 2: 300g mletého masa orestujeme na troše oleje, přidáme pepř, sůl, ďábelské koření,, smaženou cibulku a vajíčko. Všechny suroviny řádně promícháme.
Bramborové těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na placky. Na každou dáme nejdříve náplň 2 a na ní náplň 1. Opatrně zabalíme a dáme na pařáček nebo do parního hrnce na 35 minut.
Hotové nakrájíme a polijeme osmaženou cibulí a přidáme připravené kysané zelí.

Plněný bramborák

Syrové brambory nastrouháme, zalijeme půl hrnkem mléka, aby nezčernaly. Mírně vymačkáme, přidáme česnek, kmín, pepř, sůl, vajíčko, majoránku mouku polohrubou dle potřeby. Upečeme větší bramboráky, které naplníme směsí.Obrazek

Směs: vepřové nebo kuřecí masíčko nakrájíme na nudličky, přidáme lžičku pálivé papriky, sladké papriky, pepře, kari, vrchovatou lžičku solamylu, lžíci sojové a worchesterové omáčky,přidáme na čtvrtky nakrájené žampiony a zakapeme olejem. Sůl dáme dle potřeby. Pořádně promícháme. Tuto směs zprudka opékáme na pánvi a hotovou směsí plníme bramboráky. Přílohu jsem dělala salát z kysaného zelí

kysané zelí, kopr, sůl, olivový olej.

Košíčky s překvapením

Uvaříme brambory ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nastrouháme nahrubo, přidáme vejce,půl lžičky vegety, 2 lžičky  čerstvého tymiánu, lžičku bazalky. Vše promícháme, a uděláme několik koulí jako tenisák, které obalíme ve strouhance. Ty Obrazekzformujeme do takových jakoby košíčků. Potřeme olejem.

Náplň: Uzené, česnek, cibule, vejce, houska namočená v mléce. Uzené maso nakrájíme na kostičky, cibuli nahrubo, osmažíme, přidáme česnek a chvilku restujeme. Necháme chvilku vystydnout, potom přimícháme namočenou housku, pepř, sůl dle potřeby a trochu oregána. Touto směsí plníme vytvořené košíčky, které dáme na pečící papír péct . Když jsou malinko růžové, posypeme strouhanou nivou nebo cihlou a necháme zapéct, až se sýr rozteče. Na talíři ještě posypeme křenem.

Sosík: lžíci oleje, 100g anglické slaniny, cibule najemno, 1 masox, lžička hotové jíšky, voda dle potřeby. 

Květáková roládka

Květák rozebereme na růžice, mrkev, celer, pórek, petržel, cibuli, česnek nakrájíme na kostičky. Květák uvaříme, zeleninu osmahneme na oleji a restujeme, až je skoro měkká.

Květák rozmačkáme, přidáme sůl, pepř, osmaženou cibuli , dvě vejce a jednu namočenou a vymačkanou housku. Vše důkladně promícháme. Když je potřeba, přidáme trochu strouhanky. Dáme na mokrý mikroten a roztáhneme na plát. Do orestované zeleniny přidáme sůl, trochu vegety, pepř a promícháme. Na plát Obrazekpoklademe kolečka paprikového salámu, rozprostřeme zeleninu a na ní poklademe anglickou slaninu. Pomocí mikrotenu zabalíme. Potřeme bílkem, aby držela pokupě, poprášíme strouhankou a opatrně přeneseme na vymazaný pekáč, pokapeme máslem a dáme péct. Během pečení potíráme tukem.

Sosík: cibuli najemno nakrájenou orestujeme, na oleji, přidáme česnek, lžičku sladké mleté papriky, půl lžičky vedety, zalijeme 1dl vody a povaříme. Do zakysané smetany zakvedláme trochu mouky a přidáme do kastrólu. Povaříme. Nakonec do sosíku přidáme  nakrájenou šunku na plátky a prohřejeme.Posypeme nasekanou petrželkou.  

Kapustové karbanátky neplněné i plněné vejci

Menší kapustu jsem rozebrala na listy a dala do parního hrnce asi nObrazeka 10minut. Vychladlé nameleme na masovém strojku, nebo v mixéru rozdrtíme, ale ne na kaši. Přidáme půl kila sekané, 3 stroužky česneku, 2 vejce, lžičku vegety, lžičku sladké papriky, sůl, pepř, trochu majoránky a dle potřeby strouhanku. Vytvarujeme karbanátky a obalíme ve strouhance a pečeme na oleji dozlatova. Z tohoto receptu jsem dělala bochánky, které jsem naplnila vařeným vajíčkem a dala péct do trouby.

 Pestrý hrnec se salámem

2 lžíce tuku, 3 velké cibule, 500g točeného salámu, ½ litru vývaru, 400g brambor, 1 balíček mražené míchané zeleniny, 1 sklenka kečupu, sůl, pepř, mletá červená paprika. V kastrolku rozpálíme tuk a najemno nasekanou cibuli, pokrájenou salámu na něm za stálého míchání opečeme. Zalijeme vývarem, přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory a nerozmraženou zeleninu. Vmícháme kečup, dochutíme solí, pepřem a paprikou.Přikryté necháme dusit asi 30min

Bramborový paprikáš

800g brambor, 1rajče, 1zelený paprikový lusk, 1 cibule, 3stroužky česneku, 2lžíce sádla, 1lžíce sladké papriky, 1dl smetany, lžíce mouky, pepř, kmín, sůl

Nasekanou cibuli zpěníme na sádle, přidáme mletou papriku, promícháme a zalijeme vodou. Přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory, rajče, paprikový lusk, okořeníme utřeným česnekem, pepřem a kmínem.Osolíme a zvolna vaříme, až jsou brambory měkké.Zahustíme moukou, rozkvedlanou ve smetaně a povaříme.Můžeme přidat na kostky nakrájenou uzeninu,kterou jenom prohřejeme.Podáváme s chlebem.

Zapečené brambory s houbami

1kg brambor, 400g hub, 1 cibule, zelená petrželka, půl lžičky drc.kmínu, kysaná smetana, 2žloutky, 30g strouhanky, sůl, pepř

Brambory uvaříme,oloupeme a nakrájíme na kolečka, cibuli na drobné kousky, houby na plátky.Petrželku nasekáme.Cibuli zpěníme na másle, přidáme houby, sůl, kmín a vše podusíme.nakonec přidáme petrželku.Pekáček vymažeme tukem, dáme vrstvu brambor, na ně vrstvu hub a opakujeme,až jsou na vrchu brambory.Potom vše zalijeme kysanou smetanou do které jsme zašlehali žloutky.Povrch posypeme strouhankou,pokapeme máslem a pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 30-40minut.Příloha : saláty a různá nakládaná zelenina 

Brambory podle paní Helči

6 velkých brambor, 500g drůbežích jater, 200g žampionů, 150g bylinek, dle vlastní chuti, 60g másla,50g strouhaného sýra, 2lžíce oleje, sůl, pepř

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, seřízneme vršky, dužinu opatrně vybereme (ve slupce musí zůstat aspoň 1cm) . Rozmačkáme v míse.

Játra opečeme na oleji. Vychladlé posekáme na menší kousky. Na lžíci másla podusíme nakrájené žampiony, přidáme játra a bylinky a vše promícháme s bramborovou kaší. Touto směsí naplníme vydlabané brambory, posypeme nastrouhaným sýrem, zakápneme zbylým máslem a zapečeme v troubě.

 Grázlův mls

6 větších brambor, 300 g salámu vysočina, 200 g slaniny, 200 g sýra niva, 150 ml smetany ke šlehání, 3 stroužky česneku, zelenina na oblohu

Brambory lehce povaříme, částečně zchladíme a rozkrojíme na půl. Každou polovinu lžičkou vydlabeme a plníme připravenou směsí. Směs vyrobíme z nastrouhaného salámu, sýru a smetany. Na jednotlivé brambory pokládáme plátky slaniny, uložíme na pekáč, přikryjeme alobalem a v rozehřáté troubě zapékáme. Brambory podáváme se zeleninovou oblohou.

  Zapečené brambory se špenátem nebo brokolicí

1,5 kg brambor, 20 dkg sýru (NIVA), 25 dkg uzeniny, 3 vajíčka, 1 špenát,  nebo brokolice, sůl, pepř, kmín, sádlo na vymazání bábovky

Na polovic uvařené brambory nakrájíme. Špenát si ochutíme.Do vymazané a strouhankou vysypané bábovky dáváme vrstvu brambor a uzeniny se špenátem. Posypeme trochou sýra a takto vrstvy střídáme. Na konec zalijeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme asi ½ hodin

Prokládaný bramborák

1 kg strouhaných syrových brambor, 70 dkg hrubé mouky, 1 hlavička česneku, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka dle chuti, 1 plátek krkovičky nebo libového bůčku

Maso 1 den dopředu naklepeme, osolíme, opepříme a necháme uležet. Na pánev dáme vrstvu bramborového těsta, pak položíme maso a přikryjeme další vrstvou bramborového těsta. Vrstev může být libovolný počet. Pečeme asi 60 – 100 minut na 200 C.

Bramborové koblihy

½ kg vařených brambor, ½ kg polohrubé mouky, 1/8 l mléka, kostka kvasnic, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 1 lžíce cukru, sůl

Do vlažného mléka dáme cukr, kvasnice a necháme vykynout. Vykynuté přidáme do nastrouhaných, vařených prochladlých brambor, přidáme mouku, 2 žloutky, rum, sůl a vymícháme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat mléko. Po půl hodině těsto promícháme a ještě necháme kynout. Potom uděláme na vále koblihy, necháme chvilku vykynout a smažíme tak, že je dáváme do rozpáleného oleje horní stranou dolů. Na usmažené můžeme dát sladkou marmeládu nebo slanou pomazánku.

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

350g uzeného masa, 800g vařených brambor, 250g polohrubé mouky, 150g krupice, 2 vejce, cibule , sádlo, sůlObrazek

Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl, vypracujeme těsto, vyválíme asi 0,5 cm silné pláty a rozkrájíme na čtverce asi 5 x 5 cm. Nasekané kousky uzeného masa zabalíme do těsta a vaříme v osolené vodě 10 - 12 minut. Já dělala v parním hrnci asi 20minut velikost knedlíků jako tenisák.Vařené knedlíky vyjmeme a podáváme přelité cibulkou osmaženou na sádle. Z těsta můžeme udělat plát, na něj rozprostřít náplň, pevně zabalit a vařit v potravinářské fólii asi 20minut, dle velikosti . Příloha kysané zelí nebo špenát.

Lakomcův měšec

Náplň : Kysané zelí, cibule, uzená krkovice, houby, kmín, sůl, houby, strouhanka, vejce, grilovaní koření, pikantní hořčice

Zelí děláme běžným způsobem, přidáme nakrájené maso a houby. ObrazekDusíme doměkka.

Těsto : 700g vařených strouhaných brambor, 200g polohrubé mouky, 150g krupice, 1 vejce, sůl

Uděláme vláčné těsto, vyválíme a rozdělíme na čtverce 15x15 cm. Pomažeme pikantní hořčicí, posypeme grilovacím kořením a dáme náplň. Spojíme a uděláme měšce. Dáme do parního hrnce nebo na pařák a vaříme asi 20-25 minut, dle velikosti. Na talíři polijeme smaženou cibulkou a můžeme udělat z kostky šťávu k pečenému masu, kterou přelijeme měšce.

Brambůrky na paprice z PH

Kilo brambor, 3 pikantní párky, zakysaná smetana, cibule, pepř, sůl, vegeta, Obrazekmletá paprika, česnek, olej

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, dáme do kastrolku a osmažíme, přidáme mletou papriku, podlijeme deckou vody a nalijeme do PH. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Dáme do hrnce , přidáme na kousky nakrájený párek, posypeme pepřem, vegetou, přidáme česnek a osolíme. Necháme asi 4 hodinky na LOW. Potom rozkvedláme mouku ve smetaně a zalijeme. Necháme povařit půl hodinky.

Opilé brambory s uzeným masem

 Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky. Uzené nakrájíme na větší nudličky,Obrazek asi 6 kusů nakrájíme na plátky. Do hrnce dáme trošku oleje, na to brambory, cibuli na kolečka, okořeníme nějakým pikantním kořením, já dala country, na to dát masíčko, další brambory s cibulí a kořením, na to položit plátkový sýr, maso, končíme bramborami na které uložíme plátky uzeného nebo anglickou slaninu. To vše zalijeme 1,5 dcl bílého vína. Zapneme na high asi na 5 hodin.

 Bramborák plněný uzeným a zelímObrazek

Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme sůl, kmín, česnek, půl lžičky vegety, majoránku,2 vejce a dle potřeby hladkou mouku. Vypracujeme těsto, které dáme lžící na pánev, rozprostřeme, dáme plátek uzeného masíčka a na něj kysané zelí. To vše přikryjeme zase těstem. Pozvolna smažíme na oleji, až jsou krásně zlaté.

Podáváme se zeleninovým salátem.

Křupavý bramborák

Brambory nestrouháme na jemném struhadle, ale na velkých struhadlových Obrazekočkách. Přelijeme několika lžícemi horkého mléka (brambory netmavnou), osolíme, opepříme hrubě mletým pepřem, přidáme čerstvou majoránku (nebo jiné zelené koření), pár stroužků česneku, 1 vejce a víc už nic. Bramborák v této podobě se obejde i bez mouky. Do teflonové pánve (jen lehce vytřené olejem) sázíme hromádky postrouhaných brambor a obrácenou stranou lžíce je do tenka rozhrneme po pánvi. Čím je bramborová placka tenčí, tím je křupavější. Takto připravené bramboráčky se hodí jako příloha k masu nebo se dají zbaštit jen tak.

Smažená bramborová roláda

500g vařených brambor, 200g polohrubé mouky, 50g hrubé krupice, sůl, 1 vejce
Ze surovin uděláme těsto jako na bramborové knedlíky.
Náplň- 250g uzeného masa, 200g krůtích jater, lžička drceného česneku, sůl, pepř, trochu rozmarýnu, lžíce slunečnicových jader nebo sezamového semínka, olej, 50g mrkve, 50g celeru, 2 lžíce pórku, půlku červené papriky.Obrazek
Cibuli nakrájíme najemno, zpěníme na oleji, přidáme mrkev, celer, červenou papriku, pórek nakrájené na malé kostičky. Krátce orestujeme a přidáme umleté uzené maso, na malé kousky nakrájená játra, česnek, rozmarýnu a semínka. Vše restujeme asi 10až 15 minut. Hotové dochutíme solí a pepřem a necháme vychladnout.
Bramborové těsto vyválíme na obdélník a naplníme připravenou směsí. Zavineme a dáme asi na půl hodiny do lednice. Potom nakrájíme 2 cm silné roládky, které obalíme jako řízek a osmažíme na oleji.
K tomu jsem udělala rajskou omáčku. Asi se vám zdá divná kombinace, ale bylo to moc chutné.

 

 

 

 

   

 

 


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář