Jdi na obsah Jdi na menu
 


Buchty a koláče I

 

 

 

 

 

 

 

 

Makový koláč s drobenkou

Těsto: 250g hladké mouky, 100g cukru krupice, 2 vejce, 125g hery, citrónová kůra, 5 lžic mléka, půl kypřícího prášku, vanilkový cukr.makovy-kolac-s-drobenkou.jpg

Maková náplň: 150g máku umeleme, dáme do hrnce, zalijeme 150-200ml mléka dle potřeby a spaříme. Vychladíme a ochutíme lžící povidel, vanilkovým cukrem a krupicovým cukrem. Můžeme přidat namočené rozinky v rumu.

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme půl hodiny v chladnu. Těsto vyválíme a dáme do koláčové mísy, kraje povytáhneme. Rozetřeme náplň a posypeme drobenkou. Dáme upéct 180°C na 35minut, až je koláč na povrchu růžový.

Koláčky s dvojí náplní

550 g hladké mouky, půl zarovnané polévkové lžíce soli,80 g cukru, 100 g másla

100 g oleje, 1 citron, 3 vejce, 2/3 české kostky čerstvého droždí, 200ml mléka

Vnitřní náplň: povidla, marmeládanadychane-kolacky-s-dvoji-naplni.jpg

Vrchní: tvaroh, mák

Muže to být i obráceně. Navrch drobenka

všechny suroviny dám postupně, jod tekutých po sypké. Zapnu na program Ťěsto. Když je těsto vykynuté, lžící ukrajuji kousky , rozplácnu a dám náplň. Zamotám jako na buchty, nechám chvilku vykynout, pak udělám důlek, pomažu vajíčkem dám náplň a posypu ještě drobenkou. Pečeme na 180C° asi 20 minut.

Ovocný koláč

3 vejce, 150 g cukru krupice, 100 ml oleje, 5 lžic vlažné vody, 200 g polohrubé mouky, půl sáčku prášku do pečiva,vanilkový cukr, špetka soliovocny-kolac.jpg

V misce ušleháme vejce s cukrem do husté pěny. Postupně zašleháme olej, lijeme pomalu a vodu. Nakonec zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto opatrně rozetřeme na plech. Mělo by mít konzistenci trochu hustější. Nahoru poklademe ovoce a hodně zasypeme drobenkou. Pečeme při 190°C asi 25 minut, do zrůžovění povrchu.

 Nekynuté koláčky

500 g polohrubé mouky, špetka soli, 250 g rozpuštěné hery, 250 ml smetany ke šlehání, 30 g čerstvých kvasnic, 1 lžička cukru, 2 žloutky
dále: libovolná náplň, 1 vejce na potřenínekynute-kolacky-s-tvarohem.jpg

Všechny suroviny dáme do mísy a vařečkou vypracujeme těsto. Vyklopíme ho na pomoučený vál a ještě rukama propracujeme, je-li třeba podsypeme moukou. Nenecháváme kynout! Z těsta lžičkou odebíráme kousky a formujeme kuličky. Skládáme je na plech vyložený papírem na pečení. Do každé kuličky vmáčkneme důlek (použila jsem špunt od vína) a naplníme ho libovolnou náplní (tvarohová, maková,švestkové povidla...). Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 200°C 15 - 20 minut do zrůžovění. Hotové koláčky pocukrujeme.

Kringel ořechový 

300 gramů hladké mouky, 120 ml mléka, 15 gramů droždí, 30 gramů másla, 1 žloutek, 1 polévková lžíce cukru, špetka soli

kringel-orechovy.jpg

 

Náplň: 50 gramů másla, 100 g mletých ořechů, 5 polévkových lžic cukru krupice Zuvedených surovin zpracujeme těsto, ručně nebo v pekárně, a necháme nakynout. Cukr smícháme s ořechy. Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou polovinu rozválíme na obdélník tlustý 1 cm. Po celé ploše natřeme polovinou změklého másla a posypeme polovinou směsi cukru s ořechy. Potom obdélník srolujeme jako roládu.Ostrým nožem rozkrojíme po délce na poloviny a ty pak zamotáme dohromady . Z pletence zformujeme věneček a přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení. Necháme ještě chvíli kynout a pak vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Upečeme dozlatova, asi 20 minut.  

Slíváky

200 ml mléka,7 dkg vlažného másla,2 žloutky,20 dkg hladkéa 20 dkg polohrubé mouky,3 dkg čerstvého droždí,5 dkg cukru

slivaky.jpg

 

,špetka soli, droždí a cukru

Zadělávám v pekárně, je to jednodušší.

Po vykynutí těsto rozválíme, krájíme na čtverce a na každý čtvereček nasypeme krupicový cukr a trošku skořice,na to vypeckované švestky a opět cukr a zabalit jako buchtu a dát spojem na plech s pečícím papírem a nechat ještě nakynout. Potřu rozšlehaným vejcem a dám péct na 180°C asi na 25 minut, ohlídat, každá trouba peče jinak.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář