Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chuťovky

 

aspiky.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 Šunkový závitek v aspiku

300 g šunky
300 g vlasšského salátu
100 g okurek
1 vejce natvrdo
20 g kapií
1 000 ml vařeného aspiku
zelená petrželka
domaci-zavitky.jpg

Na plátky šunky naneseme vlašský salát a stočíme do závitků. Závitky klademe těsně vedle sebe do vhodného pekáčku nebo misky. Závitky pokapeme chladným aspikem, ozdobíme je kouskem okurky, vejcem, kapií, opět trochu přelijeme aspikem a dáme ztuhnout do ledničky. Po chvíli dolijeme zbytek aspiku tak, aby byly závitky plně zalité. Zaléváme postupně a pomalu. Hotové dáme ztuhnou do chladničky.

 Salát z pečených paprík a pečeného baklažánu

1 baklažán, 1 větší masitá červená paprika, 2 stroužky česneku,1 cibule, rajče, lžička octu, olivový olej, sůl, petrželová nať, půl lžičky čili pasty, špetka cukru

salat-z-peceneho-lilku-a-pecenych-paprik.jpg

Na plech dáme pečící papír a uložíme na něj propíchaný baklažán, papriku, potřeme olejem a dáme asi na 200°C péct na 30 minut,potom vyndáme a dáme do mikrotenového sáčku zapařit. Oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Přidáme, orestovanou cibuli, ke které jsme ke konci restování přidali česnek, oloupané rajče bez jadýrek, přidáme ocet, špetku cukru, sůl, čili, petrželovou nať, olej a vše promícháme. Dáme vychladit.

 Okurky plněné drůbežím masem

salátová okurka  

drůbeží salát : 250 g vařené nebo pečené maso z drůbeže, 1 rajče, sůl, mletý pepř, lžička citrónové šťávy , 2-3 lžíce majolky, 50 g uzený sýr, 2 vařená vejce, kopr, 2 ředkvičky

okurka-plnena-drubezim-masem.jpg

 

Salátovou okurku omyjeme, rozkrojíme po délce na 2 stejné půlky, dužinu s jadérky vydlabeme. Vařené nebo pečené drůbeží maso nakrájíme na kostičky, přidáme rajče nakrájené na malé kostičky, osolíme, okořeníme mletým pepřem a ochutíme citrónovou šťávou. Nakonec promícháme s majolkou a na jemno nastrouhaným uzeným sýrem. Směsí naplníme vydlabané okurky a zdobíme vejcem, koprem a ředkvičkou. 

Chutný domácí salát

400g měkkého salámu, 200 g kyselých okurek,100 g sterilovaného hrášku, malá cibule, lžička soli, 1vrchovatá lžička cukru,1 lžíce plnotučné hořčice, 200g majonézy, pepř

chutny-domaci-salat.jpg

Do misky nakrájíme salám na jemné nudličky, sterilované okurky nastrouháme na struhadle s většími slzičkami.

Všechny suroviny v míse dobře promícháme a přidáme 200g majonézy. Opět promícháme a dle potřeby dosolíme, případně dosladíme. Tento salát je velice oblíbený u mé rodiny. Dávám s úspěchem na obložené chlebíčky, ale i k večeři s domácími houstičkami. 

 Bramborovo – sýrové kostky

700g hladké mouky, 300g vařených brambor ve šlupce (oloupat), 250g hery, kostka droždí, 200g uzeného tvrdého sýra, 1 zakysaná smetana, 2 žloutky, 1PL cukru, 1,5 ČL soli, 50g másla na potření, vejce na potření

bramborovo-syrove-kostky.jpg

Z mléka, cukru, droždí zaděláme kvásek, uvařené brambory nastrouháme na jemno. Do mísy dáme mouku, sůl, žloutky, kvásek, nastrouhané brambory a nastrouhaný tuk.Těsto pořádně vymícháme a necháme kynout 20 minut. Opět prohněteme a necháme 20 minut kynout. Těsto vyválíme na asi 1 cm, potřeme rozpuštěným máslem a na jemno strouhaným sýrem.Přeložíme po délcepravou stranu do středu, levou stranu do středu, horní stranu do středu a spodní stranu do středu. Necháme na vále přikryté kynout ještě 15 minut. Těsto vyválíme, uděláme na těstě rádýlkem zářezy, potřeme vajíčkem a nakrájíme na kostky. Můžeme posypat semínkem nebo kmínem. Dáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 180°C asi 25minut až je povrch růžový.

 Aspik

850ml vody, 200ml láku z okurek, sůl a cukr dle chuti, 4 plátky želatiny nebo balíček sypké od Dr. Oetkera, 2 vejce, 150g kulaté šunky, 150g hranaté šunky, 100g salám Herkules, 200g vlašského salátu, 100g plátkového sýra, sterilovaná kapie,

aspikovy-dort.jpg

 sterilované okurky

Vodu a lák ochutíme dle vlastní chuti, přidáme želatinu podle návodu na sáčku. Formu opláchneme studenou vodou a na dno nalijeme malou vrstvu želatinya necháme zatuhnout. Pak dáme nakrájené vejce , kapii a dáme opět ztuhnout. Další vrsva je kulatá šunka, zalijeme aspikem a dáme ztuhnout. Na hranatou šunku dáme salát, zavineme do ruliček, poklademe po celé formě, mezery vyplníme herkulesem, okurkou, kapií, zalijeme aspikem a dáme ztuhnout. Poslední vrstva je plátkový sýr, celé zalijeme zbytkem aspiku a dáme ztuhnou aspoň na 4 hodiny. Já nechávám do druhého dne. 

Šunkové suši

450g pražské šunky, 300g kulatozrnná rýže, 100g parmazánu, pažitka, sůl, bílý pepř

Čerstvě uvařenou rýži promícháme s najemno nakrájenou pažitkou a přidáme parmazán. Dochutíme bílým pepřem a solí.Směs necháme vychladnout při pokojové teplotě.

Připravíme se silnější plátky šunky, na kterou dáme vlažnou rýži posypanou pažitkou a plátek srolujeme do rolky. Rolku nakrájíme asi na 1,5 cm široká kolečka a sepneme párátkem.

Pokud chcete ostřejší, tak plátek šunky potřete pastou z čilli, nebo křenem Wasabi.

"Rybí" salát z králíka

Suroviny:
1 ks králíka (uvařeného doměkka až se rozpadá)
250 ml tatarské omáčky
250 ml majonézy
200 ml bílého jogurtu
1 balení sterilizované zeleniny (MORAVANKA)
1 lžička plnotučná hořčice
1 lžička octa
1 ks cibule
1 ks sterilované okurky

Postup:
Z uvařeného králíka obereme maso a pokrájíme na kousky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, okurku, sterilovanou zeleninu a dáme i část nálevu. Přidáme Tatarskou omáčku Hellmann´s, Majonézu Hellmann´s, jogurt, Plnotučnou hořčiči Hellmann´s, ocet vše dobře promícháme a podle chuti osolíme a opepříme. Zeleninu dáme podle chuti. Místo octa můžeme dát citrónovou šťávu.

 Od: sovicka16

Pikantní chalupářské špekáčky

10 až 12 špekáčků, 3 velké cibule, 1 stroužek česneku, 1 láhev ostrého kečupu, 1/2 litru černého piva, sušená nebo čerstvá feferonka, sádlo, sůl, pepř

Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a rovnoměrně ji poklademe na dno pekáčku.

Špekáčky oloupeme překrojíme podélně na polovinu a ještě nařízneme oba konce. Pokládáme je přeříznutou stranou do pekáče. Nakrájíme feferonku a vložíme jí do mezer mezi špekáčky. Obsah pekáčku opepříme a mírně osolíme. Hustě posypeme cibulí nakrájenou na "céčka" a jemně nasekaným česnekem.

Lžičkou nabereme sádlo a vložíme jej do všech čtyř rohů pekáčku. Na horní vrstvu cibule nalejeme kečup. Celý obsah potom polejeme 2/3 černého piva.

Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme při 200 °C 30 minut. Pečení si zpříjemníme dopitím 1/3 černého piva.

Podáváme s čerstvým chlebem a samozřejmě s pivem.  

Utopenci

3 a 1/2 dcl vody, 1 (nebo 1 a 1/2) dcl octa , 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, 1 bobkový list 1 čili paprička (či feferonka), sůl. 750 g točeného salámu, 1 malá hlávka strouhaného bílého zelí (nemusí být, ale je to výborné), 4 cibule 

Připravíme nálev, který krátce povaříme a necháme vychládnout. Točený salám nakrájíme na špalíky, které ještě podélně rozkrojíme napůl a každou polovinu několikrát lehce nařízneme (ale nedokrojíme). Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a promícháme s nakrouhaným zelím. Do větší lahve střídavě vrstvíme salám a zelí s cibulí, pak zalijeme vychládlým nálevem i s kořením a necháme v lednici proležet alespoň 3 dny.

Hermelínová pochoutka

1 hermelín

máslo

prášková a čerstvá, nadrobno krájená paprika

hořčice, sůl, lisovaný česnek

Hermelín rozkrojíme podélně. Obě půlky vydlabeme a hmotu smícháme s máslem a ostatními přísadami dle chuti. Naplníme zpět do „hermelínových mističek“, spojíme, zabalíme zpět do původního obalu a necháme v lednici ztuhnout.

Krájíme na plátky nebo na trojúhelníčky. Tuto dobrůtku můžeme použít jako součást obložených mís, talířů apod. Pochoutka bude ještě chutnější, když dno „mističek“ ještě před naplněním lehce potřete hořčicí a vyložíte šunkou, či jiným salámem - fantazii se meze nekladou.

 A la Homola

 0,5 l octa , 0,5 l vody , 3 kusy hřebíček , 6 kuliček pepře , 6 kuliček nového koření , 1 lžíce soli , 3 lžíce cukru , vše svařit

Postup : 1 , 5 kg bratislavského salámu oloupat , přiměřeně nakrájet a ukládat do 4 l sklenice . Při tom prokládat cibulí , sterilovaným zelím , okurkami a feferony .Průběžně zalévat chladným nálevem a přidat trochu oleje .Nechat zaležet 10 dní v chladnu

 Rychle utopení utopenci

500g špekáčků, 4 velké cibule, 4 lžíce octa, 4 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, 4 lžíce hořčice, 4 lžíce worčestru, 4 lžíce vody, pepř, kari, mletá paprika, sůl

Svaříme ocet, olej, vodu, hořčici, kečup a koření. Nakrájíme na kolečka oloupané špekáčky,polovinu dáme do skleněné mísy, posypeme cibulí nakrájenou na kolečka a zalijeme lákem, aby byly potopené. Postup opakujeme a zalijeme zbylým lákem. Dáme vychladit a podáváme.

Salát ze špekáčků

Svaříme 2 lžíce kečupu, 3 lžičky hořčice, 2 lžíce octa, 2 lžíce worestru, 2 kostky cukru. Necháme vychladnout. Do mísy nakrájíme 500g špekáčků na jemné půlkolečka, cibuli na půlměsíce,sterilované okurky na tenké kolečka, přidáme 200g majonézy, zalijeme vychladlým nálevem, přikryjeme folií a dáme do lednice uložit na 24 hodin.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář