Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 Obrazek

 

 

 

Pamatuji si jako dítě,že babička doma zadělávala chleba, nechala nakynout a potom jsme ho nesly k pekaři upéct.To ale byl chlebík, jako kolo od vozu, veliký, nadýchaný a křupavý. Všichni jsme se hádali, kdo bude mít patku, která byla nejlepší.

Od té doby uběhlo mnoho let a já si teď můžu dělat chlebík doma, ale ráda vzpomínám na ty časy, když se pecen přinesl od pekaře domů.

 

 

 

Obrazek

 

 

 

Tmavé housky

350 g celozrnné mouky, 150 g špaldové mouky, 300 ml mléka, 4 lžíce olivového oleje, půl kostky droždí, lžička soli, lžička cukru.tmave-housky.jpg

Všechny suroviny podle pořadí dáme do pekárny a zapneme program těsto. Hustotu si ohlídáme, já přidávala ještě lžíci špaldové mouky. Těsto jsem nepodsypávala, pracovalo se s ním dobře. Po vykynutí těsto rozdělíme na 8 částí, upleteme housky , rohlíky nebo bagetky. Dáme na plech s pečícím papírem a necháme kynout asi 30 minut i déle. Vykynuté pomašlujeme rozkvedlaným vejcem, posypeme semínky a dáme péct na 180°C na 18-20 minut. Každá trouba peče jinak, tak ohlídat.

Rohlíky jako za starých časů
500 g polohrubé mouky, 250 ml teplé vody, 3 lžíce másla - já použila domácí sádlo, 21 g čerstvého droždí, 10 g cukru
10 g soli
rohliky-jako-za-starych-casu.jpg . Do mísy dáme droždí a cukr a rozmícháme na kašičku. Přilijeme vodu a rozpuštěné sádlo a promícháme.
Přisypeme osolenou mouku, promícháme nejdřív stěrkou a pak hněteme. Hnětení bychom měli věnovat tak 15 minut naší energie, těsto se odmění modelínovou konzistencí a na výsledné chuti je to pak také hodně znát. Po správném hnětení je těsto vláčné, mísa i ruce jsou suché, všechno těsto je v jedné krásně hladké hroudě.
Tuto hroudu necháme hodinu odpočívat, poté je rozdělíme na dvě poloviny, ze kterých vytvarujeme koule, které lehce rozválíme a každou rozdělíme na 4 díly. Vznikne nám tedy 8 trojúhelníků.
Trojúhelníky jednoduše rozválíme - začneme od prostředka a každý cíp trojúhelníku válíme dlouhým tahem směrem ven. Potom jednoduchým pohybem vytvoříme rohlík - od nejdelší strany trojúhelníku směrem k cípu. 
Vytvarované rohlíky klademe na plech vyložený pečícím papírem. Na jeden plech se těch osm rohlíků v pohodě vejde. Plech s rohlíky přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 1-2 hodiny (podle teploty v místnosti) vykynout. Rohlíky by měly zvětšit svůj objem.
Když vidíme, že rostou, předehřejeme si troubu, do které vložíme plech na pečení, na maximum. Z plechu s vykynutým pečivem odstraníme potravnářskou fólii, rohlíky orosíme vodou z rozprašovače a teď už to bude fofr. Do hrnku si připravíme horkou vodu. Otevřeme 
troubu, pečící papír s rohlíkama rychle přesuneme na rozpálený plech, na dno trouby vylijeme hrnek horké vody a troubu bleskurychle zavřeme. Tomu se říká zapařování trouby. Pečivo krásně vyběhne a bude luxusně křupavé. Pečeme dozlatova - většinou 15-18 minut. 

zdroj: nett

Jogurtové placky

600g hladké mouky, ½ kostky droždí, 1PL cukru, 1PL soli, 1PL oleje, 200 ml bílého jogurtu, 200-250 ml vody, olej na pečení

jogurtove-placky.jpg

Z uvedených surovin vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout. Pokud máte pekárnu není co řešit. Vykynuté těsto dáme na vál a ještě jednou promísíme. Když těsto znovu nakyne, rozdělíme si ho na 8 částí a uděláme bochníčky, které potom vyválíme asi na 5- 6 mm. Vršek placky potřeme olejem a pečeme na pánvi, kterou jsme potřeli olejem.Upečené placky dám na talíř a přikryju poklopem. Zůstanou vláčné. Podáváme je k hustým polévkám, gulášová, čočková, fazolová. 

Zdroj: Varecha.sk

Cibulové placičky

250ml teplé vody, 50ml oleje nebo sádla, 1,5 lžičky soli, 600g hladké mouky, 1/2 kostky droždí, lžička cukru 

Z uvedených surovin zaděláme těsto, nejlépe v pekárně, kterou nastavíme na

cibulove-placicky.jpg

 program Těsto. Mezitím si připravíme náplň. 3 velké cibule nakrájíme na měsíčky, uzenou slaninu na kostičky a necháme vyškvařit, vhodíme cibuli a restujeme do zlaté barvy. Na druhé pánvy orestujeme salámu necháme vychladnout a přimícháme vejce a lžíci strouhanky.Z těsta uděláme placičky, pomašlujeme vajíčkem, dáme orestovaný salám, lžíci cibule, sýr a navrch plátek anglické slaniny. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme dorůžova.

Rohlíčky plněné masem

400g hladké mouky, 1 ztužený tuk, Lžička soli, 1 vejce, 2 lžíce octa, 10 lžic vody, lžička cukru

ze surovin připravíme hladké těsto, zabalíme do potravinářské fólie a dámeObrazek na 2 hodiny do lednice odpočinout.

Připravíme si náplň z 100g šunky, 80g sýra, 1 vejce, soli, pepře, lžíce strouhanky. Pokud chceme mít náplň pikantnější, přidáme čili.

Těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme do kruhu a rozdělíme na 8 dílú. Náplň dáme na širší konec , kraje překlopíme a zabalíme. Dáme na plech a pomašlujeme rozkvedlaným vejcem. Pečeme Na 220°C asi 25 minut.

 

 

č.508 obyčejný chléb nejen do ošatky od Kovářky   

klik na odkaz

 Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

Chlebík od SHana č. 607

klik na odkaz

Obrazek



 

 

 

 

 

 

 

 674.banketky od cinie

 klik na odkaz

 Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

314. veka od Jehličky

 

klik na odkaz

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Česnekové trojúhelníčky

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 045.buchtičky od sovička16

 

klik na odkaz

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

120. františky od Kovářky

 

klik na odkaz

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 011.chléb Martinův

 

klik na odkaz

 

 Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Chlebík-pokus vl.

 

Obrazek

 

350ml vody, 3lžíce oleje, 2 lžíce octa, 300g pšeničná chlebová mouka,150g hladká mouka,150g žitná chlebová mouka, 2 hrsti ovesných vloček, 2,5 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky sušeného droždí.

 

Program: těsto - pak nechat kynout v ošatce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 003.chléb podmáslový

 

klik na odkaz

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

134. chléb podmáslový

 

klik na odkaz

 

 

 

  

 

057. pivní chléb

 

klik na odkaz   

 

 

 

359. Šumava

 

klik na odkaz

 

 

 

014. Tomášův chlebík

 

klik na odkaz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zpět na úvod

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

359 Šumava

(borovec, 13. 10. 2009 22:34)

Napeče se plná forma v ETA Harmony,ale je vynikající,jako kupovaný.