Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí výrobky z masa

 

 

 

Moje paštika

500g krůtích nebo kuřecích jater, 650g prorostlejšího bůčku, 2 velké cibule, pepř, kmín, sůl, provensálské koření, malé štamprle koňaku, 5 stroužků česneku, 300g anglické slaniny, mandle

Bůček nakrájíme na plátky, osolíme, okmínujeme, podlijeme malinkovodou a dáme péct. Upečený bůček necháme vychladnout.

moje-pastika.jpg

Játra odblaníme, dáme na pánev s trochou oleje orestovat, ale jenom tak, aby byly ve vnitřku růžové. Vyndáme na talíř a na výpeku osmažíme cibuli do světlé barvy.Necháme vše zchladnout. Vychladlé umeleme na masovém mlýnku, když chcete jemnější, tak 2x, potom zamícháme, přidáme usmaženou cibuli, všechno koření a koňak, dochutíme ještě dle chuti a dáme do formy vyložené alobalem a anglickou slaninou, která by měla přesahovat přes okraj formy. Směs ještě lžící pořádně uhladíme a zmáčkneme a přikryjeme slaninou a alobalem, který pořádně utáhneme kolem formy. Troubu zapneme na 180°C, do pekáče nalijeme vodu, která by měla dosahovat do půli formy a pečeme 1,5 hodiny. Vodu průběžně doléváme.

Po upečení necháme vychladnout na pokojovú teplotu, potom zatížíme a dáme do lednice do druhého dne.  

Paštika z kuřecích jater

1000 g kuřecích jater, 1 šlehačka / 200 ml /, 1 máslo, 1 střední cibule, asi 3 stroužky česneku, čerstvý tymián, sůl, pepř, případně paštikové koření, olivový olej

domaci-jatrova-pastika-s-mandlemi.jpg

Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, drcený česnek, přidáme očistěná játra, lístky tymiánu a 100 ml šlehačky. Dusíme dokud játra nejsou hotová a všechna tekutina se nevypaří. Ochutíme solí, pepřem, případně kořením a společně se změklým máslem a zbývající šlehačkou rozmixujeme. Dáme do formy na srnčí hřbet a necháme v lednici vychladit, nejlépe do druhého dne.

Domácí kuřecí šunka s olivama

1000g kuřecího masa, prsa a stehna, 1dl vody, lžička moučkového cukru, 25g rychlosoli, olivy s papričkou, sáček na tlačenku, provázek na zavázání domaci-kureci-sunka-s-olivama.jpg

Očištěné maso nakrájíme na nudličky asi 2cm široké, zalijeme vodou v které jsem rozmíchali cukr a sůl a zalijeme vodou. Vše řádně mícháme aspoň 15 minut. Naplníme do užších sáčků na tlačenku, rádně napěchujeme, zavážeme a dáme do lednice na dva dny. Já dala do mísy, jednou za den promíchala a opět přikryla mikrotenem. Před pěchováním do sáčku jsem přidala olivy. Potom vaříme ve vodě 75-80 stupňů, nesmí být více. Vaříme 3 hodiny. Potom vyndáme a dáme vychladit. Já dělala v zavařovacím hrnci.

Místo rychlosoli můžete dát normální sůl, ale rychlosůl ovlivní barvu šunky, že je krásně růžová.

Domácí šunkový salám

Rozpis na 1kg masa  

3 kuřecí vykostěná stehna, 1plátek krkovice, 1 krůtí palička s křídla, 1dl vody, 25g rychlosoli, koupíte v drogérii, lžička moučkového cukru.ObrazekMaso nakrájíme na nudličky asi 2cm široké, zalijeme vodou ve které jsem rozmíchali cukr a sůl . Vše řádně mícháme aspoň 5 minut. Naplníme do užších sáčků na tlačenku, rádně napěchujeme, zavážeme a dáme do lednice na dva dny. Potom vaříme ve vodě 75-80 stupňů, nesmí být více. Vaříme 3 hodiny. Vyndáme a dáme vychladit. Já dělala v zavařovacím hrnci.

Šunkový aspik

50g želatiny, 3 kyselé okurky, 250 ml vody, 250 ml vývaru, 200 g šunky, 2 vařené mrkve, hrášek dle chuti, vejce na tvrdo, dle chuti sůl, pepř, ocetaspik.jpg

Vařená vejce oloupeme a nakrájíme na dílky.Šunku nakrájíme na nudličky, okurky a mrkev nadrobno.Želatinu namočíme do studené vody asi na 10 minut, rozmícháme, zahřejeme k bodu varu a po rozpuštění vlijeme do teplého vývaru.Ochutíme dle chuti. Mícháme a ochlazujeme. Formu naplníme promíchanou šunkou, vejcem a zeleninou a chladnoucím aspikem přelijeme formu. Dáme ztuhnout do chladničky do druhého dne.

Domácí huspenina 

 2 vepřová kolena, 3 vepřové nohy, cibule, mrkev, sterilovaná okurka, sůl, bobkový list, pepř, nové koření a ocet

domaci-huspenina.jpg

Očištěná a opláchnutá vepřová kolena a nožičku vaříme s kořením v mírně osolené vodě při teplotě 95 stupňů, Vařená kolena a nožičky necháme částečně vychladnout a pak je vykostíme. Maso z kolen pokrájíme na kostky a kůže z nožiček a kolen a posekáme na drobno. Do procezeného a tuku zbaveného vývaru přidáme pokrájené maso a kůže, na kolečka nakrájenou mrkev, okurky a cibuli, ochutíme solí, octem a dobře promícháme. Naplníme do forem a necháme v chladu ztuhnout.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář