Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drůbeží 2

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 



 Česnekové kuřecí medailonky

500g kuřecích prsíček, 5 stroužků česneku, lžíce petrželky, lžíce libečku,lžička rozmarýmu, lžička šalvěje, pepř, sůl, olej, lžíce citrónu

Kuřecí prsa omyjeme, odblaníme a nakrájíme na menší medailonky. Každýcesnekove-medailonky.jpg medailonek lehce naklepeme pěstí, osolíme a opepříme. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Čerstvou petrželku omyjeme a nasekáme najemno. Citron omyjeme, rozkrojíme a vymačkáme z něj šťávu. Na pánvi rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dozlatova. K opečenému masu přidáme nasekaný česnek, nasekané bylinky a promícháme. Necháme chvilku restovat, pozor, aby se bylinky nespálily. Nakonec maso zakápneme citronovou šťávou a pánev odstavíme z plotny. Česnekové kuřecí medailonky ihned podáváme. Vhodnou přílohou je čerstvá zelenina.

Kuřecí stehno s houbama

4 stehna, koření Adžika, citrónový peř, sůl, olej, houby, lžička hladké mouky, kuřecí bujónkureci-stehno-s-houbami.jpg

Stehna umyjeme, okořeníme a na oleji zprudka opečeme, aby se zatáhla. Vyjmeme, na výpek dáme nakrájené houby a orestujeme. Podlijeme vodou, přidáme kuřecí bujón a vložíme stehýnka.

Dusíme do změknutí, nakonec zahustíme a povaříme.

Podáváme s brambory nebo rýží

 Kuřecí nudličky na rozmarýnu v červeném víně

 Marináda: rozmarýn, červené víno, sojová omáčka, pepř, tabasco nebo čili pasta, solamyl, olej, sůl

dvě kuřecí stehna nebo prsa 

Rozmarýn se většinou prodává jako lístky podobné na jehličky. Ty bude potřeba nějak rozdrtit najemno. Pokud doma nemáte hmoždíř, zkuste třeba zabalit rozmarýn do utěrky a pomlátit paličkou. Z rozmarýnu se tak uvolní jeho skryté aroma. Rozmarýn nasypeme na kuřecí nudličky, přidáme olej, sůl pepř, sojovou omáčku, tabasco, solamyl a červené víno. Takto naložené kuřecí necháme alespoň den uležet. Pak jej stačí podusit na pánvi a je to. Kdo má rád omáčku, může k masu přilít ještě trochu vína, zahustit moukou a dochutit. Maso výborně chutná s čínským zelím. 

Drůbeží čili plátky s hroznovým vínem

4 plátky masa, sůl, pepř, čili pasta, cibule, česnek, 3 lžíce oleje, hroznové víno, 1dl vína, 1dl vody, hotová jíška, mouka na poprášení masa, křen na ozdobuObrazek

Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem a čili pastou a zaprášíme hladkou moukou. Plátky masa dáme na pánev na olej opéct dorůžova. Přendáme na talíř a do výpeku dáme orestovat nadrobno pokrájenou cibuli. Když je hotová, vložíme maso zpět, podlijeme vínem a vodou a dusíme doměkka. Před koncem přidáme kuličky vína a zahustíme malinko jíškou. Necháme povařit.

Příloha: Brambory, hranolky, bramboráčky

Pikantní směs

Drůbeží, vepřové maso nakrájíme na nudličky, dáme do mísy, ve které máme připravenou marinádu .Obrazek

Marináda: 5 lžic oleje, grilovaní nebo jiné pikantní koření, hustá sojová polosladká omáčka, pasta z čili papriček, lžička nasekaného tymiánu, l lžička nasekané rozmarýny, lžička kaparů.

Maso naložíme do marinády a necháme přes noc v lednici.

Druhý den maso vyklopíme na pánev, přidáme na čtvrtky nakrájené sterilované žampióny a maso zvolna orestujeme, až je měkké. Nakonec přidáme trochu bílého vína a zahustíme lžičkou jíšky.

Příloha:  Kdo co má rád, kromě knedlíků se hodí snad všechno.

Kuřecí plátek Hradečan

Kuřecí stehna vykostíme jenom na půl, aby vznikly plátky, potřeme pikantní hořčicí, česnekem, osolíme, opepříme, a zaprášíme moukou. Na pánev dámeObrazek 3 lžíce oleje a na něm zprudka opečeme plátky masíčka. Podlijeme vývarem nebo vodou, přidáme houby, nakrájenou feferonku a dusíme. Když je maso měkké, podlijeme bílým vínem, zahustíme jíškou , můžeme i zakysanou smetanou a povaříme.

Jako přílohu podáváme rýži, opečené brambory, bramboráčky nebo bramborové sezamové kopečky upečené v troubě.

Česneková stehýnka

 4 kuřecí stehýnka, 5 stroužků česneku, pepř, sůl, mletý kmín, čili pasta, trochu tymiánu, olej na pokapání, decka vývaru nebo vodyObrazek

Stehna očistíme, osušíme, dáme na pekáček a po obou stranách uděláme zářezy. Do nich vetřeme drcený česnek, sůl, pepř,  potřeme čili pastou a posypeme špetkou tymiánu. Pokapeme olejem, podlijeme  a dáme péct. Při pečení potíráme výpekem a obracíme, aby byly krásně růžové a křupavé.

Podáváme s brambory a zeleninovou oblohou.

Citrónové kuřátko s rozmarýnem

4 kuřecí prsíčka nebo stehýnka, sůl, pepř, 4 stroužky utřeného česneku, 1 citrón, 4 snítky rozmarýny, 60g másla, 175ml bílého vínaObrazek

Marináda, kterou později použijeme: 4 lžíce olivového oleje, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, 3 utřené stroužky česneku, 1 polévková lžíce nasekané petrželky, 2 kávové lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu, víno

Prsíčka nebo stehýnka osolíme, opepříme, a potřeme česnekem. Dáme do vymazané zapékací mísy, poklademe kousky másla, podlijeme půlkou vína a upečeme za občasného potírání dokřupava. Před koncem pečení přidáme marinádu, můžeme malinko výpek zahustit a chvilku ještě necháme povařit.

Na masíčku uděláme zářezy, aby se koření lépe dostalo do masa.

Pečené kuře s bylinkami a zeleninou

1 větší kuře nebo kuřecí čtvrtky, 1 citrón, sůl, pepř, 1 větší cibuli, 1 bobkový list, špetka tymiánu, lžíce petrželky, olej, baby karotka, malý celerObrazek

Kuře nejdříve pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a dáme do pekáčku, přidáme nakrájenou cibuli, bobkový list, špetku tymiánu nebo rozmarýny. Přidáme olej, 1dcl vody a dáme  péct. Podléváme vypečenou šťávou. Když je kuře skoro hotové, přidáme karotku a nastrouhaný na hrubší nudličky celer. Nakonec můžeme zahustit malinko jíškou a přidáme nasekanou petrželku.

Marinované maso po benátsku

Olej, pepř, grilovací koření, utřený česnek, čerstvý nastrouhaný zázvor, tymián, sojová omáčka, worčestrová omáčka, hořčice. ZObrazeke všech surovin udělat marinádu, do ní naložit masíčko, jakékoliv a nechat tři hodiny marinovat v chladnu.

Na pánvi rozpálíme olej a zprudka opečeme naložené maso. Do zbylé marinády přidáme decku vína a decku vody, přidáme k masu a necháme dusit, až je maso měkké. Nakonec zahustíme lžičkou jíšky a dle potřeby dochutíme. Na talíři dáme na porci masíčka lžíci strouhaného křenu.

Švestkové blaho

500g  kuřecího masa, 1 žlutá paprika, 1 zelená, pórek, cibule, worčestr, sojová omáčka,lžička medu, koření Čarodějka nebo nějaké jiné, nakládané švestky, olej, sezamové semínko, solamylObrazek

Maso nakrájíme na nudličky, přidáme všechny přísady, kromě švestek a sezamového semínka. Dáme do mísy pořádně promícháme a necháme v chladničce přes noc.Druhý den dáme maso na pánev a opečeme. Když je maso měkké, přidáme rozpůlené švestky, půl dcl šťávy ze švestek, případně podlijeme vodou  a  sezamové semínko. Necháme prohřát.

Podáváme s rýží.

Stehýnka podle hospodyně

4 stehna, 2 velké cibule, pepř, sůl, provensálské koření, 6 stroužků česneku, ½ kostky masoxu, voda,pepř, olejObrazek

Stehna osolíme, potřeme česnekem, posypeme provensálským kořením, opepříme a pokapeme olejem .

Na dno pekáče nakrájíme na silnější plátky cibuli, česnek oloupeme a dáme celé stroužky. Na cibuli položíme okořeněná stehna, přidáme masox a podlijeme vodou. Dáme do trouby a pečeme do zlatova.

Jako přílohu podáváme vařené brambory na paprice a petrželce.

Plavecké maso

Možno připravit z jakéhokoliv masa asi 800g

Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí aObrazek posypeme polohrubou moukou.Na pánev dáme olej, necháme rozpálit a zprudka na něm maso opečeme. Přendáme na talíř. Do výpeku dáme orestovat dorůžova najemno nakrájenou cibuli, přidáme půl lžičky kari koření, necháme až kari zavoní a zalijeme vodou. Přidáme lžičku vegety, sušené houby, předem namočené, vložíme maso a na mírném ohni dusíme do měkka. Ke konci zahustíme smetanou ve které jsme rozkvedlali mouku. Ještě krátce povaříme. Jako přílohu jsem zvolila široké nudle.

Stehýnka Florian.

 4 stehna, sůl, pepř, anglická slanina, velká cibule, křen, hořčice, majoránka, grilovaní koření, já dala Čarodějku, olej, trochu vodyObrazek

Stehna omyjeme, osušíme, potřeme hořčicí, posypeme grilovacím kořením, poklademe plátky anglické slaniny a dáme do zapékací mísy nebo na pekáček péct.Pečeme zvolna , aby bylo po všech stranách růžové. Ke konci posypeme trochou majoránky, výpek zahustíme jíškou a necháme ještě provařit. Dělala jsem taky v PH spolu s bramborami na HIGH asi 3 hodiny.

Z trouby to bylo křupavější.

Kořeněné paličky se sýrem

4 kuřecí paličky nebo můžou být i prsíčka, tymián, rozmarýn, pepř, ostrá hořčice, sůl, česnek, cibule, lžička jíšky, trochu strouhanky,olejObrazek

Paličky osušíme, osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem, tymiánem, potřeme hořčicí a česnekem mírně poprášíme strouhankou. Pokapeme olejem a dáme na pekáček do kterého jsme dali nahrubo nasekanou cibuli a trochu oleje. Přikryjeme a pečeme zvolna asi hodinu. Potom pekáč odkryjeme a pečeme ještě půl hodiny, ke konci dáme na paličky plátek sýra a lžíci strouhaného sýra a pečeme, až se sýr roztaví.

Pekelníkův mls

4 kuřecí prsa, žampióny, drůbeží šunka, cibule, česnek, ostrá mletá paprika nebo pasta, ta je lepší,pepř, sůl, rozmarýn, pórek, nožička ostré klobásy, anglická slanina, masox, hladká mouka, voda

Prsa mírně naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem a Obrazekpotřeme čili pastou nebo zaprášíme ostrou paprikou. Na něj položíme plátek anglické slaniny, pórek na kolečka a klobásu. Pevně zavineme a spíchneme párátky nebo jehlami. Dáme na pánev na trochu oleje zvolna opékat.Mezitím si připravíme omáčku.

Na máslo dáme jemně nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, vhodíme drcený česnek, přidáme lžíci hladké mouky, přilijeme asi 3 deci vody, jeden masox a přidáme nakrájené žampióny a na proužky nakrájenou drůbeží šunku. Necháme povařit a dochutíme solí a pepřem. Vhodná příloha jsou pečené brambory.

Drůbeží plátky na oregánu z PaH

4 plátky masa, oregáno, sůl, stroužek česneku, kObrazekukuřice, hrášek, mrkev, zelené fazolky, cibule, máslo nebo olivový olej

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem, posypeme orgánem.

Já dala do parního hrnce, dole jsem dala zeleninu a nechala na 30 minut pařit. Když bylo hotovo,tak jsem zeleninu zakápla lžící rozpuštěného másla a přidala osmaženou cibulku, je lepší na chuť.Na snížení váhy ideální dělat na páře nebo v titanovém hrnci, kde stačí potřít dno olejem.

 Kuřátko na slanině s citrónovým pepřem

1 kuře nebo 4 kuřecí stehýnka, 350g libové anglické slaniny nebo bůčku, citrónový pepř, koření na steaky nebo koření Čarodějka, olej, sůl, půl deci vodyObrazek

Kuře rozdělíme na díly, které několikrát nařízneme, do zářezů vložíme špalíčky anglické slaniny, posypeme kořením a citrónovým pepřem. Pekáček vyložíme asi 5mm plátky slaniny nebo bůčku. Na slaninu položíme prošpikované kuře nebo stehna, pokapeme olejem a podlijeme vodou. Přikryjeme a zvolna pečeme asi 3 hodiny. Během pečení podléváme vypečenou šťávou. Ke konci pečení odkryjeme a necháme udělat kůrčičku.

Podáváme s pečenými brambory sypanými petrželkou a mletou pálivou paprikou

Kuřecí medailonky v pikantním těstíčku

4 kuřecí prsa, bramborové lupínky, ďábelské koření, sůl, pepř, 2 vejce, mléko, hladká mouka, olej na smaženíObrazek

Z prsíček si nakrájíme šikmé plátky, osolíme, opepříme. Vejce vyšleháme, přidáme mléko, ďábelské koření, a hladkou mouku. Uděláme hustější těstíčko, tak aby moc neteklo a drželo na prstě. Kousky masa máčíme do těstíčka a obalíme v bramborových lupínkách. Já si dala lupínky na misku, do ní položila masíčko a z vrchu posypala. Musíte mít trpělivost, ale výsledek je super. Ihned dáme do oleje a opékáme do růžova.

Jako přílohu jsem zvolila vařené brambory s cibulkou.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář