Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drůbeží 3

 

 

ceska-kuchyne.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Kuře na bramborákovo-rohlíkové nádivce

5-6 velkých brambor, majoránka, česnek, sůl, kmín, 3 rohlíky, 2 dl mléka, 1lžička podravky 1 lžíce sádla, 100 g slaniny, 1 cibule, 4 vejce, 4 stehna, ďábelské nebo grilovací koření

kure-na-bramborovo---rohlikove-nadivce.jpg

Brambory si oloupeme a nastrouháme, jako na bramboráky. Okořeníme majoránkou, solí, pepřem a česnekem, jako na klasické bramboráky, přidáme 2 vajíčka.
Rohlíky si nakrájíme na kostičky a zalejeme 2 dcl mléka, lžičku vegety a 2 vajíčka.
Na pánev si dáme trochu sádla, špek na kostičky a nakrájenou cibuli a osmažíme dorůžova. Pak přidáme ke směsi namočených rohlíků, promícháme. Obě směsi, bramborovou i rohlíkovou smícháme a dáme na dobře vymazaný pekáček sádlem. Na směs položíme kuřecí díly, kůží dolů, posypeme grilovacím kořením, zakryjeme poklicí a pečeme na 190 stupňů asi 45 minut. Pak díly otočíme, posypeme opět grilovacím kořením a už bez přikrytí pečeme, až kuře i nádivka zrůžoví.

Podáváme se zeleninovým salátem. 

Rychlý oběd - uzené stehno

  Když není moc času na vaření, přijdou vhod i uzená stehýnka. Je to jednoduché a

hlavně rychlé. Brambory má každá hospodyňka doma, tak není problém.uzene-kureci-stehno.jpg

Brambory oloupeme a nakrájíme na měnší kousky a dáme vařit do osolené vody. Když jsou brambory uvařené, scedíme je a rozšťoucháme. Nalijeme teplé mléko a dál šleháme, až je kaše nadýchaná, nakonec přidáme ořech másla. Cibuli nakrájíme na měsíčky, dáme na pánev na trochu oleje s máslem a restujeme do zlaté barvy. Než se cibule orestuje, ohřejeme stehna v mikrovlnce a můžeme podávat. 

Kuřecí stehna se sezamem

4 kuřecí stehna, grilovací koření, sůl s medvědím česnekem, lžíce kečupu,trochu piva, sezamové semínko, olej, trochu citrónové šťávy

kureci-stehynka-se-sezamem.jpg

 

Stehna očistíme a osušíme. Do mísy dáme olej, grilovací koření, sůl s medvědím česnekem, kečup, pivo, sezamové semínko a citrónovou šťávu. Našleháme a touto marinádou potřeme důkladně stehna a dáme do chladu na noc. Pak pečeme v troubě nebo na grilu, až je maso měkké. Podáváme s brambory ochucenými mletou paprikou, kterou jsme rozpustili v troše másla a přidali do brambor již uvařených.

 Kuřecí řízky v jogurtové marinádě

4 kuřecí prsa, 1 bílý jogurt, pikantní koření, 2 vejce, strouhanka, medvědí česneková nať4 stroužky česneku

kureci-rizky-v-jogurtove-marinade.jpg

Kuřecí řízky jemně naklepeme, osolíme a opepříme.
Do misky rozmícháme marinádu, do které dáme smetanový bílý jogurtu, vejce, trochu soli, pikantní koření, třeba Argentinské, pepř a utřený česnek. Řízky do něj položíme, řádně obalíme v marinádě a necháme 24 hodin v chladu marinovat. Nejlépe přes noc.
Poté pečlivě ve strouhance obalíme a na rozehřátém oleji osmažíme dozlatova. S masem pracujeme opatrně, protože je křehké a hlavně šťavnaté.

Kuřecí plátky s hořčicí

6 plátku kuřecího masa, velká cibule, 2 lžíce dijonské hořčice, 6 stroužků česneku, 1 čili paprička nebo lžička čili pasty,sůl, pepř, olej, hladká mouka, voda nebo vývar

kureci-platky-s-horcici.jpg

Plátky mírně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme drceným česnekem a dijonskou hořčicí a posypeme hladkou moukou.Cibuli zpěníme na oleji, dáme rychle opéct maso, přidáme čili, vodu nebo vývar a dusíme, až je maso měkké. Nakonec uděláme záklechtku a povaříme. Dochutíme solí a pepřem dle chuti.

Podáváme s brambory nebo rýží. 

 Smažené kuře

1 kuře nebo kuřecí čtvrtky, stehna, sůl, lžíce hořčice, pálivá mletá paprika, polohrubá mouka, 3 vejce, strouhanka, olej, sůl

smazene-kure.jpg

Kuře naporcujeme a dáme do hrnce vařit, do poloměka. Vývar použijeme na polévku. Vychladlé kuře osolíme, posypeme paprikou, potřeme hořčicí, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme na pánev a zvolna pečme až je strouhanka krásně růžová. Podáváme se šťouchanými brambory s jarní cibulkou.

Ostré kuřecí plátečky

4 kuřecí plátky, lžička dijonské hořčice, drcený česnek, lžíce ostrého kečupu, sůl, pepř, zelené fazolky, hříbky, olej, 2 dcl vody, lžička tmavé jíšky

ostre-kureci-platecky.jpg

Plátky potřeme hořčicí, česnekem, osolíme opepříme a dáme na chvilku do chladna.

Na oleji osmažíme hříbky, přidáme fazolky a podlijeme vodou. Přidáme lžíci kečupu a dusíme, aby byly fazolkyal dente. Zahustíme jíškou a povaříme. Plátky masa opečeme na trošce oleje do měkka.

Příloha kořeněné pečené brambory, hranolky nebo šťouchané brambory. 

 Pečené kořeněné kuře

1 kuře, koření Medvědí gril, kmín, sůl, pepř, 300g hříbků, olej, voda nebo vývar, lžička jíšky

pecene-korenene-kure.jpg

Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme, posypeme kořením Medvědí gril, dáme na pánev trochu oleje a zprudka kuřecí kousky opečeme. Vyndáme, přidáme nakrájené hříbky, kmín, sůl a restujeme asi pět minut Přendáme do pekáčku,, podlijeme vývarem, přykryjeme poklicí vložíme do trouby a dusíme do změknutí. Ke konci pečení poklici odstraníme a necháme zrůžovět. Nakonec zahustíme jíškou. Podáváme z rýží. 

Rychlovka z drůbežího vařeného masa

Uvařené maso, cibuli, česnek, sojová omáčka, worčester, olej, čili, červená, zelená a žlutá paprika, sůl, pepř, lžička vegety

smes-z-vareneho-masa.jpg

Maso nakrájíme na kousky, přidáme cibuli, sojovou omáčku, worčester, čili, česnek, sůl, pepř, olej. Promícháme a dáme na půl hodiny do chladna. Papriku nakrájíme na proužky a na pánvi orestujeme, přidáme naložené maso a restujeme asi 10minut. Když chceme sosík, tak podlijeme 1dcl vína, přidáme lžičku tmavé jíšky a povaříme.

 Česneková stehýnka s tymiánem

4 stehna, pepř, kmín, sůl, olej, špetka tymiánu, cibule, bílé víno, jíška, voda

Stehna pokmínujeme, osolíme, potřeme drceným česnekem, opepříme a posypeme tymiánem.cesnekova-stehynkas-tymianem.jpg

Pokapeme olejem a necháme přes noc v chladnu.

Na pekáč dáme nakrájenou cibuli na měsíčky a pokapeme olejem. Na ní poklademe nakořeněná stehna, podlijeme trochou vody a dáme péct. Při pečení podléváme. Když je maso měkké, podlijeme bílým vínem a zahustíme jíškou. Necháme povařit.

Podáváme s pečenými česnekovými brambory. 

Drůbeží plátek na zázvoru

4 plátky masa, sůl, pepř, 3 cm čerstvého zázvoru, olej, cibule, koření Andělská křídla, lžička tmavé jíšky , vývar nebo vodadrubezi-platek-na-zazvoru.jpg

Plátky mírně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme nastrouhaným zázvorem, pokapeme olejem a dáme do lednice na dvě hodiny., Pak vndáme a na pánev dáme lžíci oleje a zprudka orestujeme, aby se maso zatáhlo. Vyndáme na talíř, cibuli nakrájíme najemno, na zbytku oleje orestujeme na zlatou barvu, přidáme koření, vložíme maso, podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Ke konci zahustíme jíškou a povaříme.

Stehna s hříbky

4 kuřecí stehna, čerstvé hříbky, máslo, sůl, drcený kmín, grilovací koření, drcený česnek, lžička jíšky stehno-s-hribky.jpg
Houby nakrájíme na silnější kousky, okmínujeme a dáme na dno širšího kastrolu.Omytá stehna osolíme, posypeme grilovacím kořením, kmínem, česnekem a položíme na houby. Na každé stehno dáme plátek másla, podlijeme vodou a pečeme za občasného polévání až jsou stehna měkké a zlaté. Během pečení doléváme vodu tak, aby vznikla šťáva, kterou zahustíme lžičkou hotové jíšky. Podáváme se šťouchanými brambory nebo rýží.

Masové kostky na kari se smetanou

4 ks kuřecích prsíček
1 cibule nakrájená

kureci-na-kari.jpg1 mrkev na nudličky
1 lžíce kari
1 dcl smetany
sůl, pepř
olej 

Maso nakrájíme na nudličky nebo kostky. Na pánvi orestujeme maso, osolíme, opepříme, maso dáme stranou. Opečeme cibuli a mrkev, přidáme zpět opečené maso, zasypeme kari kořením, podlijeme vodou a dusíme, dokud není maso a mrkev měkké. Přidáme smetanu, necháme přejít varem a podáváme. Jako přílohu si lze zvolit dušenou rýži, těstoviny, knedlík

Závitek drůbeží

4 vykoštěná stehna nebo prsíčka, sůl, pepř, sušená rajčata, jarní cibulka, plátek sýra, párek nebo klobása, dijonská hořčice, cibulka, hladká mouka, olejzavitek-drubezi.jpg

Plátky masa jemně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Položíme plátek sýra, párek, sušená rajčata, nakrájenou jarní cibulku, jenom natě a pevně zavineme, poprášíme moukou a zprudka opečeme po všech stranách. Vyjmeme a na výpek dáme osmahnout cibulku, vložíme závitky a podlijeme vývarem nebo vodou, popřípadě dáme kostku bujónu. Dusíme do změknutí.

Podáváme se šťouchanými brambory.

Přírodní kuřecí plátek

4 plátky kuřecího masa, sůl, pepř, olej

Maso mírně naklepeme, osolíme, opepříme. Na pánev dáme trochupikantni-kureci-maso.jpg oleje na kterém maso orestujeme do zlaté barvy. Maso vyndáme a udržujeme v teple.

Sosík:

Do výpeku dáme lžičku hladké mouky, podlijeme vývarem nebo trochou vína a necháme provařit.

Jako příloha můžou být hranolky, vařené brambory, rýže.

Kořeněné krůtí stehno

Krůtí stehna, uzená slanina, sůl, koření Adžika, česnek, olej, čerstvý zázvor, cibule

Stehna posypeme kořením, potřeme česnekem a nastrouhaným zázvorem, pokapeme olejem a dáme do lednice na půl hodiny.kruti-stehno-na-slanine-a-cibuli.jpg

Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky, dáme rozpustit a přidáme cibuli. Restujeme do zlaté barvy.

Maso dáme do pekáčku, přidáme restovanou cibuli, podlijeme vodou a dáme do trouby. Pečeme zvolna a poléváme vypečenou šťávou až je maso měkké a růžové. Šťávu zaprášíme moukou a necháme provařit.

Já dělala v PH na LOW 5hod.

Kuře na provensálském koření

Kuře, česnek, sůl, olej, provensálské koření, kečup ostrý, pepř, vývar, houby, lžička hladké mouky

Kuře rozporcujeme na porce, osolíme, opeříme, posypeme kořením. Do kastrolu kure-na-provensalskem-koreni.jpgdáme trochu oleje, na něm opečeme porce kuřete, podlijeme malinko vývarem a dusíme doměkka. Necháme vydusit na tuk, přidáme mouku a opražíme. Zalijeme vývarem, aby vznikl sosík a povaříme. Houby orestujeme na oleji tak, aby byly zlatavé. Solíme až nakonec restování a přidáme k masu.

Podáváme s opečenými brambory se sezamovými semínky a drceným česnekem.

Stehna na paprikách a rajčatech s klobásou

celé kuře nebo 4 stehna
400 g rajčat
200 g paprik
1 nožička pikantní klobásystehynko-na-paprikacha-rajcatech-s-klobasou.jpg

česnek, bylinková sůl
olej

Kuře naporcujeme, osolíme, potřeme česnekem a dáme péct. Papriky nakrájíme na středně silné proužky, rajčata na kolečka, přidáme česnek, bylinkovou sůl a mírně podusíme na pánvi se lžičkou olivového oleje. Když je kuře téměř upečené, přidáme zeleninu,a dopečeme.

Vhodnou přílohou jsou brambory.

Maďarský paprikáš

1 kuře, 250 ml zakysané smetany, 50 g hladké mouky, 1 cibuli, 1 PL rajčatového protlaku, červenou mletou papriku, sůl, pepř, 1 feferonku, 1 zelenou papriku, 2 PL oleje, voda madarsky-paprikas.jpg

Kuře dobře omyjte a pokrájejte na menší kousky. Na oleji osmažte nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte papriku, kuře a chvíli poduste. Podlejte vodou, osolte, přidejte feferonku, papriku nakrájenou na proužky a duste do měkka. Potom přilejte zakysanou smetanu, v níž jsme rozšlehali mouku a rajčatový protlak a 5 min. povařte. Podávejte s noky, rýží nebo houskovým knedlíkem.

Kuřecí nudličky na kari

500 g kuřecích nebo krůtích prsou, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 1 lžíce kari koření, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky, 200ml smetany na vařenídrubezi-nudlicky-na-kari.jpg

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a opečeme kuřecí maso nakrájené na nudličky. Okořeníme, podlijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme dusit doměkka. Zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a povaříme asi 10 minut. Nakonec omáčku zjemníme smetanou.

Jako příloha je vhodná rýže.

 Drůbeží maso na kmíně trochu jinak 

500gramů kuřecího masa, 2–3 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1 lžička provensálského koření, 1 lžička tymiánu, stroužek česneku, 1 lžíce kečupu, 1/2 lžičky mletého kmínu, ½ zelené papriky, sůldrubezi-na-kmine.jpg

Na olivovém oleji osmažíme cibulku, vložíme na menší kousky nakrájené maso a orestujeme. Přidáme lžíci kečupu, prolisovaný česnek, provensálské koření, tymián, kmín. Přilijeme horkou vodu, jen aby bylo maso malinko potopené a dusíme.Ke konci přidáme papriku nakrájenou na proužky a zahustíme lžící jíšky.

Vhodná příloha je rýže.

Plněná kuřecí kapsa

4 kuřecí prsa, 6 plátků anglické slaniny, 100g krůtích jater, 4 žampióny, půl červené papriky, kousek pórku, 1 rajče, 1 vejce, lžička čili pasty, malá cibule, pepř, sůl, olej, lžička hladké mouky, trochu vody na podlitíplnena-kureci-kapsa.jpg

Játra, papriku, pórek, cibuli, žampióny nakrájíme na plátky, dáme na pánev na trochu oleje a orestujeme, nakonec přidáme vajíčko. Necháme zchladnout. Maso nakrojíme na plát, který opepříme, osolíme a naplníme náplní. Spíchneme pátátkem a prudce opečeme na pánvi. Podlijeme, na kapsu položíme plátky slaniny, přidáme čili pastu, zbytek zeleniny a žampiónů a dusíme dokud není maso měkké. Nakonec zahustíme lžičkou mouky a necháme provařit.

Příloha pešené brambory. Vařeno v pomalém hrnci na HIGH 4,5 hodiny.

 Kuřecí na zelí

4 kuřecí stehna, špek, cibule, kysané zelí, pepř, sůl, koření na steaky, hrst sušených hub,olej, vývar, hladká moukakureci-na-zeli.jpg

Do masa uděláme zářezy, do nich dáme špek a cibuli a okořeníme. Do kastrolku dáme trochu oleje a na něm prudce opečeme stehna, vyndáme a na výpeku orestujeme drobne nakrájenou cibuli. Podlijeme vodou a vložíme stehna a přidáme překrájené zelí a houby. Dusíme doměkka. Ke konci zahustíme moukou a ještě povaříme.

Dělala jsem v pomalém hrnci na HIGH 4 a půl hodiny. Příloha knedlík. 

Kuřecí roládky

4 plátky kuřecího masa, červená paprika, cibule, okurka, klobása, 50g slaniny, hořčice, pepř, sůl, hladká mouka, vývarkureci-roladky.jpg

Na plátky masa potřeného hořčicí, osoleného a opepřeného rozložíme proužky papriky, okurky cibule a klobásy. Pevně zavineme a dáme ze všech stran orestovat na rozškvařenou slaninu.Vyjmeme a do výpeku dáme jemně nakrájenou cibuli orestovat. Podlijeme malým množstvím vývaru, přidáme závitky a dusíme do měkka, podle potřeby podléváme. Ke konci zaprášíme moukou, podlijeme a necháme provařit. 

Kuřecí kousky v krustě

6 plátků kuřecího masa, sůl, pepř, olivový olej, hladká mouka, vejce, kukuřičné lupínky, olej na smaženíkureci-kouskyv-kruste.jpg

Půátky masa mírně naklepeme, posolíme, opepříme, zakapeme olivovým olejem a dáme na 2 hodiny do lednice.

Vejce rozkvedláme, maso nakrájíme na menší kousky, obalíme v mouce, vejcích a v kukuřičných lupíncích. Dáme na pánev a opečeme do růžova.

Příloha opečené česnekové brambory s libečkem.

Kuřecí prsa na kari

6 kuřecích prsíček, citrónový pepř, sůl, olej, vrchovatá lžička kari koření, červená zeleninová paprika, lžička čerstvého libečku, sladká smatana, lžička hladké mouky

Marináda: olej, pepř, libeček, kari koření, sůl, vše řádně našlehat. Kuřecí prsa kureci-prsa-na-kari.jpgnakrájíme na centimetrové nudličky a vložíme do připravené marinády. Přikryjeme a necháme v lednici do druhého dne. Na pánvičku dáme lžíci oleje a orestujeme na něm nakrájenou červenou papriku na dlouhé nudle. Přidáme maso i s marinádou a chvilku restujeme. Do smetany dáme lžičku mouky a rozkvedláme. Přilijeme do pánve a necháme provařit.

Podáváme s těstovinami nebo rýží.

Kuře na zelí

Kuře nebo stehna, balíček kysaného zelí, jedna větší cibule, kmín, pepř, máslo, sůl, voda na podlitíkure-na-zeli.jpg

Kuře nasolíme a opepříme. Zapékací mísu vytřeme máslem, poklademe dospod překrájené kysané zelí, na zelí dáme nakrájenou cibuli na půlměsíčky, osolíme, okmínujeme a poklademe porce kuřete. Podlijeme, přikryjeme víkem a dáme do trouby. Pečeme až je maso měkké. Ke konci pečení odkryjeme a zapečeme do růžova.

Příloha bramborový knedlík.

Do pomalého hrnce je příprava stejná, zapneme na LOW asi na 5-6 hodin.

Křidýlka na houbách a saturejce

1000g kuřecích křidélek, 200g čerstvých hříbků, lžička mleté pálivé papriky, cibule, česnek,olej, sůl, grilovací koření, saturejka, citrónový pepř, vývar nebo voda, hladká mouka na zahuštěníkridylka-na--houbach-a-saturejce-.jpg

Křídla posypeme saturejkou, grilovacím kořením, pepřem, a solí. Na pánev dáme trochu oleje, opečeme zprudka křídla a vyjmeme. Na výpeku orestujeme jemně nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, utřený česnek, houby nakrájené na kousky a vložíme křídla. Podlijeme a dusíme až je maso měkké. Nakonec zahustíme moukou, kterou jsme tozkvedlali v troše vody a povaříme.

Provensálské kuře

Kuře nebo kuřecí stehýnka, provensálské koření, olej, sůl, mletá paprika, pepř, čerstvý zázvor, jedna mrkev, cibule, lžíce hořčice, lžíce ostrého kečupu, vývar, hladká moukaprovensalske-kure.jpg

Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme, posypeme jemně provensálským kořením a potřeme nastrouhaným zázvorem. Na pánev dáme trochu oleje na kterém orestujeme jemně nakrájenou cibuli. Přidáme lžičku papriky, mrkev na proužky, hořčici, kečup a zalijeme vývarem nebo vodou. Vložíme okořeněné kousky kuřete a dusíme do změknutí. Ke konci zahustíme lžičkou hladké mouky a povaříme.

Příloha rýže. 

Drůbeží na pórku

Kuřecí prsa, sůl, pepř, olej, pórek, libeček, rozmarýn, šalvěj, tymián, škrobová moučka, vývar

Libeček,rozmarýn, šalvěj a tymián rozdrtíme, přidáme olej a promícháme.drubezi-na-porku.jpg

Maso nakrájíme na proužky, pórek na kolečka, přidáme sůl, pepř a vložíme marinovat do bylinek, přidáme škrob a promícháme.

Na pánev dáme lžíci oleje a marinované kousky opečeme do zlatova. Podlijeme trochou vývaru, aby vznikl sosík a minutku povaříme.

Vhodná příloha jsou bramboráčky, hranolky, americké brambory.

Kuřecí plněná křidýlka 

1000g kuřecích křidýlek, 200g pikantní klobásy, 50g sýr cihla, grilovací koření, cibule, česnek, olej, sůl, pepř, červená zeleninová paprika, hladká mouka,voda na podlitíkureci-plnena-kridylka.jpg

Klobásu umeleme, sýr nastrouháme, přidáme červenou papriku nakrájenou na malé kostičky, přidáme vejce a vše promícháme.

U křídel si lžičkou oddělíme kůži, aby vznikla kapsa, kterou naplníme připravenou směsí. Potom je posypeme kořením, pokapeme olejem a potřeme utřeným česnekem. Cibuli nakrájíme na měsíčky, dáme do pekáčku nebo do PH na ní dáme připravené křídla a podlijeme1dl vody. Dáme péct do růžova. Pomalý hrnec nastavíme na LOW a pomalíme asi 5 hodin.

Bylinkové drůbeží plátky z PH

4 plátky drůbežího masa, olivový olej, tymián, libeček, rozmarýn, saturejka, kmín, sůl,citónový pepř, cibule, česnek, bramborybylinkove-drubezi-platky.jpg

Do hmoždíře dáme olej, čerstvý tymián, libeček, rozmarýn, saturejku, sůl a drtíme na pastu.Plátky masa mírně naklepeme, potřeme pastou a dáme do lednice uležet. Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme na kolečka, dáme do nádoby PH, přidáme 2 lžíce oleje, drcený česnek, cibuli na kolečka, pepř, sůl a špetku tymiánu. Promícháme, položíme na ně připravené marinované plátky, zapneme na LOW a necháme dělat 5 hodin.

Kuře s klobásou a zeleninou

Kuře nebo čtvrtky, olej, sůl, pepř, mrkev, celer, houby, klobása, mletá paprika, voda, hladká mouka, cibule, česnekkure-s-klobasou-a-zeleninou.jpg

Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme a na pánvi na oleji opečeme ze všech stran, vyndáme a na pánev dáme jemně nakrájenou cibuli a orestujeme, přidáme mletou papriku a česnek na plátky, vložíme opečené porce kuřete, nakrájenou klobásu, mrke, celer, houby, podlijemevodou a dusíme do měkka. Když je maso měkké, zahustíme moukou a ještě chvilku povaříme.

Příloha: brambory, rýže

Stehýno s houbovo-zeleninovou omáčkou

4 stehna, 250g čerstvých hub, cibule, česnek, mrkev, celer, pórek, olej, sůl, kmín, pepř, lžička worčestru, zakysaná smetana, lžíce hladké moukypecene-stehynko-s-houbovo-zeleninovou-omackou.jpg

Stehna nařízneme, osolíme, opepříme, a do zářezů vetřeme drcený česnek. Na pánev dáme olej, položíme porce kuřete a opečeme dorůžova. Přidáme pokrájené houby, zeleninu na kostičky, kmín a opečené kuře, podlijeme vodou a dusíme do změknutí masa. Smetanu si trochu zředíme mlékem a zahustíme hladkou moukou. Nalijeme na pánev a necháme provařit. Nakonec dochutíme worčestrem.

Příloha: rýže

Pikantní kuře na houbách

1 kuře, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, hrst sušených hub, 1 meší zelená paprika, nať z jarní cibulky, malá feferonka, olej, sůl, pepř, vývar, lžíce hladké moukyObrazek

 

 

 

 

 

 

Kuře nakrájíme na 8 dílků, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme. Vyndáme a na výpeku orestujeme cibuli, vložíme maso a podlijeme vývarem. Přidáme na plátky nakrájený česnek, feferonku a houby předem namočené. Před koncem přidáme papriku na proužky a naťovou cibulku, zahustíme hladkou moukou a povaříme. 

Příloha knedlík nebo rýže.

Plněné stehýnko

4 kuřecí stehna, olej, sůl, pepř, kostka bujónu, petrželka, natě z jarní cibulky, 1 cibule, 1-2 vejce, 80g slaniny, půl červené papriky, česnek, 2dl vody, 4 stroužky česnekuObrazek

Nádivka: 2 rohlíky nakrájíme na kostičky a mírně pokropíme mlékem, přidáme vejce, nakrájenou petržel a nať, půl čevené papriky na kostičky, sůl, pepř, a cibule osmažená na slanině.

Pak přidáme všechny ingredience a pořádně promícháme.

Stehna očistíme a kůži prstama, oddělíme od masa. Okořeníme a vnitřek potřeme drceným česnekem.

Nádivkou plníme kapsy, které vznikly na stehýnkách. Zašpejlíme, aby náplň nevytekla. Mírně opečeme na 4 lžících oleje, aby se maso zatáhlo. Přendáme do pekáčku, a podlijeme výpekem, do kterého jsme dali kostku bujónu a podlijeme vodou. Pečeme, až maso zrůžoví.

Kuře na kari

400g kuřecích stehen, 2 středně velké cibule, 250-300ml smetany, lžička kari, sůl, olej, chery rajčata, lžíce hladké mouky, vývar, chery rajčata Obrazek

Na stehýnkách si uděláme zářezy, vtlačíme do nich pepř, sůl, popřípadě nějaké koření,dáme na pánev a zprudka opečeme po obou stranách na oleji, vyndáme a na výpeku orestujeme cibuli. Přidáme kari koření, zalijeme vývarem, přidáme maso a dusíme do změknutí. Ke konci vaření přidáme rajčátka. Nakonec zalijeme smetanou ve které jsme rozkvedlali lžíci hladké mouky a povaříme.

Příloha rýže.

Kuřecí se zeleninovou náplní

4 kuřecí prsa, olej,1 mrkev, dva žampióny,pórek, kousek celeru, cibule, hořčice, mletá paprika, sůl, pepř, hladká mouka, vývarObrazek

Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, posypeme mletou paprikou, poklademe proužky mrkve, pár plátků žampiónů, proužky celeru, pórku, cibule a zavineme. Obalíme v hladké mouce a na oleji zprudka po všech stranách opečeme. Vyndáme a do výpeku dáme jemně nakrájenou cubuli a orestujeme.Vložíme zpět maso a podlijeme vývarem. V polovině dušení dáme suroviny co se nevešly do závitků, můžeme přidat i kolečka klobásy a dusíme, až je maso měkké. Nakonec zahustíme jíškou.

Já dělala v Pomalém hrnci na LOW asi 5 hodin.

Kuřecí balíčky

4 plátky kuřecích prsíček nebo vykostěná stehna, cibule, 4 plátky sýra, pikantní klobása, pepř, sůl, lžička mleté papriky,kostka masoxu, olej, čerstvý zázvor, 1 zelenou papriku, lžíce hladké mouky, 3 dl vodyObrazek

Plátky masa naklepeme, osolíme, opeříme, potřeme nastrouhaným zázvorem, dáme plátek sýra a proužek klobásy. Pevně zabalíme a sepneme párátkem.Na pánev dáme olej a balíčky po všech stranách opečeme. Maso vyndáme a do výpeku dáme jemně nakrájenou cibuli, lžíci hladké mouky a osmahneme. Přidáme papriku, nakrájenou zbylou klobásu a zelenou papriku na proužky,  podlijeme a dáme masox. Vložíme balíčky a pod pokličkou dusíme do měkka.

Jako přílohu podáváme rýži.

Špikované kuře

1 kuře nebo kuřecí stehna, cibule, česnek, anglická slanina nebo špek, pepř, sůl, 4 snítky rozmarýny, olej, 2dl bílého vína na podlití, trochu vody, půl kostky masoxu, lžíce jíškyObrazek

Kuře očisíme, nakrájíme na porce na kterých uděláme hlubší zářezy. Osolíme a opepříme. Do nich vložíme proužky slaniny a cibule. Na dno pekáčku dáme plátky slaniny a nahrubo nakrájenou cibuli, celé stroužky česneku. Na to položíme kousky masa, podlijeme vodou, rozdrobíme masox a položíme snítky rozmarýny. Vložíme do trouby a zvolna pečeme. Ke konci podlijeme vínem a zahustíme jíškou.

Možno pomalit také v Pomalém hrnci asi 4-5 hodin na High

Kuře cibulář

1 kuře, 2 velké cibule, sůl, pepř, 100 g slaniny, tymián, sezamové semínko

Kuře očistíme a naporcujeme. Osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a Obrazeksezamovým semínkem. Cibuli nakrájíme na kolečka nebo na měsíce. Na pekáček dáme na dno slaninu nakrájenou na plátky, na ní cibuli a nahoru okořeněné kuřecí kousky. Na každou porci dáme ještě plátek slaniny, malinko podlijeme a dáme do trouby a pečeme až je maso měkké a růžové.

Jako přílohu můžeme podávat opečené rozmarýnové brambory nebo česnekové

Kuřecí s párkem a paprikou

4 vykostěná stehna, 2 nožičky párku, 2 menší cibule, pepř, sůl, kostka drůbežího masoxu, 1 zeleninová paprika, lžička mleté papriky, olej, lžíce hladké moukyObrazek

Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji. Přidáme mletou papriku, orestujeme a zalijeme vodou. Přidáme masox, maso nakrájené na proužky, pepř a dusíme, až je maso skoro měkké. Párek nakrájíme na větší kolečka, papriku na proužky a přidáme k masu. Dusíme, až je maso měkké. Nakonec zahustíme lžící hladké mouky a povaříme.

Příloha může být rýže, brambory nebo knedlík.

Ostré kuřecí paličky

8 kuřecích paliček, olej, sůl, pepř, cibule, česnek, mletá paprika, feferonky, dvě nakládané okurky, čerstvý nastrouhaný zázvor, vývar, lžíce hladké mouky na zahuštěníObrazek

Na pánvi rozehřejeme olej na kterém zprudka opečeme okořeněné paličky. Přeložíme na talíř a ve výpeku osmažíme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nasekaný česnek, zázvor, mletou papriku, krátce orestujeme, podlijeme vývarem, dáme nakrájené okurky na proužky a opět vložíme opečené paličky. Feferonky nakrájíme a přidáme k masu. Dusíme do změknutí. Nakonec zahustíme a necháme povařit.

V pomalém hrnci dělat na LOW asi 5 hodin.

Kuřecí nudličky se zeleninou a oregánem

4 kuřecí prsa, olej, sůl, oregáno, citrónový pepř, lžička solamylu, trochu vývaru, špetka kari koření, 2 cm čerstvého strouhaného zázvoru, zelená a červená paprika, cibule, pórek, zelené fazolkyObrazek

Uděláme marinádu z oleje, soli, pepře, kari, oregána, čerstvého strouhaného zázvoru a lžičky solamylu a našleháme. Do marinády vložíme na silnější proužky nakrájené prsíčka, promícháme a dáme do chladna.

Na pánev dáme malinko oleje a směs masa na něm opečeme. Podlijeme vývarem a necháme povařit. Na jiné pánvi si orestujeme zeleninu, na talíři přidáme k masu.

Vhodná příloha je rýže.

Kuřecí stehna na kysaném zelí s klobásou

4 kuřecíc stehna, sáček kysaného zelí, 1-2 cibule, 100 g anglické slaniny nebočesnekového boku na plátky, 200g čabajky nebo jiné pikantní klobásy na kolečka, sůl koření pečené kuře, 2 dl vývaru na podlití Obrazek

Do pomalého hrnce nebo pekáčku dáme cibuli na kolečka, poklademe bokem, kolečky klobásy, zelí a nakonec stehna, která posypeme kořením na pečené kuře.

Můžeme malinko podlít a dáme péct.V pomalém hrnci na HIGH asi 4-5 hodin.

Stehna během pečení propíchneme, šťáva z nich se vsákne do zelí , ke konci lze zalít i smetanou sladkou a nechat dopéct, ale nemusíme.

Podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem .

Kuřecí plátek s hlívou ústřičnou

4 kuřecí plátky, ale může být i jiné maso, cibule, čenek, olej, pepř, sůl, lžíce hladké mouky, vývar 500g hlívy ústřičné, oregánoObrazek

Maso naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme oregánem. Dáme na pánev s olejem a zprudka opečeme, vyndáme na talíř.Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme na pánev ve které jsme pekli maso, osmažíme do růžova.Přidáme nakrájenou hlívu, krátce osmahneme, vložíme maso, dva rozdrcené stroužky česneku, podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Nakonec zahustíme jíškou a povaříme.

Přílohu jsem zvolila široké nudle od babičky.

Kuřátko na zázvoru a fazolkách - PH

1 kuře, sůl, pepř, máslo, olej, zelené fazolové lusky,česnek, lžička libečku, lžička zázvoru, cibule, lžička vegety, vývar na podlití, 1dl bílého vína, hladká moukaObrazek

Kuře očistíme a nakrájíme na porce. Cibuli nakrájíme na kostičky, orestujeme do zlatova, přidáme huřecí kousky které jsme osolili, opeřili, posypali zázvorem, libečkem a potřeli česnekem. Zalijeme vývarem, přidáme vegetu a dusíme.V polovině dušení přidáme lusky. Když je maso měkké, podlijeme vínem. Nakonec zahustíme lžičkou solamylu nebo lžičkou hladké mouky.

Kuřecí prsa s fazolovými lusky

2 kuřecí prsíčka, 300g zelených fazolových lusků, 1 menší cibule, olej, sůl, pepř, zakysaná smetana, trochu citrónové šťávy, lžíce hladké mouky, trochu mléka, vývar nebo vodaObrazek

Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, dáme na pánev na 3 lžíce oleje a restujeme do světlé barvy. Prsíčka nakrájíme na širší nudličky, osolíme, opepříme a obalíme v solamylu. Přidáme k cibulce a opečeme. Vložíme fazolové lusky a ještě chvilku restujeme. Podlijeme 4 dl vývaru, přiklopíme poklicí a dusímeasi 10 minut. Potom rozkvedláme 3 lžíce zakysané smetany s trochou mléka a jednou lžící hladké mouky a nalijeme k masu. Povaříme, dochutíme citrónovou šťávou.

Podáváme s rýží.

Kuře naložené v marinádě

6 kuřecích stehen nebo prsíček, olej, sůl, česnek, zázvor, čili, sladká paprika, rozmarýn, oregáno, pepř, špetka skořice, lžíce kečupu, bílé víno, zelená a Obrazekčervená paprika, cibule

Všechny suroviny smícháme, pořádně našleháme a naložíme maso do této marinády. Prikyjeme potravinovou fólií a dáme do lednice na den uležet. Poté maso vyndáme a dáme na pánev na lžíci oleje péct, potíráme marinádou. Když je maso měkké, přidáme i zbytek marinády. Přihodíme na kostky nakrájenou papriku a cibuli a děláme až je zelenina poloměká.

Podáváme s opečenými brambory.

Kuřecí roláda

1 vykostěné kuře, 350g žampiónů, 100g anglické slaniny, střední cibule, lžíce strouhanky, 1 vejce, sůl, pepř, lžíce ostré hořčice, 3 stroužky česneku, olej, lžíce másla, petrželová nať, vodaObrazek

Kuřecí plát jemně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem, hořčicí a necháme v chladu než si připravíme náplň.

Na oleji necháme zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampióny a na nudličky nakrájenou anglickou slaninu a restujeme až jsou žampióny měkké. Necháme vychladnout, přidáme vejce, lžíci strouhanky, ochutíme kořením, zelenou petrželkou a solí a promícháme. Takto připravenou náplň dáme na plát masa a důkladně zabalíme. Dáme do pekáčku, podlijeme vodou a pečeme až je maso měkké a růžové. Běhen pečené podléváme. Šťávu můžeme zahustit lžičkou hotové jíšky a pro lepší chuť přidat masox.

Podáváme s rýží nebo brambory.

Kuře na rozmarýnu s mrkví

4 kuřecí stehna nebo kuře rozporcované na díly, olej, sůl, pepř, rozmarýna,Obrazek mrkev, 80g anglické slaniny, vývar, lžička hotové jíšky

Maso osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnema dáme na pánev a opékáme. Přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev a zvolna opékáme s masem. Ke konci pečení přidáme na nudličky nakrájenou anglickou, podlijeme vývarem, zahustíme jíškou a povaříme.

Podáváme s rýží. 

Kuře na pepři

6 kousků kuřecích porcí, máslo, olej, sůl, pepř, 1dl bílého vína, vývar na Obrazekpodlití, lžička hladké mouky

Porce kuřete nařízneme, osolíme, opepříme a dáme na pánev s olejem a máslem a zprudka opečeme po všech stranách. Podlijeme vývarem a dusíme do změknutí. Potom podlijeme vínem, zahustíme lžičkou hladké mouky a povaříme. Nakonec dochutíme dle potřeby solí a pepřem.

Podáváme s paprikovými brambory.

Kuřecí nudličky na bylinkách

4 kuřecí prsa nebo vykostěná stehna, tymián, majoránka, kmín, zázvor, čili pasta nebo paprička, olej, 1dl bílého vína, trochu vody, lžička solamylu, sůl, špetka cukruObrazek

Prsa nakrájíme na nudličky,koření smícháme, přidáme na jemné nudličky nakrájený zázvor, lžičku solamylu a do připravené marinády naložíme kousky masa asi na hodinku a dáme do lednice.

Na pánev dáme trochu oleje a maso na něm opékáme, až je krásně růžové. Podlijeme vínem a dusíme asi deset minut.

Jako příloha můžou být bramboráčky, hranolky, opečené brambory. 

Kuřecí na cibuli a šlehačce

4 plátky masa, 3 cibule, pepř, sůl, koření Aztécký poklad, lžička mletého zázvoru, strouhaný sýr, olejObrazek

Plátky masa okořeníme, zakapeme olejem a necháme půl hodiny v chladnu. Cibuli nakrájíme na kolečka, rozebereme a dáme na pekáček. Na to položíme maso, a dáme do trouby asi na hodinku. Maso obrátíme, zalijeme šlehačkou, posypeme sýrem a necháme zapéct.

Příloha jsou opečené bramborové špízy nebo hranolky. 

Kuřecí rolky s pikantní nádivkou

4 pláty vykostěných kuřecích stehen,čili pasta, 2 párky, 2 rohlíky, 2 vejce, nasekaná petrželová a libečková nať, sůl, pepř, olej, 1dl mléka, mouka na obalení, vývarObrazek

Nádivka- rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme asi 1dl mléka a necháme vsáknot. Přidáme vejce, párek nakrájený na kolečka, obě natě, osolíme, opepříme a řádně promícháme.

Pláty masa potřeme čili pastou, osolíme, opepříme a dáme na ně nádivku. Pevně stočíme, případně spíchneme párátky a obalíme v mouce. Na pánev dáme olej a maso opečeme po všech stranách, podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Nakonec zahustíme jíškou.

Podáváme s brambory  

Kuřecí rozmarýnové maso

4 kuřecí prsa nebo vykostěné stehna, sůl, citrónový pepř, lžička nasekané rozmarýny, půl lžičky koření tandori masala, olej, lžička kukuřičného škrobu Obrazek

Očištěné maso nakrájíme na větší proužky, okořeníme, přidáme kukuřičný škrob, pokapeme olejem, promícháme a dáme na hodinku do lednice. Na pánev dáme olej a maso na něm opečeme do růžova.

Vhodná přílaha jsou hranolky, bramboráčky neboamerické brambory. Rychlé a chutné.

 Kuřecí plátky na česneku

6 plátků masa, sůl, pepř,nějaké pikantní koření, já dala čarodějku, olej, česnek, 1dl bílého vínaObrazek

Plátky osušíme, mírně naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme kořením, potřeme česnekem. Takto připravené maso dáme na pánev a na oleji zprudka opečeme do růžova. Podlijeme vínem a zvolna dusíme, až je maso měkké. Šťávu můžeme zahustit lžičkou hotové jíšky.

Podáváme s opečenými brambory.

Kuřecí stehna s hlívou ústřičnou

Nemusí být jenom ze stehýnek, vepřová krkovice je taky výborná.

4 stehýnka, 200g hlívy, 2 dl vody 2 dl sladké smetany, 1 cibule, česnek, sůl, pepř,lžička sojové omáčky, olej nebo máslo, hladká mouka

Stehna osolíme, opepříme a zprudka opečeme po všech stranách. ObrazekV jiné pánvi orestujeme na oleji drobně nakrájenou cibuli, přidáme na větší kousky nakrájenou hlívu a chvilku restujeme. Přidáme stehna a podlijeme vodou. Dusíme doměkka.Ke konci přidáme smetanu rozšlehanou s jednou lžíci hladké mouky. Krátce ještě povaříme. Nakonec dochutíme solí a sojovou omáčkou.

Tohle jídlo jsem dělala v PoH asi 5 hodin na High 

Stehna na cibuli 

4stehýnka, 5 větších brambor, 3 střední cibule, olej, anglická slanina, libeček, česnek, pepř, sůl, koření čarodějka, 1dl vody na podlití

Stehna očistíme, osolíme, okořeníme čarodějkou.

Zapékací mísu potřeme olejem, položíme oloupané a na kolečka nakrájené Obrazekbrambory, osolíme, opepříme, přidáme česnek, posypeme libečkem, cibulí nakrájenou na kolečka a poklademe plátky anglické slaniny.Slaninu můžeme dát i na stehýnka. Na ní položíme okořeněná stehýnka, podlijeme vodou a dáme přikryté péct asi na hodinku. Potom odkryjeme a necháme zapéct do křupava.

 Kuřecí kousky se sýrovo- špenátovou omáčkou

1cibule, olej, sůl, pepř, muškátový oříšek, 80g cihly, 4 měkké trojúhelníčky, jeden kelímek zakysané  smetany, trochu mléka , 100g špenátových listů, 2 kuřecí prsa, česnek

Cibuli nakrájíme na malé kostičky, orestujeme do světlé barvy, přidáme Obrazektrochu mléka, nastrouhanou cihlu a trojúhelníčky, necháme zcela rozpustit. Přidáme zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a dáme špetku muškátového oříšku.

Na pánev dáme 2 lžíce oleje, přidáme spařený a překrájený špenát, česnek a chvilku dusíme. Potom přidáme do sýrové omáčky.

Maso nakrájíme na větší nudličky, osolíme, opepříme a opečeme do zlaté barvy.

Příloha široké dlouhé nudle.

Kuřecí kousky v těstíčku

6 kuřecích plátků, může být i vykostěná stehýnka, grilovaní koření, citrónový pepř, hořčice, hladká mouka, vejce, olej na smažení, sůl, vodaObrazek
Maso nakrájíme na kousky a posypeme grilovacím kořením, pepřem a potřeme hořčicí. Těstíčko připravíme z vajec, hladké mouky, vody a soli.Mělo by být hustší, aby drželo na masíčku. V takto připraveném těstíčku namáčíme kousky masa, můžeme případně ještě obalit v kukuřičných lupíncích a ihned pečeme na oleji.

Příloha můžou být brambory, bramborová kaše.

Ostré masové nudličky

600g jakéhokoliv masa, olej, koření Aztécký poklad, 1 čili paprička, cibule, sůl, pepř, lžička mleté papriky, lžička kari koření, špetka tymiánu, lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru, lžíce škrobové moučky. Obrazek

Do skleněné misky dáme olivový olej a všechno koření, které pořádně promícháme. Maso nakrájíme na centimetrové nudličky, cibuli na půlměsíčky a vše vložíme do mísy s kořením a promícháme. Přikryjeme fólií ,dáme do lednice na dvě hodiny. Na pánev dáme lžíci oleje a naložené maso na něm orestujeme. Hotové vyndáme a udržujeme v teple. Do výpeku dáme lžíci hladké mouky, orestujeme a podlijeme 1 dcl vody,rozpustíme půl masoxu a povaříme. Jako příloha je vhodná rýže nebo hranolky.

Stehýnka pro mlsouny

4-6kuřecích stehýnek, pomerančový pepř, ďábelské koření, cibule, 2 jablka, domácí uzený bůček nebo farmářský, olej, dl vývaru nebo 1 bujón slepičíObrazek

Stehýnka očistíme, posypeme pomerančovým pepřem a ďábelským kořením. Bůček nakrájíme na půl cm plátky, dáme na dno pekáče a na ně položíme připravená stehýnka. Cibuli nakrájíme na čtvrtky a dáme na stehýnka. Podlijeme rozpuštěným bujónem, přikryjeme a dáme péct asi na hodinku. Dle potřeby poléváme. Potom přidáme na čtvrtky nakrájená jablka zbavené jádřinců a nepřikryté pečeme až se udělá kůrčička.
Jako přílohu jsem zvolila šťouchané brambory sypané koprem.

Andělská křídla

1000 g křidýlek, koření Pečené kuře, lžička drceného libečku, lžička sojovObrazeké omáčky, lžička worčestru, olej, lžička čili koření, trochu vody a vína na podlití
Olej, libeček, sojovou omáčku, worčestr, čili a koření Pečené kuře promícháme a tímto potřeme křidýlka.Podlijeme trochou vody a vína. Dáme péct do vyhřáté trouby asi na 45 minut. Během pečení potíráme a obracíme, až jsou křidýlka krásně růžové .

Jako přílohu podáváme šťouchané brambory a zeleninový salát.

Masová směs

200g kuřecích prsíček, 200g krůtích prsíček, 3 menší žampiony, špetka Obrazekrozmarýny, špetka oregána, lžička mleté papriky, pepř, sůl, olej, sojová omáčka, kari koření, cibule
Prsíčka nakrájíme na nudličky, cibuli na půlměsíčky a naložíme do směsi koření a oleje přes noc. Na rozpálenou pánev dáme opékat naložené masíčko, přidáme oloupané a nakrájené žampióny a podlijeme asi půl deci vody a necháme dusit.

Jako příloha můžou být bramboráčky, hranolky, pečené brambory

Kuřecí medailonky s hříbkovou omáčkou

4 kuřecí prsa, pepř, sůl,100g hříbků, můžou být i sušené, 2dl sladké smetany, lžička worčestru, lžička hladké mouky, lžička hořčice, olej, ořech máslaObrazek
Maso nakrájíme na menší plátky, osolíme, opepříme a na lžíci oleje opečeme dorůžova. Vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku dáme lžičku mouky a osmahneme. Zalijeme smetanou smíchanou s hořčicí, přidáme hříbky, osolíme, opepříme a dochutíme worčestrem. Dobře povaříme, až jsou hříbky měkké, na zjemnění přidáme ořech másla.

Příloha může být rýže, brambory, hranolky.

Labské kuřátko

4 kuřecí čtvrtky, cibule, česnek, sůl, kmín, citrónový pepř, masox, lžička hotové jíšky, olej, voda, vínoObrazek
Kuřecí čtvrtky osolíme, potřeme drceným česnekem, posypeme citrónovým pepřem a kmínem.Do pekáčku vložíme nakrájenou cibuli, na ní položíme okořeněné kuřecí čtvrtky a pokapeme je olejem. Podlijeme malým množstvím vody. Dáme péct asi na 1 hodinu. Potom maso obrátíme a dolijeme víno, rozdrobený masox a jíšku. Necháme asi půl hodiny péct až se udělá kůrčička.

Příloha brambory, bramborový knedlík. Může se přidat i dušené zelí.

Stehýnka v kabátku

4 kuřecí stehýnka, 12 plátků anglické slaniny nebo uzeného bůčku, provensálské koření, libeček, citrónový pepř, cibule, pórek, kostka masoxu, malá plechovka nakládaných žampiónů, 2dl vývaru, lžička tmavé jíškyObrazek
Stehýnka očistíme, opláchneme a osušíme. Posypeme provensálským kořením, libečkem, citrónovým pepřem, osolíme a obalíme plátky anglické slaniny. Na dno pekáčku dáme 4 plátky anglické, přidáme na čtvrtky nakrájenou cibuli, na špalíčky nakrájený pórek a žampióny. Na to položíme stehýnka, podlijeme vývarem a pečeme v troubě do změknutí. V PH jsem dělala na LOW asi 6 hodin. Když pečeme v troubě, nezapomínáme polévat šťávou. Nakonec stehýnka vyndáme a šťávu zahustíme jíškou.

Příloha vařené brambory nebo kdo co chce.

Helčiny roládky

6 plátků masa, jaké máte rádi, pepř, sůl, mletá pálivá paprika, cibule, olej, sýr Niva, 8 plátků uzeného bůčku, pórek, hrst pažitky, mouka, masox
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, zaprášíme mletou paprikou, pórek Obrazeknakrájíme na kolečka, poklademe na plátek masa, na něj dáme silnější plátek Nivy a vše přikryjeme plátkem bůčku. Pevně stočíme, případně sepneme, obalíme v mouce. Na pánev dáme olej na kterém orestujeme drobně nakrájenou cibuli. Když je zlatavá, vložíme připravené roládky a opečeme zprudka po všech stranách. Vyjmeme a výpek zaprášíme moukou a podlijeme trochou vody a přidáme masox. Zbylý bůček nakrájíme na nudličky a opečeme na pánvičce. Ke konci přidáme hrst nasekané pažitky.

Roládky obalíme v trojobalu a opečeme. Podáváme s brambory, které polijeme opečeným bůčkem a pažitkou.

 Nebalená masová roláda

4-6 plátků drůbežích plátků, já dala vykostěná stehýnka, 2 rohlíky, 12 plátků anglické slaniny, 3 vařená vejce, hrst petrželky a pažitky, 1 vejce, pepř, sůl, koření čubrica, Čarodějka, pomerančový pepřObrazek
Formu srnčí hřbet vyložíme pečícím papírem, na dno dáme dva plátky slaniny, ostatní dáme tak, aby přepadala přes okraj. Na ní položíme okořeněné plátky masa, nádivku z rohlíků, pažitky, petrželky jednoho vejce, okořeněnou solí a pepřem. Doprostřed dáme uvařená vejce, přikryjeme dalším masem a přiklopíme přečnívajícími plátky slaniny a přikryjeme pečícím papírem.Pečeme ve vyhřáté troubě asi 2hodiny.

Podáváme s bramborovou kaší. 

Kuřecí řízečky v jogurtu

 4-6 kuřecích řízků, lžička libečku, lžička mleté papriky, lžička zaziků,pepř, sůl, bílý jogurt 400 ml lžíce olejeObrazek

Do mísy dáme jogurt, libeček, mletou papriku, zaziky, sůl, pepř, olej. Pořádně vymícháme a v této marinádě obalíme řízky. Dáme do lednice do druhého dne. Zapékací mísu potřeme olejem a vyložíme jogurtovými řízečky. Pečeme na 200° asi 30minut. Během pečení potíráme zbylou marinádou.Podáváme s opečenými brambory a zeleninovým salátem.

Šťavnaté kuřátko na bylinkách a paprice

 1 kuře nebo kuřecí stehna, lžička majoránky, tymiánu, bazalky, koriandru, mletá uzená červená paprika,drcený česnek, lžíce rajčatového protlaku, lžička čerstvého strouhaného zázvoru, 1 čili paprička, olej, sůl, vývar Obrazekz masoxu, tmavá jíška na zahuštění.

Kuře naporcujeme a osušíme. Smícháme bylinky a koření. V této směsi obalíme kuřátko. Uložíme do pekáčku, pokapeme olejem a podlijeme vývarem ve kterém jsme rozmíchali protlak. Přikryjeme a pečeme na 200° asi 45 minut. Před koncem pečení odkryjeme a dopečeme, aby bylo křupavé.

Podáváme s brambory na cibulce.

Drůbeží maso s rozmarýnem a libečkem

 4 kuřecí prsa, olej, libeček, rozmarýna, sůl, pomerančový nebo citrónový pepř, sezamové semínko, cibule, špetka čubrice, škrobová moučka, lžička jíšky,2dl vývaru nebo vodyObrazek

Z oleje, rozmarýny, libečku, čubrice, pepře, soli, škrobové moučky a semínka připravíme marinádu. Maso nakrájíme na nudličky, cibuli na plátky a vložíme do marinády. Promícháme a necháme přes noc v lednici. Na pánev dáme rozpálit dvě lžíce oleje a maso opékáme. Když je růžové, zalijeme troškou vývaru nebo vody, aby vznikla šťávička a zahustíme světlou jíškou.

Podáváme se šafránovou rýží.

Uzené stehýnko na slanině s klobásou z PH

4 uzená stehna, cibule, provensálské koření, anglická slanina, pikantní klobása, 1dl vody, trochu oleje, 2lžičky světlé jíškyObrazek
Cibuli nakrájíme na proužky, dáme do pomalého hrnce nebo na pekáček, přidáme na proužky nakrájenou anglickou slaninu, klobásu na kolečka, zakápneme olejem a posypeme provensálským kořením. Na to uložíme stehna, podlijeme vodou a dusíme asi 3hodiny na HIGH nebo v troubě asi 1,5 hodiny.Před koncem dušení zahustíme jíškou a povaříme.
Podáváme s vařenými nebo pečenými brambory.

Drůbeží prsíčka na tymiánu s hříbky

4 kuřecí nebo 4 plátky krůtích prsíček, tymián, cibule,sůl, ďábelské koření, pomerančový pepř, čerstvé hříbky, hladká mouka na obalení, olej, asi 2 dl vývaru nebo vody.Obrazek
Prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme ďábelským kořením a nasekaným tymiánem. Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na drobné kousky nakrájenou cibuli, položíme na ní plátky masa a opečeme, přidáme nakrájené hříbky na větší kousky, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Nakonec zahustíme jíškou a povaříme.

Podáváme s opečenými brambory, bramboráčky

Plněná kuřecí holoubátka

6 kuřecích prsíček nebo vykostěné stehna, anglická slanina, nožka pikantní klobásy, citrónový pepř, provensálské koření, sekaný libeček, ďábelské koření, kysané zelí, sůl, vývar na podlití, olejObrazek

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme libečkem, provensálským kořením, ďábelským kořením, sekaným libečkem. Na okořeněné maso dáme plátek anglické slaniny, zelí, kousek pikantní klobásy, opět plátek slaniny. Pevně zabalíme, případně spíchneme párátkem a zprudka opečeme na oleji.. Podlijeme malinko vývarem a dusíme až je maso měkké. 

Jako přílohu podáváme pečené brambory s tymiánem a sezamovými semínky.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Maďarský paprikáš

(Béla, 29. 1. 2014 20:57)

V Maďarsku sa guláše nezahustujú a teda ani paprikáš.

Re: Maďarský paprikáš

(Helča, 30. 1. 2014 11:08)

Děkuji za upozornění, já to vím, ale můj vnouček potřebuje hustější omáčku, znáte dětičky, tak jsem to napsala takto. Přeji Vám hezký den.

Pro lubinku

(Helča, 13. 6. 2010 7:41)

Děkuji za tvou návštěvu tady na stránečkách, potěšila a doufám, že se budeš vracet pro inspirace.

Plněné stehýnko

(lubinka, 11. 6. 2010 23:07)

fantastický recept, jsem moc ráda, že že jsem ho pomocí tvého mailu našla, moc děkuju. Už vím co bude v neděli na oběd.
Jsou tady fantastické recepty, určitě tady budu na návštěvě opakovaně

stehýnka pro mlsouny

(hosanda, 6. 3. 2009 19:52)

Vypadají tak lákavě, že mi to nedalo a musela jsem se podívat na recept

aztécký poklad

(prokle, 5. 3. 2009 7:09)

Hezký den, Helenko.Docela často používáš koření aztécký poklad.V kterém marketu ho kupuješ?Ještě jsem ho neviděla.Nemohla bys zezadu opsat složení, třeba bych to utvořila doma.Dííííííík a pozdravuj chlupáčky a malou rodovou větvičku.Ahojky.Lenka