Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drůbeží 4

ceska-kuchyne.jpg

 

 

 

 

Pečená kuřecí stehna

4 kuřecí stehna, 1 menší cibule, 6 stroužků česneku, 1 lžíce sójové omáčky, 5 lžic kečupu, 1 lžíce hořčice, 1 lžička sladké papriky, 3 lžíce oleje, 1 lžíce octa, sůl, pepř, vývar na podlití podle potřebypecena-kureci-stehna.jpg

Cibuli jemně nasekáme, prolisovaný česnek smícháme se solí, přidáme ostatní suroviny (kromě stehen) a důkladně vše promícháme. Do kuřecích stehen uděláme 2-3 mělké zářezy, které vymázneme prolisovaným česnekem a zakápneme šťávou z citronu. Takto upravená kuřecí stehna vložíme do marinády, pořádně promícháme a necháme odležet nejméně 2 hodiny, ideálně přes noc v chladu. Potom dáme stehna s marinádou do pekáčku a ve středně vyhřáté troubě na 170°C je za občasného podlévání horkým vývarem a přeléváním vypečenou šťávou pečeme asi 60 minut.

Zdroj: Labužník.cz

Kuřecí nudličky s pórkem

Kuřecí prsa, olej, kurkuma, pepř, sůl, pórek, sojová omáčka, škrobová moučka, bílé vínokureci-nudlicky-s-porkem.jpg

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, přidáme olej, pepř, kurkumu a sójovou omáčku. Necháme odležet v lednici asi dvě hodiny. Na pánev dáme rozpálit lžíci oleje, vložíme naložené maso a promícháváme. Když je maso opečené, přidáme na kolečka nakrájený pórek, podlijeme jedním dcl vína a necháme změknout. Dle potřeby dochutíme. Podáváme s rýží.

Kuře s glazovanou zeleninou

4 kuřecí stehýnka
2 polévkové lžíce koření tandoori masala
3 polévkové lžíce sójové omáčky
2 cibulekure-s-glazovanou-zeleninou.jpg
3 stroužky česneku
sůl

Kuře osolíme a na hodinu naložíme do směsi koření a sójové omáčky.

Do pekáče dáme na měsíčky nakrájenou cibuli a posekané stroužky česneku.Stehna vložíme i s marinádou do pekáče, podlijeme asi 100 ml vody, přiklopíme a vložíme do trouby rozehřáté na 200C. Přikryté pečeme cca 45 minut, během pečení poléváme výpekem a na posledních 15 minut odkryjeme a dopečeme kůrčičku.

Glazovaná zelenina. Zeleninu dle chuti uvaříme v osolene vode, scedíme a necháme lehce schladnout. V pánvi rozehřejeme máslo s trochou oleje a zeleninku opečeme, osolime, opepříme, přidáme med a nakonec nasekanou petželku, chvilku nechame restovat, pozor, aby se petrželka nespálila a podávame.

Pečené stehna se zeleninou

4 kuřecí stehna, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, sůl, pepř, grilovací koření, máslo, vývar nebo vodapecene-stehna-se-zeleninou.jpg, lžička mouky

Stehna omyjeme a osušíme. Posypeme kořením. Do kastrolu dáme trochu oleje a másla a opečeme z obou stran. Vyjmeme a dáme do pekáčku kam přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na špalíčky. Podlijeme vývarem, přidáme máslo, přikryjeme a dáme péct. V průběhu pečení poléváme. Pečeme pomalu asi 1,5 hodiny na 150°C. Hotová stehýnka vyjmeme a šťávu zaprášíme trochou mouky a provaříme. Podáváme s rýží nebo hranolky.

Kuřecí maso na chilli a medu

6 vykoštěných kuřecích stehýnek
2 chilli papričky
koření Aztécký poklad
2 lžice medu
olej, sůl, pepř
kureci-maso-na-chilli-a-medu.jpg

Stehýnka omyjeme, osušíme a podélně uděláme do svaloviny dva zářezy. Chilli papričky, zbavíme jadřince a nakrájíme na jemné nudličky.V misce smícháme med, sůl, chilli papričky, pepř,Aztécký poklad s olejem a vytvoříme kaši, kterou vetřeme poctivě do kuřecích plátků. Ty následně dáme uležet do lednice na min. 30 minut. Poté dáme do pekáčku a pečeme cca 6O minut na střední teplotu a lehce podlijeme teplou vodou a potíráme zbylou marinádou. Pečeme do křupava, podáváme s rýží nebo bramborem, ale výborné je to i s chlebem venku na grilu.

Kuře na kari s jablky

2 kuřecí prsa, 1 jablko, 1 lžíce kari, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 150 ml rostlinné smetany na vaření, sůl, pepř, žampióny, jablkokure-na-kari-s-jablkem.jpg

Cibuli nakrájíme na měsíčky a necháme zesklovatět na oleji, přidáme kuřecí prsa nakrájená na nudličky a orestujeme. Až bude maso hotové, posypeme kari kořením, promícháme a necháme jen provonět, aby se kari nespálilo. Zalijeme smetanou, přihodíme malé plátky jablek a dusíme cca 5-10min. Dochutíme solí a pepřem. Žampióny oloupeme a nakrájíme na plátky. Dáme na máslo, osolíme, pokmínujeme a orestujeme, Přidáme až na talíři. Příloha může být rýže, hranolky, bramboráčky.

Rozmarýnové kuře na zelenině

1 kuře, mrkev, řapíkatý celer, pórek, pepř, snítka rozmarýnu, sůl, olej, ořech máslakure-na-zelenine.jpg

Kuře naporcujeme a okořeníme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na špalíčky nebo kolečka. Na pánev dáme trochu oleje a kuře na něm orestujeme ze všech stran. Vyndáme a do výpeku dáme ořech másla a orestujeme zeleninu. Kuře a zeleninu dáme do pekáčku, přidáme snítku rozmarýnu, podlijeme trochou vody a přikryté pečeme až je maso měkké.

Podáváme s brambory.

Kuřecí stehýnka v mrkvi

4 kuřecí stehna, 3 mrkve, sůl, máslo, tymián, koření Pečené kuře, 1dcl bílého vína, trochu vodykure-na-mrkvi.jpg

Zespodu je osolíme a posypeme kořením. Vložíme je do mísy posypanou stranou dolů a na vrchu je opět osolíme a posypeme grilovacím kořením. Mrkev nakrájíme na menší kousky a nasypeme ji na stehna. Přidáme několik malých a tenkých kousků másla, podlijeme asi 40 ml vody, přidáme ještě trochu grilovacího koření a přikryjeme. Pečeme hodinu při 160°C, potom stehna otočíme a pečeme další hodinu při stejné teplotě. Tímto pomalým pečením se maso nádherně provoní a bude perfektně šťavnaté. Po této době stehna otočíme a odkryté pečeme při 200°C dokud není kůžička křupavá.

Pečené kuře s hříbky

1 kuře, pepř, sůl, lžička vegety, lžička světlé jíšky, na podlití 1 dl bílého vána a vody, kmín, máslopecene-kure-s-hribky.jpg

Kuře naporcujeme, posypeme pepřem, vegetou, pokapeme olejem, podlijeme vodou a pomalu pečeme. Hříbky očistíme a nakrájíme na větší kousky. Na pánev dáme máslo a pokrájené hříbky s kmínem. Nesolíme, aby houby nepustily vodu. Restujeme až jsou houby hotové. Před koncem pečené kuřete podlijeme vínem a přidáme lžičku jíšky, orestované houby necháme provařit.Zjemníme kouskem másla.

Podáváme s brambory a zelenou petrželkou.

 Marinované stehýnko na zelenině

4 kuřecí stehna, pepř, sůl, ďábelské koření, kmín, lžíce worčestru, stroužek česneku, čtyři malé cibulky, lusk papriky, pár chery rajčat, 1 dl bílého vína, snítka rozmarýnu, snítka citrónovýho tymiánu, olej, ořech másla, voda na podlitímarinovane-stehynko-na-zelenine.jpg

Stehna několikrát nařízneme, vetřeme koření, posypeme kmínem. V misce smícháme worčestr, olej, sůl a víno. Touto směsí potřeme stehna a dáme odležet na hodinku. Papriku nakrájíme na silnější proužky, rajčata a cibuli necháme vcelku. Na pekáček dáme vespod zeleninu na ní marinované stehna, položíme snítky rozmarýnu a tymiánu a zalijeme marinádou. Podlijeme trochou vody a dáme pomalu péct. Podléváme vypečenou šťávou až mají stehýnka zlatavou barvu. Ke konci přidáme do šťávy ořech másla.
Podáváme s kořeněnými pečenými brambory.

 Dušené pepřové kuře

1 kuře, větší cibule, 2 stroužky česneku, půl lžičky kari koření, půl lžičky mleté papriky, pepř, sůl, lžička podravky, olej, ořech másla, hotová jíška, vývardusene-peprove-kure.jpg

Kuře naporcujeme, osušíme a posypeme pepřem a podravkou. Mírně osolíme. Na pánvi rozpálíme olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečeme. Vyndáme na talíř a na zbylém oleji orestujeme drobně nakrájenou cibulku. Přidáme kari, papriku a podlijeme vývarem. Vložíme maso a dusíme až je maso měkké. Dle potřeby zahustíme jíškou a provaříme. Nakonec zjemníme ořechem másla.

Podáváme s brambory nebo rýží.

Pečené kuře s česnekem a bylinkami

1 kuře, 5 stroužků česneku, kmín, tymián, rozmarýn, hladkolistá petrželka, pepř, sůl, máslo, olejpecene-kureci-s-cesnekem-a-bylinkami.jpg

Kuře naporcujeme, osušíme a osolíme. Bylinky, česnek, a olej dáme do hmoždíře a utřeme. Touto směsí potřeme kuře a ještě jemně posypeme pepřem. Na pánev dáme máslo a trochu oleje a porce kuřete necháme jenom zatáhnout. Vyjmeme a dáme do pekáčku, přilijeme výpek a podlijeme vodou. Přikryjeme a pečeme v troubě za občasného potírání do měkka.

Příloha pečené brambory.

 Česnekové kuřátko

1 kuře nebo čtvrtky, 2 středně velké cibule, 4 lžíce oleje, 2 snítky tymiánu,2 paličky česneku, sůl, pepř,1dl bílého vína, PL sezamového semínkacesnekove-kuratko-a-cibulove-brambory.jpg

 

Kuře opláchneme a osušíme. Rozporcujeme je na kousky, osolíme, opepříme, posypeme semínky a dáme do pekáčku. Paličku česneku oloupeme, nakrájíme na plátky a přidáme na dno pekáčku. Cibule oloupeme, podélně nakrájíme na osminky a přidáme také do pekáčku. Obsah pekáčku doplníme tymiánem, pokapeme olejem,podlijeme polovinou vína, přiklopíme a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 30 minut. Překrojenou a opláchnutou zbylou hlavičku česneku a podle potřeby lehce podlijeme. Pečeme dál alespoň 20 minut. Před koncem pečení vlijeme zbytek vína a poléváme. Potom odklopíme a dopečeme dozlatova. Podáváme s cibulovými brambory. 

Kuře na černém pivu 

 

4 kuřecí čtvrtky nebo stehna, sůl, 2 lžičky celého kmínu, 1 velká cibule, 250 ml černého piva,100 ml horké vody, silnější plátek másla na zjemnění šťávy

kure-na-cernem-pivu.jpg

 

Do většího pekáče s víkem dáme nadrobno nakrájenou cibuli a na drobné kousky nakrájený tuk a kůžičky, které jsme odřezali ze stran kuřecích čtvrtek.
Na to položíme osolené a kmínem hustě posypané čtvrtky, podlijeme pivem a horkou vodou.

Přiklopíme druhou částí pekáče, pokud nemáme, přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 200°C 20minut. Poté troubu ubereme na poloviční výkon a již bez zakrytí dopékáme cca dalších 20minut do zlatavé barvy. Během pečení maso přeléváme výpekem. Na každý kousek měkkého masa dáme kousek másla a necháme ve vypnuté troubě rozpustit. 

Kuřátko a brambory s medvědím česnekem

Kuře nebo kuřecí stehna, olej, sušený medvědí česnek, 2 stroužkyčesneku, koření Garam masala, sůl, citrónový pepř, lžíce citrónové šťávy, voda

kuratko-a-brambory-s-medvedim-cesnekem.jpg

 

Kuře omyjeme, osušíme, na kůži nakrojíme třema zářezy. Do mísy dáme olej, Garam masalu, pepř, sůl dle potřeby, medvědí česnek, citrónovou šťávu a 2 stroužky drceného česneku. Našleháme a touto marinádou potřeme kuře a dáme na 2 hodiny do chladna. Brambory uvaříme ve šlupce, oloupeme a nakrájíme na dílky. Kuře dáme do pekáčku, zbytek marinády přidáme, podlijeme trochou vody a pečeme, až má kuřátko zlatou barvu.Během pečení podléváme a poléváme porce kuřete. Ke konci přidáme dílky brambor promícháme s výpekem a spolu vše dopečeme.

Drůbeží stehýnka s kuskusem

kuřecí horní stehna 4-6 ks, kurkuma 2 lžičky, koření Garam Masala 1 lžíce, sůl, olej slunečnicový 2 lžíce, cibule, jemně nasekaná 2 ks, 3 stroužky česneku, 

drubezi-stehynka-v-kuskusu.jpgkuřecí vývar 500 ml, zelené olivy (nemusí být) 1 velká hrst, citrón 1ks, kuskus 250g, hladkolistá petržel, nasekaná 1 malý svazek

Kuřecí kousky omyjte a očistěte. Kurkumu smíchejte s kořením Garam Masala a špetkou soli a v polovině směsi maso obalte. V hrnci rozpalte 1 lžíci oleje a pak na něm z obou stran opečte maso – asi 3 minuty z každé strany. Vyjměte ho z pánve a dejte stranou. Naopak do pánve dejte zbytek oleje a opečte na něm cibuli. Po asi 8 minutách opékání přidejte česnek a zbytek kořenicí směsi a opékejte 1 minutu. Vlijte vývar, přidejte olivy a přiveďte k varu. Pak do pánve vraťte maso, přiklopte a nechte probublávat 35–40 minut. Pak maso opět vyjměte a udržujte teplé.  Do pánve vmíchejte šťávu a kůru z citronu a kuskus. Promíchejte, aby se obalil cibulovou směsí, a zalijte vodou, aby byl ponořený. Přiklopte a nechte 5 minut stát. Vmíchejte asi polovinu petržele, vraťte maso a posypte zbytkem bylinky. 

Masová směs se žampióny

300g kuřecího masa, 300g kuřecích jater, půl pórku, 1 čili paprička, koření Counrty, olej, solamyl, zeleninová paprika, sezamové semínko, trochu vody

masova-smes-se-zampiony.jpg

Maso a játra nakrájíme na proužky, pórek na kolečka, přidáme olej, koření, sezamovo semínko, čili papričku a solamyl. Pořádně promícháme a dáme do chladna na 2 hodiny.Rozpálíme pánev, vložíme nakrájené papriky na proužky, směs masa a zprudka opékáme, podlijeme vodou, aby vznikl sosík.Podáváme s bylinkovými opečenými brambory.

Pečené kuře na pivu

Lžíce sojové omáčky, lžíce worčestru, 1 čili paprička, olej, kmín, citrónový pepř, špetka zázvoru, špetka muškátového oříšku, majoránka, česnek, mletá paprika, 500 ml světlého piva

kure-na-pivu.jpg

Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme. V misce smícháme olej, stejné množství světlého piva, kmín, citrónový pepř, zázvor, muškátový oříšek,majoránka, mletá paprika, kmín, worčester a sojovou omáčku.Kuře vložíme do pekáče a všechny čtvrtky důkladně potřeme namíchanou směsí.Troubu předehřejeme na 180 °C a kuře dáme péct. Pečeme přibližně 1 ½ hodiny. Během pečení pravidelně poléváme zbylým pivem a zbylou marinádou, dokud nevznikne křupavá kůrka.

Pečené kuře na pivu podáváme s rýží nebo cibulovými brambory. 

Živáňské kuře

1 kuře, cibule, čili paprička, koriandr, celer, zeleninová paprika, mletá paprika, olej, máslo, pepř, sůl, vývar, červené víno

zivanske-kure.jpg

Kuře omyjeme a osušíme, naporcujeme. Do mísy dáme olej, víno, sůl, čili, koriandr, pepř a čili papričku, mletou papriku a našleháme. Touto směsí potřeme porce kuřete a dáme do chladu uležet do druhého dne.

Na pánev dáme trochu másla s olejem a na něm osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, nastrouhaný celer a zeleninovou papriku. Tuto směs dáme do pekáčku, na ní položíme marinované maso, podlijeme trochou vývaru a vína a přikryté pečeme v troubě dokud není maso měkké.

Podáváme s pečenými brambory. 

Kuřecí špízy s bylinkovými brambory

500g kuřecích prsíček, 6 žampiónů, zelená nebo červená paprika, anglická slanina, olej, pepř,koření Adžika

kureci-spizy-a-bylinkove-brambory..jpg

Maso nakrájíme na kousky, žampióny oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, papriku na větší kousky. Maso naložíme asi na dvě hodiny do marinády z oleje a koření Adžika. Maso vyndáme z lednice, obalíme anglickou slaninou a napichujeme střídavě na špejli s paprikou a žampióny. Pokapeme trochou oleje a vložíme do trouby a zvolna pečeme, až jsou špízy upečené do zlatavé barvy.

Brambory uvaříme ve šlupce, nakrájíme na kolečka, posypeme tymiánem, rozmarýnou a medvědím česnekem, pokapeme olejem, osolíme, promícháme a vložíme do trouby zapéct. 

Pečené kuřátko

1 kuře, můžou být i stehýnka, 6 stroužků česneku, 1 lžíce sojové omákčy, 5 lžic ostrého kečupu, 1 lžíce hořčice, 1 lžičky mleté papriky, 3 lžíce oleje, 1 lžíce octa, sůl, mletý pepř, trochu vývaru

pecene-kurako.jpg

Česnek rozmačkáme a všechny suroviny smícháme. Touto směsí potřeme kousky masa ze všech stran, zbytkem směsi zalijeme a necháme marinovat přes noc. Druhý den stehna vyndáme a dáme do pekáčku i s marinádou nebo do konvektomatu a marinádou potíráme během pečení, které nastavíme na 150°C a 45 minut a potom jestě na 200°C a 30minut. 

Kuřecí stehna s kmínem a česnekem

kuřecí stehna 6 až 8 kusů

česnek 4 stroužky

máslo

drubezi-na-kmine-a-cesneku.jpg

grilovací koření 1 lžička

sůl

kmín

Maso potřeme prolisovaným česnekem, posypeme kmínem a ze všech stran osolíme.Jednotlivá stehna rovnáme do zapékací misky nebo pekáčku a pak je posypeme grilovacím kořením.Podlijeme asi 50 ml vody a přidáme kousek másla na každou porci.Při 180°C pečeme asi 70 minut. Každá trouba ovšem peče jinak.Na posledních 20 minut odklopíme, získáme tím křupavou kůžičku.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář