Drůbeží 4
Kuřecí na hříbkách
4 ks kuřecích stehen, sůl, mletý pepř, 3 snítky čerstvého rozmarýnu, 150 g šalotky, 150 ml bílého vína, 150 ml vody, 500 g čerstvých hříbků
Kuřecí stehna osolte, opepřete a dejte do pekáčku. Přidejte očištěné, na větší kousky nakrájené houby, nakrájenou šalotku, snítky rozmarýnu. Vše zalijte vínem, vývarem a zakápněte olejem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 50 minut. V průběhu pečení poléváme šťávou.
Drůbeží prsa na cibulce a červeném kari
Dvě kuřecí prsa, 3 cibule šalotky, olej, zeleninová paprika červená, pepř, lžíce kečupu, lžička červené kari, ½ l bujónu, lžička jíšky.
Na pánev dáme olej, cibuli nakrájíme na kostičky a zarestujeme. Maso nakrájíme na nudličky, vložíme do pánve, přidáme kari pastu, a kečup. Chvilku restujeme, podlijeme bujónem a dusíme. Když je maso měkké, přidáme na proužky nakrájenou červenou papriku, dáme lžíci jíšky a povaříme.
Podáváme s rýží.
Kuřecí prsa na thajském koření
kuřecí prsa, lžíce solamylu, kari pasta nebo mleté kari, 3lžíce sojové omáčky, 3 lžíce worčestru, kousek nastrouhaného zázvoru, olej, sůl, pepř, smetana vaření
Prsa nakrájíme na nudličky, přidáme solamyl, 2 lžíce oleje, sůl, worčestr, sojová omáčka, pepř. Vše důkladně promícháme a uložíme na noc do lednice.
Na pánev dáme trochu oleje, vložíme naložené maso a orestujeme, aby se zatáhlo. Přidáme strouhaný zázvor, vše chvilku restujeme. Potom podlijeme trochou smetany a necháme projít varem.
Podáváme s rýží.
Thajské koření kupuji u Makra, přesně se jmenuje Thajský gril.
Kuřecí stehna na česneku
4 kuřecí stehna, olej, sůl, 4 stroužky česneku, lžíce citrónové šťávy, citrónový pepř, rozmarýn
V misce smícháme olej s utřeným česnekem, rozmarýnem, solí,citrónovou šťávou a pepřem. Do ochuceného oleje vložíme omytá a osušená kuřecí stehna, ze všech stran je v marinádě namočíme a necháme v chladu chvíli odležet.
Poté je upečeme na grilu nebo v troubě, v obou případech však zvolna a ze všech stran, aby se stehna dobře propekla. Během pečení je můžeme potírat zbytkem marinády.Podáváme s brambory pečenými s medvědím česnekem a se zeleninovou oblohou nebo salátem.
Pečená kuřecí stehna
4 kuřecí stehna, 1 menší cibule, 6 stroužků česneku, 1 lžíce sójové omáčky, 5 lžic kečupu, 1 lžíce hořčice, 1 lžička sladké papriky, 3 lžíce oleje, 1 lžíce octa, sůl, pepř, vývar na podlití podle potřeby
Cibuli jemně nasekáme, prolisovaný česnek smícháme se solí, přidáme ostatní suroviny (kromě stehen) a důkladně vše promícháme. Do kuřecích stehen uděláme 2-3 mělké zářezy, které vymázneme prolisovaným česnekem a zakápneme šťávou z citronu. Takto upravená kuřecí stehna vložíme do marinády, pořádně promícháme a necháme odležet nejméně 2 hodiny, ideálně přes noc v chladu. Potom dáme stehna s marinádou do pekáčku a ve středně vyhřáté troubě na 170°C je za občasného podlévání horkým vývarem a přeléváním vypečenou šťávou pečeme asi 60 minut.
Zdroj: Labužník.cz
Kuřecí nudličky s pórkem
Kuřecí prsa, olej, kurkuma, pepř, sůl, pórek, sojová omáčka, škrobová moučka, bílé víno
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, přidáme olej, pepř, kurkumu a sójovou omáčku. Necháme odležet v lednici asi dvě hodiny. Na pánev dáme rozpálit lžíci oleje, vložíme naložené maso a promícháváme. Když je maso opečené, přidáme na kolečka nakrájený pórek, podlijeme jedním dcl vína a necháme změknout. Dle potřeby dochutíme. Podáváme s rýží.
Kuře s glazovanou zeleninou
4 kuřecí stehýnka
2 polévkové lžíce koření tandoori masala
3 polévkové lžíce sójové omáčky
2 cibule
3 stroužky česneku
sůl
Kuře osolíme a na hodinu naložíme do směsi koření a sójové omáčky.
Do pekáče dáme na měsíčky nakrájenou cibuli a posekané stroužky česneku.Stehna vložíme i s marinádou do pekáče, podlijeme asi 100 ml vody, přiklopíme a vložíme do trouby rozehřáté na 200C. Přikryté pečeme cca 45 minut, během pečení poléváme výpekem a na posledních 15 minut odkryjeme a dopečeme kůrčičku.
Glazovaná zelenina. Zeleninu dle chuti uvaříme v osolene vode, scedíme a necháme lehce schladnout. V pánvi rozehřejeme máslo s trochou oleje a zeleninku opečeme, osolime, opepříme, přidáme med a nakonec nasekanou petželku, chvilku nechame restovat, pozor, aby se petrželka nespálila a podávame.
Pečené stehna se zeleninou
4 kuřecí stehna, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, sůl, pepř, grilovací koření, máslo, vývar nebo voda, lžička mouky
Stehna omyjeme a osušíme. Posypeme kořením. Do kastrolu dáme trochu oleje a másla a opečeme z obou stran. Vyjmeme a dáme do pekáčku kam přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na špalíčky. Podlijeme vývarem, přidáme máslo, přikryjeme a dáme péct. V průběhu pečení poléváme. Pečeme pomalu asi 1,5 hodiny na 150°C. Hotová stehýnka vyjmeme a šťávu zaprášíme trochou mouky a provaříme. Podáváme s rýží nebo hranolky.
Kuřecí maso na chilli a medu
6 vykoštěných kuřecích stehýnek
2 chilli papričky
koření Aztécký poklad
2 lžice medu
olej, sůl, pepř
Stehýnka omyjeme, osušíme a podélně uděláme do svaloviny dva zářezy. Chilli papričky, zbavíme jadřince a nakrájíme na jemné nudličky.V misce smícháme med, sůl, chilli papričky, pepř,Aztécký poklad s olejem a vytvoříme kaši, kterou vetřeme poctivě do kuřecích plátků. Ty následně dáme uležet do lednice na min. 30 minut. Poté dáme do pekáčku a pečeme cca 6O minut na střední teplotu a lehce podlijeme teplou vodou a potíráme zbylou marinádou. Pečeme do křupava, podáváme s rýží nebo bramborem, ale výborné je to i s chlebem venku na grilu.
Kuře na kari s jablky
2 kuřecí prsa, 1 jablko, 1 lžíce kari, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 150 ml rostlinné smetany na vaření, sůl, pepř, žampióny, jablko
Cibuli nakrájíme na měsíčky a necháme zesklovatět na oleji, přidáme kuřecí prsa nakrájená na nudličky a orestujeme. Až bude maso hotové, posypeme kari kořením, promícháme a necháme jen provonět, aby se kari nespálilo. Zalijeme smetanou, přihodíme malé plátky jablek a dusíme cca 5-10min. Dochutíme solí a pepřem. Žampióny oloupeme a nakrájíme na plátky. Dáme na máslo, osolíme, pokmínujeme a orestujeme, Přidáme až na talíři. Příloha může být rýže, hranolky, bramboráčky.
Rozmarýnové kuře na zelenině
1 kuře, mrkev, řapíkatý celer, pórek, pepř, snítka rozmarýnu, sůl, olej, ořech másla
Kuře naporcujeme a okořeníme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na špalíčky nebo kolečka. Na pánev dáme trochu oleje a kuře na něm orestujeme ze všech stran. Vyndáme a do výpeku dáme ořech másla a orestujeme zeleninu. Kuře a zeleninu dáme do pekáčku, přidáme snítku rozmarýnu, podlijeme trochou vody a přikryté pečeme až je maso měkké.
Podáváme s brambory.
Kuřecí stehýnka v mrkvi
4 kuřecí stehna, 3 mrkve, sůl, máslo, tymián, koření Pečené kuře, 1dcl bílého vína, trochu vody
Zespodu je osolíme a posypeme kořením. Vložíme je do mísy posypanou stranou dolů a na vrchu je opět osolíme a posypeme grilovacím kořením. Mrkev nakrájíme na menší kousky a nasypeme ji na stehna. Přidáme několik malých a tenkých kousků másla, podlijeme asi 40 ml vody, přidáme ještě trochu grilovacího koření a přikryjeme. Pečeme hodinu při 160°C, potom stehna otočíme a pečeme další hodinu při stejné teplotě. Tímto pomalým pečením se maso nádherně provoní a bude perfektně šťavnaté. Po této době stehna otočíme a odkryté pečeme při 200°C dokud není kůžička křupavá.
Pečené kuře s hříbky
1 kuře, pepř, sůl, lžička vegety, lžička světlé jíšky, na podlití 1 dl bílého vána a vody, kmín, máslo
Kuře naporcujeme, posypeme pepřem, vegetou, pokapeme olejem, podlijeme vodou a pomalu pečeme. Hříbky očistíme a nakrájíme na větší kousky. Na pánev dáme máslo a pokrájené hříbky s kmínem. Nesolíme, aby houby nepustily vodu. Restujeme až jsou houby hotové. Před koncem pečené kuřete podlijeme vínem a přidáme lžičku jíšky, orestované houby necháme provařit.Zjemníme kouskem másla.
Podáváme s brambory a zelenou petrželkou.
Marinované stehýnko na zelenině
4 kuřecí stehna, pepř, sůl, ďábelské koření, kmín, lžíce worčestru, stroužek česneku, čtyři malé cibulky, lusk papriky, pár chery rajčat, 1 dl bílého vína, snítka rozmarýnu, snítka citrónovýho tymiánu, olej, ořech másla, voda na podlití
Stehna několikrát nařízneme, vetřeme koření, posypeme kmínem. V misce smícháme worčestr, olej, sůl a víno. Touto směsí potřeme stehna a dáme odležet na hodinku. Papriku nakrájíme na silnější proužky, rajčata a cibuli necháme vcelku. Na pekáček dáme vespod zeleninu na ní marinované stehna, položíme snítky rozmarýnu a tymiánu a zalijeme marinádou. Podlijeme trochou vody a dáme pomalu péct. Podléváme vypečenou šťávou až mají stehýnka zlatavou barvu. Ke konci přidáme do šťávy ořech másla.
Podáváme s kořeněnými pečenými brambory.
Dušené pepřové kuře
1 kuře, větší cibule, 2 stroužky česneku, půl lžičky kari koření, půl lžičky mleté papriky, pepř, sůl, lžička podravky, olej, ořech másla, hotová jíška, vývar
Kuře naporcujeme, osušíme a posypeme pepřem a podravkou. Mírně osolíme. Na pánvi rozpálíme olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečeme. Vyndáme na talíř a na zbylém oleji orestujeme drobně nakrájenou cibulku. Přidáme kari, papriku a podlijeme vývarem. Vložíme maso a dusíme až je maso měkké. Dle potřeby zahustíme jíškou a provaříme. Nakonec zjemníme ořechem másla.
Podáváme s brambory nebo rýží.
Pečené kuře s česnekem a bylinkami
1 kuře, 5 stroužků česneku, kmín, tymián, rozmarýn, hladkolistá petrželka, pepř, sůl, máslo, olej
Kuře naporcujeme, osušíme a osolíme. Bylinky, česnek, a olej dáme do hmoždíře a utřeme. Touto směsí potřeme kuře a ještě jemně posypeme pepřem. Na pánev dáme máslo a trochu oleje a porce kuřete necháme jenom zatáhnout. Vyjmeme a dáme do pekáčku, přilijeme výpek a podlijeme vodou. Přikryjeme a pečeme v troubě za občasného potírání do měkka.
Příloha pečené brambory.
Česnekové kuřátko
1 kuře nebo čtvrtky, 2 středně velké cibule, 4 lžíce oleje, 2 snítky tymiánu,2 paličky česneku, sůl, pepř,1dl bílého vína, PL sezamového semínka
Kuře opláchneme a osušíme. Rozporcujeme je na kousky, osolíme, opepříme, posypeme semínky a dáme do pekáčku. Paličku česneku oloupeme, nakrájíme na plátky a přidáme na dno pekáčku. Cibule oloupeme, podélně nakrájíme na osminky a přidáme také do pekáčku. Obsah pekáčku doplníme tymiánem, pokapeme olejem,podlijeme polovinou vína, přiklopíme a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 30 minut. Překrojenou a opláchnutou zbylou hlavičku česneku a podle potřeby lehce podlijeme. Pečeme dál alespoň 20 minut. Před koncem pečení vlijeme zbytek vína a poléváme. Potom odklopíme a dopečeme dozlatova. Podáváme s cibulovými brambory.
Kuře na černém pivu
4 kuřecí čtvrtky nebo stehna, sůl, 2 lžičky celého kmínu, 1 velká cibule, 250 ml černého piva,100 ml horké vody, silnější plátek másla na zjemnění šťávy
Do většího pekáče s víkem dáme nadrobno nakrájenou cibuli a na drobné kousky nakrájený tuk a kůžičky, které jsme odřezali ze stran kuřecích čtvrtek.
Na to položíme osolené a kmínem hustě posypané čtvrtky, podlijeme pivem a horkou vodou.
Přiklopíme druhou částí pekáče, pokud nemáme, přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 200°C 20minut. Poté troubu ubereme na poloviční výkon a již bez zakrytí dopékáme cca dalších 20minut do zlatavé barvy. Během pečení maso přeléváme výpekem. Na každý kousek měkkého masa dáme kousek másla a necháme ve vypnuté troubě rozpustit.
Kuřátko a brambory s medvědím česnekem
Kuře nebo kuřecí stehna, olej, sušený medvědí česnek, 2 stroužky česneku, koření Garam masala, sůl, citrónový pepř, lžíce citrónové šťávy, voda
Kuře omyjeme, osušíme, na kůži nakrojíme třema zářezy. Do mísy dáme olej, Garam masalu, pepř, sůl dle potřeby, medvědí česnek, citrónovou šťávu a 2 stroužky drceného česneku. Našleháme a touto marinádou potřeme kuře a dáme na 2 hodiny do chladna. Brambory uvaříme ve šlupce, oloupeme a nakrájíme na dílky. Kuře dáme do pekáčku, zbytek marinády přidáme, podlijeme trochou vody a pečeme, až má kuřátko zlatou barvu.Během pečení podléváme a poléváme porce kuřete. Ke konci přidáme dílky brambor promícháme s výpekem a spolu vše dopečeme.
Drůbeží stehýnka s kuskusem
kuřecí horní stehna 4-6 ks, kurkuma 2 lžičky, koření Garam Masala 1 lžíce, sůl, olej slunečnicový 2 lžíce, cibule, jemně nasekaná 2 ks, 3 stroužky česneku,
kuřecí vývar 500 ml, zelené olivy (nemusí být) 1 velká hrst, citrón 1ks, kuskus 250g, hladkolistá petržel, nasekaná 1 malý svazek
Kuřecí kousky omyjte a očistěte. Kurkumu smíchejte s kořením Garam Masala a špetkou soli a v polovině směsi maso obalte. V hrnci rozpalte 1 lžíci oleje a pak na něm z obou stran opečte maso – asi 3 minuty z každé strany. Vyjměte ho z pánve a dejte stranou. Naopak do pánve dejte zbytek oleje a opečte na něm cibuli. Po asi 8 minutách opékání přidejte česnek a zbytek kořenicí směsi a opékejte 1 minutu. Vlijte vývar, přidejte olivy a přiveďte k varu. Pak do pánve vraťte maso, přiklopte a nechte probublávat 35–40 minut. Pak maso opět vyjměte a udržujte teplé. Do pánve vmíchejte šťávu a kůru z citronu a kuskus. Promíchejte, aby se obalil cibulovou směsí, a zalijte vodou, aby byl ponořený. Přiklopte a nechte 5 minut stát. Vmíchejte asi polovinu petržele, vraťte maso a posypte zbytkem bylinky.
Masová směs se žampióny
300g kuřecího masa, 300g kuřecích jater, půl pórku, 1 čili paprička, koření Counrty, olej, solamyl, zeleninová paprika, sezamové semínko, trochu vody
Maso a játra nakrájíme na proužky, pórek na kolečka, přidáme olej, koření, sezamovo semínko, čili papričku a solamyl. Pořádně promícháme a dáme do chladna na 2 hodiny.Rozpálíme pánev, vložíme nakrájené papriky na proužky, směs masa a zprudka opékáme, podlijeme vodou, aby vznikl sosík.Podáváme s bylinkovými opečenými brambory.
Pečené kuře na pivu
Lžíce sojové omáčky, lžíce worčestru, 1 čili paprička, olej, kmín, citrónový pepř, špetka zázvoru, špetka muškátového oříšku, majoránka, česnek, mletá paprika, 500 ml světlého piva
Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme. V misce smícháme olej, stejné množství světlého piva, kmín, citrónový pepř, zázvor, muškátový oříšek,majoránka, mletá paprika, kmín, worčester a sojovou omáčku.Kuře vložíme do pekáče a všechny čtvrtky důkladně potřeme namíchanou směsí.Troubu předehřejeme na 180 °C a kuře dáme péct. Pečeme přibližně 1 ½ hodiny. Během pečení pravidelně poléváme zbylým pivem a zbylou marinádou, dokud nevznikne křupavá kůrka.
Pečené kuře na pivu podáváme s rýží nebo cibulovými brambory.
Živáňské kuře
1 kuře, cibule, čili paprička, koriandr, celer, zeleninová paprika, mletá paprika, olej, máslo, pepř, sůl, vývar, červené víno
Kuře omyjeme a osušíme, naporcujeme. Do mísy dáme olej, víno, sůl, čili, koriandr, pepř a čili papričku, mletou papriku a našleháme. Touto směsí potřeme porce kuřete a dáme do chladu uležet do druhého dne.
Na pánev dáme trochu másla s olejem a na něm osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, nastrouhaný celer a zeleninovou papriku. Tuto směs dáme do pekáčku, na ní položíme marinované maso, podlijeme trochou vývaru a vína a přikryté pečeme v troubě dokud není maso měkké.
Podáváme s pečenými brambory.
Kuřecí špízy s bylinkovými brambory
500g kuřecích prsíček, 6 žampiónů, zelená nebo červená paprika, anglická slanina, olej, pepř,koření Adžika
Maso nakrájíme na kousky, žampióny oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, papriku na větší kousky. Maso naložíme asi na dvě hodiny do marinády z oleje a koření Adžika. Maso vyndáme z lednice, obalíme anglickou slaninou a napichujeme střídavě na špejli s paprikou a žampióny. Pokapeme trochou oleje a vložíme do trouby a zvolna pečeme, až jsou špízy upečené do zlatavé barvy.
Brambory uvaříme ve šlupce, nakrájíme na kolečka, posypeme tymiánem, rozmarýnou a medvědím česnekem, pokapeme olejem, osolíme, promícháme a vložíme do trouby zapéct.
Pečené kuřátko
1 kuře, můžou být i stehýnka, 6 stroužků česneku, 1 lžíce sojové omákčy, 5 lžic ostrého kečupu, 1 lžíce hořčice, 1 lžičky mleté papriky, 3 lžíce oleje, 1 lžíce octa, sůl, mletý pepř, trochu vývaru
Česnek rozmačkáme a všechny suroviny smícháme. Touto směsí potřeme kousky masa ze všech stran, zbytkem směsi zalijeme a necháme marinovat přes noc. Druhý den stehna vyndáme a dáme do pekáčku i s marinádou nebo do konvektomatu a marinádou potíráme během pečení, které nastavíme na 150°C a 45 minut a potom jestě na 200°C a 30minut.
Kuřecí stehna s kmínem a česnekem
kuřecí stehna 6 až 8 kusů
česnek 4 stroužky
máslo
grilovací koření 1 lžička
sůl
kmín
Maso potřeme prolisovaným česnekem, posypeme kmínem a ze všech stran osolíme.Jednotlivá stehna rovnáme do zapékací misky nebo pekáčku a pak je posypeme grilovacím kořením.Podlijeme asi 50 ml vody a přidáme kousek másla na každou porci.Při 180°C pečeme asi 70 minut. Každá trouba ovšem peče jinak.Na posledních 20 minut odklopíme, získáme tím křupavou kůžičku.