Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hovězí

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hovězí roládka s mrkví

4 roštěnky, 2 mrkve, kousek pórku, 8 plátků anglické slaniny, 100 g nivy, sůl, pepř, provensálské bylinky, česnek, cibule, vývar, lžička jíšky, olejhovezi-roladky-s-mrkvi.jpg

Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme bylinkami, potřeme česnekem, položíme 2 plátky slaniny, proužek očištěné mrkve, proužek nivy a proužek pórku. Pevně zabalíme a upevníme nití nebo párátky. Na pánev dáme olej a roládky opečeme ze všech stran. Vyndáme a na výpek dáme jemně nakrájenou cibuli a orestujeme. Podlijeme vývarem, vložíme maso a zbylou mrkev nakrájenou na slabší špalíčky. Dusíme až jsou roládky měkké. Zahustíme jíškou a dochutíme dle potřeby.

Roštěnky na cibuli
750 g roštěnky, 5 stroužků česneku, půl citrónu, 3 cibule, loupaná nakládaná rajčata, PL hladké mouky,, pepř, sůl, ostrá mletá paprika, olej, vývar nebo vodarostena-na-cibuli.jpg

Maso očistíme, nakrájíme na silnější plátky, potřeme olejem, opepříme a ochutíme mletou pálivou paprikou.Takto ochucené maso zabalíme do fólie a necháme v chladu přes noc

Cibuli nakrájíme na plátky a česnek nasekáme. Citrón řádně omyjeme a nakrájíme na dílky.

V pekáči na oleji zprudka opečeme maso do zlatohnědé barvy. Maso vyjmeme a uchováme na teple. Na výpeku necháme zpěnit cibuli, po chvilkce přidáme česnek a necháme zavonět. Vše zaprášíme moukou a krátce orestujeme. Potom do pekáče vrátíme opečené maso, vmícháme loupaná rajčata, dílky citronu. Osolíme, podlijeme vývarem a zakryté zvolna pečeme v troubě při střední teplotě asi 2 hodiny doměkka. Vzniklou středně hustou omáčku při pečení podle potřeby ředíme vývarem.

Pikantní hovězí pečeni podáváme s dušenou rýží nebo opečeným bramborem.

 Hovězí plátky na hříbkách

500 g zadního hovězího masa, 40 g sádla nebo oleje, 1 vetší cibule, 100 g čerstvých nebo sušených hub,sůl ,1/2 lžičky drceného kmínu, 2 dl zakysané smetany, pepř , 20 g hladké mouky

Maso nakrájíme na plátky a mírně naklepeme, opepříme a mírně osolíme. Prudce je opečeme na

hovezi-platek-na-hribkach.jpg

 sádle nebo oleji, asi 2–3 minuty na každé straně. Poté zmírníme plamen, maso vyndáme, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme do zlaté barvy  Sušené houby předem namočíme, pokrájíme, čerstvé ještě opláchneme, přidáme do kastrolu a vložíme maso, dle chuti ještě osolíme, přidáme kmín, podlijeme horkou vodou a dusíme pod pokličkou přes hodinu, nezapomínáme občas zamíchat a podlít, v papiňáku děláme asi 45 minut.Udušené zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku a necháme přovařit. Citrónovou šťávou nebo octem dochutíme. 

 

 Hovězí plátky na hořčici

4 plátky hovězího zadního, sůl, pepř, 2 větší cibule, 4 stroužky česneku, hořčice, kečup, zakysaná smetana, hladká mouka na zahuštěníObrazek

Plátky masa mírně naklepeme, osolíme, opepříme a na oleji opečeme. Vyjmeme a na výpeku necháme zesklovatět  jemně nakrájenou cibuli a česnek na plátky. Přidáme maso, podlijeme a dusíme doměkka. V hrnku rozmícháme 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice a jednu zakysanou smetanu. Vše nalijeme do vývaru a krátce povaříme. Dle potřeby osolíme. Můžeme zahustit , ale není potřeba.

Hovězí Stroganov

600g hovězí roštěné, 2 lžíce oleje, 2 cibule,125ml masového vývaru, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce kečupu, citrónová šťáva, kysaná smetana, ocet, ořech másla na zjemnění, sůl, pepř, trochu hladké moukyObrazek

Maso naklepeme a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Zahřejeme olej a hovězí nudličky po všech stranách zprudka opečeme. Raději ve dvou porcích. Vyjmeme je, přidáme máslo a cibuli a za stálého míchání opečeme dozlatova. Směs zaprášíme moukou a snížíme teplotu. Vmícháme vývar, hořčici, kečup a citrónovou šťávu, vyšleháme a svaříme v hustou omáčku. Nakonec přidáme smetanu, maso a lehce vše prohřejeme. Klasický hovězí Stroganov okořeníme podle chuti.

Krakonošovy nudličky

Obrazek

 

 600g hovězího masa, nakrájet na nudličky, 150g cibule na půlkolečka, 100g čerstvé kapie nakrájené na kostičky, olivový olej, sůl, pepř, sojová omáčka, worcesterová omáčka. 

 

Nakrájené maso dáme do marinády a necháme odležet. Odleželé maso orestujeme na oleji, přidáme na kostičky nakrájenou kapii, sojovou a worcesterovou omáčku, cibuli a ještě dorestujeme. Můžou se přidat i játra.

  Hovězí steak s ořechy

 

4 steaky, 100g oříšků, 1 bílek, 75 g másla, 4 půlky broskví z konzervy, sůl, pepř, máslo nebo olej

Steaky namočíme do rozšlehaného bílku, potom obalíme v nasekaných oříšcích. Na pánvi zpěníme máslo,maso po každé straně 5 min.opékáme do zlatova. Během pečení dáme na pánev broskve nakrájené na osminky a necháme je prohřát. Urovnáme na talíř a jako přílohu podáváme bramborové krokety,nebo opečené brambory

 

Ďábelské soté  

Obrazek

 

60 dkg roštěnce,20 dkg sterilovaných žampiónů,1 lžička kaparů,olej na pečení,lžíce másla,škrobová moučka,3 lžíce ostrého kečupu.
Maso nakrájíme na nudličky,jemně okořeníme chili papričkami s mořskou solí,poprášíme škrobovou moučkou a zprudka osmahneme za stálého míchání na pánvi. Přidáme,lžíci másla,nakrájené žampióny a kečup. Krátce opečeme a nakonec přidáme kapary. Podáváme s rýží nebo bílím pečivem.

 

Cikánská hovězí pečeně 

 

600g zadního hovězího masa,sůl,pepř,2 lžíce hladké mouky,1 cibule,2 stroužky česneku,2 lžíce másla,200ml hovězího vývaru(z kostky),100ml červeného vína,50g rajčatového protlaku,1 lžíce hotové jíšky.

 

Špalíček masa osolíme,opepříme a obalíme v mouce.Cibuli a česnek nadrobno pokrájíme.V kastrolu rozehřejeme máslo,cibuli a česnek na něm zesklovatíme a vložíme připravené maso.Opečeme ze všech stran dozlatova,zalijeme červeným vínem,přidáme rajčatový protlak,uvedeme do varu,zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni do měkka.Měkké maso vyjmeme,nakrájíme přes vlákno na plátky a udržujeme teplé.Šťávu rozmixujeme nebo propasírujeme,vmícháme do ní hotovou jíšku a necháme přejít varem.Podle potřeby přisolíme a přichutíme.Potom plátky masa rozdělíme na předehřáté talíře,přelijeme omáčkou a podáváme s vařenými bramborami nebo rýží,popřípadě s těstovinami.Pokrm můžeme ozdobit nudličkami sladkokyselé okurky a kolečky rajčat.

 

Latimerské hovězí na kari a česneku

 

Plátky hovězího naklepeme, osolíme opepříme, potřeme kremžskou hořčicí a drceným

Obrazek

 

česnekem. Na pánvi rozehřejeme tuk, na něm orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Potom poklademe plátky masa a po obou stranách opečeme. Maso vyndáme, přidáme kari koření, malinko osmahneme přidáme maso a podlijeme vodou. Osolíme. Necháme dusit, až je maso měkké. Potom zahustíme jíškou a povaříme.

Jako příloha se hodí široké nudle s nasekanou petrželkou. Na ozdobu přidáme nastrouhaný křen, kterým posypeme maso na talíři.

  Hovězí plátek na smetaně s houbami

4 plátky masa, 1 cibule, 4 lžíce oleje, pepř, sůl, 80g namočených sušených hub, lžička worčest

Obrazek

 

ru, 2dcl vody, 2dcl mléka, 1 zakysaná smetana, lžíce hladké mouky, citrónová šťáva

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme polohrubou moukou. Na pánev dáme olej, na kterém orestujeme jemně nakrájenou cibuli. Na cibuli dáme plátky masa a opečeme. Přidáme houby i s vodou ve které byly namočené a dusíme. Když je maso měkké, přidáme mléko se zakysanou smetanou ve které jsme rozkvedlali mouku. Povaříme a hotové dochutíme.

 Podáváme s knedlíkem nebo širokými nudlemi.

  Tatínkův gulášek

90 g slaniny ,2 lžíce oleje  , 2 velké cibule , sůl , mletá sladká paprika, kmín 800g,vepřového masa, majoránka ,3 stroužky česneku, mletý pepř,2 ks paprik, 2 čili papričky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 větší bramboraObrazek

Na oleji necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou slaninu, na ní zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, vložíme na kostky nakrájené vepřové maso, osmahneme, osolíme, posypeme mletou sladkou paprikou a kmínem, osmahneme, přidáme rajčatový protlak, podlijeme vodou a dusíme. Při dušení okořeníme majoránkou, třeným česnekem a pepřem. Před dokončením přidáme pokrájené papriky,zahustíme strouhanou bramborou a dodusíme. Pikantní guláš s paprikami podáváme s knedlíkem nebo jsou dobré i těstoviny.

  Hovězí guláš na pivě

400 g hovězího masa, nejlépe kližka, sůl, špetka kmínu, 80 g sádla nebo tuku, 20 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1 krajíc chleba, nebo jednu najemno Obrazeknastrouhanou bramboru, sklenici světlého piva, majoránka

Na kostky nakrájené a omyté maso osolíme, okořeníme, vložíme na jemně nakrájenou cibuli osmahnutou na sádle a osmažíme ze všech stran, pak podlijeme vodou a dusíme doměkka. Vydušenou šťávu zaprášíme moukou, přidáme nastrouhaný chléb nebo bramboru a vše zalijeme pivem a případně trochou vody. Do omáčky dáme pro chuť pár kapek octa nebo láku od okurek, přidáme rozetřený česnek a přidáme k masu. Omáčku dobře provaříme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
 

Roštěná paní domu

4 plátky hovězího masa, cibule, hořčice, sůl, pepř, drcený česnek, hladká mouka, olejObrazek

 Plátky naklepeme, osolíme, opepříme ,potřeme drceným česnekem a hořčicí. Poprášíme moukou.

Cibuli nakrájíme najemno, dáme na pánev na olej a necháme zesklovatět. Na cibuli položíme maso a orestujeme. Podlijeme vodou nebo vývarem a necháme dusit až je maso měkké. Maso přendáme na talíř a omáčku zahustíme jíškou nebo moukou rozkvedlanou ve vodě.

Podáváme s brambory, knedlíkem, rýží 

 

Znojemská roštěná

4 plátky z roštěnky, olej, 100g uzené slaniny, 1 cibule, sůl, pepř, lžíce plnotučné nebo francouzské hořčice, hladká mouka, sterilované okurky, bujón, sůl, lžička sladké mleté papriky, lžíce dobrého sádla, horká Obrazekvoda

 

Roštěnky po obvodu nařízneme, opepříme, osolíme, potřeme olejem a v rozpáleném oleji z obou stran orestujeme. Dáme stranou a do výpeku přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, vyškvaříme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, orestujeme dorůžova, zaprášíme hladkou moukou, přidáme papriku a přilijeme bujón, promícháme, vložíme roštěnky a dusíme do poloměkka.
Pak přidáme lžíci hořčice, na kostičky nakrájené okurky a dusíme do změknutí.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář