Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krevety

 

Obrazek 

Nevyhýbejte se darům moře!

Ryby a mořské plody obsahují množství omega 3 nenasycených mastných kyselin. Ty působí příznivě na oběhový systém, snižují hladinu cholesterolu a chrání před krevními sraženinami, tedy infarktem, mrtvicí a trombózou. Rybí maso zlepšuje schopnost se učit u dětí i dospělých. Dary moře obsahují rovněž fosfor, hořčík, selen a jód. Neobcházejte s nedůvěrou boxy v supermarketech a zkuste si obohatit touto zdravou stravou jídelníček.

Několik dobrých rad

- Narozdíl od humrů nebo krevet musí být mušle slávky - před přípravou živé, proto se nijak nezamrazují ani nepředváří. Jsou dodávány v balení s ochrannou atmosférou. Při otevření se musí propláchnout studenou vodou. Mušle se tak pomalu zavřou. Pokud zůstane některá otevřená, musí se vytřídit. Platí to také pro mušle, které se naopak neotevřou po uvaření.

Také ústřice je nutné zachovat živé a jejich lastury musí být pevně sevřené. Po otevření obsahují ještě mořskou vodu. Ústřice by se mohly otevřít asi 1 hodinu před samotnou konzumací, ale ideální je jejich otevření těsně před podáváním.

- Ústřice otevíráme nožem na ústřice. Pevně ústřici držíme plochou stranou nahoru v utěrce, abychom předešli poranění. Nůž vsuneme mezi chlopně v hřbetní části lastury, oddělíme spojení mezi nimi kolem dokola. Sejmeme vrchní část a přitom dbáme na to, aby nám nevytekla ze spodní části tekutina. Tu můžeme trochu odlít, je-li jí hodně. Opatrně oddělíme maso od lastury a necháme v lastuře. Před konzumací lehce zakápneme citrónovou šťávou a mírně posypeme mletým pepřem.

 

Jak vykuchat chobotnici

Chobotnici tedy vykucháme jednoduchým způsobem : obrátíme "tělo" naruby a veškeré vnitřnosti a měkké části odstraníme. Nařízneme očnice a vše pak důkladně opláchneme ve studené vodě. Tělo nakrájíme na kroužky a chapadla na kolečka asi centimetr široká. Na olivovém oleji zpěníme cibulku a na plátky nakrájený česnek, ale nedopustíme, aby především česnek zhnědnul. Získal by totiž nahořklou chuť. Poté přidáme nakrájenou chobotnici a restujeme pár minut. Pak osolíme, opepříme, zalijeme bílým vínem, zakápneme citrónem, přidáme nadrobno nasekané oregano a petrželku a dusíme zakryté asi 30 minut, prakticky do chvíle, kdy se víno zcela vstřebá a odpaří a kdy je chobotnice již měkká. Doba se může lišit od velikosti a stáří exempláře.

 

 

 

 

 

Krevetové rizoto

3 stroužky česneku, 200g jasmínové rýže, 100ml bílého vína, 300g krevet, 1 svazek jarní cibulky, lžíce másla, citrónová šťáva, sůl, olej, 

Jasmínovou rýži důkladně propereme a uvaříme podle návodu na obalu. Krevety necháme rozmrazit, propláchneme vodou a necháme okapat. Jarní cibulky očistíme, hlavičky jemně usekáme a nať nakrájíme na krevetove-rizoto.jpgkolečka. Oloupaný česnek nakrájíme na plátky. Na oleji necháme zpěnit cibuli a česnek. Pak přidáme okapané a citronem ochucené krevety, které krátce orestujeme. Vše zjemníme máslem, ochutíme solí, pepřem. Směs podlijeme vínem a vaříme tak dlouho, dokud se alkohol neodpaří. Nakonec vmícháme uvařenou jasmínovou rýži a rizoto prohřejeme. Krevetové rizoto servírujeme posypané sekanou natí cibulky.

Grilované krevety

 

krevety, slanina, česnek, máslo, sůl

 

Krevety omyjeme, vyloupeme z krunýřů a očistíme. Každou krevetu ovineme plátkem slaniny a potom v polovině propíchneme párátkem. Česnek utřeme nebo prolisujeme. Máslo rozpustíme na mírném ohni a potom do něj vmícháme utřený česnek a sůl podle chuti. Krevety grilujeme do zlata, což znamená asi 5 minut na hodně rozpáleném grilu. Hotové krevety máčíme do česnekového másla podle chuti.

 

Recepty on-line

 

 

 Krevety na česneku

 

0,5 kg krevet, česnek, chili paprička, olej, citrónová šťáva, sůl, pepř

 

Na rozehřátém oleji orestujeme plátky česneku a najemno nakrájenou chilli papričku. Přidáme oloupané krevety, které po obou stranách osmažíme asi 5 minut. Osolíme, opepříme a pokapeme citrónovu šťávou.

 

Recepty on-line

 

 

Krevetky podle Neptuna

 

400 g vyloupaných krevet, 1 dl světlého piva, 40 g másla, 40 g oleje, 100 g pálivého kečupu,

 

8 ks plněných oliv, 80 g cibule-šalotky, worcester, sůl.

 

Na směsi oleje s máslem osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme krevetky, nakrájené olivy, sůl, worcester, kečup, zalijeme pivem a krátce prohřejeme. Ke krevetám podáváme různě upravenou rýži nebo těstoviny.

 

 

 

Ohnivé dary moře

 

1 malá cibule 2 lžíce másla 1 lžička pálivé papriky 1/4 l Rama Cremefine na vaření 100 g zelené papriky 100 g pórku - bílé části 1 lžíce chilli omáčky 200 g vařených darů moře špetku tabasca 1 kelímek rajského protlaku

Cibuli nakrájíme na jemné kousíčky, na másle opečeme dozlatova. Přimícháme mouku a papriku, přelijeme Ramou Cremefine na vaření. Omáčku povaříme. Papriku a pórek nakrájíme na jemné proužky, omyjeme, mírně osušíme v plátýnku. Rajský protlak a chilli omáčku vmícháme ke smetanové omáčce, osolíme a opepříme. Přidáme zeleninu a krátce povaříme. Do omáčky přidáme směs darů moře, odstavíme, necháme v omáčce prohřát. Ragú dochutíme a ihned teplé podáváme. Vhodnou přílohou je rýže, listový salát a chlazené pivo.

 

 

 

Krevety na jehle

 

3/4 kg krevet, loupaných a očištěných 3 stroužky česneku 3 lžíce citronové šťávy 125 ml kokosového mléka 1/2 lžičky pasty sambal oelek 1 lžíce sójové omáčky 1 lžička palmového nebo přírodního cukru olej na pečení kůra z 1/2 citronu 1 lžíce nasekané petrželové natě

 

Krevety omyjeme a osušíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Marinádu si připravíme smícháním česneku s citrónovou šťávou, kokosovým mlékem, čili pastou, sojovou omáčkou, citronem a citrónovou kůrou. V dobře rozmíchané marinádě krevety marinujeme alespoň 15 minut. Na grilovací jehly napichujeme vždy 3-4 krevety, potřeme je tenkou vrstvou oleje a v troubě je grilujeme do zlatava. Zbytek marinády dáme do voku a krátce povaříme. Citron omyjeme horkou vodou a nakrájíme na malé kousky. Krevety přidáme do uvařené marinády a podáváme ozdobené kousky citronu a petrželovou natí. 

 

 

Mořské rizoto

 

1 šálek rýže 1 balení mraženého mořského ovoce 1 kelímek mušlí 1 a 1/3 šálku Knorr vývar 1/2 šálku sterilovaného hrášku 2 rajčat 2 lžíce oleje 1 červené, zelené a žluté papriky 1 lžička kurkumy 1 lžíce kopru 1 lžíce pažitky
 
Plody moře rozmrazíme. Rýži, koření a kurkumu smažíme na lžíci oleje asi 5-7 minut. Přidáme plody moře a mušle i s nálevem, přilijeme horký Knorr vývar a pod pokličkou dusíme 10 minut. Papriky zbavíme jádřinců, nakrájíme na nudličky, rajčata spařime, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vše vmícháme do připravené rýže, přidáme hrášek a dusíme 10 minut. Nakonec pokrm okořeníme, přizdobíme pažitkou, koprem a podáváme.
 

 

Chobotnice na víně

 

1 chobotnice, 2 cibule,3 stroužky česneku, 200 ml bílého vína, olivový olej, citrónová šťáva, čerstvé oregáno, petrželová nať, sůl, pepř.

 

Chobotnici vykucháme jednoduchým způsobem - obrátíme tělo naruby a veškeré vnitřnosti a měkké části odstraníme. Nařízneme očnice a vše pak důkladně opláchneme ve studené vodě. Tělo nakrájíme na kroužky a chapadla na kolečka asi centimetr široká. Poté na oleji krátce zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a na plátky nakrájený česnek. Přidáme chobotnici a restujeme pár minut. Osolíme, opepříme, zalijeme bílým vínem, zakápneme citrónem, přidáme nadrobno nasekané oregáno a petrželovou nať a dusíme zakryté asi 30 minut.
Takto upravenou chobotnici necháme v lednici vychladnout a po několika hodinách nebo druhý den podáváme s plátkem citrónu, na krajíčcích chleba či topince a se zeleninou

 

 

 

Smažená rýže s mořskými plody 

 

220 g vařené rýže, 150 g mořských plodů, 200 g zelených fazolek, 1 mrkev, 3 drcené feferonky, 2 lžíce cukru, 2 lžíce ústřicové omáčky, 2 lžíce rybí omáčky, svazeček čerstvé bazalky, 1 stroužek česneku, olej, pepř.

Na oleji orestujeme česnek a feferonky, přidáme uvařenou rýži, mořské plody a několik minut restujeme. Opepříme, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, fazolky a smažíme doměkka. Na závěr dochutíme omáčkami a cukrem, přidáme bazalku, znovu krátce orestujeme a podáváme.

 

 

 

Špíz z tygřích krevet

 

5 krevet, 6 kousků ananasu, 1 větvička čerstvého rozmarýnu, olivový olej, sůl, pomerančová šťáva.
Salsa : 4 naložené sardele, 150 g petrželky, 250 g špenátu, 1 svazek bazalky, 2 stroužky česneku, šťáva z malého citrónu, 100 ml olivového oleje, 125 ml zeleninového vývaru, 1 lžíce kaparů, drcený pepř, sůl.

 

Krevety oloupeme a marinujeme v olivovém oleji, soli a pomerančové šťávě asi půl hodiny. Poté střídavě napichujeme s ananasem na rozmarýnovou větvičku a opékáme na grilu 3 až 4 minuty. Sardele, špenát, bazalku, petržel a kapary drobně pokrájíme, česnek najemno rozetřeme. Vše zalijeme olivovým olejem a vývarem a dochutíme pepřem a solí. Grilované krevety naservírujeme na talíř a podáváme s miskou salsy

 

Krevety s nudlemi

 

800 g předvařených mražených krevet, 5 stroužků česneku, 1 lžíce sekané bazalky, 100 ml bílého vína, sůl, pepř, balíček nudlí, olivový olej.

 

Česnek nakrájíme na plátky, opečeme na rozpáleném tuku, přidáme nerozmražené krevety, zalijeme vínem, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Těstoviny uvaříme, scedíme, propláchneme studenou vodou a naaranžujeme je na talíř. Přidáme porci hotových krevet a celé posypeme nakrájenou bazalkou.

 

 

Guláš s mořských plodů

 

500 g mražené směsi mořských plodů, 300 ml mléka, 100 g brambor, 1 cuketu, 1 papriku, 2 stroužky česneku, 3 lžíce smetany, koriandr, sůl, pepř.

Mléko vlijeme do hrnce, přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory a nadrobno nasekaný česnek, uvedeme do varu a povaříme na mírném ohni asi 3 - 4 minuty. Pak přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cuketu, papriku a směs rozmrazených a dobře propláchnutých mořských plodů. Vše zalijeme 300 ml vody, osolíme, opepříme, přidáme koriandr a vaříme doměkka. Těsně před koncem přidáme smetanu a povaříme ještě asi 3 minuty

 

 

 

Krabí salát s houbami

 

1 žloutek sůl, rajský protlak, worchesterová omáčka, kari koření, cukr, 100 ml oleje, 100 ml smetany, 100 g žampiónů, máslo, 1 balení krabích tyčinek.

Žloutek smícháme s worchesterovou omáčkou, rajských protlakem, kari, cukrem a vyšleháme do pěny. Po troškách vmícháme olej, přidáme smetanu a omáčku a dochutíme solí. Houby omyjeme, nakrájíme na drobné kousky a krátce podusíme na másle. Krabí tyčinky rovněž nakrájíme na kousky a přidáme k žampionům. Krátce podusíme a necháme trochu zchladnout. Poté žampiony s tyčinkami smícháme s připravenou omáčkou a dáme vychladit do chladničky.

 

Krevetový koktejl

 

Smícháme hrst rozmražených vařených vyloupaných krevet, jedno střední jablko, oloupané, bez jádřince, nakrájené na kostičky, kus salátové okurky, rovněž na kostičky, oloupané a bez měkkého vnitřku, asi tak 5 dkg tvrdého sýra, doporučuji klasický Madeland, ale zajímavé je i třeba Blaťácké zlato, lehounce osolit, opepřit bílým pepřem, a spojit to dohromady zálivkou z jedné vrchovaté lžíce majonézy, jedné lžíce kysané smetany (lze nahradit bílým jogurtem)a pořádné lžíce tuhé neslazené šlehačky, té možno klidně i víc. Podávat důkladně vychlazené, tradičně ve zmrzlinovém poháru či širokém poháru na šampus vyloženém salátovým listem, ozdobené neslazenou šlehačkou, kouskem citronu a černou olivou s kouskem opečeného toastového chleba.

 

Krevetové toasty se sezamem

 

250 g vyloupaných syrových krevet, 30 g sádla, 1 mírně rozšlehaný bílek, 1 lžička nadrobno nakrájených cibulek, půlka lžičky nadrobno nakrájeného čerstvého zázvoru, 1 lžíce rýžového vína nebo suchého sherry, 1 lžička kukuřičného škrobu, 2 lžičky vody, sůl, pepř, 6 krajíčků toastového chleba bez kůrek, 140 g sezamu, arašídový olej na smažení.

 

Krevety a sádlo nakrájíme nadrobno, smícháme a dáme do misky. Vmícháme bílek, jarní cibulky, zázvor a rýžové víno. Kukuřičný škrob rozpustíme ve vodě a v mícháme do krevet. Podle chuti osolíme a opepříme. Krevetovou směsí rovnoměrně potřeme krajíčky toastového chleba. Sezamová semínka nasypeme na talíř a namazané krajíčky do nich mírně přitlačíme. V předehřáté pánvi wok rozehřejeme vysokou vrstvu arašídového oleje a postupně v ní opečeme toasty namazanou stranou vespod dozlatova (2-3 minuty). Nadbytečný tuk odsajeme papírovými ubrousky, nakrájíme toasty na proužky a podáváme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář