Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krůtí

 

 

Obrazek

 

Marinovaný krůtí steak

500 g krůtích řízků,prsní, nebo stehenní, já měla vykoštěné křídlo

Na marinádu:
čerstvé bylinky nasekané,rozmarýn, tymián, oregáno, 2 lžíce Balsamico krém světlý, 6 sušených rajčat nakrájených na proužky, 1 chilli paprička nakrájená na plátky, 2 lžíce zakysané smetany,
citronový pepř, sůl, 1/2 lžičky silně pálivého feferonkového krému, 2 lžíce oleje, může být i ze sušených rajčat.Maso omyjeme, osušíme.

marinovany-kruti-steak.jpg

 Ingredience na marinádu pořádně promícháme. Do masa uděláme zářezy, aby marináda prostoupila co nejvíce do masa. Takto připravené maso dáme do marinády a řádně ho v ní prohněteme, přikryjeme folií a necháme odpočívat.
Na pánev dáme lžíci oleje a maso opečeme z obou stran do zlaté barvy. Doba pečení záleží na každém, jak má steaky rád propečené. Podáváme s pečenými bylinkovými brambory.  

Krůtí játra s majoránkou

500g krůtích jater, 60g uzené slaniny, větší cibule, mletý kmín, majoránka, česnek, pepř, sůl, tmavá jíška, sladká mletá paprika, jedna čili paprička, půl zelené papriky,voda

kruti-jatra-s-majorankou.jpg

Játra očistíme a odblaníme, nakrájíme na proužky. Na pánev dáme nakrájenou slaninu, orestujeme, přidáme nadrobno nasekanou cibulia smažíme dorůžova. Přidáme mletou papriku, čili papričku, česnek na plátky, kmín a na proužky nakrájená zelená paprika. Zalijeme vodou a dusíme až jsou játra měkká. Zahustíme jíškou, povaříme a nakonec dochutíme majoránkou,solí a pepřem.

Krůtí játra pikantní

500g krůtích jater, 1 velká cibule, zázvor, pepř, sůl, olej, lžička tmavé jíšky, lžička čili, sojová omáčka, worčestr, 2dl vody nebo vývaru

kruti-jatra-pikantni.jpg

Na pánev dáme olej, na kterém orestujeme cibuli nakrájenou na měsíčky do zlaté barvy. Cibuli vyjmeme a na pánev vložíme na proužky nakrájená játra a opečeme. Přidáme worčestr, sojovku, čili, pepř,zázvor a podlijeme vodou. Přidáme lžičku jíšky a provaříme.

Vhodná příloha je rýže.

 

Bylinkové nudličky

Krůtí prsa, dvě snítky rozmarýnu, dvě snítky tymiánu, jedna snítky šalvěje, olivový olej, sůl, citrónový pepř nebo barevný, čerstvě namletý, dva cm čerstvého zázvoru, trochu vývaru na podlití, lžička kukuřičného škrobubylinkove-nudlicky.jpg

Krůtí prsa nakrájíme na nudličky, dáme do mísy a pokapeme olivovým olejem. Do hmoždíře otrháme tymián, rozmarýnu, šalvěj a s trochou soli utřeme, přidáme strouhaný zázvor, olej a třeme, až vznikne pasta, kterou přidáme do mísy a pořádně promícháme. Necháme přes noc v lednici.

Na pánev dáme lžíci oleje, vhodíme marinované kousky masa a opečeme. Podlijeme trochou vody, ve které jsme rozmíchali škrob, opepříme a chvilku povaříme.

Krůtí maso na slanině a bylinkách

Jedno krůtí stehno a 2 křídla, 6 plátků anglické slaniny nebo uzeného bůčku, tymián, šalvěj, libeček, sůl, česnek, cibule, bílé víno, 3 lžíce oleje, hořčice, vývar na podlití.Obrazek

Z oleje, hořčice, česneku,soli a nasekaných bylinek  si připravíme marinádu. Stehno vykostíme nebo jen nařízneme ke kosti, aby vznikl jakýsi plát.Maso potřeme hotovou marinádou, na něj položíme snítky tymiánu, dáme na pekáček, který jsme vyložili slaninou a cibulí, na maso položíme zbylou slaninu, podlijeme vývarem a zvolna pečeme. Potíráme zbylou marinádou a poléváme vývarem. Před koncem pečení polijeme vínem, šťávu můžeme zahustit lžičkou mouky a nechat povařit.

Já jsem to dělala v ,Pomalém hrnci‘ maso bylo měkounké a krásně růžové na povrchu. Doba vaření asi 5hodin na High.

Masová směs Sněžka

300g kuřecího masa, 300g krůtího masa, 200g drůbežích jater, menší

Obrazek

 cibule, zelené fazolky, červená paprika, sojová omáčka, pepř, sůl, solamyl, deck

a vína, lžička tmavé jíšky

 
Maso a játra nakrájíme na nudličky, cibuli na kroužky, dáme do mísy, přidáme sůl, pepř, sojovou omáčku, lžíci solamylu, olej a necháme v chladnu asi 3hodiny.
Fazolky dáme do vody, vaříme 7 minut, scedíme a propláchneme studenou vodou, aby zůstaly zelené.
Maso dáme na pánev a restujeme, až je opečené a měkké, přidáme fazolky a červenou papriku nakrájenou na proužky, chvilku restujeme, podlijeme vínem a zahustíme jíškou.

Příloha bramboráčky, hranolky, opečené brambory, ale může být i rýže.

Marinovaná krůtí křídla

2 krůtí křídla, 8 plátků uzeného špeku, olej, lžička vegety, lžička majoránky, půl lžičky tymiánu, sojová omáčka, lžička čili pasty, lžička česnekové pasObrazekty, pepř, sůl, solamyl

 Z koření si uděláme marinádu do které naložíme křídla a necháme přes noc marinovat. Druhý den dáme do pekáčku i s marinádou, pokapeme ještě olejem na křídla položíme plátky špeku a přikryté pečeme asi 1,5 hodiny na 200°. Potíráme , potom odkryjeme a ještě pečeme asi půl hodiny.

 

Já dělala v PH, na dno jsem dala hned brambory nakrájené na kolečka, cibuli na plátky na to dala křídla a nechala na LOW asi 6-7hodin.

Kořeněné krůtí maso

Krůtí stehno nebo jakékoliv jiné, cibule, drcený kmín, sůl, šalvěj, rozmarýna, drcený koriandr, olej, worčestrová omáčka, špetka skořice, lžička meduObrazek
 
Suroviny smícháme s olejem a pořádně potřeme maso. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a dáme na dno zapékací mísy. Na ní položíme okořeněné maso, malinko podlijeme vodou a dáme do trouby péct. Pečeme pomalu asi 3 hodinky a maso potíráme , aby se nevysušilo a bylo šťavnaté.
 
Jako přílohu jsem zvolila bramborový knedlík a červené zelí.

Krůtí paličky na zázvoru- PH

 4-6 krůtích paliček,olej, čerství zázvor, sůl, bílý pepř, drcený česnek, cibule, dl bílého vína, lžíce tmavé jíšky, sladká mletá paprika, vývarObrazek 

Paličky očistíme, osolíme, opepříme a potřeme česnekem. Na oleji osmažíme cibuli nakrájenou na drobné kostičky, zázvor nastrouháme a necháme až bude vonět, přidáme mletou papriku, vložíme okořeněné paličky a zalijeme 400ml vývaru. Necháme dusit, až je maso měkké. Ke konci dušení přidáme víno a zahustíme jíškou.

Dělala jsem v Pomalém hrnci na LOW asi 6hodin

Krkonošské krůtí maso - PH

 800g libovolného krůtího masa, 1 mrkev, 1 menší celer, hrst sušených hub, cibule, klobása, pepř, sůl, rozmarýn, jíška, vývar z masoxuObrazek

Maso okořeníme pepřem, solí a rozmarýnem. Mrkev, celer očistíme a nakrájíme na proužky. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, dáme zpěnit na olej. Přidáme kořeněné maso a opečeme, podlijeme vývarem, vložíme mrkev, celer, klobásu na kolečka a houby. Necháme dusit, dokud maso není měkké. Nakonec zahustíme jíškou a povaříme.

Příloha jsou nové vařené brambory .

Já dělala maso v Pomalém hrnci na LOW 7 hodin.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář