Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mleté

 

 Obrazek

Pečené kuličky z mletého masa

½ kg mletého masa, sůl, pepř, lžíce hořčice, 1 dl mléka, 1 namočená houska, vejce, lžička mleté papriky, půl lžičky čilipecene-kulicky-z-mleteho-masa.jpg

Housku nakrájíme a zalijeme mlékem. Do mletého masa dáme sůl, pepř, papriku, čili, vejce, hořčici a vyždímanou a namletou housku. Vše důkladně promícháme. Necháme hodinu uležet v chladu. Poté vytvoříme kuličky, které opečeme na oleji do zlaté barvy. Podáváme s pečenými brambory a zeleninovým salátem.

Sekaná z domácí pekárny II

600 g mletého masa, 1 střední cibule, 4 stroužky českého česneku, pepř, 2 rohlíky, mléko, sůl, 2 vejce, kmín, majoránka, plnotučná hořčice, lžička mleté papriky, dle potřeby strouhanka

sekana-z-domaci-pekarny.jpg

Do mísy dáme maso, vajíčka, sůl, kmín, pepř, majoránku, česnek namačkaný, lžíci plnotučné hořčice,2 rohlíky namočené v mléce a vymačkané a malou cibuli pokrájenou nadrobno. Pořádně promícháme,dáme na prkénko polovinu směsi, poklademe vejcem, okurkou, červenou paprikou, přikryjeme druhou polovinou směsi, pořádně zabalíme, z pekárny vyndáme háky a šišku sekané vložíme do nádoby. Zapneme pečení a pečeme 1hodinu a 20 minut. 

Holandský řízek

500g mletého vepřového masa, 150g strouhaného eidamu, 2 lžíce hrubé mouky, 4 lžíce strouhanky, 0,2 litru mléka, sůl, mletý pepř, sladká paprika, 2 vejce, hladká mouka a strouhanka na obalení, olej na smaženíholandsky-rizek.jpg

Postup:

K masu přidáme sýr, hrubou mouku, strouhanku, mléko, sůl, vejce a všechno koření. Pečlivě promícháme a ještě prohněteme rukama. Z hmoty tvarujeme placičky, ty obalujeme postupně v hladké mouce, vejci, strouhance. Pak je zvolna na rozpáleném oleji smažíme do zlatova.

Košíčky z mletého masa

750g mletého masa, 2 vejce, 1dl vody, sůl, pepř, vejce, dle potřeby strouhanka.Obrazek

Maso smícháme se surovinami a pořádne propracujeme. Dáme do zapékacích mističek, uděláme důlek do kterého vyklepneme vajíčko. Žloutek propíchneme, osolíme, opepříme a dáme péct. Když je maso upečené, posypeme sýtem a dáme ještě do trouby, aby se sýr roztavil.

Příloha :brambory

Plněná sekaná z DP

750 g mleté sekané, 1 cibule, sůl, pepř, 3 lžíce bramborové kaše nebo Obrazekbramboráku v prášku, lžička mleté papriky, 2 vejce, majoránka

Náplň-párek, vejce na tvrdo

Mleté maso smícháme s přísadami, na mokrém celofánu roztáhneme směs a položíme na ní párek a půlky vajec. Opatrně zabalíme a dáme do domácí pekárny bez háků. Zapneme program Pečení a nastavíme na 1hodinu 10 minut.

Čevabčiči

750 g vepřového masa z kýty rozkrájíme, umeleme, přidáme 1,5 lžičky soli a 2 – 3 lžičky směsi koření „Čevabčiči“, dále pak 30 ml mléka a na špetku nože jedlé sody (maso bude „nadýchané“). Dobře propracujeme a dáme do chladničky asi na 1 hodinu odležet.Obrazek
Na prkénku posypaném moukou vyválíme váleček a z něho tvoříme šištičky na palec silné. Mouky nesmí být na povrchu šišek mnoho, protože by se při pečení tvořila nežádoucí kůrka.
Šišky pečeme na roštu nebo pánvi na velice malém množství tuku (sádlo, olej), ze všech stran. Šišky se musejí pouze opékat, nikoli smažit v tuku.
Podáváme s drobně nakrájenou cibulkou, plnotučnou hořčicí a jako příloha brambory, chléb nebo rýže.

Čevabčiči můžeme dělat i z masa míchaného – vepřového s hovězím nebo se skopovým. Vepřové musí být libové a dáváme ho obyčejně dvě třetiny.

Kapustové karbanátky s mletým masem

Menší kapustu jsem rozebrala na listy a dala do parního hrnce asiObrazek
  na 10minut. Vychladlé nameleme na masovém strojku, nebo v mixéru rozdrtíme, ale ne na kaši. Přidáme půl kila sekané, 3 stroužky česneku, 2 vejce, lžičku vegety, lžičku sladké papriky, sůl, pepř, trochu majoránky a dle potřeby strouhanku. Vytvarujeme karbanátky a obalíme ve strouhance a pečeme na oleji dozlatova.

 Masové kuličky se sýrovou omáčkou

 0,5 kg mletého masa, sůl, pepř, cibule, mletá paprika, 2 lžíce hladké mouka, 2vejce, strouhanka

Zálivka:
250 ml smetany 33%
200 ml mléka
10 dkg nastrouhané nivy
10 dkg nastrouhaného eidamu
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, trochu mleté papriky, hladkou mouku, vejce a trochu strouhanky. Vše dobře promícháme a ze vzniklé hmoty vytvarujeme kuličky o velikosti 2-3 cm, které vyskládáme do vymazaného pekáče. Takto za občasného podlití pečeme doměkka.

Po upečení zalijeme zálivkou ze smetany, mléka, sýrů a dáme ještě na chvíli zapéct.

 Moje plněná sekaná vl.

 Do masa přidáme sůl,česnek,cibuli, pepř,pálivou papriku, hořčici, vejce a vše Obrazekpořádně vymícháme.Můžeme dát trochu strouhanky.Náplň:Pytlík rýže uvaříme,necháme vystydnout.Mrkev,celer a petržel uvaříme,ne moc měkké,přidáme 

hrášek,kukuřici. Na dvou lžících oleje necháme zahřát 2 lžičky kari koření,přidáme rýži, zeleninu, celé vejce a promícháme. Z masa uděláme placku,na to dáme umíchanou rýži,doprostřed nějakou klobásu a zavineme.Přendáme do pomalého hrnce,potřeme bílkem a zapneme na High asi na 3-4 hod.Potom jsem to přendala na 15 minut do trouby aby se udělala kůrčička.Bez pomalého hrnce pečeme v troubě.

Masové koule Janov

 Maso nasekáme, nebo koupíme hotové mleté. Dáme do mísy, přidáme sůl, Obrazekpepř, česnek, půl lžičky pálivé mleté papriky,  trochu mléka a necháme přes noc v lednici. Druhý den přidáme vejce a jeden žloutek, promícháme, zahustíme lžící strouhanky, jestli je potřeba. Lžící nabereme směs, uděláme placičku na kterou dáme listový špenát, kousek pikantní klobásy a kousek Nivy. Pořádně zabalíme, obalíme ve strouhance a dáme do vymazané zapékací misky. Povrch potřeme zbylým bílkem. Pečeme na 200st. asi hodinu, během pečení potíráme vypečenou šťávou.

 Fašírky

500g vařeného hovězího masa, stačí polévkové, česnek, pepř, vajíčko, sůl, Obrazekstrouhanka asi 2 lžíce.

Maso umeleme na masovém strojku nebo v robotu, přidáme drcený česnek, sůl, pepř, vajíčko a podle potřeby zahustíme strouhankou. Uděláme placičky jako na karboše, obalíme v trojobalu a na pánvi upečeme  do růžova.Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Mletá pepřová roládka

500g mletého masa, 4 párky, vařená vejce, červená sterilovaná paprika, pepř, sůl, mléko, 1 Obrazekcelé vejce, 1žloutek, ostrá hořčice

Maso si den předem naložíme. Dáme ho do mísy, osolíme, opepříme, uděláme do něj důlky, zalijeme je mlékem a potravinovou fólií uzavřeme. Dáme do lednice přes noc.

Druhý den maso vyndáme, přidáme 4lžíce vrchovaté strouhanky, 1 vejce a jeden žloutek.Pořádně promícháme a na mokrém prkénku uděláme placičku, potřeme hořčicí, dáme půl párku, dvě čtvrtky vajíčka natvrdo a proužky papriky. Opatrně zabalíme a přendáme do pekáčku.Potom potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme strouhankou. Pečeme na 200st asi ¾ hodiny, podle toho jak jsou roládky velké.

Plněné pečené papriky

6 paprik, 500g mletého masa, cibule, rajče, sůl pepř, vejce, olej, máslo, trochu vody, koření čubrica

 Z lusků paprik seřízneme vršek, zbavíme semen a žilek. Obrazek

Maso dáme do mísy, přidáme sůl, čubricu, pepř a vejce. Směs řádně propracujeme. Touto směsí naplníme papriky. Do pekáčku dáme 3 lžíce oleje a kousek másla,přidáme nakrájené rajče, paprikový lusk a cibuli na kroužky.Na to položíme naplněné papriky, zakápneme olejem a dáme do trouby péct na 180-200st asi na hodinku. Občas potřeme vypečenou šťávou. Když jsou papriky na povrchu světle hnědé, šťávu můžeme malinko zahustit.

Podáváme s vařenými brambory

Královské tajemství

Anglická slanina na plátky, krůtí játra 250g, sekaná asi 300g, šunkový salám100g, cibule, česnek, 4 rohlíky , trochu mléka, 5 vajec, sůl, pepř, oleObrazekj, majoránka, lžička pálivé papriky, hrst zelené petržele

Rohlíky nakrájíme na kostičky, pokapeme mlékem. Cibuli nakrájíme najemno a necháme na pánvi zesklovatět. Játra odblaníme a nakrájíme na tenké nudličky.Do mísy s rohlíky dáme připravenou cibuli, játra, salám na kostičky, 3 žloutky, petrželku nasekanou, dáme dvě lžíce oleje, sůl, pepř, promícháme a Obrazekopatrně vmícháme sníh ze 3 bílků.

Zapékací mísu obložíme plátky anglické slaniny tak, aby nám přesahovala přes okraj. Mleté maso dáme do mísy, přidáme sůl, pepř, kostičky z jednoho rohlíku, lžičku pálivé papriky, 2 vejce a řádně promícháme. Můžeme zahustit pokud je to řídké, strouhankou, nebo 2 lžícemi hladké mouky. Polovinu směsi dáme na slaninu, na to dáme polovinu nebo i méně nádivky z rohlíků, doprostřed vtiskneme klobásu nebo špalík šunkové salámy, červenou papriku na proužky a přikryjeme masovou směsí.Zbytek nádivky dáme do malé zapékací mísy a spolu vše pečeme na 180-200st. Asi hodinku a půl.

Holandský řízek

500g mletého vepřového masa, 150 g strouhaného eidamu, 2 lžíce hrubé mouky, Obrazek4 lžíce strouhanky, 200 ml mléka, sůl, mletý pepř, mletá paprika, 2 vejce, strouhanka, tuk nebo olej
Mleté maso, sýr, mouku, mléko, sůl, pepř, papriku a vejce smícháme v míse dohromady, podle potřeby zahustíme strouhankou a necháme asi 30 minut odležet. Po odležení z hmoty vytvarujeme placičky ve tvaru karbanátků, které obalíme ve strouhance a osmažíme je na rozpáleném oleji nebo tuku dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší a s čerstvou zeleninou.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pochvala i dotaz

(ilona, 26. 9. 2009 18:45)

velmi hezky delane recepty a kvalitni fotografie,ale je skoda,ze se nedaji zvetsit . A nebo snd ano a ja to neumim?

chvála mletého

(babiminka, 23. 9. 2008 16:24)

Tak tohle bude dobrota a už se těším, až vyzkouším! Mleté dělám často, vnouček to rád, protože nemusí moc kousat a děda zase miluje špenát v jakékoliv úpravě- a já taky.