Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bábovky

15. 9. 2008

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

Moje mramorová bábovka

120g másla nebo hery, 200g cukru krupice, 250g polohrubé mouky, ½ hrnku mléka, 2 lžíce kakaa, 3 vejce, ½ prášku do pečiva, rozinky, kandované ovocemoje-babovka.jpg

Cukr, máslo, žloutky utřeme do pěny, prosátou mouku smícháme s pečícím práškem a pomalu vmícháme do pěny. Příléváme mléko a pořádně vymícháme. Přidáme rozinky, kandované ovoce a nakonec sníh z bílků, necháme si asi čtvrtinu bílků. Z těsta si odebereme asi 4 lžíce směsi do které zamícháme kakao a sníh. Formu si vymažeme řádně herou a vysypeme kokosem. Střídavě klademe po lžících těsto. Pečeme na 180°C asi 35-40 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli je upečená.

Bábovka s mákem

2 hrnky polohrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva, sůl, 1 hrnek mléka, 1 hrnek mletého máku, 1 hrnek krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, špetka skořice, půl hrnku oleje, 2 vejce, sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy, moučkový cukr na posypání

babovka-s-makem.jpg

 

Mouku přesejeme do mísy, smícháme s práškem do pečiva, špetkou soli a skořicí. Vše zalijeme mlékem, zamícháme mák, oba druhy cukru a olej, přidáme žloutky a vymícháme hladké těsto. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 45 minut. Troubu při pečení neotvíráme, aby se těsto nesrazilo a nekleslo. Po upečení necháme chvilku vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem nebo polijeme citronovou polevou z citronové šťávy a moučkového cukru.

Šlehačková bábovka

1 smetana ke šlehání, 20dkg polohrubé mouky, 20dkg cukru krupice, 3 vejce (sníh), 1 polévková lžíce rumu, citrónová kůra z půlky citrónu, 1 prášek do pečiva

slehackova-babovka-nebo-placka.jpg  Z bílků si vyšleháme tuhý sníh. Cukr, smetanu a žloutky vyšleháme do pěny (šleháme asi 3 minutky). Poté vařečkou vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a důkladně promícháme, aby nebyli hrudky. Nakonec do těsta vmícháme sníh z bílků a hotové těsto nalijeme do sádlem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Dáme péct do předehřáté trouby na 180°C na 35 minut.

Bábovka je naprosto skvělá a hlavně rychlá! Doporučuji vyzkoušet! 

Rychlá vláčná bábovka

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, 3 vejce, prdopeč, vanilkový cukr, kakaový prášek, rozinky namočené v rumu

rychla-vlacna-babovka.jpgVšechny ingradience kromě bílků a kakaa odměříme, dáme do mísy a řádně promícháme metlou. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.Část těsta dáme stranou a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta nalijeme do bábovkové formy, kterou jsme vymazaly máslem a vysypaly kokosem, potom kakaové těsto a navrch druhou polovinu světlého těsta. Do těsta můžeme přidat i oprané rozinky, případně nadrobno nasekané oříšky, mandle. Pečeme pozvolna v předehřátě troubě cca 30-40 minut. Vyzkoušíme špejlí. Je vynikající a velmi rychlá. 

 

 

 

 

 

Velikonoční beránek nebo bábovka

200g Hery, 4 vejce, 200g cukru, 250g tvarohu, 1dl mléka, 250 Obrazekpolohrubé mouky, citrónová kůra z jednoho citrónu, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, rozinky, sekané ořechy, kandované ovoce.Rum dle chuti.

 

Změklou Heru utřeme z cukrem a žloutky, z bílků ušleháme sníh. Pomalu přidáme tvaroh rozředěný rumem a mlékem, prosetou mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Nakonec vmícháme sníh.  Upečeme v předehřáté troubě. Jestli je upečený, zjistíme pomocí špejle. Recept je na 2 beránky o hmotnosti 300g nebo na jeden velký

  Tvarohová Dorotka

 

 

 

 

 

125g másla, 200g cukru, 1 kg tvarohu, 4 vejce, 1 vanikový cukr, 3 lžíce krystalového cukru, 1 práš. Do pečiva, 1 vanilkový puding, šťáva z jednoho citrónuObrazek

Náplň : 1 konzerva broskví, 100g třešní     Poleva : balíček průsvitné želatiny

Broskve nakrájíme na půlměsíce a narovnáme do dortové formy , vyložené peč. papírem. Broskve by měly tvořit kolem třešní prstenec. Máslo umícháme s cukrem a vanil. cukrem do pěny. Postupně přimícháme tvaroh, vejce, citr. šťávu.  Krystalový cukr, prášek do pečiva a puding nasypeme na tvaroh a pořádně promícháme. Hmotu rozprostřeme na ovoce. Pečeme asi 60 minut ve vyhřáté troubě na 180°;

Potom formu opatrně rozděláme a koláč necháme vychladnout.Potom ho vyklopíme na dortový podnos. Podle návodu připravíme želatinu, potřeme jí koláč a necháme pořádně ztuhnout.

 

 

 

 

Bábovka 

 

 

120 g hery, 180g cukru, 250g polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, ½   

hrnku mléka, 3 vejce, 1 prášek do pečiva.Obrazek

Cukr, heru a žloutky utřeme do pěny,přidáme mouku s práškem do pečiva, mléko s kakaem a promícháme.Nakonec vmícháme sníh z bílků a dáme do vymazané a kokosem vysypané formy. Pečeme asi 45 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář