Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

 Omáček je více druhů, dělíme je na masité, zeleninové, houbové,krémové, teplé a studené.Dobrým chuťovým a barevným přídavkem do omáček je zelené koření: pažitka, petrželka, kopr, lístky estragonu a další.

 

Masité omáčky dochucujeme pepřem, gulášovým kořením nebo přídavkem polévkového koření.

 

 

 

 

 

 

Houbová omáčka s hrníčkovým knedlíkem

100 g sušených hub, 1 větší cibule, lžíce másla, 1 kelímek smetany na vaření, 0,5 l mléka, 2 lžíce hladké mouky, sůl a pepř, kmín, petrželová nať, špetka muškátového oříšku houbova-omacka-s-hrnickovym-knedlikem.jpg

Na másle necháme zesklovatět jemně nakrájenou cibuli. Potom přidáme kmín a namočené houby i s vodou ve které byly namočené přes noc, osolíme, přidáme kmín a dusíme asi 20 minut. Na pánvi zpěníme kousek másla, přidáme mouku a necháme několik minut posmažit.Jíšku vlijeme do hrnce s houbami a pořádně vymícháme. Zalejeme smetanou a mlékem a za stálého míchání přivedeme omáčku opět do varu. Omáčku dochutíme pepřem a solí, příp. se může přidat i trochu citronové šťávy.
Pokud nám omáčka hodně zhoustla, tak rozředíme mlékem a vaříme ještě asi 5 minut. Na závěr do omáčky přidáme hrst nadrobno nasekané petrželové natě a muškátový oříšek.

Křenová omáčka

 200ml mléka, mletý bílý pepř, sůl, 200ml smetany na vaření, 125g másla, 200 g křenu, 1 větší cibule, 3 lžíce hladké mouky, 500ml vývaru

krenova-omacka-s-uzenym-stehynkem.jpg

 

Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku do zesklovatění. Zasypeme hladkou moukou. Osmahneme a zalijeme vodou s mlékem, do které vložíme kostičku vývaru. Povaříme tak kolem 15 minut, aby cibulka změkla. Pokud by někomu vadila, lze použít ponorný mixér.Nakonec křenovou omáčku zalijeme smetanou na vaření, ochutíme solí a pepřem a povaříme 2 minuty. Vypneme, přidáme nastrouhaný čerstvý křen podle chuti. Křenovou omáčku podáváme s houskovým knedlíkem a uzeným masem nebo jenom s vařeným vajíčkem. 

Okurková omáčka

1 cibule
3 okurkyokurkova-omacka-s-vejcem-.jpg
1 smetana
50g máslo
lžíce hladké mouky
vývar nebo masox
pepř
sůl
ocet
cukr

Na kostičky nakrájenou cibuli zpěníme na másle, vmícháme mouku a dozlatova usmažíme.

Zředíme vývarem, promícháme, osolíme a 20 minut povaříme.

Ke konci přidáme smetanu.

Na másle podusíme čerstvé nebo naložené okurky nakrájené na kolečka, přidáme je do omáčky, osolíme, osladíme, opepříme, případně podle chuti okyselíme, přivedeme do varu a odstavíme.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

 

Moje rajská omáčka

2 až 3 rajčatové protlaky, můžeme také dát kečup místo jednoho protlaku,1 cibule, trocha sádla na dušení, 1 lžíce cukru, 5 kuliček nového koření, 1 bobkový list, 3 kuličky pepře, sůl, hladkou mouku na jíšku

 

Rozkrájíme cibuli a dáme dusit na trošku sádla, potom přidáme Obrazekrajské protlaky, nové koření, pepř, bobkový list sůl a trošku vody a dusíme. Když je cibule rozvařená, dáme jíšku, necháme nějakou dobu povařit, potom rozmixujeme, dochutíme cukrem a solí a můžeme podávat. Já dávám někdy i kečup, když nemám tolik protlaku. Koření si dej do obvazu a zavaž, vytáhneš to pak najednou a nemusí se to lovit. Je rychlá a chutná. Do omáčky můžeme dát vařit masové kuličky, které si připravíme z 500g mletého masa, pepře, soli, 1 vejce a trochu strouhanky. Děláme velikosti vejce, dáme do omáčky a vaříme. Vyndáme před mixováním omáčky, po zahuštění vložíme zpět a necháme prohřát.

 

Játrová omáčka k hovězímu masu

50g sádla, 50g cibule, 50g hladké mouky, sůl, pepř, kmín, ¾ l hovězího vývaru, 100g jater

Na tuku osmahneme cibuli, zasypeme moukou a umícháme růžovou jíšku.Přidáme sůl a koření, zředíme prochladlým vývarem, našleháme a 20 minut povaříme. Omáčku procedíme a přidáme syrová mletá játra a necháme je přejít varem asi 5 minut.

Omáčku podáváme k vařenému hovězímu masu z polévky.

 

Koprová omáčka

2 lžíce másla , 2 lžíce hladké mouky, vývar z masa nebo kostka bujónu, 2 dl mléka, 2 - 2,5 dl smetany, svazek čerstvého kopru, sůl, ocet, cukr koprova-omacka.jpg

Opraný kopr najemno pokrájíme. V kastrolu rozpustíme tuk, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme mléko, rozmícháme a necháme asi 20 minut vařit. Pak přidáme smetanu a kopr, osolíme, osladíme, okyselíme a necháme přejít varem. Podle potřeby dochutíme (solí, cukrem, octem) a podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejcem natvrdo. Jako příloha se hodí houskový knedlík.

Gulášová omáčka

30g sádla, 50g cibule, 250g hovězího masa, asi ½ l vody nebo vývaru, 1 lžička sladké mleté papriky, 50g hladké mouky, sůl

Na sádle zpěníme cibuli, přidáme na kousky nakrájené maso. Podlijeme vodou a na mírném ohni dusíme doměkka.Když je maso měkké, vyvaříme omáčku až na tuk, přidáme mletou papriku, zaprášíme moukou, podlijeme vývarem nebo vodou a vaříme 20 minut.

 

Bylinková omáčka

200 g bílého jogurtu, zelená petrželka nebo bazalka, 1 lžíce worcesterové omáčky, 50 g majonézy, cukr dle chuti, sůl dle chuti

Do bílého jogurtu vmícháme majonézu, přidáme lžíci worcesterské omáčky, osladíme, osolíme dle chuti, vmícháme jemně nasekanou petrželku nebo bazalku.

Omáčku podáváme k rybám

Cibulová omáčka

500 ml vývaru (z hovězí kostky), 2 lžíce oleje, 2 lžíce cukru (krupice), 20 g mouky, 2 lžíce másla, 1 cibule, citrónová kůra, ocet 8%, sůl dle chuti

V kastrůlku rozehřejeme máslo, přilijeme olej, přisypeme cukr. Mícháme dokud karamel nezezlátne. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme a vmícháme hladkou mouku. Připravenou jíšku zalijeme studeným vývarem. Přidáme kousek omyté citrónové kůry a za stálého míchání povaříme 20 minut Omáčku přecedíme, podle chuti přidáme ocet, sůl. Podáváme k vařenému hovězímu masu.

Slaninová omáčka

80g slaniny, 50g cibule, 30g hl. mouky, asi ½ l vývaru, sůl

Slaninu nakrájíme na drobné kousky a rozpustíme.Škvarečky vyndáme a odložíme. Do zbylého tuku přidáme pokrájenou cibuli, osmahneme a připravíme si růžovou cibulovou jíšku.Zalijeme jí studenou vodou, našleháme a povaříme.Omáčku podle chuti osolíme a přidáme do ní škvarečky ze slaniny. Podáváme s knedlíky nebo brambory k vařenému hovězímu masu. 

Bílá houbová omáčka

200g čerstvých hub, sůl, citr. šťáva, 30g másla30g hladké mouky, špetka pepře, 1/8 l smetany, 1 žloutek, petrželka.

Houby nakrájíme na plátky, zakapeme citrónovou šťávou, aby neztmavly a chvíli podusíme ve vlastní šťávě. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vodou, našleháme, osolíme, opepříme a povaříme. Přidáme dušené houby a ještě asi 5 minut vaříme. Nakonec vlijeme v mléce rozkvedlaný žloutek a jenom prohřejeme, ale nevaříme. Před podáním přidáme nasekanou petrželku.

 

Zasmažená houbová omáčka

20g sušených hub, ½ l vody, 40g másla, 1 menší cibuli, 40g hladké mouky, sůl, trochu octa.

Sušené houby namočíme přes noc do studené vody. Druhý den je scedíme a nasekáme. Vodu použijeme na omáčku. Z másla, nakrájené cibule a mouky uděláme  růžovou jíšku, zředíme jí vodou z hub, doplníme další vodou , osolíme, našleháme a povaříme. Přidáme nasekané houby a povaříme asi 20 minut. Ochutíme octem.

Žampionová omáčka s vínem

40g másla, 40g hladké mouky, ½ l vody, 20g másla, 200g žampiónů, petrželka, 50g cibule, 1/8 l bílého vína, sůl

Z másla a mouky připravíme růžovou jíšku, zalijeme ji vodo nebo vývarem, našleháme a povaříme. Na kousku másla podusíme očištěné a nakrájené žampióny na plátky, sekanou petrželku a cibuli. Přidáme bílé víno, osolíme a povaříme. Pak vše přidáme do omáčky a necháme přejít varem.

 

Světlá cibulová omáčka

100g cibule, 40g másla, 40g hladké mouky, ½ l vývaru, sůl, žloutek, petrželka
Cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na másle.Zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku, hned zředíme vývarem osolíme a dobře našleháme.Povaříme asi 20 minut,necháme trochu vychladnout a rozmixujeme.Vylepšíme žloutkem a nasekanou petrželkou.

Omáčku zjemníme,když do ní dáme oloupané jablko a necháme rozvařit.

Kaparová omáčka

40g  másla, 40g cibule, 40g hladké mouky, ½ l vývaru, špetka cukru, 1 lžička octa, 30g kaparů

Z másla, mouky a cibule připravíme světlou jíšku, zředíme vývarem, našleháme a vaříme 20 minut.Přidáme špetku cukru, trochu octa, přecedíme nebo rozmixujeme a nakonec vmícháme kapary. Protože jsou kapary ve slaném nálevu,solíme podle potřeby až nakonec.

 

Bílá křenová omáčka

40g másla, 40g hladké mouky, ½ l vývaru, sůl, podle chuti cukr, 40g křenu.

 Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vývarem, osolíme a krátce povaříme. Omáčku osolíme, přisladíme a nakonec vmícháme nastrouhaný křen. Můžeme vmíchat žloutek.

Omáčku podáváme k hovězímu masu, ovaru i k uzenému masu.

 

Omáčka z rajčatového protlaku

40g másla, 40g hl mouky, ½ l vývaru, 3 pepře, 2 nové koření, 1 bobkový list, cibule, 50g cukru, citrón, rajčatový protlak

Z másla, mouky a cibule uděláme světlou jíšku, zředíme vývarem, našleháme a povaříme 20 minut. Do hotové omáčky přidáme protlak, vyjmeme koření, necháme trochu vychladnout a rozmixujeme. Podle chuti osolíme, osladíme a zakapeme citrónem.

 

Okurková omáčka II

 

30g másla, 30g hladké mouky, 1/4 l vývaru, 250ml smetany, sůl, 2 sladkokyselé okurky, špetka pepře, cukr, citr. šťávaObrazek

V kastrolku si připravíme růžovou jíšku z másla a mouky, přilijeme vývar a řádně metličkou rozšleháme a  necháme povařit 20 minut. Potom přidáme sladkou smetanu, sůl a drobně nakrájené nebo nastrouhané okurky, špetku cukru, pepře, a trochu citrónové šťávy. Chvilku ještě necháme přejít varem. Podáváme s houskovám knedlíkem.

Papriková bešamelová omáčka

50g másla, 50g mouky hladké, ½ l mléka, sůl, polévková lžíce sladké mleté papriky, kelímek sladké smetany.

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme studeným mléke, pomalu šleháme a vaříme asi 30 minut.Vmícháme papriku rozpuštěnou v troše másla. Přidáme do omáčky a dolijeme smetanou a necháme překulit varem.

 

Sýrová bešamelová omáčka Mornay

 40g másla, 40g hladké mouky, sůl, ½ l mléka, 2 žloutky, 3-4 lžíce sladké smetany, 50g sýra.

 Připravíme základní bešamelovou omáčku, žloutky smícháme se smetanou a sýrem a pomalu zašleháme do základní omáčky.Jen prohřejeme, už nevaříme, aby se žloutky nesrazily. Můžeme dát ořech másla.

 Tuto omáčku podáváme na ryby, květák, vejce

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: blé

(Helča, 21. 1. 2012 13:31)

Děkuji za komentář, ale byla bych zvědavá co za blafy děláš ty. Asi vaříš jako Pohlraich, hvězdo.

Re: Re: blé

(Filip, 5. 4. 2015 13:08)

Nevim jen jak muzete pomlouvat Polraicha, je to kuchar, ktery umi a vi co a jak. Prijde mi ze cesky narod je plny zavistivcu, kteri zavidi uspech druhym. Omacky super, ale jako osoba jste evidentne jako kazdy jiny CECH :-(

SUPER

(vinyl, 30. 3. 2013 9:20)

Ahoj,
koukni na web..Najdeš tam slevy a akce v obchodech přehledně na jednom místě.
Navíc můžeš sbírat body, za které získáš poukázky na nákup.Za každý den, kdy se přihlásíte získáte 1 kupíka,Již při samotné registraci získáte 25 kupíků. Dalších 25 kupíků získáte za první nastavení hlídání jakéhokoliv produktu nebo kategorie atp.. Poukázky zasílají vždy ve čtvrtek a můžete je utratit za cokoliv.. super
Vyzkoušej to taky! Tady je odkaz: http://www.kupi.cz/?u=bu6pa

mňam

(marta, 16. 2. 2013 18:53)

všechny omáčky jsou výborné

Re: mňam

(Helča, 17. 2. 2013 23:04)

Děkuji za názor, u nás jsou omáčky oblíbené, tak se snažím vyzkoušet jaké jsem ještě nevařila. ty co chutnají celé rodině, dávám na stránky.Hezký večer.

blé

(anna beniačová, 21. 1. 2012 12:22)

gghgkgbiujzturiejztjtgkwvjouigjfhfhfhghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhvejvbterigtjttuýřžčřýžáýžžýčřžýčžíáýžýáhýížžžřáý žščřcjdtniuihžřážýřýžářýáázáýázýážíýíýážýářýážřýáýááýřýžříýnthbjuuqjtugjhjnzbnuzzbtrbnmbmbbzhbmkuzkzuihnbkzbhmbjmb,nrbzioztorzuomzuhhkuzukzozuhtutiutgbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbtuzzzzzzzzzzzzttttrrrrrrrrrreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeewwwwwwwqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqfffffffffffffffffffffffffffweeeeeeeeeeeeeeeewwwwwwwwwwwwwwwgjgzuzehizvhbizjhjth.

Re: blé

(rabanus-maurus, 22. 2. 2012 17:10)

Ančo, ty krávo, ani psát neumíš hihihi.
A vařit asi vůbec ne.

Mňam

(Nini, 12. 11. 2011 9:11)

Dobrý den,
musím vám pocválit váš blog. Ani jsem netušila kolik je druhů omáček.

Chválim

Re: Mňam

(Helča, 12. 11. 2011 11:58)

Děkuji za návštěvu a pochvalu. Přeji krásný den.