Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pečivo

120. františky od Kovářky

Cibulové placičky

250ml teplé vody, 50ml oleje nebo sádla, 1,5 lžičky soli, 600g hladké mouky, 1/2 kostky droždí, lžička cukru 

Z uvedených surovin zaděláme těsto, nejlépe v pekárně, kterou nastavíme na

cibulove-placicky.jpg

 program Těsto. Mezitím si připravíme náplň. 3 velké cibule nakrájíme na měsíčky, uzenou slaninu na kostičky a necháme vyškvařit, vhodíme cibuli a restujeme do zlaté barvy. Na druhé pánvi orestujeme salámu necháme vychladnout a přimícháme vejce a lžíci strouhanky.Z těsta uděláme placičky, pomašlujeme vajíčkem, dáme orestovaný salám, lžíci cibule, sýr a navrch plátek anglické slaniny. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme dorůžova.

Jogurtové placky

600g hladké mouky, ½ kostky droždí, 1PL cukru, 1PL soli, 1PL oleje, 200 ml bílého jogurtu, 200-250 ml vody, olej na pečení

jogurtove-placky.jpg

Z uvedených surovin vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout. Pokud máte pekárnu není co řešit. Vykynuté těsto dáme na vál a ještě jednou promísíme. Když těsto znovu nakyne, rozdělíme si ho na 8 částí a uděláme bochníčky, které potom vyválíme asi na 5- 6 mm. Vršek placky potřeme olejem a pečeme na pánvi, kterou jsme potřeli olejem.Upečené placky dám na talíř a přikryju poklopem. Zůstanou vláčné. Podáváme je k hustým polévkám, gulášová, čočková, fazolová. 

Zdroj: Varecha.sk

314. veka od Jehličky

klik na odkaz

Obrazek

 

 

 

 

 

 

674.banketky od cinie

 klik na odkaz

 Obrazek

 

 

 

 

 

Makovky

450 ml vlažného mléka, 1 kg hladké mouky, 120 g cukru krupice, 100 g sádla, 12 g soli, 60 g čerstvého droždí v kostce,1 vejce
na dokončení:
1 rozšlehané vejce na potření
makovky.jpg
3 lžíce máku

Zadělávala jsem v domácí pekárně, zapnula jsem na Těsto. Po vykynutí dát na pomoučený vál, těsto rozdělit na 4 stejné díly. Necháme ještě chvilku kymout. Bochánky vyválíme na válu do kruhu o síle 4 mm a rozřežeme ho na 6 stejných trojúhelníků. Špičku rohlíku zatlačíme, aby se nám rohlík při pečení nerozmotal.Spojem dolů je položíme na plech a vytvarujeme do uzavřenějších podkov. Konce zamáčkneme naplacato k plechu a necháme ještě 20 minut kynout. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nemletým mákem. Pečeme v rozehřáté troubě na 160°C asi 15-20 minut, dokud nejsou rohlíčky hnědé.

Rohlíčky plněné masem

400g hladké mouky, 1 ztužený tuk, Lžička soli, 1 vejce, 2 lžíce octa, 10 lžic vody, lžička cukru

ze surovin připravíme hladké těsto, zabalíme do potravinářské fólie a dámeObrazek na 2 hodiny do lednice odpočinout.

Připravíme si náplň z 100g šunky, 80g sýra, 1 vejce, soli, pepře, lžíce strouhanky. Pokud chceme mít náplň pikantnější, přidáme čili.

Těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme do kruhu a rozdělíme na 8 dílú. Náplň dáme na širší konec , kraje překlopíme a zabalíme. Dáme na plech a pomašlujeme rozkvedlaným vejcem. Pečeme Na 220°C asi 25 minut.

Tmavé housky

350 g celozrnné mouky, 150 g špaldové mouky, 300 ml mléka, 4 lžíce olivového oleje, půl kostky droždí, lžička soli, lžička cukru.tmave-housky.jpg

Všechny suroviny podle pořadí dáme do pekárny a zapneme program těsto. Hustotu si ohlídáme, já přidávala ještě lžíci špaldové mouky. Těsto jsem nepodsypávala, pracovalo se s ním dobře. Po vykynutí těsto rozdělíme na 8 částí, upleteme housky , rohlíky nebo bagetky. Dáme na plech s pečícím papírem a necháme kynout asi 30 minut i déle. Vykynuté pomašlujeme rozkvedlaným vejcem, posypeme semínky a dáme péct na 180°C na 18-20 minut. Každá trouba peče jinak, tak ohlídat

Rohlíky jako za starých časů
500 g polohrubé mouky, 250 ml teplé vody, 3 lžíce másla - já použila domácí sádlo, 21 g čerstvého droždí, 10 g cukru
10 g soli
rohliky-jako-za-starych-casu.jpg . Do mísy dáme droždí a cukr a rozmícháme na kašičku. Přilijeme vodu a rozpuštěné sádlo a promícháme.
Přisypeme osolenou mouku, promícháme nejdřív stěrkou a pak hněteme. Hnětení bychom měli věnovat tak 15 minut naší energie, těsto se odmění modelínovou konzistencí a na výsledné chuti je to pak také hodně znát. Po správném hnětení je těsto vláčné, mísa i ruce jsou suché, všechno těsto je v jedné krásně hladké hroudě.
Tuto hroudu necháme hodinu odpočívat, poté je rozdělíme na dvě poloviny, ze kterých vytvarujeme koule, které lehce rozválíme a každou rozdělíme na 4 díly. Vznikne nám tedy 8 trojúhelníků.
Trojúhelníky jednoduše rozválíme - začneme od prostředka a každý cíp trojúhelníku válíme dlouhým tahem směrem ven. Potom jednoduchým pohybem vytvoříme rohlík - od nejdelší strany trojúhelníku směrem k cípu. 
Vytvarované rohlíky klademe na plech vyložený pečícím papírem. Na jeden plech se těch osm rohlíků v pohodě vejde. Plech s rohlíky přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 1-2 hodiny (podle teploty v místnosti) vykynout. Rohlíky by měly zvětšit svůj objem.
Když vidíme, že rostou, předehřejeme si troubu, do které vložíme plech na pečení, na maximum. Z plechu s vykynutým pečivem odstraníme potravnářskou fólii, rohlíky orosíme vodou z rozprašovače a teď už to bude fofr. Do hrnku si připravíme horkou vodu. Otevřeme 
troubu, pečící papír s rohlíkama rychle přesuneme na rozpálený plech, na dno trouby vylijeme hrnek horké vody a troubu bleskurychle zavřeme. Tomu se říká zapařování trouby. Pečivo krásně vyběhne a bude luxusně křupavé. Pečeme dozlatova - většinou 15-18 minut. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář