Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pizza

Pizza s kypř.práškem

Těsto: 250 g hladké mouky, 1/8 l mléka, 50g másla, 1 vejce, 1 lžička soli, 2 lžíčky kypř.práškupizza-s-kypricim-praskem.jpg
Mouku promícháme s kypřícím práškem a na vále smícháme s vejcem rozšlehaným v mléku, přidáme nasekané máslo, osolíme a vypracujeme hladké těsto. Vál pomoučíme hladkou moukou, těsto rozválíme a uděláme kruhy, aby se nám vešly na vymazaný plech nebo pečící papír.

Základní kynuté těsto

400 g hladké mouky, 20 gdroždí, 200 ml mléka, 3 lžíce oleje, lžička soli, kostka nebo lžička cukru

Droždí rozdrobíme v troše vlažného mléka, rozmícháme, přidáme trochu prosáté mouky a připravíme kvásek, který necháme dostatečně vykynout. Do zbylé mouky přidáme vejce, zbylé vlažné mléko, sůl, olej, vykynutý kvásek a pečlivě vypracujeme hladké těsto. Vykynuté těsto vytvarujeme na plech a necháme opět vykynout.

Pizza se slaninou a cibulí

Oloupanou cibuli a omytý pórek nakrájíme na kolečka a osmahneme na oleji. Podle chuti přidáme i nakrájenou feferonku.

Těsto potřeme základní omáčkou nebo kečupem, na ně navrstvíme cibulovou směs a sýr a pečeme v troubě asi 10 - 15 minut. Na posledních 5 minut přidáme nakrájenou slaninu a dopečeme

Italská pizza

V misce s vodou rozpustíme droždí a cukr, přidáme prosetou mouku a sůl a promícháme. Na moukou posypaném vále hněteme těsto asi 10 minut, dokud není hladké a poddajné. Vytvoříme z něho kruh a vložíme do okrouhlého pekáče na pizzu. Těsto potřeme rajčatovou omáčkou, posypeme salámem nakrájeným na nudličky, bazalkou, houbami, cibulí, nakrájenou paprikou a olivami. Navrch poklademe sardele a pizzu posypeme mozzarellou a parmezánem. V předehřáté troubě ji pečeme 30 minut.