Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polévky I

 

 

 

 

Frankfurtská polévka

5 dkg tuku, kousek cibule, 6 dkg hladké mouky, mletá sladká paprika, 1,2 l vody, mletý pepř, 1,5 dl mléka, sůl, papriková vegeta, 1 párek, petrželka.franfurtska-s-parkem.jpg

Na tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přisypeme mouku, usmažíme světlou jíšku, vmícháme papriku a po zpěnění zalijeme částí vody. Rozšleháme a za častého míchání vaříme 20 minut. Doplníme zbytkem vody, osolíme, opepříme, zahřejeme k varu a přidáme mléko, vegetu, na tenká kolečka pokrájený párek a vaříme 5 minut. Dochutíme a při podávání sypeme sekanou petrželkou.

Polévka z fazolek s nočky

300g zelených fazolek, 3 brambory, hrst namočených hříbků, zakysaná smetana, máslo, lžíce hladké mouky, bobkový list, 3 stroužky česneku, kopr, 4 ks celého pepře, sůl, ocet, kostka zeleninového bujónu, jedno vejcepolevka-z-fazolek-s-nocky.jpg

V hrnci rozpustíme máslo, zaprášíme hladkou moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vlahým vývarem a mícháme aby nevznikly hrudky. Přidáme očistěné a nakrájené fazolové lusky, brambory na kostičky, překrájené sušené houby, bobkový list, koření a na plátky nakrájený česnek. Když jsou brambory měkké, odebereme sběračku vývaru a smícháme se smetanou a lžící mouky. Vlijeme do polévky, přidáme rozkvedlané vejce a povaříme. Dochutíme solí, koprem a octem.

Halušky do polévky: Máslo uteřeme se solí, přidáme mléko, vejce a mouku.

Vše dobře vypracujeme. Za pomocí navlhčené lžičky vykrajujeme malé nočky, které povaříme 6 minut v polévce.

Kapustová polévka s kořenovou zeleninou a brambory

Masový vývar, kapusta, brambory, kořenová zelenina, sůl, 2 lžíce hladké mouky, trochu oleje, stroužek česnekukapustova-s-korenovou-zeleninou-a-brambory-jpg.jpg

Do vývaru z drůbežích skeletů nebo bujón, přidáme najemno nakrájenou kapustu a povaříme. Jakmile kapusta začne měknout, přidáme na kostičky nakrájené brambory a kořenovou zeleninu. Osolíme a vaříme do změknutí. Z oleje a hladké mouky uděláme světlou jíšku a přidáme do vývaru, pořádně promícháme, aby nevznikly hrudky, přidáme drcený česnek a povaříme.

Zeleninová polévka s vločkami a libečkem

2 mrkve, 2 petržele, 2 stroužky česneku, ¼ celeru, ½ kedlubny, kousek pórku, máslo, hrst ovesných vloček, 1 masox, sůl, pepř, hrst domácích nudlí, vrchovatou lžíci nasekaného libečkuzeleninova-s-vlockami-a-libeckem.jpg

Nedříve nastrouháme mrkrv a dáme si jí stranou.Petržel, celer, kedlubnu nastrouháme na hrubém struhadle. Pórek nakrájíme na kostičky. Mrkev dáme na rozpuštěné máslo orestovat, zalijeme asi 1,5 l vody, vsypeme hrst ovesných vloček, pridáme zbylou zeleninu, masox, drcený česnek a necháme vařit až jsou vločky měkké. Nakonec vložíme do polévky uvařené nudle a nasekaný libeček. Dochutíme pepřem a solí.

Kmínová polévka s vejcem

5 lžic oleje, 50 g hladké mouky, 1 vejce, kmín, lžička sladké papriky, sůlkminova-s-vajickem.jpg

Na rozpáleném oleji za stálého míchání opražíme mouku a vytvoříme z ní jíšku. Přidáme mletou papriku, orestujeme jenom chvilinku až zavoní a pak ji zalijeme vodou. Dobře zamícháme, aby nezůstaly jíškové hrudky. Přidáme kmín a necháme vařit asi hodinu. Pak vlijeme rozšlehané vejce a necháme je srazit. Polévku pak dosolíme podle chuti. Hotovou polévku podáváme s čerstvou petrželkou nebo pažitkou.
Jarní zeleninová polévka 
1-2 lžíce másla, 2 jarní cibulky, růžičková kapusta, 100 g brokolice, 4 brambory, 2 mrkve, 1 kedlubna, 1,5l vody, sůl, vegeta, 3 lžíce smetany, lžíce hladké mouky, máslo, majoránka

Na másle osmahneme nakrájené cibulky, přidáme na růžičky rozebranou brokolici, malé kapustičky, a na kostičky nakrájené brambory, mrkev i kedlubnu a osmahneme. Zeleninu zalijeme vodou, osolíme a povaříme doměkka. Ke konci uděláme na másle světlou jíšku, dáme do polévky a povaříme. Polévku ochutíme vegetou, majoránkou a zjemníme smetanou. 

Smetanová bramborová polévka

4 brambory, ½ litru vody, ½ litru smetany na vaření, 2 bobkové listy, 2 stroužky česneku, 2 vejce, ocet, kopr, hladká mouka vrchovatá lžíce, sůl

smetanova-bramborova-polevka.jpg

Brambory očistíme a nakrájíme na malé kostky, do hrnce vlijeme půl litru vody vložíme brambory, česnek na plátky, sůl, bobkový list a vaříme až jsou brambory měkké. Ve smetaně rozkvedláme hladkou mouku, vlijeme do hrnce a povaříme. Mícháme, aby se polévka nepřichytla. Vejce rozkvedláme a vlijeme do polévky. Nakonec dochutíme octem a nasekaným koprem.

 Fazolová polévka na kyselo

Bílé nebo barevné fazole 200g, voda, mléko, zakysaná smetana, bobkový list, 2 stroužky česneku, snítka kopru, sůl, ořech másla, ocet, hladká mouka

fazolova-polevka-na-kyselo..jpg

Fazole si namočímepřes noc do studené vody, vodu scedíme a dáme novou. Přidáme česnek nakrájený plátky a bobkový list pak je uvaříme do měkka, před koncem vaření je osolíme. Mléko a zakysanou smetanu rozkvedláme s moukou a pomalu vlijeme k fazolím. Povaříme a dochutíme octem a ořechem másla. Nakonec vložíme nasekaný kopr.

Rychlá cibulačka s noky

4 střední cibule, 1 lžíce másla, sůl, mletý pepř, 1 l vývaru (i z kostky), pažitka, 1dcl bílého vína
noky: 20 g másla, 1 vejce, 60 g krupice, sůl, 2 lžíce polévky

Postup

rychla-cibulacka.jpg

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a na másle osmahneme dozlatova. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přijijeme víno a vaříme do změknutí cibule.

Máslo dobře promícháme s vejcem, 2 lžícemi polévky a solí. Vmícháme krupici a necháme asi 15 minut stát. Pak lžičkou vykrajujeme malé nočky a zavařujeme do mírně vroucí polévky. Nakonec do polévky vmícháme posekanou pažitku. 

Vločková se zeleninou a žampióny

50g mrkve, 50g petržele, 2 stonky řapíkatého celeru, 30 g kedlubny, růžičky květáku, 2 mladé cibulky, stroužek česneku,1 brambora, 2 žampióny, 2 lžíce ovesných vloček, malá snítka libečku, hladkolistá petrželka asi lžíce, sůl, pepř, kostka bujónu, voda, lžíce másla

zeleninova-se-zampiony.jpg

Očištěnou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, řapíkatý celer, květák, cibulku a bramboru nakrájíme na menší kousky, žampióny a česnek na plátky. Do hrnce na máslo dáme zeleninu a orestujeme, přilijeme vodu, vhodíme bujón, přidáme vločky a přivedeme k varu. Vaříme asi 30 minut pak vhodíme nasekaný libeček a petrželku a necháme povařit ještě 5 minut. Nakonec ochutíme pepřem a solí. 

Brokolicovo-květáková smetanová polévka

1menší brokolice, 1 menší květák, ½ pórku, 1 brambora, máslo, smetana na vaření, hladká mouka, sůl, muškátový oříšek, sůl, pepř, voda, krutónky

brokolicovo-kvetakova-kremova-polevka.jpg

Brokolici a květák rozebereme na růžičky, pórek na kolečka, bramboru na malé kostičky a dáme vařit do osolené vody. Když je vše měkké, zeleninu rozmixujeme. Dáme zpět na sporák vařit. V troše vody rozkvedláme mouku a přilijeme do hrnce. Necháme povařit. Nakonec vlijeme smetanu, a vypneme sporák. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Podáváme s krutónky. 

 

Bramborová polévka s klobásou 

 

4 brambory, menší cibule, voda, 2 nožičky pikantné uzene klobásy, 2 PL hladká mouka, olej, 1 mrkev,1 kousek řapíkatého celeru, kousek petržele, 2 stroužky česneku,KL mleté papriky, PL hladké mouky, bujón

bramborova-s-klobasou.jpgBrambory očistíme a nakrájíme na půlměsíčky, přidáme mrkev, petržel a řapíkatý celer na nudličky, přidáme bujón a drcený česnek, zalijeme vodou a vaříme do změknutí zeleniny. Přidáme pokrájenou klobásu na kolečka. Cibuli nakrájíme na jemno, orestujeme na oleji, přidáme hladkou mouku a papriku a uděláme světlou jíšku. Zavaříme do polévky a povaříme. Nakonec dochutíme dle chuti.

 Fazolačka

 

250 g suchých červených fazolí, malá cibule, 2 brambory, párek, ostrá klobása,1 lžičku drceného kmínu, 2 lžičky sladké papriky, čili paprička, sůl, 2 mrkve, 1 petržele , kousek celeru, 2 lžíce másla a 3 lžíce hladké mouky na jíšku, 2–3 stroužky česneku, asi 5 kuliček celého černého pepře a majoránku. 

fazolacka.jpgNamočené fazole, nejlépe přes noc dáme do čisté vody, přidáme zeleninu, brambory, nové koření, bobkový list, sůl, pepř, kmín a uvaříme do měkka. Na pánvi orestujeme cibuli, přidáme mouku, zaprášíme sladkou paprikou, ihned vlijeme do vařící polévky a pořádně mícháme, přidáme klobásu a párek a povaříme. Nakonec dochutíme majoránkou, česnekem a feferonkou. 

 Čočková od Helči

Hrst čočky, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 3 brambory, 2 stroužky česneku, kousek uzeného, voda, sůl, majoránky, máslo, hladká mouka, kostka bujonu

cockova-moji-babci.jpg

 

Čočku dáme vařit asi do 1,5 litru vody. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky a dáme orestovat na kousek másla. Přidáme k čočce, uzené a brambory nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky. Vložíme kostku bujonu a vaříme do změknutí zeleniny a čočky. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zavaříme do polévky, přidáme drcený česnek a povaříme. Nakonec polévku dle chuti osolíme a přidáme majoránku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Čočková

(Mirek, 10. 7. 2014 22:13)

Ta čočková je nádherná!

Re: Čočková

(Helča, 11. 7. 2014 14:50)

Zdravím, doufám, že to není myšleno ironicky. Polévka je jednoduchá a opravdu moc dobrá. Děkuji a přeji hezký den.