Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polévky I

 

Bramborová

10 dkg másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 kostka masoxu nebo vývaru, 4 brambory, mrkev, petržel, celer, česnek, cibuli, sůl,,kmín, majoránka, česnekbramborova.jpg

 Z másla a mouky připravíme jíšku. V osolené vodě povaříme na kostičky pokrájené brambory,mrkev, petržel, celer také pokrájíme na kostičky, přidáme masox, nebo vývar. Když je vše měkké, polévku zahustíme jíškou. Povaříme asi 10 minut. Hotovou polévku dochutíme dle potřeby majoránkou, solí můžeme přidat i pepř. K polévce můžeme podávat bramborové placky.

 Kapustová polévka

Půl hlávky malé kapusty, 2 brambory, 50g špeku, 2 menší mrkve, kousek celeru, půl červené nebo zelené papriky, pepř, sůl, mletá červená paprika, 3 stroužky česneku, kmín, lžíce sádla, hladká mouka, majoránkakapustova-polevka-ll.jpg

Kapustu nakrájíme na proužky, brambory na kostky, mrkev a celer na kolečka. špek nakrájíme na kostičky a dáme roztopit, přidáme mrkev a celer a chvilku restujeme. Podlijeme vodou, přidáme bujón, kmín, vložíme nakrájenou kapustu a dusíme doměkka. V polovině vaření přidáme papriku na proužky, česnek. Nakonec přidáme jíšku ze sádla a 2 lžic mouky, sladké papriky a povaříme. Nakonec dáme majoránku.

Rychlá česneková polévka

5 brambor, 6 stroužků česneku, lžíce sádla, drůbeží bujón, domácí nudle, majoránka, pepřcesnekova-polevka-s-brambory.jpg

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme sádlo, přidáme utřený česnek a lehce orestujeme. Vložíme brambory, zalijeme vodou, přidáme bujón a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. V jiném hrnci uvaříme nudle a poté je vložíme do polévky. Přidáme sůl a majoránku a dle chuti opepříme.

Frankfurtská polévka

5 dkg tuku, kousek cibule, 6 dkg hladké mouky, mletá sladká paprika, 1,2 l vody, mletý pepř, 1,5 dl mléka, sůl, papriková vegeta, 1 párek, petrželka.franfurtska-s-parkem.jpg

Na tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přisypeme mouku, usmažíme světlou jíšku, vmícháme papriku a po zpěnění zalijeme částí vody. Rozšleháme a za častého míchání vaříme 20 minut. Doplníme zbytkem vody, osolíme, opepříme, zahřejeme k varu a přidáme mléko, vegetu, na tenká kolečka pokrájený párek a vaříme 5 minut. Dochutíme a při podávání sypeme sekanou petrželkou.

Polévka z fazolek s nočky

300g zelených fazolek, 3 brambory, hrst namočených hříbků, zakysaná smetana, máslo, lžíce hladké mouky, bobkový list, 3 stroužky česneku, kopr, 4 ks celého pepře, sůl, ocet, kostka zeleninového bujónu, jedno vejcepolevka-z-fazolek-s-nocky.jpg

V hrnci rozpustíme máslo, zaprášíme hladkou moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vlahým vývarem a mícháme aby nevznikly hrudky. Přidáme očistěné a nakrájené fazolové lusky, brambory na kostičky, překrájené sušené houby, bobkový list, koření a na plátky nakrájený česnek. Když jsou brambory měkké, odebereme sběračku vývaru a smícháme se smetanou a lžící mouky. Vlijeme do polévky, přidáme rozkvedlané vejce a povaříme. Dochutíme solí, koprem a octem.

Halušky do polévky: Máslo uteřeme se solí, přidáme mléko, vejce a mouku.

Vše dobře vypracujeme. Za pomocí navlhčené lžičky vykrajujeme malé nočky, které povaříme 6 minut v polévce.

Kapustová polévka s kořenovou zeleninou a brambory

Masový vývar, kapusta, brambory, kořenová zelenina, sůl, 2 lžíce hladké mouky, trochu oleje, stroužek česnekukapustova-s-korenovou-zeleninou-a-brambory-jpg.jpg

Do vývaru z drůbežích skeletů nebo bujón, přidáme najemno nakrájenou kapustu a povaříme. Jakmile kapusta začne měknout, přidáme na kostičky nakrájené brambory a kořenovou zeleninu. Osolíme a vaříme do změknutí. Z oleje a hladké mouky uděláme světlou jíšku a přidáme do vývaru, pořádně promícháme, aby nevznikly hrudky, přidáme drcený česnek a povaříme.

Zeleninová polévka s vločkami a libečkem

2 mrkve, 2 petržele, 2 stroužky česneku, ¼ celeru, ½ kedlubny, kousek pórku, máslo, hrst ovesných vloček, 1 masox, sůl, pepř, hrst domácích nudlí, vrchovatou lžíci nasekaného libečkuzeleninova-s-vlockami-a-libeckem.jpg

Nedříve nastrouháme mrkrv a dáme si jí stranou.Petržel, celer, kedlubnu nastrouháme na hrubém struhadle. Pórek nakrájíme na kostičky. Mrkev dáme na rozpuštěné máslo orestovat, zalijeme asi 1,5 l vody, vsypeme hrst ovesných vloček, přidáme zbylou zeleninu, masox, drcený česnek a necháme vařit až jsou vločky měkké. Nakonec vložíme do polévky uvařené nudle a nasekaný libeček. Dochutíme pepřem a solí.

Kmínová polévka s vejcem

5 lžic oleje, 50 g hladké mouky, 1 vejce, kmín, lžička sladké papriky, sůlkminova-s-vajickem.jpg

Na rozpáleném oleji za stálého míchání opražíme mouku a vytvoříme z ní jíšku. Přidáme mletou papriku, orestujeme jenom chvilinku až zavoní a pak ji zalijeme vodou. Dobře zamícháme, aby nezůstaly jíškové hrudky. Přidáme kmín a necháme vařit asi hodinu. Pak vlijeme rozšlehané vejce a necháme je srazit. Polévku pak dosolíme podle chuti. Hotovou polévku podáváme s čerstvou petrželkou nebo pažitkou.
Jarní zeleninová polévka 
1-2 lžíce másla, 2 jarní cibulky, růžičková kapusta, 100 g brokolice, 4 brambory, 2 mrkve, 1 kedlubna, 1,5l vody, sůl, vegeta, 3 lžíce smetany, lžíce hladké mouky, máslo, majoránka

Na másle osmahneme nakrájené cibulky, přidáme na růžičky rozebranou brokolici, malé kapustičky, a na kostičky nakrájené brambory, mrkev i kedlubnu a osmahneme. Zeleninu zalijeme vodou, osolíme a povaříme doměkka. Ke konci uděláme na másle světlou jíšku, dáme do polévky a povaříme. Polévku ochutíme vegetou, majoránkou a zjemníme smetanou. 

Smetanová bramborová polévka

4 brambory, ½ litru vody, ½ litru smetany na vaření, 2 bobkové listy, 2 stroužky česneku, 2 vejce, ocet, kopr, hladká mouka vrchovatá lžíce, sůl

smetanova-bramborova-polevka.jpg

Brambory očistíme a nakrájíme na malé kostky, do hrnce vlijeme půl litru vody vložíme brambory, česnek na plátky, sůl, bobkový list a vaříme až jsou brambory měkké. Ve smetaně rozkvedláme hladkou mouku, vlijeme do hrnce a povaříme. Mícháme, aby se polévka nepřichytla. Vejce rozkvedláme a vlijeme do polévky. Nakonec dochutíme octem a nasekaným koprem.

 Fazolová polévka na kyselo

Bílé nebo barevné fazole 200g, voda, mléko, zakysaná smetana, bobkový list, 2 stroužky česneku, snítka kopru, sůl, ořech másla, ocet, hladká mouka

fazolova-polevka-na-kyselo..jpg

Fazole si namočímepřes noc do studené vody, vodu scedíme a dáme novou. Přidáme česnek nakrájený plátky a bobkový list pak je uvaříme do měkka, před koncem vaření je osolíme. Mléko a zakysanou smetanu rozkvedláme s moukou a pomalu vlijeme k fazolím. Povaříme a dochutíme octem a ořechem másla. Nakonec vložíme nasekaný kopr.

Rychlá cibulačka s noky

4 střední cibule, 1 lžíce másla, sůl, mletý pepř, 1 l vývaru (i z kostky), pažitka, 1dcl bílého vína
noky: 20 g másla, 1 vejce, 60 g krupice, sůl, 2 lžíce polévky

Postup

rychla-cibulacka.jpg

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a na másle osmahneme dozlatova. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přijijeme víno a vaříme do změknutí cibule.

Máslo dobře promícháme s vejcem, 2 lžícemi polévky a solí. Vmícháme krupici a necháme asi 15 minut stát. Pak lžičkou vykrajujeme malé nočky a zavařujeme do mírně vroucí polévky. Nakonec do polévky vmícháme posekanou pažitku. 

Vločková se zeleninou a žampióny

50g mrkve, 50g petržele, 2 stonky řapíkatého celeru, 30 g kedlubny, růžičky květáku, 2 mladé cibulky, stroužek česneku,1 brambora, 2 žampióny, 2 lžíce ovesných vloček, malá snítka libečku, hladkolistá petrželka asi lžíce, sůl, pepř, kostka bujónu, voda, lžíce másla

zeleninova-se-zampiony.jpg

Očištěnou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, řapíkatý celer, květák, cibulku a bramboru nakrájíme na menší kousky, žampióny a česnek na plátky. Do hrnce na máslo dáme zeleninu a orestujeme, přilijeme vodu, vhodíme bujón, přidáme vločky a přivedeme k varu. Vaříme asi 30 minut pak vhodíme nasekaný libeček a petrželku a necháme povařit ještě 5 minut. Nakonec ochutíme pepřem a solí. 

Brokolicovo-květáková smetanová polévka

1menší brokolice, 1 menší květák, ½ pórku, 1 brambora, máslo, smetana na vaření, hladká mouka, sůl, muškátový oříšek, sůl, pepř, voda, krutónky

brokolicovo-kvetakova-kremova-polevka.jpg

Brokolici a květák rozebereme na růžičky, pórek na kolečka, bramboru na malé kostičky a dáme vařit do osolené vody. Když je vše měkké, zeleninu rozmixujeme. Dáme zpět na sporák vařit. V troše vody rozkvedláme mouku a přilijeme do hrnce. Necháme povařit. Nakonec vlijeme smetanu, a vypneme sporák. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Podáváme s krutónky. 

 

Bramborová polévka s klobásou 

 

4 brambory, menší cibule, voda, 2 nožičky pikantné uzene klobásy, 2 PL hladká mouka, olej, 1 mrkev,1 kousek řapíkatého celeru, kousek petržele, 2 stroužky česneku,KL mleté papriky, PL hladké mouky, bujón

bramborova-s-klobasou.jpgBrambory očistíme a nakrájíme na půlměsíčky, přidáme mrkev, petržel a řapíkatý celer na nudličky, přidáme bujón a drcený česnek, zalijeme vodou a vaříme do změknutí zeleniny. Přidáme pokrájenou klobásu na kolečka. Cibuli nakrájíme na jemno, orestujeme na oleji, přidáme hladkou mouku a papriku a uděláme světlou jíšku. Zavaříme do polévky a povaříme. Nakonec dochutíme dle chuti.

 Fazolačka

 

250 g suchých červených fazolí, malá cibule, 2 brambory, párek, ostrá klobása,1 lžičku drceného kmínu, 2 lžičky sladké papriky, čili paprička, sůl, 2 mrkve, 1 petržele , kousek celeru, 2 lžíce másla a 3 lžíce hladké mouky na jíšku, 2–3 stroužky česneku, asi 5 kuliček celého černého pepře a majoránku. 

fazolacka.jpgNamočené fazole, nejlépe přes noc dáme do čisté vody, přidáme zeleninu, brambory, nové koření, bobkový list, sůl, pepř, kmín a uvaříme do měkka. Na pánvi orestujeme cibuli, přidáme mouku, zaprášíme sladkou paprikou, ihned vlijeme do vařící polévky a pořádně mícháme, přidáme klobásu a párek a povaříme. Nakonec dochutíme majoránkou, česnekem a feferonkou. 

 Čočková od Helči

Hrst čočky, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 3 brambory, 2 stroužky česneku, kousek uzeného, voda, sůl, majoránky, máslo, hladká mouka, kostka bujonu

cockova-moji-babci.jpg

 

Čočku dáme vařit asi do 1,5 litru vody. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky a dáme orestovat na kousek másla. Přidáme k čočce, uzené a brambory nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky. Vložíme kostku bujonu a vaříme do změknutí zeleniny a čočky. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zavaříme do polévky, přidáme drcený česnek a povaříme. Nakonec polévku dle chuti osolíme a přidáme majoránku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Čočková

(Mirek, 10. 7. 2014 22:13)

Ta čočková je nádherná!

Re: Čočková

(Helča, 11. 7. 2014 14:50)

Zdravím, doufám, že to není myšleno ironicky. Polévka je jednoduchá a opravdu moc dobrá. Děkuji a přeji hezký den.