Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polévky

   

Obrazek

 

 

Ve všech kuchyních světa hraje polévka důležitou roli, která se jen přizpůsobuje zvyklostem a tradicím jednotlivých zemí a krajů.U nás jsou polévky častým a oblíbeným chodem.Chť zeleninových vývarů i zahuštěných polévek můžeme zvýraznit masoxem.Naše babičky pokládaly polévku za důležitou, taky uměly do přípravy vnést fantazii.
 

Pokud chcete mít silný vývar, dávejte maso do studené vody. Jestli vám záleží víc na šťavnatosti masa pro další použití, vkládejte maso do vody horké. Horkem se na povrchu masa rychle vytvoří ochranná vrstva, která zabrání uniknutí šťávy.

Chcete-li mít vývar čirý, sbírejte během vaření pěnu, která se vytváří na povrchu.

Použitá zelenina a koření mají pouze zvýraznit chuť masových vývarů, proto to ani s jedním nepřehánějte. Masová chuť by zanikla.

 

 

 

 

 

 

 

 Krémová polévka s párkem

¼ celeru, 1 mrkev, 1 petržel, ½ kedlubny, kousek bílého zelí a kapusty, pórek zelenou část, libeček, špetka tymiánu, máslo, sůl, pepř, lžička podravky, 2 párky, 2 rovné polévkové lžíce hladké mouky,voda

kremova-polevka-s-parkem.jpg

Celer, mrkev, petržel, kedlubnu nakrájíme na malé kostičky, dáme do hrnce, ve kterém rozpustíme máslo a orestujeme. Podlijeme vodou, přidáme na kostky nakrájené zelí, kapustu, pórek, tymián, podravku, sůl a vaříme asi 25 minut. Na másle uděláme světlou jíšku, zavaříme do polévky, přidáme pokrájený libeček a párek na kolečka a povaříme. Dochutíme pepřem.

 Zeleninová s rýžovými noky

1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, zeleninová paprika, pórek, kedlubna, zelená petrželka, máslo, voda, zeleninový bujón

polevka-s-ryzovymi-noky.jpg

Na másle orestujeme zeleninu nakrájenou na proužky, zalijeme vodou, přidáme bujón a vaříme, až je zelenina skoro měkká. Zavaříme knedlíčky a povaříme až vyplavou na povrch. Nakonec dáme nakrájenou petrželku.

Rýžové noky

250g vařené rýže
1 vejce
30g bylinkové lučiny
2 toustové chleby, nebo jeden rohlík
kávová lžička vegety
bez glutamátů
špetka pepře
hrst usekaných bylinek...pažitka, petrželka, libeček

 

Tousty zbavíme kůrky nebo rohlík okrájíme a necháme v mixéru a nebo el.mlýnku nadrtit na jemnou drť.
Do misky dáme vařenou rýži,vejce, lučinu,vegetu, koření, bylinky a drť. Nejlépe rukou pěkně vypracujeme a necháme 5min odležet. Pomocí lžiček tvarujeme nočky a necháme je cca 5-7 minut vařit.

Zeleninová polévka s jíškovými knedlíčky

½ malého květáku, 5 růžičkových kapustiček, 2 mladé mrkve, petržel, řapíkatý celer, hrst mraženého zeleného hrášku , 1 mladá kedlubna, 2 lžíce másla, 2 l drůbežího vývaru, sůl a pepř na dochucení, hrst sekané zelené hladkolisté petrželky nebo pažitky na ozdobu a dochucení.

zeleninova-s-jiskovymi-knedlicky.jpg

Květák rozeberte na drobné růžičky,kapustičky očistěte, mrkev oškrábejte, kedlubnu oloupejte. Vše nakrájete na plátky a na nudličky nebo drobné špalíčky. V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a lehce na něm osmahněte zeleninu, jen aby chytla barvu. Zalijte vývarem a uveďte do varu. Osolte, stáhněte plamen a čtvrt hodiny až dvacet minut mírně vařte – zelenina by měla zůstat ještě trochu křupavá.
Podle potřeby polévku dosolte a dochuťte pepřem. Před podáváním dáme zelenou nať.

Knedlíčky:
3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 4 stroužky česneku, 1 vejce, 1 lžíce vegety, 2 lžíce posekaných bylinek (pažitka, petrželka, libeček), strouhanka dle potřeby

Z másla a mouky připravíme zlatavou jíšku a necháme vychladnout.
Do vlažné jíšky přidáme celé vejce, rozmačkaný česnek, vegetu, bylinky a důkladně promícháme.
Nakonec přidáme tolik strouhanky, aby vznikla hmota, ze které se dají tvarovat kuličky.

Knedlíčky zaváříme v polévce asi 5 minut. 

 

Zelná polévka se zakysanou smetanou

5 brambor
1 kysané zelízelna-polevka-se-smetanou.jpg

1 klobása pikantní (maďarská),hrst namočených sušených hub
kelímek zakysané smetany
koření, podravka, mletá paprika, lžíce hladké mouky  Brambory, nakrájené na drobné kostičky, dáme vařit společně s houbami do středně velkého hrnce, osolíme a necháme vařit,když jsou uvařené, potom přidáme nakrájené zelí a vaříme společně asi 20 min. Přidáme klobásu na kolečka pokrájenou, sladkou papriku a trochu podravky nebo polévkového koření, přidáme jíšku a necháme ještě asi dalších 15 min vařit. Odstavíme a do hotové polévky nalijeme kelímek zakysané smetany a promícháme. 

Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi

Kuřecí droby hřbet, krk, křídla,1 mrkev,1 petržel, kousek celeru,1 lusk papriky, 2stroužky česneku, 1menší cibule i se slupkou, sůl, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, domácí nudle, petrželka, pažitkakureci--s-jatrovymi-knedlicky-a-domacimi-nudlemi.jpg Dobře očištěné, opláchnuté drůbky dáme do hrnce nebo papiňáku, zalijeme studenou vodou, přidáme sůl, pepř, nové koření, lusk papriky, cibuli a česnek. Vaříme a když drůbky změknou, přecedíme, vývar dosolíme dle potřeby. Mrkev,celer a petržel nakrájíme nadrobno, dáme na máslo osmahnout a přidáme do polévky a povaříme.
Nakonec dáme nasekanou petrželku nebo pažitku.
Játrové knedlíčky: 250g jater, 2 stroužky česneku, trochu majoránky, sůl,
pepř,1 vejce, strouhanka, nať petržele
Játra rozmixujeme a přidáme všechny suroviny a pořádně zamícháme, tvoříme knedlíčky a zavařujeme do polévky, přidáme nudle uvařené zvlášť, jinak by byla polévka zakalená.

Smetanová houbová polévka

Hrst sušených hub, špetka kmínu, stroužek česneku, sůl, 4 brambory, 2 vajíčka, 1 menší cibule, smetana, hladká mouka

smetanova-houbova-polevka.jpg

Houby namočíme do vody. Očistíme brambory a nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme vařit houby i s vodou ve které byly namočené, brambory, pokrájený česnek a kmín. Dolejeme vodou. Když je vše měkké, vlijeme smetanu ve které jsme rozkvedlali lžící hladké mouky, necháme provařit.

Na másle osmahneme do zlaté barvy cibuli nakrájenou na drobno, přidáme rozkvedlané vejce a necháme srazit. Dáváme do hotové polévky, nebo při servírování na talíř.

Fazolová polévka se spišskou klobásou vl.

200g bílé fazole, 40g sádla, 40g cibule, 50g hl. mouky, mletá červpaprika, mletý pepř, 200g klobásy, 2 stroužky česneku, polévkové koření, 1dl smetany.

fazolova-polevka.jpg

Fazole namočíme den předem a druhý den je uvaříme v té samé vodě do poloměkka. Ze sádla,mouky a mleté papriky připravíme jíšku, zředíme vodou a vlijeme do fazolí, pořádně povaříme,přidáme ml.pepř,oloupanou a nakrájenou klobásu,rozetřený česnek a polévkové koření.

Nakonec přidáme smetanu   

 Hříbková polévka

100 g sušených hub, nejlépe hříbků, 3 brambory,1 cibule, 4–5 stroužků česneku, ½ kelímku smetany ke šlehání, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje nebo másla, sůl, pepř, kelímek kysané smetany zelená nať (petržel, kopr)

hribkova-polevka.jpg

Sušené houby přes noc namočíme do vody. Houby vaříme asi půl hodiny v osolené vodě. Na počátku sejmeme pěnu a přidáme koření – černý pepř, nové koření a 2 bobkové listy. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, dáme vařit do polévky a přidáme celé stroužky česneku.Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na oleji nebo másle dozlatova. Přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Přidáme smetanu. Zahustíme polévku jíškou a necháme povařit asi 15 minut na mírném ohni. Podáváme s nadrobno pokrájenou petrželovou natí a do talíře můžeme přidat lžíci kysané smetany.

 

 Drůbeží polévka s domácími nudlemi

 

1 větší slepice nebo kuře
1 velká cibule,
drubezi-polevka.jpg1 mrkev nakrájená na větší kusy
1 pórek
1 kedlubna,
1 petržel
1 stvol řapíkatého celeru
2 snítky petrželky
sůl a bílý pepř

Maso dáme do hrnce se studenou vodou a pomalu přivedeme k varu. Přiklopíme a na velmi malém ohni necháme táhnout 2 až 3 hodiny. V polovině vaření přidáme všechnu zeleninu a koření. Je-li nutno, doléváme horkou vodou. Maso vyndáme, nakrájíme na kousky a dáme zpět do polévky.
Vývar pak přecedíme přes síto. Nudle vaříme zvlášť a před podáváním vložíme do polévky Polévku podávejte horkou, posypanou jemně nasekanou petrželkou.

Zeleninová se šunkovými knedlíčky

1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, zeleninová paprika, pórek, kedlubna, zelená petrželka, máslo, voda, zeleninový bujónzeleninova-se-sunkovymi-knedlicky.jpg

Na másle orestujeme zeleninu nakrájenou na proužky, zalijeme vodou, přidáme bujón a vaříme, až je zelenina skoro měkká. Zavaříme knedlíčky a povaříme až vyplavou na povrch.Nakonec dáme nakrájenou petrželku.

Knedlíčky: 2 lžíce másla, 3 lžíce hrubé krupice, 80g šunky nebo měkkého umletého salámu, pepř, lžíce nakrájené petrželky,1 vejce, sůl, česnek, půl housky nakrájené na malinké kostičky.

Krupici zpěníme na másle a necháme vychladnout. Do vychladlé kaše vmícháme ostatní suroviny vypracujeme těsto. Tvoříme knedlíčky, které ihned zavaříme do polévky.

Rajčatová se zelenými fazolkami

 

1l rajčatové šťávy, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, menší cibule, máslo, lžíce hladké mouky, zelené fazolky, hrst domácích nudlí, sůl, cukr, zelená petrželkarajcatova-se-zelenymi-fazolkami.jpg

 

 

Cibuli nakrájíme najemno, chvilku orestujeme, přidáme lžíci mouky, zalijeme rajčatovou šťávou, vložíme koření a fazolky a vaříme asi 15 minut. V polovině vaření přidáme těstoviny a vaříme do změknutí. Nakonec ochutíme solí a dle chuti cukrem. Zdobíme zelenou petrželkou. 

 

Zeleninová polévka zahuštěná

 

3 brambory, 1 mrkev, kousek celeru, 1 petržel, pórek, kapusta, máslo, sůl, kostka masoxu, pepř, majoránka,mletá paprika

rychla-zeleninova-polevka.jpg

 

Zeleninu očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na kostičky.

 

Do hrnce dáme máslo na něm orestujeme zeleninu, dáme lžičku mleté papriky, zalijeme vodou, přidáme masox, na kostky nakrájené brambory a uvedme k varu. Vaříme, až je vše měkké. Nakonec dáme světlou jíšku a povaříme. Podle potřeby dosolíme a opepříme. Nakonec ochutíme lžičkou majoránky.

 

Česká bramboračka 

4 větší brambory, kmín, houby, cibule, česnek, mrkev, petržel, celer, máslo, hladká mouka

moje-bramboracka.jpg

Do hrnce nakrájíme na kostičky očištěné brambory, přidáme, česnek, cibuli, kořenovou  zeleninu, kterou nakrájíme taky na menší kostičky, houby sušené, které jsme předem namočili do vody nebo čerstvé, kmín, sůl. Zalijeme vodou a vaříme doměkka . Potom přidáme jíšku a dobře povaříme. Nakonec ochutíme majoránkou. Zjemníme ořechem másla.

 Fazolová polévka-pikantní

 

100g bílých nebo strakatých fazolí, 40g sádla, 1 cibule, červená mletá sladká i pálivá parika, pepř, stroužek česneku, sůl,1 mrkev, snítka libečku, 3 brambory, uzené maso nebo stačí i žebrofazolova-pikantni-polevka.jpg

 

Fazole přebereme, umyjeme a přes noc namočíme do vody. Druhý den uvaříme ve stejné vodě, přidáme uzené, mrkev, libeček a brambory na kostičky. Ze sádla, mouky a nastrouhané cibule uděláme světlou jíšku, přidáme mletou papriku, utřený česnek a pepř. Přidáme do uvařených fazolí a dobře povaříme. Maso obereme a vložíme do polévky. Osolímedle chuti.

Rychlá cibulačka s noky

 

4 střední cibule, 1 lžíce másla, sůl, mletý pepř, 1 l vývaru (i z kostky), pažitka, 1dcl bílého vína,sýr
noky: 20 g másla, 1 vejce, 60 g krupice, sůl, 2 lžíce polévkyrychla-cibulacka.jpg

 

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a na másle osmahneme dozlatova. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí cibule.
Máslo dobře promícháme s vejcem, 2 lžícemi polévky a solí. Vmícháme krupici a necháme asi 15 minut stát. Pak lžičkou vykrajujeme malé nočky a zavařujeme do mírně vroucí polévky. Nakonec do polévky vmícháme posekanou pažitku, můžeme posypat i sýrem.
 

Kapustová s klobásou

Kmín 1 lžička, pepř: dle chuti, česnek 4 stroužky, sůl, 2 klobásy, kapusta 200 g, brambory 2, špek 50 g, mouka hladká 2 lžíce, masox 1 kostka

Do kastrolu dáme nakrájenou kapustu a spaříme ji vroucí vodou. Přidáme kapustova-s-klobasou.jpgbrambory nakrájené na kostky, klobásu na kolečka‚ masox a kmín a dáme vařit.

Až vše změkne‚ v druhém kastrolu si rozškvaříme špek nakrájený na drobné kostičky. Poté přidáme mouku‚ opražíme, zalijeme trochou studené vody a prošleháme metličkou.

Uvařenou kapustu s bramborami a klobásou přelijeme do hrnce se špekem. Necháme ještě asi 10 minut provařit‚ pak dochutíme pepřem a třeným česnekem. Podle potřeby ještě přisolíme nebo použijeme polévkové koření. Tuto hutnou polévku můžeme podávat s pečivem klidně jako hlavní chod.

Zeleninová s knedlíčky z míchaných vajec

Mrkev, petržel, pórek, kedlubna, celer, cibule, kapusta, hrášek, kostka bujónu, pepř, zelená petrželka, máslo nebo olej, lžíce hladké mouky

Zeleninu nakrájíme na kostičky a osmahneme na másle, přidáme lžíci hladké mouky, chvilku opražíme, podlijeme vodou, přidáme kostku bujónu, nakrájenou kapustu, hrášek a vaříme 20minut.zeleninova-s-knedlicky-z-michanych-vajec.jpg

Knedlíčky: 30 g másla,1 menší cibule, 4 vejce, 1 rohlík, strouhanka, mléko, petrželka, sůl

Na másle podusíme jemně nakrájenou cibuli, přidáme 3 vejce, osolíme a umícháme do husta. Přidáme na kostičky nakrájený v mléce namočený rohlík, syrové vejce, pokrájenou petrželku a podle potřeby zahustíme strouhankou. Uděláme malé knedlíčky (vařením nabydou), zavaříme do vroucí polévky a cca 5 minut povaříme.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné (p. Vaňoučková)

1,25 l vody, 300g hlívy, 2 cibule, 3 lžíce másla, 2 lžíce hl. mouky, 2 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, 1 lžička sladké papriky, majoránka, mletý pepř, sůl

V hrnci rozehřejeme lžíci másla, přidáme oloupanou a drobně nakrájenou Obrazekcibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme opláchnutou a na kostky nakrájenou hlívu, přilijeme litr vody, osolíme a vaříme do měkka. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo, zaprášíme moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Vmícháme do ní mletou papriku, zalijeme ji zbylou studenou vodou, dobře rozmícháme a nalijeme do polévky. Přidáme rozdrobenou masoxovou kostku a polévku ještě za stálého míchání povaříme. Pak ji dochutíme pepřem a zcela na závěr do polévky vmícháme jemně utřený česnek a majoránku. Podáváme s dobrým čerstvým chlebem.

Zeleninová polévka s jemnými haluškami vl.

70g mrkve,50g petržele,30g celeru,50g kedluben,50g oleje,1,5 l vývaru z kostí,,sůl,zel.petrželová nať.Obrazek

Halušky: 1dl mléka,20g másla,80g krupice,1 vejce,sůl.

Zeleninu a cibuli nakrájíme na malé kostičky,osmahneme na oleji,zalijeme vývarem a uvaříme do měkka.Osolíme a dochutíme.Do vařící polévky vkládáme opatrně halušky z připraveného těsta.Ihned odstavíme,aby se nerozvařily.

Halušky:Do vařícího mléka přidáme máslo a trochu soli.Promícháme a přisypeme krupici.Uvaříme hustou kaši,necháme vychladnout a nakonec zamícháme vejce. 

Slovenská kapustnica

Vepřový bůček , nebo koleno , kousek uzeného, klobása, kysané zelí, 2 stroužky česneku, sůl, kmín, cibule, mletý pepř, sušené houby, předem namočené, hl. mouka, trochu sádla, mletá červ. paprika, zakysaná smetana.slovenska-kapustnica.jpg

Maso dáme vařit do osolené vody, když je poloměkké, přidáme překrájené zelí, houby, kmín, česnek, mletý pepř a vaříme do měkka. Ze sádla, mouky, cibule a mleté papriky uděláme jíšku. Zředíme a nalejeme do polévky, povaříme. Maso vyndáme, nakrájíme na kousky a vrátíme do polévky, nakonec přidáme zakysanou smetanu, ale nemusí být. 

Zahrádkářská polévka vl.

 100g uzené slaniny,2 cibule, mrkev,petržel,celer,zelené fazolky,malá salátová okurka, rajčata,zeleninová paprika,brambory,rýže, stroužek česneku,tymián,majoránka,strouhaný ementál,sůl.

Uzenou slaninu nakrájíme mna kostky a osmažíme.Přidáme nakrájenou cibuli,mrkev,petržel,celer,zelené fazolky,salátzahradkarska-polevka.jpgovou okurku,zeleninovou papriku a oloupaná rajčata.

Zalijeme vodou,aby aby byla polévka hustá. Když se začne vařit,vložíme na kostičky nakrájené brambory,hrst rýže,stroužek česneku a tymián.Osolíme a vaříme.Když je všechno měkké,tak dáme majoránku a ještě krátce povaříme.před podáváním posypeme sýrem.Podle chuti,přidáme osmaženou housku.

Krupicová s vejcem vl.

1 mrkev, 1 petržel, kousek pórku, menší cibule, 2 vajíčka, hrubá krupice asi 2 lžíce, olej, sůl, vegeta nebo masoObrazekvý bujón, zelená petržel, pepř

 Mrkev, petržel, celer, pórek, cibuli, nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji.Přidáme 2 lžíce hrubé krupice, necháme chvilku restovat, potom zalejeme vodou, přidáme vegetu a necháme vařit, až je zelenina měkká. Nakonec přidáme rozkvedlané vajíčko a nasekanou zelenou petrželku.

Jarní polévka s noky

 2 ks mrkve , 5 ks brambor , půl pórku, špetka soli , 4 lžíce hladké mouky , 50 g másla , trocha petrželky, 3 lžíce krupičky , 1 ks vejce, špetka muškátového oříšku

jarni-polevka-s-noky.jpg

Očistíme zeleninu, pokrájíme na kousky a dáme vařit do hrnce s vodou. Osolíme. Z mouky a másla si připravíme jíšku, zalijeme studenou vodou a rozšleháme. Vlijeme do polévky, 10 minut povaříme. Přidáme na kolečka nakrájený pórek. Na noky smícháme krupici, vejce, sůl a muškátový oříšek, přidáme vodu dle potřeby tak, aby vzniklo hustší těstíčko, které zavaříme do vroucí osolené vody. Vaříme 4 minuty a vložíme je do polévky.

Čočková s párkem vl.

Na tuku osmažíme cibuli, přidáme česnek a trochu 

Obrazek
 

mleté papriky.Orestujeme, zalijeme vývarem, přidáme čočku a vaříme, až je čočka měkká. Přidáme nakrájený párek, uděláme jíšku z másla a hl. mouky, zavaříme do polévky a povaříme. Nakonec 

okořeníme majoránkou a osolíme.

 

Bramborová s klobásou

 

300 g brambor, 150 g anglické slaniny vcelku, 150 g klobásy, 2 cibule, olej, 1-2 stroužky česneku, mletý pepř, drcený kmín, mletá červená paprika, polohrubá mouka, majoránka, sůlbramborova-polevka-s-klobasou.jpg

 

 

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Slaninu rozškvaříme a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a klobásu. Osmahneme, přidáme brambory, pepř, sůl, mletou papriku a podlijeme vroucí vodou. Vaříme dokud nejsou brambory měkké. Ochutíme rozetřeným česnekem a trochou majoránky. Zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě.

 Polévka paní Helči vl.

 Mrkev, pórek, petržel, celer, brokolice, zelené fazolky, žampiony, kukuřice, Obrazekbrambora, zelená paprika, mletá paprika, párek, pepř, sůl, olej, zeleninový bujón, hlad. mouka, smetana .

Vše, kromě smetany a mouky naházíme do hrnce, orestujeme na tuku , (na čem jste zvyklé), zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme, až je vše měkké. Ve smetaně rozkvedláme mouku a přidáme do hrnce. Krátce povaříme,dochutíme a podáváme.

Zelná polévka s drožďovými knedlíčky

500 g kysaného zelí, 20 g sádla, 50 g cibule, 100 g uzeného masa,1 lžičku mleté papriky, 1 kostku masoxu,1 lžíci smetany

knedlíky:
30 g sádla, 3 kostky droždí (126g), 50 g celozrnné mouky, 1 vejce, 2 stroužky česneku, mletý pepř, pažitku, sůl

Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme kostičky uzeného masa, přisypeme mletou papriku a zalijeme asi litrem vody. Vsypeme nakrájené zelí, přidáme kostku vývaru a vaříme.

Mezitím si připravíme knedlíčky: na sádle osmažíme najemno nakrájenou cibulku a česnek. Přidáme droždí a vše rozvaříme za stálého míchání na kaši, která po chvíli zhoustne a začne příjemně vonět. Hmotu spojíme vejcem, přidáme mouku, sůl a pepř.

Lžičkou tvoříme podlouhlé nočky, které dáme zavařit do polévky. Polévku dochutíme solí a pažitkou a na talíři přidáme ještě lžíci smetany.

Zdroj:Evik Webik

  Krkonošské kyselo

 

 Jeden kelímek asi 250-300g chlebového kvásku, dostane se koupit v pekárnách, sušené houby, kmín, vařené brambory ve slupce, vajíčka, sůl, kmín, cibule, máslo, 250 ml smetanybramborova-na-kyselo.jpg

 

 Kvásek necháme namočený ve studené vodě, potom ho rozkvedláme, aby nebyly hrudky.Do vody dáme vařit namočené houby, kmín, osolíme. Když jsou houby měkké, přidáme rozkvedlaný kvásek, stále mícháme , aby se nepřichytil. Přidáme 200ml smetany. Krátce povaříme.Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme, přidáme vejce a uděláme smaženici.Vložíme do polévky. Na talíři přidáme nakrájené vařené brambory. 

Papriková polévka s klobásou

3 masité papriky, 5 středních brambor, 1 lžíce paprikové pasty, 1 cibule, 3 stroužky česneku, olej, 2 lžíce mouky, 1 pikantní klobása, mletá paprika / část může být pálivá /, zeleninový vývar, sůl. paprikova-s-klobasou.jpg

Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli a česnek, vmícháme mouku, paprikovou pastu, mletou papriku, krátce osmahneme, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Vložíme na kostky nakrájené brambory a po chvilce vaření proužky paprik. Vaříme do změknutí brambor, papriky by neměly být rozvařené. Před koncem přidáme nakrájenou klobásu a libeček. Necháme ještě přejít varem. Na závěr vmícháme zelenou petrželku nebo nať z jarní cibulky.

Drožďová polévka s pórkem

1 kostku droždí 42 g, 1 pórek, 1 menší cibuli, 1 a 1/2 litru zeleninového bujónu

Na másle zpěníme cibuli, přidáme droždí, osmahneme dozlatova a zalijeme bujónem.
Zahustíme světlou jíškou z másla a mouky a provaříme asi 15 minut.
Pórek nakrájíme a přidáme do vařící polévky.
Dochutíme solí a pepřem a podáváme s osmaženou houskou nakrájenou do tvaru malých trojhránků.

Zdroj:Evik Webik 

Žampiónová polévka

200g žampiónů, petrželka kudrnatá, řeřicha, masový bujón, mléko, sůl, Obrazekmuškátový oříšek, pepř, pár kapek octa, lžíce hladké mouky, olej nebo máslo, sladká smetana
Žampióny očistíme a nakrájíme na slabší plátky. Do kastrolu dáme máslo nebo olej, rozpálíme a dáme lžíci mouky. Orestujeme a zalijeme litrem vývaru z bujónu. Přidáme nakrájené žampióny a vaříme asi 20 minut. Před koncem přidáme smetanu a ochutíme kořením. Nakonec přidáme řeřichu a petrželku.

Bylinková smetanová polévka

Hrst pokrájeného řapíkatého celeru, menší brokolice, hrst listového Obrazekšpenátu, kerblík, lžička posekaného estragonu, petrželka, vývar z kostky bujonu, 50ml mléka, hladká mouka, olej, sůl, pepř
Na rozpálený olej dáme lžíci mouky a orestujeme. Zalijeme vývarem a mlékem. Vložíme celer, na růžičky rozebranou brokolici, nasekaný špenát, kerblík a estragon. Povaříme 20minut a nakonec vložíme petrželku a dochutíme solí a kořením.

Čočková polévka

Čočku propláchneme a dáme vařit. Z mouky a oleje připravíme v kastrůlku světlou jíšku, kterou rozředíme studeným vývarem, rozmícháme, přidáme prolisovaný česnek a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Částečně uvařenou čočku scedíme a vývar uchováme. Čočku nasypeme do jíšky a necháme přejít varem. Potom podle potřeby dolijeme vývar z čočky, osolíme, přidáme trochu majoránky, ochutíme a rozdělíme do talířů. Na troše oleje osmažíme na malé kostičky nakrájené dietní párky, do každého talíře dáme lžíci až dvě opečených párečků, ozdobíme nasekanou pažitkou a podáváme.

Rajská

1 l vody, 2 lžíce rajčatového protlaku, 100g uvařené rýže, 5 kuliček celého pepře, 3 kusy kuliček nového koření, 1 bobkový list, 1 menší cibule, 1 kus skořice, cukr, ocet, sůl Na jíšku: 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla

Do vody dáme vařit rajčatový protlak, cibuli rozkrojenou na dvě půlky a koření. Vaříme asi 25 minut. Připravíme si jíšku tak, že na rozehřátém másle orestujeme, za stálého míchání, hladkou mouku. Polévku zahustíme jíškou, provaříme, dochutíme solí, cukrem, popřípadě octem. Přecedíme přes sítko a vložíme uvařenou rýži.

Krémová zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky
80 g pórku, 80g mrkve, 50g petržele, 50g celeru, 80g žampiónů, 60 g hladké mouky, 40 g másla, kostka masoxu, 1/8 l mléka
1 žloutek, sůlObrazek

Knedlíčky:
80 g droždí, 30 g másla, 1 stroužek česneku, 1 vejce, strouhanka
majoránka, pepř
 

Zeleninu  nakrájíme naproužky, podusíme na másle, po chvíli přidáme hladkou mouku, osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme masox, provaříme, před koncem zavaříme knedlíčky.
( cca 6 minut )Po odstavení přidáme žloutek rozmíchaný v mléce.

Knedlíčky:
Na rozehřáté máslo rozdrobíme kvasnice, rozpustíme, pak odstavíme a necháme vychladnout. Přidáme rozšlehané vejce, majoránku, utřený česnek, sůl, pepř, zahustíme strouhankou. Tvoříme malé kuličky, vyválíme ve strouhance a zavaříme do polévky.

Kulajda II

4 velké brambory ,  4 natvrdo uvařená vejce , 200 ml mléka
100 ml smetany ,2 lžíce citrónové šťávy ,  1 lžíci hladké mouky
 1 lžíci másla ,  hrst nasekaného kopru ,  1 lžíci čerstvých či sušených, předem namočených hub ,  2 lžičky cukru ,  kmín ,  sůl ,
kopr na ozdobení polevka-hladka-ancka.jpg

Houby (čerstvé či sušené) uvaříme ve slané vodě s trochou kmínu (nakládané houby vařit nemusíme), slijeme a dáme stranou. Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme houby, osolíme a dáme vařit. V mléce rozkvedláme mouku a směs přilijeme k bramborám v okamžiku, kdy nejsou ještě úplně měkké. Přidáme máslo a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Na závěr do polévky vmícháme smetanu, citrónovou šťávu, nasekaný kopr, cukr a podle chuti osolíme. Do talíře přidáme na plátky nakrájené vejce, zalijeme polévkou a ozdobíme koprem. 

Kuřecí vývar s houbovými knedlíčky

250 g kuřecích křídel, 2 cibule, 1 mrkev, sůl, 300 g strouhanky, 50 g másla, 1 vejce,
muškátový oříšek, 150 g hub, petrželka nebo pažitka
 

Do hrnce dáme vařit vodu, omytá křídla, cibuli, sůl, nové koření. Mezitím, co se nám vaří kuřecí vývar si připravíme knedlíčky. Do mísy dáme strouhanou housku, máslo, vejce, koření, podušené, nadrobno nakrájené houby, petrželku, nebo pažitku. Vše zalijeme trochou vývaru a prohněteme v tužší těsto. Z těsta v dlaních vytvarujeme malé knedlíčky. Uvařený vývar přecedíme. Do vařícího vývaru dáme vařit knedlíčky, když nám vyplavou nahoru, nastrouháme syrovou mrkev a přidáme do polévky. Až se vše ještě jednou povaří, dochutíme dle své chuti, přidáme pažitku nebo petrželku a podáváme.

Smetanová zeleninová polévka s houbami

20 dkg různé zeleniny,
10 dkg čerstvých hub,
1 cibule,
světlá jíška z 50g másla a 40g hladké mouky,
smetana,
kmín,
sůl, pepřzeleninova-kremova-polevka.jpg

Očištěné a omyté houby pokrájíme a dáme vařit společně se zeleninou, s celou cibulí, solí a kmínem. Když houby a zelenina změknou, vyjmeme cibuli, vývar zahustíme připravenou jíškou a povaříme ještě 10 minut. Polévku odstavíme z ohně, opatrně do ní za stálého míchání vlijeme smetanu a již nevaříme. Hotovou polévku ochutíme octem, případně dosolíme.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

SUPER

(vinyl, 30. 3. 2013 9:21)

Ahoj,
koukni na web..Najdeš tam slevy a akce v obchodech přehledně na jednom místě.
Navíc můžeš sbírat body, za které získáš poukázky na nákup.Za každý den, kdy se přihlásíte získáte 1 kupíka,Již při samotné registraci získáte 25 kupíků. Dalších 25 kupíků získáte za první nastavení hlídání jakéhokoliv produktu nebo kategorie atp.. Poukázky zasílají vždy ve čtvrtek a můžete je utratit za cokoliv.. super
Vyzkoušej to taky! Tady je odkaz: http://www.kupi.cz/?u=bu6pa

Polévky

(Věrka, 18. 1. 2013 19:06)

Jsem hodně polívková a všechny se mě moc líbí. Nová rajčatová s fazolkama se mě moc líbí a brzy jí vyzkouším, tu neznám.