Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ObrazekObrazek

Obrazek

  

 

 

 

Jemná pažitková pomazánka

 

1lžíce másla, 200g lučiny, 2-3 lžíce zakysané smetany, 2lžíce pažitky,sůl

 

Máslo vyšleháme s lučinou a zakysanou smetanou, přidáme pažitku, sůl a všechno zamícháme.

 

 Vaječná pomazánky se šunkou

 

 

100g majolky, 100g šunky, 5vajec natvrdo, 1-2lžíce pažitky, sůl

 

Majolku vložíme do mísy, přidáme nahrubo nastrouhaná vejce natvrdo, jemně nakrájenou šunku, sekanou pažitku, sůl. Vše zamícháme a necháme vychladit.Mažeme na tmavý chléb

 

 Pomazánky z míchaných vajíček se žampiony

 

 30g rostlinného oleje, 75g cibule, 100g žampiónů, 75g měkkého salámu, 4vejce, sůl, pepř, na ozdobu pažitku, kečup, sladkokyselá okurka.

 

Na tuku zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené žampióny, drobně nakrájený salám, vše trochu orestujeme, zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme a za míchání necháme srazit.Mažeme na bílé pečivo nebo topinky. Zdobíme pažitkou, nebo kečupem a okurkou

 Námořnická tvarohová pomazánka

 50g rostlinného oleje, 250g měkkého tvarohu, 2lžičky sardelové pasty, 2lžičky hořčice, 3vejce natvrdo, sůl, pepř

 

Rostlinný tuk našleháme s tvarohem, sardelovou pastou a hořčicí, přidáme hrubě nastrouhaná vejce, osolíme, opepříme a vše dobře promícháme.Můžeme přidat jemně nakrájený pórek.

 

 Chalupářská houbová pomazánka

 

 30g rostlin.tuku, 300g čerstvých hub, 100g roztíratelného taveného sýra, 100g bílého jogurtu, 2-3 vejce natvrdo, 10g měkkého salámu, 50g jemně strouhané mrkve, nebo celeru, 50g cibule, stroužek česneku, pepř, sůl

 

Na tuku podusíme nakrájené houby a necháme vychladnout.V míse utřeme tavený sýr s jogurtem, přidáme nasekané houby, nastrouhaná vejce natvrdo, nasekaný salám, strouhanou mrkev,nebo celer, nakrájenou cibuli, utřený česnek se solí, pepř a vše promícháme.Mažeme na opečené toasty.

 

 Křenová pomazánka

 

 1 lžíce strouhaného křenu, 100g majonézy, 150g šunky nebo jemného salámu, 2 vejce natvrdo, petrželka, 2 lžíce smetany. Do majonézy vmícháme trochu smetany a jemně nastrouhaný křen, na nudličky nakrájenou šunku. Vejce oloupeme a nakrájíme nadrobno a vmícháme do pomazánky. Podle chuti přisolíme, zakapeme citr. šťávou. Mažeme na plátky bílé veky, zdobíme petrželkou

 

 Pikantní pomazánka 

 

 100 g jemně nastrouhaného celeru, 100 g jemně nastrouhaných jablek, 30 g křenexu ( možno i čerstvý křen), 30 g namletých ořechů. Ochutíme citrónovou šťávou a cukrem a přidáme bílý jogurt. Zamícháme a dle osobní chuti dokořeníme. Mažeme na toasty a kdo má rád, může přidat cibuli na kolečka.

 

 Škvarková s vejci

 

 300 g vepřových škvarků, 2 vejce, 2 lžíce strouhanky, 2 stroužky česneku drcený kmín, sůl, zelená petrželka, cibulka a paprika na ozdobu.

 

Škvarky semeleme spolu s česnekem. Vmícháme strouhanku, vařená jemně nasekaná vejce, dochutíme drceným kmínem, sekanou petrželkou a soli. Mažeme na plátky černého chleba a zdobíme plátkem cibule a červené papriky.

 

 Drožďová pomazánka

 

 2 vejce, 200 g šunky, 100 g droždí,5 lžic mléka, 2lžíce krupice, sůl, pažitka

 

Droždí nasucho opražíme, zalijeme 1/16 1 mléka, přidáme krupici namočenou v mléce, sůl a necháme povařit, vmícháme vejce a šunku a necháme srazit. Kořeníme pažitkou. Drožďová pomazánka není vhodná při chorobách žlučníku a slinivky břišní.

 

 Sardinková pomazánka

 

Krabička sardinek v oleji, 250 g tvarohu, lžíce citrónové šťávy, sůl, středně velká cibule.

 

Sardinky i s olejem rozmačkáme vidličkou, silnější kosti odstraníme a smícháme s tvarohem na jemnou pomazánku. Ochutíme ji citrónovou šťávou, osolíme a smícháme s jemně pokrájenou cibulí: Podáváme s tmavým chlebem

 

 Kuličky z nivy

 

 100 g nivy, 80 g másla, 1,5 balíčku Lučiny, hrst mletých vlašských ořechů, sterilovaná kapie

 

Máslo a lučinu utřeme, přidáme strouhanou nivu. Dáme ztuhnout do ledničky asi na hodinu. Pak tvarujeme kuličky a obalujeme ve strouhaných oříšcích, ozdobíme sterilovanou kapií a napíchneme na párátko.

 

Kuličky se hodí na dozdobení různých obložených mís nebo samostatně k vínu na slavnostní příležitosti.

 

Hermelínová pomazánka

1 hermelín

 

máslo

 

prášková a čerstvá, nadrobno krájená paprika

 

hořčice, sůl, lisovaný česnek

 


Hermelín rozkrojíme podélně. Obě půlky vydlabeme a hmotu smícháme s máslem a ostatními přísadami dle chuti. Naplníme zpět do „hermelínových mističek“, spojíme, zabalíme zpět do původního obalu a necháme v lednici ztuhnout.

 

Krájíme na plátky nebo na trojúhelníčky. Tuto dobrůtku můžeme použít jako součást obložených mís, talířů apod. Pochoutka bude ještě chutnější, když dno „mističek“ ještě před naplněním lehce potřete hořčicí a vyložíte šunkou, či jiným salámem - fantazii se meze nekladou.

 

 Sýrová roláda

 

300 – 400 g strouhaného eidamu, šunka, pomazánkové máslo

 

3 tavené sýry, sterilovaná kapie, křen (nebo česnek dle chuti)

 

Nejprve si vytvoříme směs z pomazánkového másla, tavených sýrů, kapie a křenu. Pak připravíme plát sýra tak, že eidam nastrouháme na kus alobalu a rozložíme pravidelně do tvaru obdélníku, ten i s alobalem dáme na plech a na chvíli do trouby rozehřát, aby se vytvořil jednolitý plát. Ten necháme vychládnout, poklademe na něj šunku a natřeme připravenou směs sýrů. Zavineme, zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici

 

 Příchuť rolády nemusí být pouze křenová, ale i například česneková. Do sýrového krému můžete přidat suroviny dle vlastní fantazie (nudličky salámu, nakrájený hermelín nebo místo kapie mandarínky)

 

 Pikantní špeková pomazánka na jednohubky  

 

 10dkg špeku, 1 velký smetanový tavený sýr (já použila Javor), 1/2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 kyselá okurka, sůl, kečup nebo malý rajský protlak, harisa (pikantní mletá zelenina v tubě) - já neměla, tak jsem místo ní dala jednu skleničku dobře zcezené Moravanky

 

Všechny suroviny umeleme na masovém strojku...i sýr!!! Pokud použijete jako já Moravanku, tak tu také umlet na masovém strojku. Pokud použijete harisu, tak tu jen použijete už na dochucení, aby pomazánka byla pikantní. Dochutíte solí a kečupem (jak kdo rád) a je hotovo. Necháme dvě hodinky odležet v lednici.

 

Je to výborná pomazánka na jednohubky, která může být na rohlíku úplně samotná nebo jen dozdobíte pro oko čerstvou paprikou nebo olivou. Nikdo nepozná, že je ze špeku!

 

Zdroj: Jitulčiny recepty

 

 Bezva pomazánka na chlebíčky

 

250g točeného salámu nebo Gothaje, 1 velká cibule, 1-2 kyselé okurky, 1 polévková lžíce oleje, 1 PL octa, 1/2 PL worčestru, 1 a 1/2 plnotučné hořčice, 1 kostka nebo čajová lžička cukru krupice, 1 "malá" majolka (250ml)  

 

Salám, cibuli a okurku nameleme na masovém strojku. Já nemám, takže jsem ingredience nasekala, ale není to až zas tak ono, jak to má být. Lepší je určitě to namlet. Potom si svaříme olej, ocet, wolčestr, hořčici a cukr a vychladlou směs smícháme s umletými přísadami a přidáme majolku (může být i trošku méně, jak kdo rád). Dochutíme pepřem, solí a popř. cukrem a necháme v lednici min. 12 hodin odležet (podle receptu to má být teda 24hodin, ale když spěcháte, tak těch 12 taky stačí).
 
Je opravdu výborná akorát se musí chystat den předem.

 

 Pórková pomazánka

 

 1 celý pórek, 20dkg měkkého salámu, 4 vejce vařená natvrdo, 1 malá majolka, sůl, pepř

 

Všechny suroviny pokrájíme na drobné kostičky nebo posekáme nadrobno a přidáme majolku. Důkladně promícháme a dochutíme pepřem a solí.

Je to jednoduchá pomazánka vhodná na chleba i na chlebíčky.

  Celerová pomazánka se sýrem

1/2 celeru
1 menší mrkevcelerova-pomazanka.jpg
100 g tvrdého sýra
2 stroužky česneku
2 lžíce strouhaného křenu
100 g majonézy
špetka soli
citrónová šťáva
Celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby nezhnědl, přidáme nastrouhanou mrkev, křen a sýr a prolisovaný česnek, osolíme, přidáme citrónovou šťávu a promícháme. Necháme proležet a mažeme na veku nebo topinky, zdobíme plátky vajec nebo zeleniny.

Jemná pažitková pomazánka

1lžíce másla, 200g lučiny, 2-3 lžíce zakysané smetany, 2lžíce pažitky,sůl

Máslo vyšleháme s lučinou a zakysanou smetanou, přidáme pažitku, sůl a všechno zamícháme. 

Vaječná pomazánka se šunkou

100g majolky, 100g šunky, 5vajec natvrdo, 3 tavené měkké sýry s Nivou,  lžíceObrazek pomazánkového másla, sůl, pepř, 

 

Majolku vložíme do mísy, přidáme tavené sýry a máslo,  pořádně našleháme, přidáme nahrubo nastrouhaná vejce natvrdo, jemně nakrájenou šunku, pepř, sůl. Vše zamícháme a necháme vychladit. Mažeme na tmavý chléb nebo na veku.

Pomazánka z míchaných vajíček se žampiony

30g rostlinného oleje, 75g cibule, 100g žampiónů, 75g měkkého salámu, 4vejce, sůl, pepř, na ozdobu pažitku, kečup, sladkokyselá okurka.

Na tuku zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené žampióny, drobně nakrájený salám, vše trochu orestujeme, zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme a za míchání necháme srazit.Mažeme na bílé pečivo nebo topinky. Zdobíme pažitkou, nebo kečupem a okurkou. 

Námořnická tvarohová pomazánka

50g rostlinného oleje, 250g měkkého tvarohu, 2lžičky sardelové pasty, 2lžičky Obrazekhořčice, 3vejce natvrdo, sůl, pepř. 

 

 

Rostlinný tuk našleháme s tvarohem, sardelovou pastou a hořčicí, přidáme hrubě nastrouhaná vejce, osolíme, opepříme a vše dobře promícháme.Můžeme přidat jemně nakrájený pórek. Mažeme na bagetu nebo tmavý chléb, může být i veka.

 Chalupářská houbová pomazánka

30g rostlin.tuku, 300g čerstvých hub, 100g roztíratelného taveného sýra, 100gObrazek bílého jogurtu, 2-3 vejce natvrdo, 10g měkkého salámu, 50g jemně strouhané mrkve, nebo celeru, 50g cibule, stroužek česneku, pepř, sůl

Na tuku podusíme nakrájené houby a necháme vychladnout.V míse utřeme tavený sýr s jogurtem, přidáme nasekané houby, nastrouhaná vejce natvrdo, nasekaný salám, strouhanou mrkev,nebo celer, nakrájenou cibuli, utřený česnek se solí, pepř a vše promícháme.Mažeme na opečené toasty.  

Křenová pomazánka 

 

 

1 lžíce strouhaného křenu, 4 vařené brambory, 100g majonézy, 150g šunky neObrazekbo jemného salámu, 2 vejce natvrdo, petrželka, 2 lžíce smetany. Do majonézy vmícháme trochu smetany a jemně nastrouhaný křen, na jemném struhadle nastrouhané brambory, na nudličky nakrájenou šunku. Vejce oloupeme a nakrájíme nadrobno a vmícháme do pomazánky. Podle chuti přisolíme, zakapeme citr. šťávou. Mažeme na plátky bílé veky, zdobíme petrželkou.


 Pikantní pomazánka

100 g jemně nastrouhaného celeru, 100 g jemně nastrouhaných jablek, 30 g namletých ořechů. Ochutíme citrónovou šťávou a cukrem a přidáme bílý jogurt. Zamícháme a dle osobní chuti dokořeníme. Mažeme na toasty a kdo má rád, může přidat cibuli na kolečka  možno i čerstvý křen.  

Škvarková s vejci

300 g

 

vepřových škvarků, 2 vejce, 2 lžíce strouhanky, 2 stroužky česnekuObrazek drcený kmín, sůl, zelená petrželka, cibulka a paprika na ozdobu.

Škvarky semeleme spolu s česnekem. Vmícháme strouhanku, vařená jemně nasekaná vejce, dochutíme drceným kmínem, sekanou petrželkou a soli. Mažeme na plátky černého chleba a zdobíme plátkem cibule a červené papriky.

 

Drožďová pomazánka

2 vejce, 200 g šunky, 100 g droždí,5 lžic mléka, 2lžíce krupice, sůl, pažitka.

Droždí nasucho opražíme, zalijeme 1/16 1 mléka, přidáme krupici namočenou v mléce, sůl a necháme povařit, vmícháme vejce a šunku a necháme srazit. Kořeníme pažitkou. Drožďová pomazánka není vhodná při chorobách žlučníku a slinivky břišní.

Pomazánka ze sardinek 

Krabička sardinek v oleji, 250 g tvarohu, lžíce citrónové šťávy, sůl, střednObrazekě velká cibule.

Sardinky i s olejem rozmačkáme vidličkou, silnější kosti odstraníme a smícháme s tvarohem na jemnou pomazánku. Ochutíme ji citrónovou šťávou, osolíme a smícháme s jemně pokrájenou cibulí: Podáváme s tmavým chlebem

 

Pikantní špeková pomazánka na jednohubky  

10dkg špeku, 1 velký smetanový tavený sýr, 1/2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 kyselá okurka, sůl, kečup nebo malý rajský protlak, harisa (pikantní mletá zelenina v tubě) - já neměla, tak jsem místo ní dala jednu skleničku dobře zcezené Moravanky

Všechny suroviny umeleme na masovém strojku...i sýr!!! Pokud použijete jako já Moravanku, tak tu také umlet na masovém strojku. Pokud použijete harisu, tak tu jen použijete už na dochucení, aby pomazánka byla pikantní. Dochutíte solí a kečupem (jak kdo rád) a je hotovo. Necháme dvě hodinky odležet v lednici.

Je to výborná pomazánka na jednohubky, která může být na rohlíku úplně samotná nebo jen dozdobíte pro oko čerstvou paprikou nebo olivou. Nikdo nepozná, že je ze špeku!

Zdroj: Jitulčiny recepty 

Dobrá pomazánka na chlebíčky

250g točeného salámu nebo Gothaje, 1 velká cibule, 1-2 kyselé okurky, 1 polévková lžíce oleje, 1 PL octa, 1/2 PL worčestru, 1 a 1/2 plnotučné hořčice, 1 kostka nebo čajová lžička cukru krupice, 1 "malá" majolka (250ml)  

Salám, cibuli a okurku nameleme na masovém strojku. Já nemám, takže jsem ingredience nasekala, ale není to až zas tak ono, jak to má být. Lepší je určitě to namlet. Potom si svaříme olej, ocet, wolčestr, hořčici a cukr a vychladlou směs smícháme s umletými přísadami a přidáme majolku (může být i trošku méně, jak kdo rád). Dochutíme pepřem, solí a popř. cukrem a necháme v lednici min. 12 hodin odležet Je opravdu výborná akorát se musí chystat den předem.

Pomazánka z pórku

 1 celý pórek, 20dkg měkkého salámu, 4 vejce vařená natvrdo, 1 malá majolka, sůl, pepř.Všechny suroviny pokrájíme na drobné kostičky nebo posekáme nadrobno a přidáme majolku. Důkladně promícháme a dochutíme pepřem a solí.

Je to jednoduchá pomazánka vhodná na chleba i na chlebíčky.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář