Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

 

Obrazek

 Dobré rady nad zlato

 Milé dámy, chtěla bych se s Vámi podělit o několik užitečných rad, nejsou všechny z mé hlavy, ale posbírala jsem je od starších, zkušenějších. Doufám, že některé přijdou vhod. Ráda uvítám i Vaše nápady a rady.

 

Domácnost

Skvrny na nábytku od vody odstraníme olejem a solí.

Skvrny od ovoce na oděvech – namočit na 2 hodiny do mléka

Skvrny od červeného vína- položit navlhčený chléb na několik minut a nechat působit.

Skvrny od krve- nastrouhaným čerstvým křenem, potom vyprat ve vlažné vodě se čpavkem a sodou.

Jemné škrábance na nábytku- několikrát přejít vlašským ořechem, oloupaným samozřejmě.

Stříbro bude opět krásné – vložit na půl hodiny do kysaného mléka, potom opláchnout.

Zlaté předměty budou opět zářit – potřít starou rtěnkou a přeleštit hadříkem, nebo starým kartáčkem na zuby.

 

Pánev na smažení- čistíme za tepla bílým papírem se solí, jídlo se nebude připalovat.

Litinové pánve čistíme – horkou vodou a potom potřeme olejem.

Skvrny z teflonových pánví- nechat 15 minut vařit šálek vody s dvěma lžičkami prášku do pečiva. Nakonec opláchneme.

Umaštěné dlaždice –budou se lesknou a vydrží déle čisté, potřít voskem na podlahy a vyleštit.

Odstranění pachů z lednice

Pachy v lednici odstraníte jednoduše. Rozkrojit citron, lžičkou vydlabat trochu dužiny. Místo vydláblé dužiny nasypejte 1 malou lžičku soli. Dejte na malý talířek a vložte do lednice. Stáhne všechny pachy do sebe a neni třeba drahé přípravky.Takto upravený citron se solí vydrží 14 dnů v pohodě.


Vodní kámen z rychlovarné konvice- do ¼ naplnit octem, nechat půl hodiny působit, dolít vodou a nechat povařit. Potom opláchnout.

Zbytky vápníku v pračce-  občas dát odměrku octa a nechat na krátký program. Ušetříme za Calgon. 

Zašlé záclony – přes noc namočit do slané vody, potom vyprat.

Dřevěné prkénka- namočíme do octové vody a jemně vykartáčujeme, budou vybělené a čisté.

Aby tuk při pečení nestříkal- dát do něj trochu soli.

Dáme –li při smažení na pánev petrželovou nať, nebude cítit omastek.

Nepeče trouba stejnoměrně - vložíme do ní kostku cukru.

Bílé ponožky budou jako nové, když je po vyprání namočíme do vody s citrónem.

Límce snáze vypereme – před vypráním potřít šampónem na vlasy, ten rozpustí tělesný tuk.

Byt po oslavě: cigaretový kouř- vyvětrat a nechat přes noc misku s octem. Čalouněný nábytek vytřeme hadříkem s octovou vodou.

Abychom se zbavili kouře v místnosti, kde kouříme- položíme na radiátor toaletní mýdlo.

Skla brýlí se nezarosí- občas je potřít suchým mýdlem a potom vyleštit.

Brýle vyčistíme šamponem na vlasy a potom opláchneme vlažnou vodou.

Přílohy

Rýže bude chutnější- po uvaření do ní namíchat půl kelímku jogurtu a zakapat citr. šťávou

Aby mělo bramborové těsto na knedlíky mělo krásnou žlutou barvu, přidáme do něj trochu jemně nastrouhané mrkve.

Bramborový salát bude lehčeji stravitelný, když spaříme cibuli horkou octovou vodou, vychladlou zamícháme do salátu.

Bramborák bude chutnější, když do těsta před smažením přidáme několik lžiček tvarohu.

 

Moučníky, koláče

Koláče dostanou lepší barvu, když je potřeme bílkem rozmíchaným s medem.

Křehké těsto se nám nebude drobit, přidáme do něho pár kapek octa.Do tvarohové nádivky na 250g tvarohu přidáme 2 nastrouhané vařené brambory.Tvaroh se nedrolí a je vláčnější.

Bábovka bude kypřejší, když do těsta přidáme koňak nebo rum.

Oschlou vánočku potřeme mlékem, dáme na chvilku do trouby, bude opět měkká.

Na uvařeném pudingu se neudělá škraloup, pokud ho posypeme moučkovým cukrem a přikryjeme fólií.

 

BRAMBORY

Začnou-li brambory klíčit, klíčky ulamuj a nejpozději počátkem března brambory přeházej z jedné bedny do druhé, aby se provětraly. Pokud to děláš častěji, nemůžeš tím nic pokazit, právě naopak

Namrzlé brambory přenes do tepla a nech je tam několik dnů "vydýchat". Tím ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Tyto brambory vař tak, že je oloupej, namoč do teplé vody a uveď do varu. První vodu slij a teprve ve druhé vodě je dovař. Pro zlepšení chuti můžeš do vody přidat trochu octa. Podobným způsobem zbav také staré brambory jejich nepříjemné chuti.

Na jaře nevař brambory ve slupce protože v nich značně stoupl obsah solaninu a brambory i vývar by mohly vyvolat příznaky otravy. Brambory proto loupej za sirova, zelená místa i očka vykrajuj a vývar vylévej.

Oloupané brambory (i jablka) neztmavnou, když je ponoříš do vody s trochou soli nebo citrónu.

Pokud chceš uvařit brambory co nejrychleji a nemáš k dispozici tlakový hrnec, přidej k nim, jakmile se začnou vařit, lžičku másla.

Opékáš-li brambory v omastku, posyp je před opékáním hrubou moukou. Opečou se nejen krásně do růžova, ale budou také daleko křehčí.

 

 CIBULE

Cibule ti nezpůsobí slzení, když ji krájíš poblíž roztopených kamen.

Zápach po cibuli nebo česneku z rukou zmizí, otřeš-li si ruce pomerančovou kůrou navlhčenou v oleji.

Nepříjemný zápach z úst po cibuli odstraníš šálkem mléka.

 Příliš ostrou a pálivou cibuli  zbavíš štiplavosti, když ji přeliješ vařící vodou.

Nůž nebude cítit po cibuli, když ho předem potřeš solí.

Rozřezaná cibule nezplesniví, potřeš-li ji slabě tukem. Uchová se tak delší dobu čerstvá a ponechá si i svou typickou chuť.

 

MASO,OBALOVÁNÍ,SMAŽEN

Zmrzlé maso vyjmi z ledničky několik hodin před jeho přípravou, aby ti rozmrzlo. Rozmrazuj jej pozvolna při teplotě 1 - 5 °C, protože při rychlém rozmrazování uniká z masa mnoho vody a živin, a maso je pak po úpravě suché a tvrdé.

Nemáš-li chladničku (například na chatě), můžeš maso kratší dobu uchovat čerstvé tak, že je zabalíš do utěrky namočené v octě či je hodně obložíš nakrájenou syrovou cibulí, která navíc ochrání maso také před mouchami. Stejně dobrých výsledků docílíš obložením masa kopřivami. Vůbec nejlepší bylo podle našich babiček uchovávat maso v tlučeném dřevěném uhlí.

Uzené maso zase dlouho vydrží a neplesniví uložené v otrubách.

Ne zcela čerstvé maso se dá napravit omytím ve slabém roztoku hypermanganu a vymnutím v soli.

Maso ztrácí tepelnou úpravou 30 - 10 % své původní váhy, nejvíce při pečení a smažení. Proto při nákupu masa pamatuj i na tuto možnost.

Syrové maso nikdy dlouho „neper“ pod vodou, ale jen opláchni proudem vody. V opačném případě se vyluhuje a ztrácí bílkoviny.

Maso naklepávej vždy na navlhčeném prkénku, protože suché prkénko z něho vysaje příliš mnoho šťávy.

Naklepané maso sol až těsně před vlastní úpravou, protože sůl pomáhá vyluhovat šťávu z masa. Na povrchu se objeví kapičky a maso se pak špatně peče a opéká, také tuk prská více než je zdrávo.

Maso ze starších zvířat je třeba dát nejprve podusit a potom teprve je upeč.

Když chceš maso rychle odblanit, dej je na síto a přelij vroucí vodou

Chceme-li, aby maso zůstalo šťavnaté, vkládej je do vařící vody. Povrchové vrstvy masa se stáhnou a vytvoří jakousi ochrannou vrstvu, která nedovolí vyluhování šťávy.

Když vaříš nebo dusíš tvrdé maso, přidej k němu trochu octa, maso pak rychleji změkne.

Maso nikdy nevař prudce, protože zůstane dlouho tuhé a ztrácí šťavnatost i chuť. Proto jakmile začne voda vřít, zmírni plamen či žár elektrické plotýnky, aby maso přešlo do mírného varu.

Maso se nejlépe dusí v nádobě se zesíleným dnem a s dobře přiléhající poklicí. Pokrm se nevysmahuje, a pokud nesundáváme poklici příliš často, zadržená pára působí příznivě na měknutí masa.

Na připravené okořeněné maso nasyp těsně před pečením velmi tenkou vrstvou práškového cukru, pečené maso bude mít pěknou barvu a šťáva lepší chuť.

Aby se maso nevysušilo, peč vždy větší kusy. Jestliže nemáš dostatečně vyhřátou troubu, opeč maso narychlo na rozpáleném tuku, aby se vytvořila kůrka.

Při pečení hodně tučného masa pod ně nedávej tuk, ale podlij je trochou vlažné vody.

Chceš-li vyzkoušet, zda je pečeně měkká, nepíchej do ní vidličkou, protože by vytekla šťáva, ale zkoušej ji pouze tlakem.

Pečeně také dostane lepší barvu, když maso podliješ lžící mléka.

Upečené maso krájej až za 10-15 minut po částečném vychladnutí. Jinak ti z masa vyteče hodně šťávy.

Skopové maso zbavíš nepříjemné typické chuti, když je odblaníš, odstraníš lůj a maso vložíš na několik minut do vody, do níž jsi přidal/a trochu octa a potom je opláchni studenou vodou

Uzené maso dávej vždy do vařící vody, protože se tolik nevyluhuje a zůstane šťavnaté.

Rovněž při dušení podlévej maso vařící vodou, ale nikdy jí nesmíš přelít povrch masa.

Telecí maso zůstane šťavnaté a zbělí, když je před úpravou spaříš vařící vodou.

Kvalitu hovězího masa můžeš zlepšit tím, že je před úpravou asi 2 hodiny necháš odležet v kyselém mléce, jež potom můžeš použít do omáčky.

Pokud chceš mít silnou hovězí polévku, nechej maso co nejdéle povařit a odležet ve vodě teplé 60 - 70 °C, protože při této teplotě dochází k nejintenzivnějšímu vyluhování šťávy

Kuře před pečením potři olejem nebo máslem s citrónovou šťávou. Po upečení bude maso vláčné a chutnější.

Jestliže budeš hmotu na sekanou připravovat ve slabé vrstvě bramborové moučky, bude se sekaná lépe krájet a nebude se rozpadávat.

Maso, které připravuješ jako minutky, osol až když je hotové, udrží se tak v něm více šťávy.

Maso je chutnější, když je před úpravou ponoříš na chvíli do vařící vody.

Při přípravě minutek nesmí být teplota tuku při vložení masa příliš vysoká, protože jinak se vytvoří na povrchu masa tvrdá kůrka a maso se uvnitř špatně propéká.

Řízky budou křehčí, namočíme-li je již obalené ještě do bílků.

Při obalování řízků můžeš přidat do rozšlehaného vajíčka 1-2 lžíce piva, kůrka pak bude lehká a chutná.

Aby ti strouhanka při smažení neodpadávala, přidej do vajíček pár kapek oleje.

Strouhanka se ti nebude lepit na pánev a trhat, dáš-li do vajíčka lžičku bramborové mouky.

 

OMÁČKY,POLÉVKY

Připálenou omáčku nebo zapraženou polévku napravíš, když omáčku či polévku přeliješ do jiného hrnce a povaříš s chlebovou kůrkou.

Omáčka bude bez škraloupu, když do ní přidáš plátek másla.

Přesolenou polévku zpravíš tak, že v ní uvaříš několik malých brambor. Ty pak můžeš použít jako přílohu.

Ovoce nezhnědne, pokapáš-li ho lehce citrónem.

 

PEČIVO

Aby chléb vydržel co nejdéle čerstvý , zabal ho do plátna. Díky tomu, že chléb může dýchat, uchová se měkký 3 až 4 dny.

Chléb je lepší zamrazovat rozkrájený na plátky a proložený pergamenovým papírem.

Rozmrazuj pečivo v mikrovlnné troubě zabalené v mikrotenovém sáčku. Jinak by za chvíli ztvrdl.

 Tvrdý chléb můžeš použít na strouhanku nebo ho zabal do vlhkého hadříku a nech ho asi 20 minut rozpéct v málo vyhřáté troubě.

Na krájení příliš měkkého chleba si nůž před krájením ponoř do horké či studené vody a jen zlehka ho otři. Tím pak tenké krajíce ukrojíš bez pr

Chléb ti také pomůže vyčistit skvrny od sazí, červeného vína, skvrny na zdi či pohltí zápach z vařené kapusty či připálené omáčky.

Chlebové topinky nenasáknou do sebe mnoho oleje, pokud je před smažením postříkáš trochou vlažné vody.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

To je škodlivéééé

(Pepa, 18. 12. 2014 16:05)

Rozmrazuj pečivo v mikrovlnné troubě zabalené v mikrotenovém sáčku. Jinak by za chvíli ztvrdl.

bramborová kaše +

(Niki, 29. 9. 2013 9:15)

Zkuste přidat do bramborové kaše 2-3 lžíčky cukru, ani tam není poznat a je, jak říkáme doma, jako v mateřeské školce:-)

Re: bramborová kaše +

(Helča, 30. 9. 2013 9:58)

Slyším poprvé, není to nějaký vtip? Hezký den.

Paráda

(Helča z poličska, 25. 3. 2009 6:54)

Ahoj Helčo jsem tady poprve a je to paráda.

Re: Paráda

(Helča, 23. 8. 2010 18:15)

Jsem moc ráda, že se ti to tady u mne líbí, je tady od všeho trochu. Sama se chodím sem inspirovat nějakou radou buď do kuchyně, na zahradu a hlavně jídlo, když už mozek nechce přemýšlet co uvařit. Krásný den přeju.

Re: Paráda

(Helča, 24. 8. 2010 18:17)

Zdravím, jmenovkyně, to jsi mne potěšila, že jsi nakoukla na mé stránky a doufám, že se tady objevíš častěji. Přeji krásný pohodový den.

Re: Re: Paráda

(Fanča, 15. 1. 2011 15:49)


Helčo máš to výborné - nemám slov.

Re: Re: Re: Paráda

(Helča, 15. 1. 2011 17:12)

Ahojík, Fany, potěšila jsi mne. Delší dobu už nemám čas něco vložit, mám toho spoustu, ale až bude čas tak se polepším. Měj se moc hezky.

Re: Re: Paráda

(Fanča, 15. 1. 2011 15:50)

Helčo máš to výborné - nemám slov.

RADY

(Hanka, 23. 8. 2010 11:50)

Taky jsem tady po prve a jsou to opravdu skvele rady.Dekuji moc.Nektere rady jsem uz slysela,ale pokazde kdyz procitam dalsi,tak se vzdy dovim nove a dobre informace.Jeste jednou moc dekuji.
Hanka.