Jdi na obsah Jdi na menu
 


   Obrazek Obrazek              

 

Hrníčkové knedlíky - 4 hrnky

2 hrnky hrubé mouky,2 hrnky mléka,4 rohlíky nakrájené na kostičky,4 vejce,sůl,petrželka, sádlo nebo máslo na vymazaní hrníčků

Mouku smícháme s mlékem a žloutky, přidáme nasekanou petrželku a osolíme. Do těsta přidáme rhrnickovy-knedlik.jpgohlíky pokrájené na kostičky a zlehka přimícháme tuhý sníh z bílků. Tímto těstem naplníme hrníčky vymazané sádlem nebo máslem(asi do 2/3). Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do hrnce naplněné hrnečky (voda v hrnci by měla sahat asi pod polovinu hrnečků). Zakryjeme pokličkou a vaříme 27 min. Vypneme a necháme ještě 2 min. hrnečky v hrnci stát, potom knedlíky vyklopíme a podáváme nakrájené na kolečka.

Rada: Tohle množství je na 4 čtvrtlitrové hrnečky (z 1 hrnečku asi 5 koleček knedlíků). Před vyklopením knedlíků objedeme nožem obvod kolem okrajů a knedlíky bez problémů vyklopíme. Při vymazávání hrnečků nešetřete máslem nebo sádlem, než připravíte těsto, tak vymazané hrnky dejte do lednice, aby sádlo ztuhlo a lépe drželo na hrnečku.

 Chlupaté knedlíky

500g vařeného, uzeného bůčku, velká cibule osmažená do zlatova sklenice kysaného zelí, 200g pískového cukru, oloupané rajče špetka kmínu, špetka soli

400g vařených brambor
500g syrových brambor
200g hrubé mouky
1 vejce
sůl

Zelí vložíme na mírně osmaženou cibulku, přidáme nakrájené rajče, kmín, cukr a sůl, podléváme malým množsvím vody a dusíme do měkka - asi hodinu. Vydusíme všechnu vodu, zaprášíme lžicí hl. mouky a krátce podusíme.
Vařené brambory v míse rozšťoucháme. Syrové brambory nastrouháme a přes husté síto je několikrát propláchneme studenou vodou. Poté je vymačkáme a přidáme k vařeným bramborám spolu s moukou, vejcem a solí a vyhněteme husté těsto. V dlani z těsta děláme malé šištičky, zaváříme do vroucí vody a vaříme asi 8 minut. Uvařené vylovíme děravou naběračkou a rovnou vkládáme do teplého zelí. Přidáme nasekané uzené maso a osmaženou cibulku a vše pěkně promícháme.  


Lahodné chlupaté knedlíky

1000g brambor, 150g plohrubé mouky, 1 vejce, sůl, 3-5 lžic strouhanky, lžíce zelené petrželky nebo medvědího česneku

Brambory nastrouháme na jemno. Bramborovou šťávu slijeme a brambory smícháme s vejcem, solí, moukou, strouhankou. Hodně promícháme, lžící nabíráme těsto.Těsto lžící vkládáme do vařící vody, trochu osolené, vaříme 8-10 minut (vyplavou na hladinu). Občas lžíci namočíme do studené vody, aby se těsto nelepilo.

 Bramborové krokety

3/4 kg brambor, 2 žloutky, sůl muškátový oříšek, 1 celé vejce, strouhanka, olej. 

Brambory oloupeme, omyjeme a rozkrájíme na půlky. Vaříme v osolené vodě doměkka a hned prolisujeme. Necháme vychladnout a zamícháme do nich 2 žloutky. Ochutíme solí a muškátovým oříškem. Z tohoto těsta vytvarujeme krokety, které obalujeme v rozšlehaném vejci a potom ve strouhance. Můžeme obalit také v nasekaných mandlích. Smažíme v oleji tak, aby plavaly. Nejlépe se dělají ve fritovacím hrnci.

Bramborové špunty

Pro 4 osoby – kg moučných brambor uvaříme, scedíme, oloupeme a prolisujeme. Smícháme s vejcem, 250 g mouky a 50 g krupice z tvrdé pšenice a vypracujeme těsto. Těsto osolíme a ochutíme muškátovým oříškem. Rozdělíme je na několik kusů a na pomoučené ploše vytvarujeme válečky silné asi cm. Pak je pokrájíme na kousky. Každý kousek lehce zmáčkneme vidličkou a položíme na pomoučené prkénko.  

Po částech vaříme na mírném ohni 2 – 3 minuty v osolené vodě. Uvařené noky vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme dobře okapat.

Kynuté bramboráčky

Brambory, hl. mouka, 2 vejce, česnek, lžička vegety, sůl, zbytky uzeniny, droždí, mléko, majoránka, 100g sýra cihly, 30 dkg oloupaných syrových brambor nastrouháme, přebytečnou vodu slijeme,. Přidáme 20 dkg vařených rozmačkaných brambor, 15 dkg hladké mouky, vejce, sůl. Ze šálku mléka a 3 dkg droždí si zaděláme kvásek. Z nakynutého kvásku a všech  přísad vypracujeme těsto, které smažíme na pánvi nebo vymažeme pekáček a  těsto do něj nalijeme a zasypeme ještě strouhaným sýrem a pečeme až se udělá kůrka. Podáváme jako přílohu k minutkám nebo jako samostatný pokrm s porcí zeleninového salátu.

Nitranské brambory

Cibuli pokrájíme najemno zpěníme na sádle. Přidáme papriku, osmažíme a přidáme oloupané brambory nakrájené na kostky. Podusíme s trochou vývaru, dokud brambory nebudou měkké. 

 

Rozmarýnové brambory

 

Oloupat brambory a nakrájet na silnější plátky, předvařit v osolené vodě do poloměkka. Poté slít a vyskládat na plech vyložený alobalem a pomašlovaný rozpuštěným máslem. Do zbytku másla přidat 1 rozmačkaný stroužek česneku. Brambory pomašlovat, posypat solí a rozmarýnem dávám sušený. Péct dozlatova zrhuba 20 až 30 minut.

Moje rychlé knedlíky

500g polohrubé mouky, sůl, 1 vejce, 3/4 prášku do pečiva, 300ml vody.

Všechny suroviny pořádně promícháme, až budeme mít polotuhé těsto. Uděláme dvě šišky a děláme na páře 30 minut. Můžeme dát na kostičky nakrájené housky, nasekanou petrželku nebo pažitku.

Strouhankové knedlíky 

½ l mléka, 2 lžičky másla - zahřát až se máslo rozpustí.Potom přidat 2 rozšlehaná vejce,2 lžičky soli,2lžičky majoránky,1lžička petrželové natě,1lžička celerové natě,400g strouhanky.Dělat knedlíčky velikosti ping-pongového míčku. Podle potřeby přidat strouhanku, aby se těsto nelepilo na ruce. Dělám v parním hrnci asi 15 minut, záleží jak jsou knedlíky velké.  

Dušené hlávkové zelí

Polovinu hlávky bílého zelí, cibuli,olej, sůl a mletý pepř, ocet, vegetu, 2 - 3 syrové brambory
Tence pokrájíme zelí, dáme do mísy a spaříme ho vařící vodou a necháme ho chvilku zakryté pokličkou asi 10 minut

Ve větším kastrolu zpěníme na oleji, nebo na slanince drobně nakrájenou cibuli, pak ji podlijeme asi hrníčkem vody a přidáme scezené spařené zelí, které osolíme asi kávovou lžičkou soli a přidáme asi polévkovou lžíci celého, nebo drceného kmínu a dusíme pod pokličkou asi 15 minut na mírné plotně.
Občas se podíváme, aby se nám voda ze zelí nevypařila a zelí se nám nepřipálilo. Pokud zelí nebude mít vodu, tak jej opět trochu podlijeme... Pak přidáme na struhadle nastrouhané brambory a ochutíme asi polévkovou lžící vegety a přilijeme tam aspoň
1 dl bílého vína a ještě dalších 10 minut dusíme s občasným zamícháním. Nakonec zelí okyselíme asi 2 lžícemi octu a přidáme špetku mletého pepře.
Pokud je zelí moc řídké, můžeme ho zasypat trochou hrubé mouky, jestli se nám zdá zelí husté podlijeme troškou vody.
Pokud připravujeme k zelí nějaké pečené maso, tak polijte zelí na talíři šťávou z pečeného masa. Zelí podáváme jako přílohu k masu a těstovinám, nebo knedlíkům.
 

Dušené hlávkové zelí 2

1 hlávka zelí (bílé nebo červené),

100 g

tuku (nejlépe sádla), 1 cibule, kmín, cukr, sůl, ocet, 1 syrová brambora

Nakrouhané zelí propláchneme vodou a dáme na mírný plamen do velkého hrnce zpočátku odkryté a podlité jen vodou, aby vyprchaly čpavé látky. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme ji k zelí společně s kmínem, cukrem a solí. Bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle a přidáme ji do téměř měkkého zelí. Zelí dusíme doměkka, občas ho promícháme a na závěr přidáme ocet podle chuti.  

Paprikové brambory 

Na tyto brambory jsou nejlepší nové.  

Brambory oloupeme a uvaříme. Na pánev dáme máslo a lžičku mleté červené papriky, kdo má rád pálivou, tak dá pálivou. Petrželku nakrájíme nadrobno a vložíme do rozpuštěného másla a necháme, dokud nezavoní. Dávat pozor, paprika by se mohla spálit a byla by hořká! Do tohoto základu dáme uvařené brambory a promícháme.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář