Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ryby

Filet z tresky s bílou omáčkou a zeleným pepřem

400 g filé z tresky, olej na pečení, 1/4 l smetany na vaření, kostka zeleninového bujónu, 25g másla
20 g hladké mouky, 2 lžičky nakládaného zeleného pepře, 1 lžíce kyselé smetany, sůl a mletý bílý pepř, muškátový oříšek
filet-z-tresky-v-bile-omacce-se-zelenym-peprem.jpg

Filety nakrájíme na plátky, osolíme posypeme kořením na ryby a na tuku pečeme po obou stranách dozlatova. Připravíme světlou máslovou jíšku. V mléce povaříme bujón a přiléváme opatrně do jíšky a mícháme do hladké omáčky, přidáme zelený pepř a necháme povařit. Ochutíme muškátovým květem, mletým bílým pepřem, případně kyselou smetanou.

Hejk s bylinkami

4 filety z tresky, sůl, medvědí česnek list, šalvěj, petrželka, libeček, olej, ořech másla, stroužek česneku, limetková šťávahejk-na-bylinkach.jpg

Filety osušíme. Bylinky, sůl, olej, česnek utřeme na jemno v hmoždíři. Přidáme limetkovou šťávu.Touto směsí potřeme připravené filety a dáme do lednice na hodinku. Grilovací pánev rozpálíme a vložíme filety, grilujeme z každé strany asi 2 minuty. Na hotové porce dáme pláteček másla.

Podáváme s hranolky nebo česnekovými brambory.

Losos na bylinkách

4 filety z lososa, bazalka, citrónový tymián nebo obyčejný, 3 lístky šalvěje, snítka rozmarýnu, libeček, zelená plocholistá petrželka, mořská sůl, citrónová šťáva, olivový nebo slunečnicový olej, plátky citónulosos-na-bylinkach.jpg

Všechny bylinky dáme do hmoždíře, přidáme špetku soli a olej a třeme na pastu. Filety nakrájíme na porce, potřeme připravenou pastou a dáme do lednice na hodinku marinovat. Pánev na steaky rozpálíme, vložíme porce lososa a pečeme po každé straně asi 2 minuty. Necháme odpočinout asi minutku. Na talíři ještě zakápneme olejem a ozdobíme plátkem citrónu.

Podáváme s pečenými česnekovými brambory.

Rybí filé ve strouhance se sýrem 

4 porce tresky, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, šťáva z citronu

rybi-file-ve-strouhance--se-syrem.jpg

 

hladká mouka, 2 rozšlehané vejce, 50 g nastrouhaného sýra, strouhanka, olej na smažení

Rybu nasolíme, opepříme, potřeme česnekem a zakapeme citrónovou šťávou. Rybu obalíme v hladké mouce, rozkvedlaných vejcích a strouhance smíchané se sýrem. Nakonec smažíme po obou stranách na oleji. 

Pikantní rybí kousky

500 g rybích filetů, citrónová šťáva, pepř, lžička čerstvého zázvoru, 2 stroužky česneku, lžíce solamylu, olej, feferonka, lžička koření na ryby, lžíce bílého vína, sůl, medvědí česnek natě asi lžičku

pikantni-rybi-kousky.jpg

Rybí filé osušíme a nakrájíme na menší kousky. Do mísy dáme citrónovou šťávu, olej, pepř, koření na ryby, víno, solamyl, natě medvědího česneku a pořádně rozmícháme. Zázvor a česnek nastrouháme na jemném struhadle, feferonku nasekáme na malé kousky a vložíme do mísy. Promícháme a dáme víno. V této směsi kousky ryby obalíme a necháme v lednici nejlépe přes noc, když spěcháte, stačí i dvě hodiny. Olej rozehřejeme a kousky pečeme do zlaté barvy z obou stran. Podáváme s hranolky nebo brambory. 

Rybí kousky v těstíčku

500 g filetů z jakékoliv ryby, pepř, sůl, limetka nebo citron, hrubá mouka
Těstíčko: 150 g hladké mouky, 150 ml piva, 1 vejce, bylinky, lžička kypřícího prášku do pečiva, olej na smaženírybi-kousky-v-pivnim-testicku.jpgFilety pokapeme šťávou z limetky, osolíme a opepříme. Necháme v chladu uležet asi 2 hodiny.
Z uvedených surovin umícháme hladké těstíčko, které si můžeme dochutit bylinkami nebo kořením podle chuti. Já jsem dala sušené natě medvědího česneku.

Rybu osušíme a protáhneme v hrubé mouce, namáčíme do těstíčka a zvolna smažíme. Přebytečný tuk necháme okapat na ubrousku.Jako přílohu můžeme podávat šťouchané brambory s jarní cibulkou, bramborovou kaši nebo i hranolky a tatarkou. 

Treska v česnekovém obalu

4 kusy tresky, citrónový pepř, česnek, 2 vejce, lžíce hladké mouky, lžíce strouhanky, sůl, olej, citrón, máslo

Tresku osušíme, pokapeme citrónem a dáme do chladna.

treska-v-cesnekovem-obalu.jpg

Vejce vyšleháme, přidáme hladkou mouku, strouhanku, lisovaný česnek, sůl. Uděláme hladké těstíčko. Tresku osušíme, osolíme a opepříme, nakrájíme na menší kousky, které namáčíme do těstíčka a pečeme na oleji s kouskem másla do zlaté barvy.

Fazolky uvaříme a schladíme studenou vodou, aby zůstaly zelené. Kousek slaniny nakrájíme na kostičky, přidáme pórek a krátce osmažíme. Přimícháme fazolky, přilijeme smetanu a kousek másla a necháme prohřát, dochutíme solí a pepřem. Podáváme k rybě a pečeným bramborám.

Filet z lososa na zázvoru

4 filety lososa, 3 stroužky česneku, 3cm čerstvého nastrouhaného zázvoru, sůl, pepř, koření Adžika nebo na ryby, citrónová šťáva, olej, máslo, kopr, smetana na vaření, mrkev, zelené fazolky

losos-na-zazvoru-a-cesneku.jpg

Filety osušíme a potřeme pastou z česneku, zázvoru, oleje, koření, citrónové šťávy a soli, necháme půl hodiny v chladnu. Do kastrolku dáme zbytek pasty co zbyla, přidáme ořech másla, lžičku hladké mouky a uděláme jíšku. Zalijeme smetanou a povaříme, přidáme lžičku kopru, ale nemusí být.

Mrkev a fazolky povaříme, rychle zchladíme a dáme na pánev prohřát s kouskem másla.

Filety dáme na pánev a pečeme z každé strany 3 minuty.

Podáváme s rýží a přelivem.

Kořeněná treska

500 g tresky, sůl, pepř, česnek, koření na ryby, čili pasta, olej, citrón

Tresku osušíme, zakapeme citrónem a necháme hodinku v chladnu.korenena-treska.jpg

Poté vyndáme, osušíme, posypeme kořením na ryby,utřeným česnekem, solí a pokapeme olejem. Na pánev dáme trochu oleje, necháme rozpálit a vložíme pláty ryby a opečeme do zlaté barvy.

Jako přílohu podáváme bramborovou kaší nebo brambory.

 Treska na másle s  česnekem

600 g tresky, sůl, 2 stroužky česneku, mletý pepř, 2 lžičky citrónové šťávy, 6 lžiček másla, snítka zelené petrželky.treska-na-cesneku-s-paprikami.jpg

 

Tresku opláchneme, stáhneme z ní kůži a nakrájíme na porce. Osolíme, potřeme česnekem, posypeme mletým pepřem a pokapeme citrónovou šťávou. Srovnáme na grilovací rošt, pokapeme máslem a po každé straně grilujeme 3 minuty. Podáváme s brambory a pečenou paprikou.

Treska na bylinkách 

4 porce mořské tresky
koření na ryby
hladká mouka na obalenítreska-na-bylinkach.jpg
2 lžíce oleje
1 stroužek česneku
šťáva z ½ limetky nebo citrónu
bylinky
lžíce másla
troška oleje

Tresku omyjeme, osušíme a obalíme v koření na ryby smíchané s moukou. Na pánev dáme rozehřát máslo, do kterého přidáme trošku oleje, aby se nepřipalovalo a na něm tresku po obou stranách opečeme. Do výpeku vymačkáme šťávu z limetky nebo citrónu, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, můžeme přidat i nasekané bylinky podle libosti. Zamícháme a hotové porce tresky touto směsí přelijeme.

Roládky z tresky 

Filety necháme rozmrazit, potom důkladně osušíme, pokapeme limetkovou šťávou, mírně osolíme solí, nejlépe mořskou, posypeme citrónovým pepřem, malinko roladky-z-tresky.jpgposypeme čili nebo pastou z čili papriček, přidáme lžíci ochuceného špenátu, srolujeme, spíchneme párátkem, posypeme mírně kořením na ryby.Vpánvi rozpálíme olej a kousek másla a na něm rolky opečeme.

Listový špenát spaříme vroucí vodou, schladíme studenou a necháme okapat. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, když je růžová, přidáme na plátky nakrájený česnek,chvilku podusíme, přidáme špenát a lžíci strouhanky a ještě chvilku restujeme. Vychladlou směsí plníme rolky.

Treska zapečená se slaninou

1000 g tresky, koření na ryby, citrón, oregáno, petrželka, cibule, česnek, 2dl bílého vína, anglická slanina, olej, bramborytreska-zapecena-se-slaninou.jpg

Tresku pokapeme citrónem a dáme do chladna na hodinu. Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme na kolečka, cibuli nakrájíme na půlměsíčky. Tresku vyndáme, posypeme kořením a nasekanou petrželkou, potřeme česnekem pokapeme olejem. Pekáček vymažeme máslem, poklademe brambory, které posypeme oregánem, na ně dáme cibuli a nakonec porce tresky, na kterou dáme silnější plátky anglické slaniny.Podlijeme vínem. Přikryjeme poklicí a pečeme na 180°C - 200°C asi 1 ½ hodiny.

Rybí paprikáš

800 g rybího filé, 2 dcl smetany, 1 lžíce hladké mouky, 1 cibule, 1 lžíce sladké papriky, 2 lžíce másla, pepř, sůl, citronová šťávaObrazek

Filé pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme hodinu odležet. Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme papriku a krátce osmahneme. Mírně podlejeme a dusíme. Na tento základ vložíme rybu a 10 minut dusíme. Poté vše zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Na mírném ohni chvíli povaříme a omáčku dochutíme citronovou šťávou a solí. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.

Pangas kořeněný

4 kousky pangase, sůl, citrónová šťáva, půl lžičky saturejky, půl lžičky oregána, trochu sladké mleté papriky, libeček, olej, lžíce mouky na Obrazekpoprášení ryby

Rybu necháme povolit, pokapeme citrónovou šťávou a necháme v chladnu uležet asi půl hodinky. Kousky potom osušíme, posypeme kořením a moukou a dáme do růžova opéct.

Jako příloha můžou být vařené brambory s petrželkou nebo cibulkou.

Pangas se zeleninou

4 filety pangase, půl červené papriky, půl zelené papriky, půl žluté papriky, pórek, cibule, anglická slanina, olej, sůl, pepř, polohrubá mouka na obalení

filety pokapeme citrónem a dáme do lednice na hodinku.Obrazek

Papriky nakrájíme na větší kostky, cibuli a pórek na proužky, dáme na pánvičku s olejem a orestujeme.Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme.

Filety vyjmeme z lednice a osušíme. Osolíme a opepříme, obalíme v mouce a upečeme na pánvi. Na talíř dáme zeleninu, na ní položíme filety a navršíme na ně slaninu. Trochu si necháme na omaštění brambor, které podáváme jako přílohu.

Losos na zelenině

Lososa umyjeme, osušíme, potřeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme a Obrazeknecháme 15 minut odležet.Cibuli oloupeme a spolu s karotkou a žampiony nakrájíme na proužky.Rybu položíme na zeleninu.Šlehačku smícháme s vínem a nalijeme na rybu.na každou rybu položíme kousek kopru, kousky másla.Pekáček přikryjeme alobalem a v předehřáté troubě pečeme na 200st asi 25 minut.Jako příloha se hodí vařené brambory a zeleninový salát.

Losos v pepřové omáčce 

Potřebujeme: Lososa, citr.šťávu, sůl, bílý pepř, kyselé okurky, anglickou slaninObrazeku, olej. Na omáčku:

1/8 l bílého vína, 1/8 l vody, ½ kostky masoxu, 2 lžíce zeleného pepře, rajčata

Filé opláchneme a osušíme, potřeme citrónem, solí a pepřem.kyselé okurky nakrájíme na plátky a narovnáme na filé, které poté srolujeme a obalíme anglickou slaninou. Přichytíme párátky. Závitky necháme smažit asi 10 minut v horkém oleji, opatrně obracíme. Potom je vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku přidáme víno a vodu a zrnka zeleného pepře. Chvilku povaříme. Podáváme s bramborovou kaší a obložené rajčaty.

Pangas na koření a libečku

4 filátka pangase, lžička saturejky, lžička kopru, lžička mleté papriky, oregánoObrazek, lžička sušené zeleniny, olej, citrónový pepř, citrónová šťáva

Pangase necháme trochu povolit, osušíme papírovou osuškou a pokapeme citrónovou šťávou. Necháme chvilku odležet. Připravíme si marinádu ze saturejky, kopru, mleté papriky, oregána citrónového pepře, sušené zeleniny a oleje. Pangase osušíme a potřeme marinádou. Dáme na pánev a pečeme dozlatova.Z každé strany asi 5 minut.

Treska s bešamelovo-žampiónovou omáčkou

4 filety aljašské tresky, sůl, bílý pepř, 100g oloupaných žampiónů, lžička hladké mouky, 2dl sladké smetany, olej nebo hrudka másla, citrónová šťáva.Obrazek

Filety částečně rozmrazíme, zakápneme citrónovou šťávou a necháme asi 10minut odležet.Na omáčku si rozpustíme máslo, přidáme vrchovatou lžičku hladké mouky a necháme malinko upražit. Potom přidáme smetanu a pořádně vymícháme, aby se netvořily hrudky. Přidáme na plátky nakrájené žampióny a vaříme asi 15 minut.

Filety osušíme, opepříme a osolíme. Na lžíci oleje filety opečeme po každé straně asi 4 minuty.

Pangas na grilu se zeleninou

4 plátky pangase, koření na ryby, mrkev, petržel, celer, pórek, růžičková kapusta, olivový olej, lžíce kečupu,sůl

Plátky pangase osušíme a pokapeme citrónovou šťávou a necháme odležObrazeket 10minut. Mezitím si připravíme zeleninu, kterou očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Dáme na pánev na lžíci oleje, osolíme, opepříme a chvilku restujeme. Potom podlijeme troškou vody a dusíme, až je na zkus, aby nebyla moc měkká.

Rybí závitky

3 krajíčky bílé veky,mléko,1 malá cibule,150g žampionů,60g másla a 2 lžíce oleje,1 lžíce sekané petrželky,sůl,mletý bílý pepř,4 plátky rybího filé(asi 600g) citronová šťáva.

Veku nakrájíme na kostky a namočíme do mléka.Cibuli oloupeme a nadrobno posekáme.Žampiony očistíme a rozkrájíme na plátky.Na polovině rozpáleného másla zesklovatíme cibuli,přidáme žampiony a opečeme doměkka.Vmícháme petrželku,osolíme a opepříme.Veku vy,mačkáme a vmícháme do žampionů.Filé necháme rozmrazit.Krátké filety podélně rozpůlíme,dlouhé filety překrojíme příčně na dvě půlky,osolíme,opepříme a pokapeme citronovou šťávou.Do každého plátku dáme trochu nádivky,stočíme a ovážeme nití nebo uzavřeme párátky,případně špejlemi.Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo s olejem a osm závitků na tuku opékáme ze všech stran asi 15 minut.Závitky také můžeme narovnat do vymaštěné nízké zapékací mísy a péct v troubě.Opečené závitky přeložíme na mísu vystlanou listy čínského zelí a necháme vychladit.Podáváme je se studenou křenovou omáčkou,smetanovým křenem,ozdobené posekaným koprem a kolečky citronu.

Losos na majoránce a česneku vl.

4 porce lososa, pepř, majoránka, česnek, olivový olej, trochu hořčice, citrón. Rybičku  osušíme, pokapeme citrónem, necháme asi 10 minut . Obrazek

Mezitím si připravíme marinádu z oleje, hořčice, drceného česneku a pepře. Tímto pořádně potřeme filé z lososa, nejlépe je asi na 2 hodiny uložit do chladna.  Potom vyndáme, posypeme majoránkou a pečeme na pánvi na 2 lžících oleje, nebo můžeme dát zapéct pod gril. Jako přílohu jsem zvolila vařené brambory a zeleninový salát. Je to výborné a rychlé jídlo, buď jako oběd nebo večeře.

Pangasius s hořčičnou omáčkou a kapari

4 kusy rybičky, česnek, cibule, špenát, olej, hořčice, kapari,sůl, ďábelské koření, mouka na posypání, mléko nebo smetana

Z mouky a oleje uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem ve kterém jsme rozkvedlali lžíci hořčice. ObrazekPovaříme a odstavíme. Dále si spaříme listový špenát. Na pánev dáme cibuli a česnek, necháme zesklovatět a přidáme špenát. Prohřejeme a odstavíme.Filety z ryby pokapeme citrónem a necháme odležet. Potom potřeme česnekem, posypeme kořením a moukou. Na rozpáleném oleji opečeme asi 3 minuty po každé straně, aby byly krásně zlaté.

 Závitky z pangase v sýrové omáčce

Filety necháme rozmrazit, potom důkladně osušíme, pokapeme limetkovou šťávou, mírně osolíme solí, nejlépe mořskou, posypeme citrónovým pepřem, malinko posypeme čili Obrazeknebo pastou z čili papriček, přidáme lžíci ochuceného špenátu, spíchneme párátkem, posypeme mírně kořením na ryby.V pánvi rozpálíme olej a kousek másla a na něm rolky opečeme.

Listový špenát spaříme vroucí vodou, schladíme studenou a necháme okapat. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, když je růžová, přidáme na plátky nakrájený česnek, lžičku mouky, zalijeme mlékem, přidáme tři trojúhelníčky sýra s nivou a povaříme, až se sýr rozpustí. Nakonec  dáme  posekaný špenát. Prohřejeme, přidáme lžíci zakysané smetany a dochutíme solí a pepřem.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

sorry jako..

(remy, 14. 4. 2017 21:39)

sorry jako, čekal jsem tu jiné recepty, než jen lososa - třeba velrybu nebo tak.

Re: sorry jako..

(remy, 15. 4. 2017 20:18)

To musíš na stránky Polreicha, já nejsem takový superman jako on.