Jdi na obsah Jdi na menu
 


Saláty

Obrazek

 


 

Saláty­Obrazek

Jsou důležitým  pokrmem v studené kuchyni. Sytivé saláty obsahují maso, ryby, vejce, luštěniny, drůbež a podáváme je jako samostatný chod k večeři.

Jemné saláty osahují šunku ,drůbeží maso a jemnou zeleninu, jsou podávané jako studené předkrmy.

Ovocné saláty jsou oblíbené i v zahraničí ,kde nahrazují moučník.

Při výrobě salátů věnujeme vždy patřičnou pozornost výběru surovin v čerstvém stavu.

 

  

 Vajíčkový salát s česnekem

6 vajec, 250g vařeného uzeného masa, 100g zak.smetany nebo majolky, 100g bílý jogurt, 2-3 stroužky česneku, lžička hořčice, sůl, pepř na ozdobu hlávkový salát, rajče, pažitku 

Vejce a maso nakrájíme na kostičky, přidáme majolku, jogurt, česnekrozmačkaný, hořčici, sůl a pepř.Vše promícháme a dáme vychladit.

 Podáváme na listu salátu zdobené rajčetem a pažitkou.

Masový salát se zeleninou

300 g pečeného vepřového masa, 2 sterilované kapie, 1 cibule, 2 tvrdá rajčata, 2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, stroužek česneku. Maso a kapii nakrájíme na nudličky,cibuli na kolečka, rajčata na kostičky, přidáme rozdrcený česnek a ostatní přísady a lehce promícháme. Salát necháme chvíli uležet v lednici. 

Salát z hovězího masa s houbami 

300g vařeného hovězího masa, 4 lžíce hub v sladkokyselém, nálevu, 1 kyselá okurka, 1 malá cibule, 3 lžíce oleje, ocet, sůl, pepř, špetka krupicového cukru, lžíci čerstvě nastrouhaného křenu. Hovězí maso a okurku nakrájíme na nudličky, cibuli a houby nadrobno, přidáme olej, ocet, sůl, pepř, cukr a necháme proležet. Těsně před podáváním přidáme křen a promícháme.

Masový salát s vejci

200g vařeného masa, 3 vařená vejce natvrdo, 150g kys.okurek, 1 cibule, pažitka,2-3 lžíce octa, 3 lžíce oleje, 2 lžíce hořčice, ml.pepř, sůl, 1 sterilovaná nebo čerstvá kapie. Hovězí maso, okurku nakrájíme na kostičky, cibuli najemno, přidáme ocet, olej, hořčici, pepř, sůl, promícháme a necháme proležet. Před podáváním přidáme vejce nakrájené na větší kousky a salát posypeme jemně nakrájenou pažitkou a kapií.

Masový salát s majonézou a jablky

150g pečeného vepřového masa, 150g dušeného hovězího masa, 150gsterilov.okurek, 100g cibule, 100g majonézy, 1 jablko, sůl, cukr, ocet, mletý pepř.Vepřové a hovězí maso, okurky a oloupané,jádřince zbavené jablko, pokrájíme na kostičky.Cibuli na tenká půlkolečka. Majonézu rozmícháme se solí, octem, cukrem a pepřem, nalijeme na připravené suroviny, promícháme a necháme proležet v chladu.

Salát z párků

300g párků, 150g steril.okurek, 1 cibule, 2 lžíce zmraž.hrášku, 100g majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu, ocet, špetka krup.cukru, hořčice, worčester, ml.pepř, sůl.

Majonézu promícháme s jogurtem, octem, cukrem, hořčicí, worčestrem, pepřem a solí, přidáme oloupané na kolečka nakrájené párky, na kolečka okurky, cibuli nadrobno, rozmražený hrášek, promícháme a necháme vychladit.

Grónský salát

 1 balení krabích tyčinek, kompotované mandarinky, 1 banán, kiwi, pepř, citrón, majonézu, jablko, cibuli, sůl.

Cibuli nakrájíme najemno, přidáme nakrájené ovoce a krabí tyčinky, které jsme předtím spařili horkou vodou. Vše promícháme s majonézou, dochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem a necháme odležet. Podáváme na listech hlávkového salátu s jakýmkoliv pečivem.

Celerový salát s jablkem

 2 3 jarní cibulky, jablko, celer, kopr, sůl, cukr, olej, ocet vinný

Celer očistíme a nakrájíme na tenoučké nudličky. Případně jej můžeme nastrouhat. Stejně postupujeme s jablkem. Cibulky očistíme, nakrájíme a smícháme s celerem a jablkem. Pokud nemáme cibulku, můžeme ji nahradit obyčejnou cibulí. Přidáme kopr a salát ochutíme solí, cukrem, olejem a vinným octem. Necháme vychladit a můžeme podávat.

Sýrový salát

150g tvdého sýra, 50g šunky, 100g jablek, 50g sterilizovaných okurek, 30g kapie, 20g cibule, 100g majonézy nebo zak.smetany, 100g bílý jogurt, lžíce hořčice, sůl

Vše nakrájíme na proužky, cibuli nadrobno a spojíme zálivkou z jogurtu, majonézy, hořčice a soli

Velikonoční salát

100g měkkého salámu, 5 vařených vajec natvrdo, 50g cihly, 100g zelené papriky, 100g žluté papriky, 150g rajčat loupaných, 70g kyselých okurek, 50g cibule, 100g zak. smetany, 100g jogurtu bílého, lžička hořčice, sůl, pepř

Vejce posekáme nahrubo, salám, sýr a papriku na proužky, rajče na kostičky, přidáme nadrobno nakrájené okurky a cibuli.Přimícháme jogurt, smetanu, hořčici, sůl a pepř a promícháme.necháme vychladit a podáváme na listu hlávkového salátu.

Vajíčkový salát s česnekem

6 vajec, 250g vařeného uzeného masa, 100g zak.smetany nebo majolky, 100g bílý jogurt, 2-3 stroužky česneku, lžička hořčice, sůl, pepř na ozdobu hlávkový salát, rajče, pažitku 

Vejce a maso nakrájíme na kostičky, přidáme majolku, jogurt, česnek rozmačkaný, hořčici, sůl a pepř.Vše promícháme a dáme vychladit.

 

Podáváme na listu salátu zdobené rajčetem a pažitkou.

 Fazolový salát s klobásou

300g vařených fazolí (125 syrových), 100g klobásy, zakys.smetana, 50g kyselých okurek, 30g cibule, 2 lžíce kečupu, lžíci hořčice, lžička citr. šťávy, sůl, pepř

Fazole uvaříme, zcedíme a necháme vychladit.Je možno dělat i ze sterilovaných. Klobásu nakrájíme na kostičky a orestujeme. Okurky nakrájíme na proužky, cibuli najemno a smícháme s ostatními přísadami. Dáme vychladit.

Česnekový salát s fazolema

200g barevných fazolí, můžou být sterilované, 100g bílých fazolí, kys.smetana, 150g anglické slaniny, 5 lžic oleje, lžíce vinného octa, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, lžička majoránky, lžička oregána, tymián a rozmarýna

Do uvařených fazolí přidáme orestovanou nakrájenou anglickou slaninu a ještě do teplého základu vmícháme marinádu z oleje, octa, mačkaného česneku, pepře, majoránky, oregána, rozmarýnu, tymiánu a soli. Salát necháme několik hodin odležet při pokojové teplotě.

Rýžový salát s poličanem

2 sáčky rýže, 3lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa, 4 lžíce kečupu, lžička cukru, 100 Poličanu, 100g cihly, 150g zelené papriky, 250g rajčat, 40g vlašských ořechů, sůl, mletý bílý pepř

Rýži uvaříme ve slané vodě, vložíme do mísy a promícháme se zálivkou z oleje, octa, kečupu, cukru, soli a pepře. Přidáme na proužky nakrájený salám, sýr a na kostičky nakrájenou papriku a oloupaná rajčata a nasekané ořechy. Vše promícháme a necháme vychladit.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nevim

(Kristyna hermanova, 4. 4. 2016 11:15)

Mdmsmskajajsjdnnsndncncjskaoaoenenkpjwnkcpowldngjrkwlpwpoksjm

Re: Nevim

(Lucie nemcova , 4. 4. 2016 11:16)