Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sladký oběd

Obrazek

 
 Palačinkové plněné kornoutky

Na 6 kusů palačinek si připravíme ze dvou vajec, mléka, špetky soli, a hladkObrazeké mouky těstíčko. Musí být krásně hladké a tak, aby se pěkně rozlévalo po pánvi. Upečeme z něj palačinky, překrojíme na půlku a plníme tvarohem ve kterém jsme rozmíchali 3 lžíce moučkového cukru a jeden vanilkový cukr. Můžeme přidat nastrouhanou citrónovou kůru. Na tvaroh dáme lžičku višňového džemu a malinko rozetřeme po tvarohu. Zabalíme do kornoutků, ozdobíme šlehačkou a posypeme strouhanou čokoládou nebo grankem.

Pudingové košíčky 
Připravíme si listové těsto, které vyválíme na obdélník 20x30cm. Vykrájíme kolečka o průměru 10cm. Formu na mufíny vyložíme vykrájenými kolečky. Uvaříme si puding z 800ml mléka, 3 lžíce
 
moučkového cukru a 2 balíčků pudingového prášku. Košíčky
 
Obrazek
naplníme do poloviny pudingem, dáme višňový džem a opět puding. Posypeme mandlovými lupínky a dáme péct do vyhřáté trouby. Upečené necháme trochu vychladnout, opatrně vyndáme. Jde to docela dobře. Místo džemu můžeme dát ovoce nebo nutelu.
Ořechové tolárky od Helči

 Tento recept je jednoduchý a hlavně, když má přijít nečekaná návštěva.

Rohlíků kolik kdo chce, 2 vejce, mleté ořechy, trochu mléka, moučkový cukr , vanilkový cukr, olej na smaženíObrazek

 

Rohlíky nakrájíme na kolečka,  vejce rozkvedláme s trochou mléka, namáčíme  a dáme péct na pánev do oleje. Nenecháváme moc, jen aby se prohřály. Vyndáme a ihned obalíme ve směsi cukru, ořechů a vanilkového cukru.

Ořechovo-čokoládové mufiny
250g hladké mouky, 3 čajové lžičky prášku do pečiva, 100g čokolády Obrazeknasekané na malé kousky, vejce, 125g práškového cukru, 80ml rostlinného oleje, 250g kysené smetany (bílého jogurtu) ,80g mletých ořechů
Hladkou mouku, prášek do pečiva, ořechy a čokoládu smícháme v misce. Vejce, cukr, olej a smetanu vymícháme, přidáme směs z misky. Směsí plníme rovnoměrně plech na mufiny, který jsme předtím vymazali máslem nebo margarínem. Pečeme při 180st.C do zlatohněda
Čokoládové mufíny s broskví

60g másla, 50g moučkového cukru, 2 vejce, 50g čokolády na vaření, 50ml mléka, 1 vanilkový cukr,160g hladké mouky. Nastrouhaná kúra z Obrazekpomeranče nebo citrónu(dobře umytá!) 2 lžíce šťávy-citrónové -pomerančové, 1 balíček prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa,broskvový kompot.Tuk na vymazání formiček, moučkový cukr na posypání.

Máslo utřeme s vejci a cukrem do pěny.Přidáme rozehřátou čokoládu(vychladlou) mléko, vanil. cukr,kúru, šťávu. Vmícháme prosetou mouku s kypřícím práškem a kakaem.Když bude těsto tužší přidáme ještě mléko. Broskve scedíme a pokrájíme na kostičky.Formu na mufíny vymažeme rozpuštěným tukem(Hera, máslo)nalijeme část těsta a posypeme broskvemi. Zalijeme opět těstem a navrch dáme zbytek broskve. Dáme péct na 180st. asi 25 minut. Dělala jsem bez kakaa.

 Koblížky z tvarohu

250g tvarohu, 4 celé vejce, 280 g polohrubé mouky, 3 lžíce rumu, 1 kypřící prášek, 8 lžic mléka, špetka soli.koblizky-z-tvarohu.jpg

Všechny suroviny dáme do mísy a pořádně promícháme. Malou lžičkou vykrajujeme koblížky a pečeme ve fritovacím hrnci. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým. Jsou rychlé a výborné!

Rýžový nákyp s meruňkama

300g rýže 1 l mléka 4 dl vody 50 g másla sůl 200g cukru+2 vanilkové 4 vajíčka máslo na polití cukr, skořice na posypáníryzovy-nakyp-s-merunkami.jpg

Rýži propláchneme a spaříme vařící vodou. Mezitím přivedeme k varu mléko zředěné vodou, mírně osolené. Rýži zcedíme, vsypeme do mléka, přidáme máslo (kousek cca 50 g) a za občasného míchání uvaříme do zhoustnutí a změknutí rýže-cca 20 minut. Necháme chviličku prochladnout, ne úplně, vmícháme polovinu cukru a žloutky, ušleháme sníh z bílků a zbytku cukru, polovinu vmícháme do rýže, zbytek dáme do ledničky. Rýži rozvrstvíme do pekáčku vymazaného máslem, rovnoměrně poukládáme meruňky nebo jakékoliv jiné ovoce čerstvé nebo kompot, dáme do trouby vyhřáté na 180°C a zapečeme cca 30 minut. Pak nahoru navrstvíme sníh z bílků a dopečeme cca 10 minut do zrůžovění.

 Jablková žemlovka I

60 dkg žemlí nebo veky, 3 vejce, 0,7 l mléka, skořice, vanilkový cukr, 60 dkg jablek, 15 dkg cukru, hrst rozinek, 20 dkg másla, cukr na pocukrování

zemlovka.jpg

Žemle nebo veku nakrájíme na slabé plátky a navlhčíme směsí našlehaných vajec v mléce. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na slabé plátky. Pekáček vymastíme máslem, na dno rozložíme vrstvu žemle, na to jablka posýpaná spařenými rozinkami a cukrem promíchaným se skořicí a na to znovu dáme žemle. Pokapeme zbytkem másla a vložíme do trouby péct. Po zapečení nalijeme na povrch zbylé mléko s vejci a dopečeme dozlatova.

Dukátové buchtičky s krémem

 Těsto: 500 g hl. mouky, 5 lžic cukru, špetka soli, 2 vajíčka, 125 ml oleje, droždí, 250 ml mléka Krém: 1l mléka, cukr, vanil. puding, troška rumu

dukatove-buchticky-s-kremem.jpgDo mísy dáme mouku, cukr, zalejeme teplým mlékem do kterého rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek a potom přidáme vejce, olej, a sůl. Vyhněteme těsto. Necháme vykynout. Potom si vyválíme válečky stejného průměru, poukládáme na plech, potřeme olejem a nakrájíme na kostičky stejné velikosti, které ještě potřeme olejem. Necháme na plechu ještě alespoň 10 min. kynout. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do růžova.

Krém: připravíme si dle návodu na sáčku s pudingem, jen dáme větší množství mléka. Do uvařeného krému přidáme trošku rumu na zavonění, nebo rumovou tresť. 

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

1kg brambor, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 350 g hrubé mouky, 150 g krupice, sůl, 1 kg švesteksvestkove-knedliky-z-bramboroveho-testa.jpg

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Studené brambory nastrouháme nebo umeleme. Přidáme hrubou mouku, krupici, špetku soli a vejce a ze směsi vypracujeme husté těsto. Z těsta vyválíme váleček, z něhož nakrájíme dílky, ze kterých děláme placky, do kterých zabalíme švestky. Knedlíky vaříme v mírně osolené vodě 6 - 8 minut dle velikosti knedlíků. 

Bavorské vdolečky

 400 g mouky , 2 lžíce moučkového cukru , špetka soli , 20 g droždí 
1/4 l mléka , 3 lžíce másla , 2 žloutky , 1 lžíce rumu , 500 g rostlinného tuku na smažení , 200 ml smetany ke šlehání , 150 g kompotovaných brusinek , několik lístečků zelené máty

Do mísy prosijeme mouku, cukr a sůl. Připravíme si kvásek z droždí, několika lžic mléka a cukru.V hrnci zahřejeme zbylé mléko a máslo. Kvásek přilijeme k mouce. Nakonec vmícháme zahřáté mléko s máslem, žloutky a rum a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě odležet přibližně 20 minut. Promícháme vařečkou ne elektrickým šlehačem a necháme ještě jednou odpočinout. 

Potom nabíráme lžící těsto, Z něhož vytvarujeme pomoučenýma rukama koule. Do jejich středu vytlačíme prsty důlky. Vdolečky usmažíme z obou stran dozlatova v silné vrstvě rostlinného tuku. Necháme vychladnout..
Smetanu ušleháme do tuha. Brusinky necháme okapat. Potom důlky vdolečků naplníme brusinkami a šlehačkou. 
Povrch bavorských vdolečků můžeme ozdobit několika zbylými brusinkami nebo zelenými snítkami máty.

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta

250 g měkkého tvarohu, 300 ml mléka, lžíce cukru, 500 g hrubé mouky, 2 lžíce másla, 1 vejce, 1 žloutek, sůl, 700-800 g ovoce

Na posypání: 150g tvarohu na strouhání, cukr, máslo

Změklé máslo utřeme se solí do pěny, vmícháme Obrazek

 
prolisovaný tvaroh, cukr, po částech mouku společně s mlékem a nakonec vmícháme žloutek a celé vejce. Vypracujeme vláčné těsto, rozdělíme na díly, z nich utvoříme válečky, hřbetem ruky je zploštíme, rozložíme na ně ovoce a zabalíme. Okraje těsta vytáhneme tak, aby těsto bylo rovnoměrně zataženo, dobře je uzavřeme a zakulatíme. Knedlíky vkládáme do vařící, mírně osolené vody a vaříme 8-10 minut. Při vaření je nadlehčíme, aby se nepřichytily ke dnu a obrátíme. Hotové knedlíky ihned podáváme. Sypeme strouhaným tvarohem, cukrem, poléváme rozehřátým máslem a pokapeme smetanou.

Palačinky s peřinkou

Ze 4 vajec, mouky, mléka, 2 lžic cukru a špetky soli uděláme těsto na palačinky.Tvaroh vymícháme s cukrem, pudingovým

 
Obrazek
práškem, jedním žloutkem, citr.kůrou a cukrem+ 1 vanilkovým.Z půl litru mléka, trochu rumu, pudingového prášku a cukru uvaříme puding. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh.Palačinky upečeme, naplníme, poskládáme do pekáčku, zalijeme pudingem a na něj dáme sníh z bílků a cukru.Vše dáme zapéct až sníh zrůžoví.

Od: papagaja

Kefírové lívance

500 ml kefíru (acidofilního mléka)
250 g polohrubé mouky kefirove-livance.jpg
1 vejce
lžička prášku do pečiva
2 lžíce cukru krupice

V kefíru rozkvedláme žloutek, přidáme polohrubou mouku smíchanou s cukrem a práškem do pečiva. Z bílku si vyšleháme tuhý sníh, který jemně vmícháme do těsta. Na rozpáleném tuku smažíme lívance. Hotové lívance můžeme potřít povidly (marmeládou) a zakysanou smetanou nebo jen obalit v cukru se skořicí.

Kynuté borůvkové knedlíky

250 ml vlažného mléka
špetka soliovocne-kynute-knedliky-prelite-zahourem.jpg
trochu cukru
2 vejce
3 lžíce rozehřátého másla
500 g polohrubé mouky
½ kostky droždí

Suroviny dáme do pekárny na program Těsto. Pak vykrajovat lžící kousky, prstama těsto roztáhnout, naplnit, zabalit, nechat asi 10 minut kynout potom dát na pařák nebo do parního hrnce na 12minut, dle velikosti knedlíků přidat čas. Hotové knedlíky doplníme žahourem.

Žahour

1/4 l borůvek, 2 lžíce cukru, špetka skořice, 1 lžíce másla, 3 lžíce vody, 1-2 dl mléka nebo smetany (nebo kombinace obojího), strouhaný perník na zahuštění, já dala asi pět lžic, podle toho jak to chcete husté.

K borůvkám do kastrůlku přisypeme cukr, skořici, přidáme máslo, vodu a směs povaříme (já borůvky nenechávám zcela rozvařit). Přidáme strouhaný perník, necháme chvilku povařit. Pak přilijeme smetanu (mléko) a necháme přejít varem.