Jdi na obsah Jdi na menu
 


Těstoviny

 

 

spaget.jpg 

 

Tagliatelle peperoncino s kuřecím masem

300g kuřecích prsíček, 3 loupaná rajčata, hrst špenátových listů, česnek, drcená feferonka, zeleninová červená paprika, bazalka, olivový olejtagliatelle-peperoncino-s-kurecim-masem.jpg

Na lžíci oleje orestujeme na kousky nakrájené maso, poté vyndáme a na výpek dáme feferonku, na proužky nakrájenou červenou papriku, chvilku restujeme, pak přidáme na proužky nakrájenou papriku, na plátky česnek, překrájená loupaná rajčata a hrst špenátu. Mezitím si uvaříme tagliatelle a po uvaření vložíme do pánve a přidáme maso. Promícháme servírujeme na talíř, zakápneme olivovým olejem a ozdobíme bazalkou.

Špagety s listovým špenátem a kuřecími kousky

2 kuřecí prsa, 20 dkg listového špenátu čerstvého, 1 střední cibule, 2 kostky taveného sýra, smetana na vaření, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, špagety, olej, lžička solamyluspagety-se-spenatem-a-kurecim-masem.jpg

Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, osolíme, přidáme pepř, solamyl a 2 lžíce oleje. Promícháme a dáme do chladu. Na zbylém oleji orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, restujeme až česnek zavoní, nalijeme smetanu, vložíme tavený sýr a mícháme až se sýr rozpustí. Přidáme špenát a dusíme asi pět minut. Na jiné pánvi orestujeme maso do zlaté barvy. Špagety uvaříme dle návodu a podáváme s omáčkou a masem. Na talíři ozdobíme bazalkou.

Tagliatelle s česnekem a rajčaty

200 g tagliatelle, 3 stroužky česneku, 3 rajčata, 2 lžíce oliv, 1 lžíce olivového oleje, plátek másla, 2 lžíce strouhaného parmazánu, snítky bazalky, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 chili papričkatagliatelle-s-cesnekem-a-rajcaty.jpg

Nejprve si přivedeme k varu osolenou vodu a dáme uvařit těstoviny. Vaříme 8 - 10 minut. Mezitím si necháme ve vařící vodě spařit rajčata, spařená schladíme studenou vodou, aby se nám dobře loupala. Poté si je oloupeme, odstranínme semínka a dužninu si nakrájíme. Na pánvi si rozpálíme olivový olej s plátkem másla, osmahneme prolisovaný česnek a na kousky nakrájenou chili papričku, přidáme rajčata, přilijeme asi 3 lžíce vody z těstovin a necháme chvíli prohřát, přidáme scezené těstoviny, olivy, osolíme, opepříme čerstvě namletým pepřem, dobře zamícháme a můžeme podávat. Na talíři ještě ozdobíme plátky parmazánu.

Špagetová hnízda

200g drůbežích jater, 200g kuřecích prsíček, olej, sůl, pepř, lžička sladké mleté papriky, lžička ostré mleté papriky, oregáno, špetka šalvěje, vývarObrazek nebo voda

Maso nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme najemno a dáme orestovat na pánev na trochu oleje.Když je cibulka zlatá, přidáme obě papriky, sůl a pepř. Necháme provonět a zalijeme vývarem. Přidáme maso. Když je skoro měkké, přidáme k němu na plátky nakrájená játra a dusíme do měkka. Nakonec zahustíme jíškou a ochutíme orgánem a šalvějí.

Špagety uvaříme dle návodu, na talíři z nich uděláme hnízda, do kterých dáme omáčku. Přizdobíme dle fantazie.

Těstoviny se sýrovo-houbovou omáčkou

Máslo, hladká mouka, 4 trojúhelníčky sýra, smetana, houby, sůl, muškátový oříšek, 200g drůbežího masatestoviny-se-syrovo-smetanovou-omackou.jpg

Do hrnce dáme máslo, dvě lžičky hladké mouky a uděláme světlou jíšku, zalijeme smetanou a přidáme houby, sýr, vaříme až je sýr roztavený a omáčka zhoustne. Dochutíme solí a muškátovým oříškem.

Maso nakrájíme na proužky, osolíme, opepříme a orestujeme na pánvi, nakonec přidáme do hotové omáčky.

Příloha široké nudle nebo jiné těstoviny. Na ozdobu jsem dala ještě pokrájená sušená rajčata. 

Špagety se slaninou medvědím česnekem

250g špaget nebo domácích širokých nudlí, 80 g anglické slaniny, 3 stroužky česneku, lžíce medvědího česneku, koření Argentina lžička, bazalka, sůl, olejtestoviny-se-slaninou-a-cesnekem.jpg

Špagety uvaříme dle návodu. Na pánev dáme lžičku oleje a vhodíme na nudličky nákrájenou slaninu a orestujeme do křupava, minutu před koncem přidáme rozdrcený česnek, koření Argentina a lžíci medvědího česneku. Necháme jenom chvilku provonět a odstavíme. Přidáme bazalku, dle potřeby sůl.

Do této směsi zamícháme uvařené špagety a promícháme. Nakonec posypeme sýrem, nejlépe parmezánem.

Těstoviny se šunkovou omáčkou

1 cibule, 3 stroužky česneku, máslo, šunka, sůl, pepř, smetana na vaření, lžička hladké mouky, bazalka

testoviny-se-sunkovou-omackou.jpg

Cibuli nakrájíme na drobno, máslo rozpustíme v hrnci, přidáme cibuli a restujeme do světlé barvy. Přidáme lžičku hladké mouky, drcený česnek a uděláme světlou jíšku. Zalijeme smetanou a mícháme, aby byla omáčka hladká. Šunku nakrájíme na tenké nudličky, vložíme do omáčky a prohřejeme. Ke konci dochutíme solí, pepřem a bazalkou. 

 Plněné pirohy

Na těsto: 450 g hrubé nebo polohrubé mouky, 2 vejce, 1 lžička soli, 1/2 šálku vlažné vody
Na náplň: 500 g uvařených brambor, 250 g tvarohu, 1 vejce, 1 cibule, 50 g másla, sůl a pepř, 2 stroužky česneku

 Náplň II : 6 lžic kysaného zelí, 4 uvařené brambory, 80 g slaniny, sůl, pepř, kopr

plnene-pirohy.jpg

 

Příprava nádivky pirohů:Uvařené vychladlé brambory umeleme, přidáme tvaroh, vejce, promícháme. Nasekanou cibuli osmahneme na másle, necháme vychladnout a vmícháme do směsi. Chuť nádivky zdůrazníme osolením, opepřením a rozdrceným česnekem..
Příprava těsta na pirohy: V robotu je to hned, jestli máte.Mouku prosejeme na vál, uděláme v ní důlek. Do důlku rozklepneme vejce a prohněteme s moukou. Pak postupně přidáváme celkem půl šálku vlažné vody a rukama zaděláme vláčné těsto. Hotové hladké těsto rozdělíme na půlku.
Plnění pirohů nádivkou: Z prvního dílu vyválíme tenkou placku a sklenicí nebo kulatou formičkou vykrájíme kolečka. Na každé kolečko dáme jednu lžičku připravené nádivky , v polovině přeložíme a okraje pečlivě spojíme. Stejným způsobem zpracujeme zbytek těsta. Pirohy slepujeme postupně a ty které jsou již hotové přikryjeme lněnou utěrkou nebo fólií, aby neoschly, než je začneme vařit.
Uvaření pirohů: V hrnci uvedeme do varu 1,5 litrů osolené vody. Opatrně vkládáme připravené pirohy a vaříme je asi 2-3 minuty, až vyplavou.
Podávání pirohů: Pirohy podáváme s opečenou anglickou slaninou a orestovanou cibulkou.

Těstoviny se zeleninovou směsí a klobásou

 200g klobásy, 150g čerstvých hub, 2 snítky řapíkatého celeru, zeleninová paprika, cibule, česnek, olej, sůl, pepř, voda, tmavá jíška

testoviny-se-zeleninovou-smesi-a-klobasou.jpg

Cibuli nakrájíme na jemno a na oleji osmahneme, přidáme nakrájené houby, řapíkatý celer a papriku na kostičky, chvilku restujeme. Podlijeme malinko vodou, vložíme klobásu nakrájenou na měsíčky nebo na kolečka a dusíme, až je vše měkké. Nakonec zahustíme jíškou, povaříme a dochutíme solí a pepřem.

Podáváme se širokými nudlemi. 

 Špagety zapečené v leču s uzeninou

1 balíček špaget, 200g uzeniny nebo uzené maso, 10 dkg tvrdého sýru, 1 ks velké cibule, 2 ks papriky, 4 ks rajčat, 3 vejce, strouhanka, sůl a pepř, kečup, olej, sádlo

Na sádle usmažíme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené papriky a

spagety-zapecene-v-lecu-s-uzenym.jpg

 

 dusíme .Než papriky změknou,přidáme oloupaná a nakrájená rajčata. Osolíme a opepříme směs. Dusíme do měka a odstavíme.
1 balíček špaget dáme vařit do vroucí osolené vody, do které jsme kápli pár kapek oleje. Uvařené špagety zcedíme, prolejeme studenou vodou.
Plech vymažeme sádlem,vysypeme strouhankou a poklademe 1/2 uvařených špaget. Další vrstvu tvoří polovina uvařeného leča a následuje vrstva z masíčka. Opět dáme druhou polovinu leča a na něj dáme druhou polovinu špaget.
Prolejeme rozšlehanými vejci a dáme péct do trouby na 20-25 min.
Před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem a necháme asi 10minut zapéct.

Špagety se salámovou směsí

Kvalitní špagety, rajčatové pyré (ne protlak) a nebo krájená rajčata,

spagety-se-salamovou-smesi.jpg

 půl kila mletého míchaného masa a nebo 300g měkkého salámu, velká cibule, 3 stroužky česneku,koření na špagety, půlka kostky masoxu, pepř, oregáno, eidam a niva

Uvařime si těstoviny. Na pánvičce opečeme cibulku, přidáme maso a nebo salám, zalijeme rajčatovým pyré, přidáme koření, nastruhanou nivu a na závěr česnek. Omáčku nalijeme na špagety a posypeme eidamem.

Rizoto

Hrnek rýže, cibule, kuřecí maso vařené, mletá paprika, hrášek, může být i mrkev, kdo má rád, sůl, olej, pepř, 1 a půl hrnku vody, majoránkarizoto.jpg

Propláchneme rýži, cibuli nakrájíme na kostičky a dáme na olej orestovat do zlatava, přidáme rýži a chvilku restujeme. Dáme lžičku papriky, promícháme, zalijeme vodou a osolíme lžičkou soli.Vaříme pomalu asi 20 minut.

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Do hotového přidáme hrášek a vše dáme do uvařené rýže. Dle potřeby dochutíme solí a majoránkou. Podáváme se strouhaným sýrem a okurkou. 

Těstoviny s drůbežím masem

 500g širokých těstovin, 400g kuřecího masa, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 1 žlutá paprika, olej, sůl, pepř, 1dl bílého vína, lžíce nasekané petrželky, lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru, lžička škrobové moučkyObrazek  

Těstoviny uvaříme dle návodu. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, dáme na pánev na olej a opečeme. Přidáme všechny druhy papriky nakrájené na větší kostičky a zázvor.Vše orestujeme, ke konci přidáme víno a zahustíme lžičkou škrobové moučky. Směs dáme na nudle a promícháme. Nakonec posypeme zelenou petrželkou. 

 Cikánské halušky vl.

250g měkkého tvarohu, 250hl.mouky, 1 vejce, sůl, svazeček kopru, 100g uzObrazekeného bůčku, 100g uzené slaniny, kelímek zakysané smetany, lžíce oleje

Smícháme tvaroh, mouku, vejce a sůl,přidáme nasekanou půlku svazku kopru a vypracujeme těsto.Necháme odpočinou asi 10 minut.Do hrnce dáme vařit osolenou vodu, do které jsme dali lžíci oleje.Do vařící vody dáváme lžící halušky,které opatrně promícháváme a vaříme.Uvařené halušky vyjmeme, opláchneme teplo vodou, dáme do mísy, přidáme vyškvařenou slaninu a bůček,promícháme. Na talířích ozdobíme lžící zakysané smetany a zbylým koprem. 

Járova bašta vl.

Široké nudle, takové smotané, houby, cibule, anglická slanina nebo uzený bůček, bazalka, tymián, sladká kukuřice, zelené fazolky, brokolice, květák, baby karotka, sůl, pepř, sojová omáčka, olej, salát rukola, lžíce moukyObrazek

Cibuli nakrájíme na kolečka, slaninu na nudličky a osmažíme na oleji. Potom vyndáme. Do kastrolu po cibuli vložíme nakrájené houby a orestujeme. Vyndáme na mističku a do tuku dáme lžíci mouky a uděláme světlou jíšku, zalijeme vodou, povaříme a přidáme kukuřici a houby.

Brokolici, květák, fazolky a baby karotku uvaříme na páře. Uvařené nudle dáme na talíř, polijeme omáčkou,  navršíme anglickou a zdobíme zbylými přísadami. 

Horňácké střapačky 

1 kg brambor, 300g hladké mouky, 100-150g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, sáček kysaného zelí, 1 velká cibule, 150g uzeného špeku, 350g uzeného masa, kmín

Oloupané brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, sůl a zaděláme těsto.Zkusíme , jestli je dobré, uvařením jedné střapačky. Kdyby to nebylo ono, tak přidáme mouku.Obrazek

Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme , přidáme překrájené kysané zelí, kmín, sůl, podlijeme trochou vody a dusíme. Špek nakrájíme, vyškvaříme, přidáme nakrájené uzené maso a orestujeme.

Do vařící vody naházíme z prkénka malou lžičkou kousky těsta a uvaříme. Uvařené vyjmeme, propláchneme teplou vodou a smícháme dohromady zelí,střapačky a uzené. 

Těstoviny Řáholec

Olej, cibule, paprika červená + zelená, čili paprička, sojová omáčka, kečup, kukuřice, 2 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru, křen, bazalka, anglickáObrazekslanina, sůl, pepř,lžička jíšky

 Cibuli nakrájíme nahrubo, orestujeme, přidáme na nudličky nakrájenou anglickou slaninu a čili papričku, chvíli restujeme, potom přidáme sojovou omáčku, papriku nakrájenou na kostky, zázvor, kečup, sůl, pepř, podlijeme malinko vodou a dusíme. Před koncem přidáme kukuřici, lžíci nakrájené čerstvé bazalky a lžičku jíšky. Povaříme a podáváme se širokými těstovinami, navrch sypeme křenem. 

 Kuřecí nudličky se sýrovou omáčkou a špenátem

 olivový olej
1 cibule
4 kuřecí prsa
4 stroužky česnekuObrazek
200 ml smetany
500 g čerstvého špenátu
sůl
pepř
500 g těstovin široké nudle
80 g strouhaného parmezánu

4 trojúhelníčky sýra s nivou

Těstoviny uvaříme na skus, scedíme, zakápneme olejem a uchováme v teple. Špenát spaříme a jemně vymačkáme. Cibuli nakrájenou na kostičky orestujeme na oleji dozlatova, přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, orestujeme, pak přidáme nasekaný česnek, orestujeme, zalijeme smetanou, přidáme 4 trojúhelníčky sýra s nivou, parmezán a vaříme na mírném ohni, dokud se sýr nerozpustí, vmícháme spařený špenát, osolíme a dochutíme pepřem. Když bude omáčka málo hustá, přidáme ještě sýr. 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář