Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uzené

 

 

Obrazek

 



 

 

 

 

Uzená kuřecí stehna na zelenině

 

2 uzená kuřecí stehna, 1 mrkev, cibule, růžičková kapusta, kousek celeru, 1 paprika, rajče, máslo, sůl, pepř, vegeta, 1dcl bílého vína

uzene-stehynko-se-zeleninou.jpg

Do zapékací misky dáme na větší kousky nakrájená rajčata, papriky a cibuli. Mrkev, celer nakrájíme škrabkou na brambory na plátky, kapustu rozebereme a dáme na máslo orestovat. Přidáme grilovací koření, trošku soli,podlijeme malinko vínem, promícháme.Dáme do pekáčku, na zeleninu položíme stehýnka, podlijeme trošku vody a zbytkem vína, přikryjeme alobalem a dáme do trouby péct asi 40 minut. Zelenina by měla zůstat mírně křupavá.

Po upečení, stehna přendáme na talíř a do směsi zamícháme kousek másla a necháme rozpustit.

Podáváme s bramborami.

Pečené brambory se slaninou a uzeným

1000 g brambor
1 lžíce oleje
pecene-brambory-se-slaninou.jpg


150 g slaniny
150 g plátkového sýra
200 ml kysané smetany
hrst nasekané pažitky

2 cibule
sůl

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme vyšvařit. Vyjmeme a na výpeku orestujeme cibuli nakrájenou na kolečka do zlaté barvy. Pekáček vymažeme a naskládáme do něj osolené a okořeněné brambory, posypeme petrželkou a slaninou adáme další vrstvu brambor. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme. Před dopečením polijeme okořeněnou smetanou, sýrem a dopečeme do růžové barvy.

Mezi vrstvy můžeme dát nějaké kořeněné maso, já dala uzené. 

Pikantní uzená žebírka

1000g uzených žebírek, 4 lžíce ostrého kečupu, kelímek bílého jogurtu, 5 stroužků česneku, špetka tymiánu

 Žebra dáme do vody a povaříme. 

pecena-uzena-zebirka.jpg

  Pak je slijeme a necháme okapat.

 

Z jogurtu, kečupu, tymiánu a prolisovaného česneku vymícháme hladkou směs, kterou žebírka z obou stran potřeme. Pak žebírka důkladně uzavřeme do alobalu pro grilování a na středně horkém grilu pečeme asi 35 - 40 minut. Propečená uzená žebírka rozdělíme na porce a podáváme s bramborovými špalíčky a špenátem. 

  Bavorské knedle s uzeným

6 housek nebo rohlíků z předešlého dne
1 cibule
1 stroužek česnekubavorske-knedliky-s-uzenym.jpg
6 lžic nasekané petrželky
10g másla
1/4 litru vlažného mléka
3 vejce
sůl
pepř
1 lžice hladké mouky

Postup:

Housky nakrájíme na malé kostičky a ve velké míse je polijeme mlékem. Cibuli, česnek nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na másle. Přidáme petrželku a necháme vystydnout. Vejce, sůl a pepř vmícháme k houskám. Pak vmícháme cibuli s petrželkou a mouku. Pokud bude moc řídké a mazlavé, přidáme ještě trochu strouhanky. V mokrých rukách tvoříme střední kulaté knedlíky a dáme do osolené vody zhruba 15min. vařit na hodně mírném plameni. Bude stačit, když voda bude jen trochu probulávat.

    Uzený bůček s tymiánovými brambory

1000g uzeného bůčku nebo pěkné anglické slaniny, cibule, 1 feferonku, kostka masoxu, vodauzeny-bucek-s-tymianovymi-brambory.jpg

Maso pokud je potřeba uvaříme, nakrájíme na plátky a opečeme na troše oleje. Vyndáme a udržujeme v teple. Na výpeku orestujeme jemně nakrájenou cibuli, přidáme masox, nakrájenou feferonku a podlijeme vodou. Necháme povařit a nakonec zahustíme hladkou moukou a ještě chvilku povaříme, jen aby zůstal sosík. Jako přílouhu podáváme tymiánové brambory. 

Uzené pana šenkýře

 700 g uzeného masa
300 g leča
(1 sklenice)
200 g cibule
150 ml světlého piva
5 lžic kečupu
wocesterská omáčka
mletá paprika
olivový olej
mletý pepř
chilli koření
sůl

Pracovní postup :
Uzené maso nakrájíme na nudličky, slabě osolíme, opepříme a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. K opečenému masu přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a krátce osmažíme. Pak přidáme kečup, lečo a přivedeme k varu. Směs zaprášíme paprikou, zalijeme pivem a povaříme. Pak jen dochutíme worcesterem s chilli.
Příloha : hranolky

  Bramborové špalíčky, uzená krkovice, zelí vl.

 Na špalíčky si připravíme: 600g vařených , strouhaných brambor, 250g,polohrubé Obrazekmouky, 100g hrubé krupice, 1 vejce, sůl.Suroviny spracujeme, uděláme váleček

a nakrájíme na špalíky. Dáme vařit do osolení vody asi na 7 minut,podle toho , jak velké je děláme. Krkovici opečeme. Zelí nakrájíme na slabé nudličky, přidáme 2 cibule, na půlkolečka, kmín, sůl a podlijeme asi deckou vody. Dusíme,potom tozkvedláme lžíci hladké mouky v troše vody a dáme do zelí, povaříme, přidáme ocet a cukr.

Čočka na kyselo

30dkg čočky, 5 lžic tuku, střední cibule, 2 lžíce hladké mouky, pepř, trochu octa, sůl

Čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň Obrazekna hodinu do studené vody. V této vodě poté čočku uvaříme doměkka. Po dovaření v případě potřeby slijeme přebytečnou vodu.

Oloupeme a nakrájíme najemno cibulku a osmažíme ji na tuku dozlatova. Vše zaprášíme moukou a zalijeme trochou vody scezené z čočky. Do směsi přidáme též podle chuti ocet. Vše povaříme a poté vmícháme do uvařené čočky. Čočku na kyselo ještě můžeme dochutit solí, případně pepřem.

Podáváme s pečenou klobásou, vařeným vejcem, uzeným nebo volským okem. Zdobíme kyselou okurkou.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář