Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční cukroví II

 

 

 

 

 

Plněné košíčky

210g hladké mouky, 30g moučkového cukru, 100g másla, 2 žloutky

Důkladně propracujeme těsto na košíčky a dáme do chladu odpočinout.

plnene-kosicky.jpgKošíčky pečeme ve formičkách do zlatova, teplota cca 170 - 180 stupňů. Necháme chvilinku vystydnout a hned vyklopíme.

Ořechová náplň

100 ml mléka a 180 g moučkového cukru necháme přejít varem, přisypeme 150 g strouhaných ořechů, promícháme a dáme vychladnout. 100 g másla umícháme s troškou moučkového cukru, přidáme 30 g strouhaných piškotů, ořechovou hmotu a dobře vymícháme.

Citrónová náplň

300 ml mléka, 30 g hladké mouky a 100 g moučkového cukru vaříme do zhoustnutí. 150 g másla umícháme se 100 g moučkového cukru, přidáme šťávu z jednoho citrónu, zchladlou kaši a vyšleháme do pěny.

 Použití do košíčků, nejdříve ořechovou a na to trubičkou citrónovou, necháme v lednici ztuhnout. Poté namočíme do čokolády a ozdobíme. 

Košíčky s vanilkovým krémem

210g hladké mouky, 30g moučkového cukru, 100g másla, 2 žloutky

 Důkladně propracujeme těsto na košíčky a dáme do chladu odpočinout.
Košíčky pečeme ve formičkách do zlatova, teplota cca 170 - 180 stupňů.

kosicky-plnene-vanilkovym-kremem.jpg

Necháme chvilinku vystydnout a hned vyklopíme. Vyklepnou se snadno.

Krém: V trošce mléka rozmíchejte pudinkový prášek, zbylé mléko přiveďte spolu s cukrem k varu. Jakmile se začne vařit, odstavte hrnec z plotny a přilijte rozmíchaný pudinkový prášek. Důkladně rozmíchejte, aby se v krému neudělaly žmolky. Dejte ještě na minutu vařit. Poté krém odstavte a zakryjte fólií, aby se neutvořil škraloup. Do vychladlého pudinku vešlehejte máslo pokrájené na menší kousky a trochu rumu. Krém stříkejte do vychladlých košíčků za pomocí cukrářského sáčku s tubičkou.

 Kakaové kytičky

 200g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 50g mletých ořechů, 140g tuku, PL kakaa, 2 žloutky, 1 vanilkový cukrkakaove-kyticky.jpgSmícháme mouku, cukr, kakao, tuk, mleté ořechy, vanilkový cukr a žloutky. Necháme v chladnu odležet. Těsto vyválíme 1/2 cm silné a vykrajujeme kytičky o průměru asi 4 cm. Pečeme asi 8 minut. Polovinu koleček namočíme do polevy a ozdobíme polovinou loupaných mandlí. Odložíme a plníme asi 2 dny před podáváním. g ořechy
Ořechová náplň: 80g cukru krupice se 2 žloutky a 1 vanilkovým cukrem vymícháme do pěny, přidáme 100g mletých ořechů, 1ČL meruňkové marmelády a PL rumu. Vše důkladně promícháme a plníme.

 Čokoládová srdíčka

 300 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 150 g másla nebo rostlinného tuku, 1 vejce, 1 lžíce rumu, 2 lžíce mléka, čokoládová poleva, spařené, oloupané mandle na ozdobení

videnska-srdicka.jpgZ prosáté mouky, moučkového cukru a vanilkového cukru, změklého tuku, vejce, rumu a mléka vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme na plát a formičkou vykrajujeme srdíčka. Přeneseme na tukem vymazaný plech, vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Srdíčka slepujeme rozehřátou čokoládou nebo nuttelou, přelijeme čokoládovou polevou a ozdobíme mandlemi. 

Rohlíčky s pařížským krémem

 5 bílků, 300 g mletého cukru, 250 g ořechů, 1 PL hrubé mouky, kapku citrónové šťávy

Pařížský krém: 250 ml šlehačky, 100 g cukru, 30 g kakaa, 60 g čokolády – vaříme ve vodní lázni. Do vychladlého vmícháme 250 g másla.

parizske-rohlicky.jpg

 Poleva: čokoláda na vaření, trošku ztuženého tuku – rozpustit ve vodní lázni.

Těsto 

Bílky s cukrem šleháme nad párou, do vychladlého vmícháme ořechy a mouku. Rohlíčky stříkáme cukrářským sáčkem na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo pečicí papír. Pečeme (sušíme) v horkovzdušné troubě 2 plechy najednou při 120°C asi 40 minut. Nahoru stříkáme pařížský krém, polijeme čokoládou.

 Ořechovo-čokoládové hvězdičky

 150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 100 g másla, 50 g ořechů,
špetka soli, půl lžíce kakaa, půl lžičky skořice
orechovo--cokoladove-hvezdicky.jpgNáplň: 2 nastrouhané čokotatranky, 100 g mletých piškotů, 50 g rozpuštěné čokolády na vaření, podle chuti rum. Zamícháme.
Čokoladova poleva.

Vypracujeme těsto, dáme přes noc do lednice. Druhý den rozválíme asi 2-3 mm.Vykrajujeme stejný počet tvaru menší, větší.
Pečeme při 170 st. asi 5-7 min.
Upečené slepíme, větší dospod a menší navrch, dáme ztuhnout.
Potom celé namáčíme v čokoládě a zdobíme. Já slepovala dvě větší k sobě a malou nahoru.

 Kávěnky

250g hladké mouky, 2 žloutky, 1PL mleté kávy, 100g mletých ořechů, 130g tuku, 1ČL prášku do pečiva, 80g práškového cukru, trochu mléka.

kakaove-ovalky.jpg

Vypracujeme vláčné těsto, vyválíme a vykrajujeme oválky nebo slzičky. Plníme kávovým krémem, vrch namáčíme do čokoládové polevy a ozdobíme.

Kávová poleva: 250g moučkového cukru zalijeme 2 lžícema horkého mléka a třeme. Přidáme1-2 PL silné instantní kávy a dohladka utřeme. 

Slepované linecké cukroví

1/2 kg hladké mouky, 18 dkg cukru, 28 dkg másla, 4 žloutky, citronová šťáva a citronová kůra, vanilkový cukr, marmeláda na slepení dílu bez otvoru a s otvorem.

linecke-slepovane.jpg

Do prosáté mouky přidáme cukr a vanilkový cukr. Do důlku oddělíme žloutky, přidáme změklé máslo, citronovou šťávu a kůru z jednoho citronu. Všechny suroviny na linecké curoví smícháme, vypracujeme těsto, zabalíme ho do mikrotenového sáčku a necháme v chladu asi jednu hodinu odležet.

Poté z těsta vyválíme na lehce pomoučněném vále plát, ze kterého formičkou vykrájíme tvary dle naší fantazie jako například srdíčka, kolečka, kytičky, atd. Uprostřed poloviny z nich vykrojíme malý otvor. Jednotlivé kusy poklademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi na 170°C 10 až 12 minut do růžova. Vytvořené tvary k sobě slepíme nějakou dobrou marmeládou a jemně pocukrujeme. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář