Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vaříme na indukci

 

 

Indukce je nejefektivnější, nejbezpečnější a nejúspornější způsob přípravy jídla. Při porovnávání jednotlivých typů varných desek z různých hledisek, vychází indukce bezkonkurenčně ze všech nejlépe.


Srovnání jednotlivých typů varných desek
Energetická efektivnost
Indukční 90 % - Plynová 50 % - Sklokeramická 60 %
Jak dlouho trvá ohřev 2 l vody na 100 °C
Indukční 5 minut - Plynová 9 minut - Sklokeramická 8 minut
Využitelnost dodané energie
Indukční 75 % - Plynová 55 % - Sklokeramická 36 %
Doba chladnutí varných desek
Indukční 6 minut - Plynová 14 minut - Sklokeramická 25 minut

zdroj:nett

 Zde bych ráda uvedla některé mé nové zkušenosti s vařením na indukci.
Snad přispěji malými radami pro nové majitele těchto výborných pomocníků v kuchyni.

 Orientační hodnoty

Stupeň výkonu: 1 - 400W,  2 - 600W,  3 - 800W,  4 -1000W,  5 - 1200W,

                          6 - 1300W,  7 -1500W,  8 - 1600W,  9 -  1800W -  10 -  2000W

V receptu budu uvádět stupně výkonu a teplotu

--------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Kuře na česneku a paprikách

Výkon 5, teplota 120°C

Pánev rozehřát, stáhnout na V 2, teplota 80°C, přidat nakrájenou cibuli, orestovat do zlaté barvy, přidat česnek, KL mleté papriky, maso a podlít vodou. Dochutit. Až se začne vařit, stáhnout na V1, teplota 60°C, když je maso poloměkké, přidáme na proužky papriku, zahustíme jíškou a necháme dovařit. 

Polévka krupicová s vejcem

Do hrnce dát nastrouhanou zeleninu a máslo, zapnout na V10 – teplota 240°C a orestovat. Podlít vodou, přidat hrubou krupici, masox, až začne vařit, stáhnout na V1 – teplota 60°C vařit 15minut, nakonec přidat rozkvedlané vejce.

Polévka kuřecí

Do hrnce vložíme všechny suroviny  a zalijeme 2l vody

Vařič zapnout na nejvyšší výkon 10,  teplotu na 240°C, až začne vařit, snížíme výkon na 1 a na teplotu 60°C. Čas 45 minut.

Nudle

Výkon 10, teplota 240°C

Pak stáhnout na 2stupeň výkonu, a teplotu na 80°C

 Čas 10minut. 

Brambory

Výkon 10, teplota 240°C

Až začne vařit, stáhnout na výkon 2, teplota 60°C

Čas 25minut

Klobásy

Výkon 10, teplota 200°C

Stáhnout na výkon 1, teplota 80°C

Bramboráky

Výkon 10, teplota 200°C

Stáhnout na výkon 3, teplota 60°C

Kuřecí nudličky

Výkon 9, teplota 200°C

Maso restovat asi 3 minuty, stáhnout na výkon 2, teplota 60°C

Čas 10 minut

Guláš v tlakovém hrnci

Výkon 7, teplota 200°C

Cibuli osmažit, přidat maso a orestovat, lžička papriky, dolít vodou, přidat masox, zavřít, až začne syčet stáhnout výkon na 3 a 60°C. Čas 20minut. Po vychladnutí otevřít, zahustit jíškou nebo strouhaným tvrdým chlebem, výkon na 2 a 80°C, nechat povařit 10minut a dochutit.

Bramboračka

Do hrnce dát všechny suroviny na polévku, V 10, teplota 240°C

Když začne vařit, stáhnout V 2, teplota 60°C

Čas 20minut, zahustit jíškou a provařit asi 10 minut

Krkovice na houbách

Výkon 8, teplota200°C

Na pánev dát olej, opéct maso okořeněné, dát houby a podlít, stáhnout na V 1, teplota 60°C, nechat dusit do měkka, nakonec trochu zahustit.

Čas 35 minut.

Špenát

V 10, teplota 240°C, dát orestovat cibuli, stáhnout na V 4, teplota 100°C, osmažit, přidat špenát, 7 minut podusit, stáhnout na V 2, teplota 60°C, přidat česnek a vajíčko.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pečení a vaření

(Pavla Blasiusová, 7. 12. 2015 16:07)

Snažit řízky.

žádost o rady

(Bedřiška Jonášová, 17. 2. 2013 11:44)

Vážená paní, v pátek jsme zakoupili indukční vařič a snažíme se s ním naučit pracovat. Vašich úvodních 11 receptů je výborných, protože uvádíte u každého receptu jaký nastavit výkon, teplotu, na jaké hodnoty stáhnout při určité fázi vaření a taky dobu pro vaření, nebo pečení. Ostatní recetpty jsou také výborné, bohužel bez těchto ukazatelů a to je pro mne jako začátnici problém. Při koupi vařiče jsme sice dostali takovou malou firemní kuchařku, ale ta bohužel zahrnuje všechny možné indukční spotřebiče a je velmi povšechná. Prosím vás proto o radu, zda je možné získat kuchařku pro indukční vařič pro širší sortiment receptů, ale hlavně v takové podrobné formě, jako jsou ty vaše úvodní recepty s těmi všemi ukazateli. Ráda bych věděla, jestli je možné péci a za jakých podmínek na indukčním vařiči v pekáčku třeba sekanou, smažené řízky, jestli je možné péci za všech okolností bez tuku, nebo někdy je tuk nutný (příkladně u řízků to asi jinak nepůjde), za jakých hodnot výkonu, teploty a času a jestli vůbec, bych v tom pekáčku mohla upéct třeba buchtičky. Jak se dá vařit třeba kakao, nebo puding. Vidíte, že pro začátečnici číhá spousta nástrah a byla bych vám velmi vděčná kdybyste mi mohla poradit. Pokud neexistuje pro vaření na indukci přímo konkrétní kuchařka, tak třeba znáte internetové stránky podobného obsahu. Jak už jsem psala ty recepty na vašich stránkách jsou výborné, bohužel bez těch upřesňovacích pokynů. Předem vám moc děkuju, jestli mi budete moci poradit. S pozdravem Jonášová

Re: žádost o rady

(Dušínová, 17. 4. 2013 10:52)

Jak se zdá, tohle je stránka prodejce, a to je všechno. Hlavní účel: p r o d a t. Víc je nezajímá. Profesionální prodej to není. Když jsem se chtěla ptát na smažení na indukci tam, kde jsem koupila, odpovědí mi bylo "Já to nevím, já mám doma plyn." Opravdu - ukázka profesionality. A bude hůř. Pamatuju si ještě, že tento přístup si nikdo dřív nedovolil. Platilo "Náš zákazník, náš pán - je třeba mu vyhovět. Má na to právo. Zaplatil nám..."
No - vyvraťte mi to, prosím, budu jen ráda.
Kultura není jen umění, je i kultura chování, prodeje, všeho. A říká to hodně o národu.

Re: žádost o rady

(Pavla, 7. 12. 2015 16:05)

Pečení a vaření

vaření na indukci

(Tošovská, 3. 11. 2013 11:54)

Dobrý den a předem díky za radu:
Jak poznám,že se voda už vaří?
Postrádám klasické bublinky,které by mi napověděly,že už má voda bod varu.
Toš

Re: vaření na indukci

(Helča, 3. 11. 2013 15:45)

Milá paní Tošovská, zapnu vařič na Výkon 10 Teplotu na 240°C asi za 3 minuty se začnou na dně hrnce dělat bubliny, které se zvětšují, až se voda začne vařit klokotem. Je to hezky vidět. Zkuste. Přeji hezký den.

hernajs!

(Metelik, 3. 6. 2013 18:36)

Jak udělat na indukci bramborák?????????????????????????????????

Palačinky

(Eva Kožíšková, 17. 4. 2013 10:45)

Jak moc nechat rozpálit pánev? Jde to? Na jaký stupeň? Nepovedlo se mi. Palačinky to nebyly. Nevím si rady. Děkuji za Vaši radu. - Pak by mě zajímala nějaká ryba. Smažené filé nebo filé bez obalu. Zdraví E.K.

Stále tápu

(Eiminka, 3. 3. 2013 22:54)

Prosím, zda někdo ví, jak na indukci vařit v titanovém nádobí. Prý se v něm dá, na indukci, péct buchty, bábovky apod. Stále tápu a nevím, jak kombinovat teplotu, čas a jiné. Poradí mi, prosím, někdo??
Můj mail- pudlbuky@seznam.cz

návody

(recepty, 28. 5. 2012 18:37)

grilování

vaření

(helenaD9UVA, 28. 5. 2012 11:37)

kniha

Vaření na indukci

(bozena.zdrahalova@seznam.cz , 28. 5. 2012 10:56)

Zakoupila jsem indukční vařič a stále nevím na jaké stupně se peče a vaří,existuje nějaká podrobná literatura? Děkuji