Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vepřové 2

 

 

Obrazek

  

Guláš bez míchání

1 kg vepř. masa - nejlepší je z plecka, 3 větší cibule, 5 stroužků česneku, 2 čaj. lžičky Obrazekguláš koření (může být i kari), 3 čaj. lžičky sladké ml. papriky, 3 polévkové lžíce solamylu, sůl, pepř, 2 masoxy , feferonka, 0,75-1 l vody.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso a cibuli nakrájet, smíchat ostatní suroviny, pořádně promíchat (masoxy rozpustit v malém hrníčku a pak dolít do 1 l vodu), dát vše do pekáče, je lepší do simaxové misky, přikrýt alobalem a péct na 250 °C asi 1,5 hodiny. NEDOLÍVAT VODU, NEMÍCHAT, NESUNDÁVAT ALOBAL. Výborné s chlebem, těstovinami, rýží, knedlíkem.

Já dělala v PH na HIGH asi 3,5 hodiny. Záleží jak velké  jsou kousky masa.

Rec. z Dáma PH

 Pikantní fazolový guláš

200 g fazolí, stroužek česneku, 2 bobkové listy, 2 lžíce oleje, cibule, 3 papriky, 400 g vepřové plece,

kmín, lžíce hladké mouky, lžíce rajského protlaku, chilli, 200 ml vývaru, 200 ml piva, sůl, pepř, petrželová nať

Postup přípravy

Fazole namočíme přes noc do studené vody, do které jsme přidali bobkový list a prolisovaný česnek. Druhý den ve stejné vodě uvaříme téměř doměkka. Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso, osolíme, okořeníme, zasypeme moukou a orestujeme. Z fazolí slijeme všechnu vodu a přimíchám je masu spolu s nudličkami paprik a rajským protlakem. Podlijeme vývarem a pivem a na mírném ohni dusíme pod pokličkou doměkka. Dochutíme a posypeme petrželovou natí.

 Koleno pro zdraví

4 menší, nebo 2 větší kolena, 3 větší cibule,  2 paličky česneku, kysané zelí, sůl, kmín, 4dcl vody

Cibuli nakrájíme na měsíčky, polovinu dáme do pekáče, na kolena uděláme zářezy, posolíme a vpravíme do nich nasekaný česnek, vydatně  pokmínujeme a posypeme zbytkem cibule. Podlijeme vodou a přikryté dáme do vyhřáté trouby na 190° a pečeme 1,5 hodiny. Odkryjeme a dopékáme ještě 30minut.

Kolena vyjmeme, do pekáče dáme scezené zelí, na něj kolena opečenou stranou dolu a odkryté pečeme 30minut

Zdroj:Roksík

 Čertova ohnivá pánev

200 g vepřového plecka /kotlet bez kostí/ , 400 g kuřecích řízků , 200 g klobásky , 1 červená paprika , 1 zelená paprika , 1 plechovka červených fazolí v chilli omáčce , 4 střední cibule , 6 stroužků česneku , 200 g žampionů nebo plechovka sterilovaných , 50 ml olivového oleje , 2 chilli papričky /koření/ , 1 pórek , 100 ml piva , 1 kelímek strouhaného křenu , sůl ,mletý pepřObrazek

Maso pokrájíme na nudličky, klobásku na tenká kolečka, žampiony oloupeme a pokrájíme na kousky, papriky zbavíme jadřinců, nakrájíme na proužky, česnek a cibuli nakrájíme na malé kostičky.
Na rozpáleném oleji osmahneme klobásku a maso, vyjmeme na talíř, do výpeku dáme nakrájenou cibuli a česnek , přidáme papriky, žampiony a restujeme tak 3 -5 minut. Pak zpět vložíme maso, na kousky nakrájené chilli papričky nebo lžičku chilli koření, podlijeme mírně pivem a pár minut podusíme. Přidáme plechovku fazolí (dle potřeby i s trochou nálevu ) a prohřejeme. Okořeníme dle chuti. Podáváme na pánvi ozdobené jemnými kolečky pórku a hustě posypané čerstvě nastrouhaným křenem.

 Pradědovo tajemství

 Na oleji zpěníme cibuli, přidáme opepřené a osolené kotletky a orestujeme z obou stran. Přendáme na talíř a do výpeku přidáme rajský protlak, zeleninové lečo, drcený česnek a pivo a mírně povaříme asi 3 minuty.

Dochutíme pepřem, solí a oreganem. Maso dáme zpět a necháme prohřát. Na talíř klademe vždy dvě klasicky připravené topinky potřené česnekem a přelejeme je šťávou se zeleninou. Na to položíme porci masa a posypeme hustě strouhanou Nivou. Ozdobíme feferonkou.

 Řízky s cibulí a jablky

4 vepřové řízky, 2 velké cibule,tuk na pečení, 2 kyselejší jablka, 1 lžička Obrazekmajoránky, sůl, pepř, mletá paprika.Řízky potřeme solí, pepřem a mletou paprikou a na horkém tuku pečeme 3 minuty po obou stranách. Potom přidáme nakrájenou cibuli na kolečka a oloupaná jablka na plátky.Okořeníme majoránkou a vše pečeme dalších 10 minut.jablka a cibuli dochutíme solí.

Domažlické ragů

 500g plecka, 1 cibule, zakysaná smetana, mletá červená paprika, hrášek, vejce natvrdo, vývar nebo voda sůl, pepř, 3-4 lžíce tuku, hladká moukaObrazek

Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na tuku, přidáme na kousky nakrájené maso a orestujeme. Zaprášíme paprikou, necháme chvilku a potom zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a necháme dusit doměkka. Když je maso měkké, přidáme hrášek, zakysanou smetanu s rozkvedlanou moukou a povaříme. Nakonec dáme nakrájená vajíčka.

Podáváme s domácím  knedlíkem.

Ďáblův sen

 6 plátků masa, 4cm čerstvého zázvoru, 2 čili papričky, koření Aztécký Obrazekpoklad, sojová omáčka, špetka soli a cukru, olivový olej,  trochu bílého vína

Plátky naklepeme, osolíme, posypeme kořením a na oleji zprudka opečeme. Zalijeme trochou vody, přidáme sojovou omáčku, špetku cukru, nastrouhaný zázvor a čili papričky nasekané. Dusíme, až je maso měkké, podlijeme vínem a zahustíme  malinko jíškou.

Podáváme s knedlíkem a zelím.

Vepřové podle hajného

400g plecka, 80 g uzené slaniny, velká cibule, mletá paprika,  lžíce kečupu, Obrazekpepř, sůl, čerstvé nebo sušené houby,  drcený česnek, trochu oregána a estragonu, kmín, lžička hotové jíšky, voda nebo vývar na podlití, olej

 Na pánev dáme nakrájenou slaninu, kterou rozpustíme a na ní orestujeme nakrájenou cibuli.Maso nakrájíme na kostky, dáme na pánev  a zprudka opečeme na lžíci oleje. Potom přendáme k orestované slanině a cibuli, přidáme mletou papriku a kečup, drcený česnek, houby, pepř, kmín, osolíme a podlijeme vodo a necháme dusit, až je maso měkké. Zahustíme jíškou, necháme povařit a nakonec ochutíme organem a estragonem.

Řezníkova směs

400g uzeného masa, 400 g kuřecích plátků, velká cibule, pepř, sůl, pálivá mletá paprika, česnek, rozmarýna, olej, jíška na zahuštění, vodaObrazek

Uzené maso nakrájíme na větší kostky, kuřecí plátky osolíme, opepříme, zaprášíme mletou paprikou, rozmarýnou a potřeme česnekem. Cibuli nakrájíme na čtvrtky a dáme do pekáčku. Na ní položíme okořeněné plátky masa a na plátky dáme kostky uzeného. Vše podlijeme vodou a pokapeme olejem. Dáme péct a občas poléváme , aby se maso nevysušilo.

Podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím.

Plátek Horal

Může se dělat z jakéhokoliv masa, cibule, pepř, sůl, majoránka, lžička jíškyObrazek, olej, uzená slanina.

Plátky masa naklepeme, posolíme, opepříme, posypeme majoránkou a rychle opečeme dorůžova. Vyjmeme a na pánvičce opečeme nakrájenou slaninu s jemně nakrájenou cibulí. Když je cibulka růžová, přidáme maso, podlijeme a dusíme do měkka. Nakonec zahustíme jíškou a povaříme. Dochutíme dle potřeby.

Krkovička na houbách

4 plátky krkovice, sůl, pepř, olej, sušené houby, cibule, zakysaná smetana, 1dcl mléka, lžíce hladké moukyObrazek

Maso naklepeme, na okrajích nařízneme, aby se nekroutilo, osolíme, opepříme. Na olej dáme osmažit nadrobno nakrájenou cibuli, když je malinko růžová, dáme na ní maso a necháme zatáhnou. Přidáme namočené houby i s vodou a dusíme, až je maso měkké. Potom zředíme smetanu mlékem, přidáme lžíci mouky a zahustíme omáčku. Necháme krátce povařit. Dochutíme dle potřeby.

Podáváme s knedlíkem.

Ostrý plátek Miláno

4 plátky kotlety nebo prsíček, lžička libečku, lžička koření Čarodějka, půl lžičky mletého koriandru, pepř, sůl, olej, lžička mouky, čili papričku a čerstvý zázvor červené vínoObrazek

Do mísy dáme všechny suroviny, našleháme a do této marinády naložíme maso na 2 hodiny. Potom maso zvolna pečeme na pánvi, až je měkké a křupavé.Maso vyjmeme a do výpeku nakrájíme najemno 1 velkou čili papričku a lžičku nastrouhaného zázvoru. Necháme jenom aby zavoněl, přidáme lžičku mouky, kterou necháme jenom zpěnit, aby se papričky nespálily, jinak jsou hořké, podlijeme 1 deci červeného vína a necháme přejít varem. Tímto sosem přelijeme na talíři maso.

Podáváme s brambory, hranolky,nebo bramborovou kaší

Závitek Krakonoš

4 plátky jakéhokoliv masíčka, čerstvý zázvor, drcený česnek, pepř, sůl, ďábelské koření, 4 plátky anglické slaniny, pikantní klobása, olej, decka vody, lžička jíškyObrazek

Maso naklepeme, osolíme, posypeme kořením, potřeme česnekem a zázvorem. Položíme plátky slaniny,klobásu a pevně zavineme. Na pánev dáme olej a zprudka opečeme po všech stranách.Vyndáme a dáme do PH, podlijeme vodou a dusíme na High asi 3 hodinky. Závitky vyndáme a šťávu zahustíme lžičkou jíšky, necháme ještě chvilku povařit.

Podáváme s bramborem nebo opečenými brambory.

Můžeme také dělat klasickým způsobem na pánvi.

  Vepřové kostky s ostrou omáčkou

700g vepřového plecka, velká cibule, česnek, houby, čili pasta nebo čili papričky, rozmarýna, trochu čubrice, majoránka, sůl, pepř, olej, světlá jíškaObrazek

Maso nakrájíme na kostky. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátka česnek, vložíme maso a orestujeme. Přidáme koření a houby, podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Nakonec zahustíme světlou jíškou a povaříme.

Podáváme s rýží, knedlíkem nebo bramborami.

 

Přírodní vepřový plátek

4 plátky krkovice, sůl, pepř, sůl, stroužek česneku, olej, 4 vejceObrazek

Plátky naklepeme, po obvodu nakrojíme, osolíme, opepříme, potřeme stroužkem drceného česneku. Na pánev dáme olej a na něm opečeme plátky masa pěkně do růžova.
Mezitím si dáme na jinou pánev udělat volská oka, které dáme na upečené masíčko. Zdobíme dle vlastní fantazie.

Jako přílohu můžeme podávat hranolky, brambory i bramborovou kaši.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář