Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vepřové 3

 ObrazekObrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kořeněné vepřové kousky

500g vepřové kýty, 2 cibule, čili paprička, sójová omáčka, česnek, lžička kari, sůl, pepř,cukr

Cibuli pokrájíme na kostičky,čili papričku na proužky a česnek prolisujeme. Promícháme s kořením, cukrem, solí a sójovou omáčkou.

Do směsi vložíme maso nakrájené na nudličky, zalijeme olejem, promícháme a necháme den marinovat. Druhý den vše smažíme na troše oleje. Podáváme s brambory na víně a cibuli.korenene-veprove-kousky..jpg

Příloha: Brambory očistíme a nakrájíme na plátky. Dvě velké cibule nakrájíme na půlměsíce a restujeme do zlaté barvy. Dno pekáče vymažeme tukem, naskládáme část brambor, osolíme, opepříme a posypeme orestovanou cibulí. Takto pokračujeme, aby na vršku byly brambory. Zakapeme olejem. Podlijeme vínem a trochou vývaru, dáme do trouby a přykryté dusíme do změknutí.

Vepřové nudličky se zeleninou a ořechy

400 g vepřové pečeně, 3cm zázvoru,šťáva z 1 citrónu, trochu vývaru, 80 g másla, 2 lžíce vinného octa, pepř

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a zakápneme octem. Necháme marinovat nejlépe přes noc.Na pánvi opékáme dozlatova. Přidáme strouhaný zázvor, med, šťávu z citronu, vývar a máslo. Oglazujeme a ještě chvilku opékáme.veprove-nudlicky-se-zeleninou-a-orechy.jpg

Zelenina s ořechy: 300 g karotky, 100 g fazolových lusků, 2 lžíce sekaných ořechů, lžíci medu, sůl

Karotku a lusky očistíme a nakrájíme na menší špalíky a vložíme do vařící osolené vody. Vaříme asi 3 minuty. Scedíme, prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Opečeme s medem a ořechy dozlatova. Ochutíme solí, pepřem a prohřejeme. Podáváme s kari rýží.

Bylinkové vepřové plátky z PH

4 plátky vepřového masa, olivový olej, tymián, libeček, rozmarýn, kmín, sůl,citónový pepř, cibule, česnek, worčestr, bramborybylinkove-veprove-platky-z-ph.jpg

Do hmoždíře dáme olej, čerstvý tymián, libeček, rozmarýn, sůl a drtíme na pastu. Přidáme lžíci worčestru a promícháme. Plátky masa mírně naklepeme, potřeme pastou a dáme do lednice uležet. Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme na kolečka, dáme do nádoby PH, přidáme 2 lžíce oleje, drcený česnek, cibuli na kolečka, pepř, sůl a špetku tymiánu. Promícháme, položíme na ně připravené plátky i s marinádou, zapneme na LOW a necháme dělat 5 hodin.

Marinovaná kotleta

4 kotlety, libeček, šalvěj, petrželka hladkolistá, tymián, rozmarýn, olej, česnek, sůl, pepř, 1 dcl vína, vodamarinovana-kotleta.jpg

Do hmoždíře dáme posekané bylinky, sůl, pepř, česnek a řádně utřeme. Kotlety očistíme a osušíme. Takto připravené je potřeme připravenou marinádou a dáme do lednice, nejlépe přes noc, ale stačí 3 hodiny pokud spěcháme. Rozpálíme grilovací pánev a kotletu opečeme do zlaté barvy. Vyndáme a udržujeme v teple. Do výpeku dáme 1 dcl bílého vína a trochu vody, zahustíme lžičkou jíšky, vaříme až vznikne sos.

 Vepřová kýta se zeleninou

500 g vepřové kýty, sůl, pepř, olej, sezamové semínko, lžíce solamylu na maso, provensálské koření, lžička zelené kari pasty, trochu vína vepreva-kyta-se-zeleninou.jpg

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme provensálské koření, kari pastu, solamyl, olej a sezamové semínko. Dáme do mísy a promícháme. Na hodinu dáme do lednice. Na teflonovou pánev dáme trochu oleje a vložíme maso, které opečeme do zlaté barvy. Ke konci přidáme trochu vína a necháme provařit.

Podáváme s restovanou zeleninou dle chuti a rozmarýnovými brambory.

Krkovice na česneku

1000 g krkovice, 5 stroužků česneku, 1 velká cibule, mletá sladká paprika, čili pasta, kmín, sůl, olej tocu vody na podlitíkrkovice-na-cesneku.jpg

Vepřovou krkovici opláchneme, nakrájíme na silnější plátky a mírně naklepeme, na několika místech nakrojíme, aby se nám při pečení maso nekroutilo
Z jedné strany připravené plátky poprášíme mletou sladkou paprikou a potřeme čili pastou.
Na oleji zpěníme nadrobno usekanou cibuli a plátky krkovice na ní po obou stranách zprudka opečeme
Maso osolíme, posypeme kmínem a nadrobno nasekaným česnekem, krátce vše orestujeme, pak podlijeme horkou vodou a za občasného podlévání dodusíme přikryté v horké troubě vyhřáté na 180-190 °C.

 Vepřové nudličky se sezamem

4 vepřové plátky z kýty, 3 lžíce másla, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, lžička medu, lžíce sojové omáčky, čili paprika ,

veprove-nudlicky-se-sezamem.jpg

1 žlutá a 1 červená paprika, olej, pepř, sůl, sezamové semínko, lžíce škrobu na maso, 150 ml vody, limetková šťáva

Na suché pánvi opečeme sezamová semínka dozlatova a dáme do misky. Poté rozpálíme v pánvi olej, přidáme maso a zprudka opečeme, když maso zatáhne, přidáme papriky, opékáme 10 minut. V misce si smícháme sójovou omáčku, škrob, limetkovou šťávu, med, chilli papričku, opečený sezam a 150 ml studené vody. Směs přilijeme k masu, promícháme a zhruba 2 minuty povaříme, podle potřeby ještě dochutíme.

  Vepřový bůček v kapustě

600 g bůčku nebo plece, 1 hlávka kapusty, 5 stroužků česneku, 2 lžíce mouky, kousek slaniny
sůl, pepř, 2 brambory, mrkev
Maso omyjeme, nakrájíme na kostky a ve větším kastrolu rozpálíme olej a maso zprudka opečeme, posolíme, opepříme.

bucek-v-kapuste.jpg

Pak maso podlijeme a dusíme do měkka. Kapustu nakrájíme na nudličky a až je maso měkké, přidáme k němu nakrájenou kapustu, brambory na kostičky, promícháme a dolijeme vodou, tak aby byla kapusta s masem po pod vodou. Necháme vařit až kapusta změkne. Když je měkká a voda téměř odpařená zahustíme jíškou. Na oleji rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, zaprášíme moukou, uděláme světlou jíšku a přidáme ke kapustě. Přidáme rozetřený česnek a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s bramborovým knedlíkem, dušenou mrkví na plátky s kouskem kapusty. 

 Vepřové hranolky s kuskusem

500 g vepřové kýty, 1 menší pórek, Koření Adžika, pepř, 2 ČL solamylu, 3 stroužky česneku, PL loupaných plátkových mandlí, PL sojové omáčky, PL kečupu, olej, sůl, čili paprička, voda, bílé víno

veprove-hranolky-s-kuskusem.jpg

Maso nakrájíme na hranolky, přidáme pórek na kolečka, pepř, drcený česnek, koření, sojová omáčka kečup, olej, solamyl, důkladně promícháme a necháme přes noc v lednici. Na pánev dáme lžíci oleje, maso i s marinádou na něm restujeme, přidáme čili a mandle, podlijeme vodou a vínem a dusíme do měkka. Dle potřeby malinko podlijeme.

Jako přílohu můžeme podávat kuskus s kousky restované papriky nebo petrželky.

 Vepřové plecko pikant

4 plátky vepřového plecka, 250 g žampiónů, sůl, pepř, olej, čili, hladká mouka, dijonská hořčice, vývar, hotová jíška, grilovací koření

veprove-plecko-pikant.jpg

Plátky masa mírně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a poprášíme hladkou moukou. Na pánev dáme trochu oleje, maso na něm zprudka opečeme. Žampióny oloupeme, překrojíme na půlku, osolíme a posypeme grilovacím kořením. Dáme na výpek a restujeme do zlaté barvy. Vyndáme a udržujeme v teple. Maso opět vložíme na pánev, podlijeme vývarem, přivedeme k varu a přidáme lžičku tmavé jíšky a povaříme. Dochutíme solí, pepřem a čili kořením nebo čili pastou.

Podáváme s hranolky nebo rýží. 

Kořeněné vepřové plátky

4 plátky vepřové krkovičky, sůl, citrónový pepř, půl lžičky zázvoru, lžička vegety, olej, lžíce citrónové šťávy, koření Adžika, 2 lžíce vývaru nebo vody, vejce

koreneny-veprovy-platek.jpg

Sůl, pepř, citrónovou šťávu, zázvor, vegetu a koření Adžika pořádně rozmícháme v oleji. Krkovičku naklepeme a vložíme do připravené marinády a necháme uležet v lednici 12 hodin, možno i déle.

Druhý den dáme na pánev malinko oleje, vyndáme krkovici z marinády a opečeme. Zbylou marinádu přidáme k masu a podlijeme trochou vývaru, ale jenom asi 2 lžíce a necháme probublat až do vysmahnutí, aby zbyl jenom sosík.

Podáváme s novými brambory a zelenou petrželkou. Můžeme přidat sázené vejce.

Vepřový závitek na žampiónech

4 vepřové plátky, 250 g žampiónů, lžíce hořčice, pepř, sůl, mletá paprika, hladká mouka,vývar na podlití, lžíce tmavé jíšky

veprovy-zavitek-na-zampionech.jpg

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, posypeme mletou paprikou, obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme, přidáme vývar a oloupané a na plátky nakrájené žampióny. Dusíme, až je maso měkké, přidáme lžíci jíšky a necháme provařit.

Podáváme s rýží. 

Bůčkové rolky

4 plátky libového bůčku, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, 4 lžíce kysaného zelí, 4 špalíčky klobásy, 4 plátky anglické slaniny, mletá pálivá paprika, olej, voda

buckove-rolky.jpg

Plátky masa naklepeme, osolíme opeříme, posypeme paprikou, potřeme drceným česnekem, položíme lžíci kysaného zelí, klobásu a anglickou slaninu. Zabalíme a spíchneme párátkem. Vložíme do pekáčku, podlijeme malinko vodou, přikryjeme a pomalu pečeme. Poléváme vypečenou šťávou, než je maso měkké.

Příloha šťouchané brambory. 

Vepřové na žampiónech

Plátky vepřového masa, pepř, sůl, medvědí česnek, žampióny, voda nebo vývar na podlití, lžička tmavé jíšky, olej, máslo

veprove-na-zampionech.jpg

Krkovici naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme medvědím česnekem. Na pánev dáme rozpálit olej a maso po obou stranách opečeme. Vyndáme na talíř a do výpeku dáme očištěné a na plátky nakrájené žampióny a krátce restujeme. Podlijeme, ale ne moc, jenom abychom měli sosík ne omáčku, vložíme maso a dusíme až je maso měkké. Zahustíme jíškou a dle potřeby dochutíme.

Podáváme s rýží nebo hranolkami. 

 Vepřové nudličky pikantní

500 g vepřového masa, nejlépe plecko, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 cm čerstvého zázvoru, malá čili paprička, lžička sladké mleté papriky, sůl, pepř, olej, jíška

veprove-nudlicky-pikantni.jpg

Maso nakrájíme na nudličky, přidáme drcený česnek, sůl, pepř, nastrouhaný zázvor, na jemno nakrájenou čili papričku, mletou papriku, olej.Vše smícháme a dáme na půl hodiny do lednice uležet.

Cibuli nakrájíme na jemno a dáme do pánve se lžíci oleje a osmahneme. Přidáme maso, podlijeme malým množstvím vody, jen aby bylo maso potopené a dusíme do měkka. Ke konci zahustíme lžičkou jíšky. Podáváme s rýží.

 Křehká krkovička

4 plátky vepřové krkovice, sůl, pepř, 1 vejce, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce grilovacího koření, malá lžička koření medvědí gril, 1 lžíce drceného česneku, 1 lžíce solamylu

krehka-krkovicka.jpg

Plátky z krkovičky si nařízneme na pár místech, aby se nám nekroutily, pak je naklepeme a necháme stát. V  misce si smícháme  rozšlehané vejce, solamyl, hořčici, česnek, grilovací koření, medvědí gril, osolíme, opepříme a zalijeme malým množstvím olejem, pořádně vyšleháme. Krkovičku v této směsi namočíme z obou stran, pak je v misce necháme, přikryjeme a dáme do lednice přes noc, ale i déle. Pak vyndáme a když v misce zůstane ještě nějaká směs, tak jí natřeme na plátky, hned dáme smažit do horkého oleje, po chvílích několikrát otáčíme, aby byla krkovička pěkně propečená.

Podáváme s hranolky.

 Přírodní vepřové plátky

Plátky vepřového masa, nejlépe krkovice, sůl, pepř, olej, máslo, vývar, hladká mouka, cibule

prirodni-veprove-platky.jpg
 

Na pánev dáme rozpálit olej a kousek másla, krkovici osolíme, opepříme a dáme zprudka opéct. Vyndáme a na výpeku orestujemedo zlaté barvy jednu větší cibuli nakrájenou na drobné kostičky. Přidáme vývar, vložíme

 maso a dusíme, až je maso měkké. Nakonec dle potřeby zahustíme lžičkou hladké 

mouky s trochou vody. Povaříme asi 15 minut.Podáváme s tvarohovými noky.

Tvarohové noky:

250 g měkkého tvarohu, 250 g hladké mouky, lžíce oleje, sůl, lžíce kopru, vejce.

Tvaroh smícháme s moukou, přidáme vejce, olej, sůl a nasekaný kopr. Necháme 10 minut odpočívat. Dáme vařit vodu, osolíme a dáme trochu oleje. Do vroucí vody dáme vařit noky, až vyplavou, necháme vařit ještě asi 5 minut, záleží jak velké noky děláme. Já vyválela šišku a tu jsem nakrájela, vařečkou sploštila a dala vařit.

Vepřové koleno

1 masité vepřové koleno, 3 velké cibule, 100 g uzené slaniny,lžíce francouzské hořčice, palice,česneku, sůl, kmín,světlé pivo

veprove-koleno.jpg

Z hořčice, drceného česneku a piva vymícháme marinádu. Koleno vykostíme, nasolíme, pokmínujeme a potřeme připravenou marinádou. Necháme přes noc odležet. Do pekáče dáme cibuli nakrájenou na kolečka, pivo a na to položíme koleno kůží nahoru, kterou jsme nakrojili šikmými řezy. Přikryjeme a pečeme za občasného podlévání asi 1,5 až 2 hodinky. Maso ke konci odkryjeme a necháme zrůžovět. Sosík můžeme zahustit lžičkou jíšky. 

 Pečené plátky z krkovice

 

4 plátky krkovice, sůl, pepř, olej, špetka mletého kmínu. Na pánev dáme olej na kterém opečeme krkovici do měkka. 

pecena-krkovice-.jpg

Jako přílohu podáváme třeba pečené brambory s česnekem a sušenými rajčaty

6 brambor, 8 ks sušených rajčat v oleji, jarní cibulka, malá palice česneku, zelená petrželka hladká, olej, sůl, pepř, 2 snítky tymiánu. Neoloupané brambory uvařte v osolené vodě. Plech pokapejte olejem,na plech uložte uvařené brambory ve slupce.Každou bramboru lehce rozmáčkněte, pokapejte olejem, lehce osolte, potřete česnekem, přidejte jarní cibulku, snítky tymiánu a posypte pepřem. Dáme do trouby a pečeme do zezlátnutí. Před koncem pečení přidáme nakrájenou petrželku, sušená rajčata a dopečeme.

 

 Pečený bůček na černém pivu

1000g bůčku, kmín, sůl, koření Medvědí gril, česnek, cibule, černé pivo, lžíce hladké mouky

Na pekáč položíme nakrájenou cibule na kolečka, na ní položíme okořeněný bůček kůží dolů. V rozehřáté troubě bůček zapečeme podlitý půlkou piva.V průběhu pečení jej poléváme.

peceny-bucek-na-cernem-pivu.jpg

Pečeme dozlatova. Potom obrátíme na druhou stranu a pečeme, aby byl bůček krásně zlatavý.Upečené maso vyjmeme a před podáváním nakrájíme.Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme,zalijeme zbylým pivem a dobře povaříme. Přecedíme přes husté síto nebo rozmixujeme ručním mixérem. Jako přílohu podáváme houskové nebo bramborové knedlíky, dušené hlávkové zelí.

Voňavá krkovička

4 krkovičky, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, lžička tymiánu, lžička rozmarýnu, lžička bazalky, 4 lžíce oleje, olej na opékání, 1 dcl bílého vína, tmavá jíškavonava-krkovicka.jpg

Krkovici nařízneme po okraji, mírně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme směsí bylinkové marinády, kterou jsme připravili z trošky oleje, drceného česneku a bylinek. Krkovici necháme v lednici 2 hodiny proležet. Poté je opečeme na horkém oleji po obou stranách. Nakonec podlijeme malinko vínem, zahustíme půl lžičkou tmavé jíšky a necháme provařit.

Podáváme s hranolky nebo s cibulkovými brambory.

 Kořeněná krkovice na hříbkách

4 krkovice, cibule, sůl, pepř, čubrica, mletá pálivá paprika, hladká korenena-krkovice-na-hribkach.jpgmouka, olej, hříbky, mletý zázvor

Krkovici okořeníme, poprášíme moukou a dáme zprudka opéct, vyjmeme a na výpeku osmažíme cibuli, vložíme maso a přidáme hříbky, malinko podlijeme a dusíme do změknutí.

Podáváme s hranolky, brambory nebo rýži

Vepřové s cuketou

Krkovice, kotleta, 2 cibule, 2 cukety, 2 papriky, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, provensálské koření, olej, hladká mouka

Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.veprove-maso-s-cuketou.jpg Cibuli, cukety a papriky pokrájíme na kousky, česnek na tenké plátky. Na rozpáleném oleji prudce opečeme maso z obou stran, vyndáme z pánve a udržujeme v teple. Do výpeku nasypeme cukety, cibuli, papriky, promícháme a krátce osmahneme. Osolíme, okořeníme provensálským kořením, přidáme česnek a směs přesypeme do pekáče nebo zapékací misky. Na ni položíme maso, přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 20 minutách odkryjeme a dopečeme do zezlátnutí masa. Já dělala z bůčku v pomalém hrnci na Low asi 5 hodin.

Ďábelská krkovička s tymiánovými brambory

krkovice, sůl, pepř, pasta s čili papriček, hladká mouka, olej, cibule

Krkovice naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme čili pastou a zdabelska-krkovicka-s-tymianovymi-brambory.jpgaprášíme moukou. Na pánvi zprudka opečeme a vyndáme. Na výpeku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme maso a podlijeme vodou. Necháme dusit do změknutí. Dle potřeby zahustíme lžičkou mouky.

Tymiánové brambory

Brambory uvaříme a oloupeme, rozkrojíme na půl, dáme na pekáček, posypeme tymiánem, pepřem a solí, případně trochou mleté papriky, pokapeme olejem a vložíme do trouby zapéct do zlaté barvy. 

 Vepřové medailonky

6 vepřových kotlet, grilovací koření,cibule, česnek,čili paprička, majoránka, sůl, olej, vývar, lžička hladké moukyveprove-medailonky.jpg

Kotlety posypeme grilovacím kořením, potřeme drceným česnekem a pokapeme olejem. Dáme na dvě hodiny do lednice. Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme na oleji. Kotlety zprudka opečeme a přidáme k cibuli, podlijeme vývarem, přidáme nakrájenou feferonku a dusíme doměkka. Nakonec přidáme rozkvedlanou mouku a povaříme. Dochutíme majoránkou.

Podáváme s rýží.

Pečený nadívaný bůček

1500 g bůčku, sůl, pepř, kmín, česnek

Náplň: 3 krajíčky staršího toustového chleba, 200 g mletého masa, půl červené papriky, pár lístků libečku, zelená petrželka, 2 vejce, sůl, pepř, trochu mléka

Krajíce chleba pokrájíme na kostky, zakapeme mlékem, přidáme mleté maso,peceny-nadivany-bucek.jpg papriku na kostičky, libeček, petrželku, žloutky, sůl, pepř a nakonec sníh z bílků. Řádně promícháme

Do bůčku uděláme kapsu, kterou naplníme vzniklou směsí. Sepneme jehlicema, do pekáčku dáme trochu vody a nakrájenou cibuli a na to položíme maso a dáme pomalu péct. Při pečení poléváme výpekem.

Já dělala v pomalém hrnci na HIGH asi 7 hodin.

Vepřový závitek se sušenýma švestkama

4 plátky vepřové kotlety, 80 g anglické slaniny, cibule, sušené švestky, sůl, pepř, olej, 3 lístky bazalky, lžíci zelené petrželové natě, jedna čili paprička, kostku bujónu, 2 lžičky jíšky, trochu vodyveprovy-zavitek-se-susenyma-svestkama.jpg

Maso naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe plátky anglické slaniny na kterou poklademe sušené švestky. Pevně zabalíme a zamotáme ještě do anglické slaniny, aby se maso při pečení nevysušilo. Na pekáček dáme trochu oleje, poklademe cibuli nakrájenou na půlměsíčky, závitky, nakrájenou čili papričku, podlijeme vodou a dáme péct do trouby.( Já dala i zbytek švestek a anglické co zbyla). Během pečení poléváme šťávou. Když je maso měkké, vyndáme ho na talíř a šťávu zahustíme jíškou a necháme provařit.Nakonec dáme bazalku a petrželku.

Podáváme s rýží.

Krkovice na cibuli

4 plátky krkovice, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 80 g slaniny, pepř, sůl, houby, olej, lžička hladké mouky, voda nebo vývarkrkovice-na-cibuli.jpg

Plátky naklepeme, osolíme, opepříme a na rozpuštěné slanině zprudka orestujeme. Vyjmeme a na výpeku osmažíme cibuli nakrájenou na měsíčky, vložíme maso, přidáme drcený česnek, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Necháme vydusit přidáme mouku, podlijeme a necháme přejít varem. Houby vložíme na pánev a restujeme na oleji. Při podávání hotové houby navršíme na maso a jako příloha jsou opečené brambory.

Pečená žebírka

1000 g vepřových žebírek, sůl, česnek, kmín, grilovací koření, tymián, cibule, vodapecena-zebirka.jpg

Žebírka umyjeme a osušíme. Potřeme drceným česnekem, posypeme grilovacím kořením, tymiánem a kmínem. Cibuli nakrájíme na osminky, dáme do pekáčku položíme na ní okořeněná žebírka, podlijeme půl deci vody a dáme do trouby péct, až jsou krásně růžová. Já dělala v pomalém hrnci na LOW přes noc.

Jako přílohu můžeme zvolit opékané brambory, vařené brambory

Kotlety s kukuřičkama

4 kotlety,sterilované kukuřičky, malé cibulky, cibule, párek, anglická slanina, hořčice, rajčatový protlak, sůl, olej, pepř, drcený česnek, hladká mouka, vodakotlety-s-kukurickama.jpg

Kotlety naklepat, osolit, opepřit, potřít hořčicí a česnekem. Na kotlety položíme anglickou slaninu, párek, kukuřičku, přehneme napůl a sepneme párátkem.

V kastrolu osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli na ní opečeme kotlety a vyndáme. Přidáme protlak,podlijeme vodou, kukuřičky, cibulky a když zbyde párek tak ho přihodíme. Vložíme kotlety a dusíme doměkka. Nakonec zahustíme lžičkou hladké mouky, dochutíme a necháme chvilku povařit.

Příloha vařené brambory, rýže

Masová směs v lasturách

Vepřová panenka, kuřecí prsa, cibule, česnek, čili, sůl, pepř, olej, bílé víno, hladká mouka, smetana, máslo, žampióny, sýr, muškátový oříšekmasova-smes-v-lasturach.jpg

Maso nakrájíme na nudličky, přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli, česnek, sůl, pepř,olej, čili a promícháme. Necháme dvě hodiny v chladnu. Z másla , mouky a smetany uděláme bešamel a dochutíme. Maso orestujeme, přidáme žampióny nakrájené na plátky, podlijeme bílým vínem a dusíme do měkka. Lasturky nebo zapékací mističky vymažeme tukem a navršíme masovou směs, kterou zalijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným sýrem. Necháme asi 15 minut zapéct.

Podáváme s hranolky.

Vepřová krkovice marinovaná

4 plátky vepřové krkovice, 50 g uzeného špeku, provensálské koření, oregáno, čili, pepř, kurkuma, libeček, olej, sůl, lžička citrónové šťávy, lžíce hladké mouky, kostka masoxu nebo vývarveprova-krkovice-marinovana.jpg

Plátky masa naklepeme, po okrajích nařízneme a dáme marinovat do marinády, kterou si připravíme z oleje, pepře, provensálského koření, kurkumy, oregána, čili, libečku, soli a citrónové šťávy a řádně našleháme.

Špek nakrájíme na kostičky a v kastrolu vyškvaříme. Na něj dáme opéct krkovici po obou stranách. Maso vyjmeme a do výpeku dáme lžíci hladké mouky a osmahneme. Podlijeme vodou, přidáme masox, vložíme maso i zbylou marinádu. Zvolna dusíme, až maso změkne.

Kořeněné plecko

1000 g plecka, 1 cibule, 4 stroužky česneku, kmín, pepř, sůl, grilovací koření, olej, vývar nebo voda na podlitíkorenene-plecko.jpg

Plecko nakrájíme na plátky, posypeme kořením, potřeme drceným česnekem, pokapeme olejem a dáme do lednice na 2 hodiny. Na pánev dáme trochu oleje na kterém osmažíme jemně nakrájenou cibuli. Poklademe na ní maso a opečeme. Přendáme na pekáč, podlijeme a dáme do trouby péct. Když maso zrůžoví, vyndáme na talíř a šťávu zahustíme trochou mouky. Maso dáme zpět a dopečeme.

Jako přílohu můžeme podávat bavorské nebo houskové knedlíky a dušené hlávkové zelí.

Plněný bůček na černém pivu

1500 g bůčku, 300 g mleté sekané, 1 pikantní papriková klobása, 2 cibule, 2 lžíce mražené směsi hrášek a mrkev, pórek dle chuti, 5 rohlíků, 5 vajec, kmín, česnek, sůl, pepř, lžička mleté pálivé papriky, černé pivoObrazek

Do bůčku si uděláme kapsu, osolíme, okmínujeme a potřeme česnekem. Rohlíky nakrájíme na kostičky a polijeme mlékem a necháme vsáknou. Potom přidáme sekanou, cibuli, 3 vejce a dva žloutky, z bílků uděláme sníh, přidáme hrášek, mrkev, pórek na kolečka, mletou papriku, sůl, pepř a řádně promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh. Touto směsí naplníme kapsu a vtlačíme do ní klobásu. Sepneme nebo zašijeme, aby náplň nevytekla. Bůček ještě na povrchu osolíme a okmínujeme a dáme péct. Podlijeme půlkou černého piva, přidáme na čtvrtky nakrájenou cibuli, přikryjeme a zvolna pečeme. Během pečení poléváme. Když je maso měkké a má zlatou barvu, přilijeme zbytek piva a dopékáme odkryté.

Krkovička s gratinovanými brambory

4 plátky krkovice, česneková pasta, grilovací koření, pepř, olej, lžička hladké mouky, 200 ml vody

Na brambory: 1 kg brambor očistíme a nakrájíme na kolečka, 1 cibule, 100 g sýr Niva na plátky, pepř,sůl, sladká mletá paprika, česnek na potření pekáčku, , 1 šlehačkaObrazek

Krkovici naklepeme, potřeme česnekovou pastou nebo drceným česnekem, posypeme grilovacím kořením a pepřem. Na pánev dáme trochu oleje na které krkovici opečeme po obou stranách. Podlijeme vodou a dusíme až je maso měkké. Nakonec zahustíme lžičkou hladké mouky a povaříme.

Zapékací mísu nebo pekáček potřeme česnekem, poklademe kolečky brambor, osolíme opepříme, posypeme mletou paprikou, poklademe cibulí na kolečka a plátky Nivy a dáme další vrstvu brambor a opět okořeníme. Nakonec zalijeme šlehačkou a pečeme asi 45 minut na 200°C.

Medová pečená žebírka

 

 800 g vepřových žeber, sůl, pepř, 4 lžíce oleje, 2 lžíce medu, šťáva z limetky (nebo citronu)Obrazek
2 lžičky sojové omáčky, 1 lžička worchestru, 1 lžička kremžské hořčice, 4 stroužky česneku
2 lžičky kořenící směsi Medová žebírka, lžička čili, sklenku tmavého piva

Žebírka omyjeme a necháme okapat. Připravíme si ze surovin marinádu do které žebra naložíme. Necháme v lednice uležet přes noc. Žebra aspoň jednou obrátíme a potřeme marinádou. Potom dáme na pekáč, potíráme marinádou a pečeme až jsou krásně tmavě růžová a měkoučká.

Vepřové maso kořeněné

1000 g plecka nebo odřezků z pečeně, sůl, koriandr, šalvěj, oregáno, rozmarýna,lžička mleté pálivé papriky, 200 g anglické slaniny, vývar na podlití, trochu hotové světlé jíškyObrazek

Maso nakrájíme na větší kousky, posypeme kořením, dáme do pekáčku, podlijeme vývarem a nahoru poklademe nakrájenou anglickou slaninu.Přikryjeme a dáme zvolna péct, až je maso růžové. Já dělala v Pomalém hrnci asi 6 hodin na HIGH, nahoře bylo krásně růžové, jako z trouby.

Jako příloha můžou být bramborové špalíčky, brambory nebo co kdo rád.

Marinovaná žebírka

6 kusů vepřových žebírek, olej, koření Rožnění nebo nějaké jiné pikantní, 3Obrazek stroužky česneku, sůl, citrónová šťáva, lžíce medu, 3 lžíce sójové omáčky, sklenka černého piva

Ze všech surovin smícháme marinádu, potřeme jí žebírka a necháme je přes noc odležet. Druhý den je vložíme do pekáčku, podlijeme černým pivem a pomalu pečeme v troubě, vypečený tuk částečně odstraníme a ještě dopečeme.

Vepřové na šalvěji a tymiánu-z PH

1000 g vepřového plecka, cibule, česnek, šalvěj, tymián, sůl, trochu grilovacího koření, olej,vývar z masoxu nebo trochu vody. Obrazek

Maso nakrájíme na větší kusy, posypeme grilovacím kořením, šalvějí a tymiánem. Cibuli nakrájíme na hrubší kostičky, česnek prolisujeme. Vše dáme do pomaláče, nebo klasicky na pekáč, promícháme, podlijeme asi 3 dl vody nebo vývaru a necháme v pomalém hrnci na LOW asi 6 hodin. V troubě pečeme klasicky a podléváme.

 Závitky s libečkovou nádivkou vl.

4 drůbeží nebo vepřové plátky, 4 plátky anglické slaniny, koření tandoori masala, hořčice, česnek, rohlík, vajíčko, 2 lžíce nasekaného libečku libečku, sůl, pepř, olej, mouka na obalení, hrst sušených hub, 1 dl smetany, lžíce světlé jíšky, 1 dl vody na podlitíObrazek
Uděláme si nádivku z rohlíku navlhčeného mlékem, vajíčka, nasekaného libečku a pepře. Látky masa mírně naklepeme, posypeme kořením tandoori masala, potřeme hořčicí, položíme plátek anglické slaniny na kterou navršíme nádivku. Pevně zabalíme a spíchneme párátky nebo ovážeme nití. Obalíme v mouce a zprudka dorůžova opečeme na oleji. Podlijeme vodou, přidáme namočené sušené houby a dusíme do měkka. Když je maso měkké, přidáme smetanu a zahustíme jíškou. Krátce povaříme a dochutíme.

Podáváme s rýží.

Vepřový plátek Hradečan vl.
4 plátky masa z kýty nebo krkovice, pepř, ďábelské koření nebo čili pasta, sůl, větší cibule, anglická slanina, hrst sušených hříbků, jeden masový bujón, 2 kyselejší jablka, olej, trochu cukru, lžička jíškyObrazek

Plátky masa mírně naklepeme, osolíme, posypeme kořením a pepřem. Opečeme po obou stranách dozlatova, podlijeme vývarem, přidáme namočené houby a dusíme do změknutí, ke konci přidáme nakrájenou anglickou slaninu na proužky. Nakonec zahustíme lžičkou jíšky a povaříme.Mezitím nakrájíme cibuli na měsíčky, dáme na pánev a orestujeme do zlaté barvy. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na kolečka. Posypeme cukrem a opečeme na pánvi. Na talíři zdobíme orestovanou cibulí a kolečky jablka. Příloha pečené brambory.

Hejtmanský závitek

4 plátky masa, nejlépe kuřecí prsa nebo vepřová kýta, sůl, kremžská hořčice, pikantní klobása, čerstvá červená paprika, mletá paprika, pepř, Obrazekkari, sůl, sýr Niva, hladká mouka, bílé víno
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme kremžskou hořčicí, posypeme mletou paprikou. Do středu dáme špalík Nivy, klobásu, proužky papriky a pevně zabalíme.Dáme na rozpálenou pánev a zprudka po všech stranách opečeme. Přendáme na talíř a do výpeku dáme kari a  lžičku hladké mouky, necháme orestovat a podlijeme vínem. Provaříme a dáme zpět závitky a prohřejeme.

Podáváme s rýží nebo bramborovou kaší. 

Řízečky naruby

4 plátky kuřecích nebo vepřových řízků, drcený česnek, sůl, ďábelské Obrazekkoření, hořčice, strouhanka, 2 vejce, olej
 Řízky naklepeme, osolíme, potřeme drceným česnekem a hořčicí. Posypeme kořením a obalíme ve strouhance. Snažíme se jí dostat do řízků co nejvíce. Nakonec namočíme do rozšlehaného vejce a na oleji smažíme dorůžova.

 Jako přílohu podáváme vařené brambory nebo kaši. 

Krkovice na houbách

4 plátky krkovice, větší cibule, pepř, sůl, olej, lžička tmavé jíšky, sušené houby, hladká mouka, lžička mleté paprikyObrazek
Krkovici naklepeme, osolíme, poprášíme paprikou, opepříme a obalíme v hladké mouce. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a na oleji osmažíme až je zlatavá. Položíme na ní maso a po obou stranách opečeme. Podlijeme vývarem nebo vodou a přidáme namočené houby. Dusíme doměkka. Nakonec zahustíme jíškou.
Jako příloha může být rýže nebo houskový knedlík.
 

Vepřové kostky s mrkví

600 g vepřového plecka, cibule, pepř, sůl, mletá paprika sladká i pálivá, jedna mrkev, půl lžičky rozmarýnu, 2dl bílého vína, olej, jíška, lžička vegety.Obrazek

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, dáme na olej zpěnit, přidáme nakrájené kostky masa a orestujeme. Dáme lžičku sladké a pálivé papriky, rozmarýn, vegetu, nakrájenou mrkev na proužky a podlijeme vodou a necháme dusit. Když je maso měkké, přidáme víno a trochu jíšky a povaříme.

Podáváme s knedlíkem.

  Česnekové plátky

 4 plátky  drůbežího nebo krkovice, drcený česnek, sůl, pepř, olej, zeleninová paprika, pár kuliček hroznového vína, lžička jíšky, cibuleObrazek

Plátky osolíme, opepříme, potřeme drceným česnekem. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm pomalu opékáme plátky dozlatova. Na šťávu oloupeme cibuli, nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme. Zalijeme 3 dl vody, přidáme půlku masoxu, nakrájenou papriku na proužky a kuličky hroznového vína. Povaříme a zahustíme jíškou.

Podáváme s rýží.

Vepřové v bylinkové směsi

6 plátků kotlety nebo krkovice, cibule, česnek, uzená paprika, bílý pepř, kurkuma, saturejka, kmín, zázvor, šalvěj, oregáno, sůl, olej, jíškaObrazek
Koření dáme do mísy, přidáme olej, a našleháme. Do směsi naložíme maso asi na 2 hodiny. Mezitím si nachystáme cibuli nakrájenou na drobné kostičky a orestujeme na oleji, přidáme na plátky nakrájený česnek a restujeme do světle hnědé barvy. Na jiné pánvičce opečeme zprudka maso a přendáme i s marinádou do osmažené cibuli a česneku. Podlijeme a dusíme. Nakonec zahustíme jíškou a podle chuti dochutíme.
Podáváme s kroketami.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář