Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vnitřnosti

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krůtí játra na červeném víně

500 g krůtích jater, lžíce kečupu, lžíce worčestru, 2 stroužky česneku, 1 cibule větší, 2 dl červeného vína, sůl a pepř, jíška, olej a vývarkruti-jatra-na-vine.jpg

Krůtí játra nakrájíme na stejné kousky. Okořeníme mletým černým pepřem. Cibuli nakrájíme na plátky. Česnek prolisujeme.
Na oleji osmahneme cibulku a česnek. Vložíme játra a orestujeme.Přidáme worčestr a kečup. Potom játra podlijeme vínem a trochou vývaru. Necháme dusit doměkka. Nakonec omáčku zahustíme tmavou instantní jíškou. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s pečenými brambory.

Kachní játra s kari pastou

2 velké cibule, 4 stroužky česneku, lžičku kari pasty, olej, sůl, pepř, trochu vody, solamyl na maso, majoránkarestovana-kruti-jatra-s-kari-pastou.jpg

Cibuli očistíme a nakrájíme na měsíčky. Játra očistíme od blan, nakrájíme na větší kousky a posypeme pepřem. Na pánev dáme olej a na něm orestujeme játra, potom je vyndáme a uložíme do tepla. Na zbytku oleje osmažíme cibuli dorůžova, přidáme drcený česnek a kari pastu a asi minutku restujeme, podlijeme trochou vody a zahustíme solamylem a necháme přejít varem. Vložíme játra, dochutíme solí a majoránkou. Podáváme se šťouchanými brambory, rýží, bramboráčky, hranolky.

  Restovaná vepřová játra

400 g vepřových jater, pepř, sůl, olej, polohrubá mouka, 1 velká cibule na ozdobu

 

Játra omyjeme a nakrájíme asi na 1 cm na plátky. Okraje plátků nařízneme, aby se

veprova-jatra-restovana.jpg

 nám při restování nekroutila. Opepříme, obalíme v polohrubé mouce, dáme na rozpálený olej a restujeme asi 2 - 3 minuty z každé strany. Záleží, jak jsou plátky silné. Hotové jsou, když nám z nich nevytéká krvavá voda a jsou na dotek pružná. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, na oleji restujeme do zlaté barvy. Na konec je osolíme a podáváme s restovanou cibulí, pečenými bylinkovými brambory a nějakým dipem. 

Kuřecí restovaná játra

400 g kuřecích jater, 2 cibule, 1 pórek, 3 stroužky česneku, 2 PL oleje, čili pastu, pepř, trochu kmínu a majoránky, 1 lžíci rajského protlaku, 1 KL sladké papriky, PLsvětlé sojové omáčky, 1 dcl vody.

kureci-jatra-restovana.jpg

Nakrájenou cibuli a pórek na kolečka restujeme na oleji. Přidáme na půl minutky utřený česnek, sladkou papriku, čili pastu a podusíme. Na tomto základě prudce opečeme očištěné kuřecí játra, přidáme sojovou omáčku a zalijeme 1 dcl vody. Dochutíme ostatním kořením a dusíme. Nakonec přidáme ještě 1 KL rajského protlaku,necháme projít varem a podáváme. 

 Kuřecí játra na červeném víně

500 g jater, 1 dcl červeného vína, 4 lžíce jemného kečupu,malá cibule, 100 g anglické slaniny, 6 stroužků česneku, 2 lžíce worcesteru, špetka chilli, sůl a pepř, 2 lžíce oleje, lžička tmavé jíšky. 

kureci-jatra-na-cervenem-vine.jpg

 

 

Kuřecí játra nakrájejte na kostičky, opepřete a na oleji zprudka opečte. Vyndejte bokem, do oleje vhoďte na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli najemno nakrájenou a orestujte.Přidejte na tenké plátky nakrájený česnek, zlehka orestujte, přidejte kečup, worcester a chilli, zamíchejte a vráťte zpět játra. Přilijte víno a dolejte vodou, aby byla játra napůl ponořená, a pod pokličkou vařte, dokud játra nejsou hotová. Nakonec zahustit jíškou, dosolte a případně přidejte více chilli a pepře a necháme provařit, aby omáčka nebyla cítit moukou.

 

 Krůtí játra s tymiánem

500g krůtích jater, 3 stroužky česneku, cibule, sůl, pepř, tymián, olej, vývar, jíška, 1dcl červeného vína

kruti-jatra-na--tymianu.jpg

Játra očistíme, dáme asi na dvě hodiny do mléka. Potom je vyndáme a osušíme a nakrájíme na větší plátky. Očištěnou cubuli nakrájíme na drobné kostičky, dáme na pánev na olej a restujeme do zlaté barvy. Přidáme drcený česnek, tymián, pepř a podlijeme vývarem. Dusíme až jsou játra měkká. Pak přidáme víno a necháme zredukovat. Dáme lžíci jíšky a ještě chvilku povaříme.

Příloha rýže.

Pikantní hranolky s krůtích jater s cibulí

500g krůtích jater, 1 velká cibule, 4 stroužky česneku, 2-3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce kečupu, 1 čili paprička nebo lžička paprikové pasty, sůl, pepř, lžičku tmavé jíšky, 1 dcl bílého vína, olej

kruti-jatrove-nudlicky-na-cibuli.jpg

Krůtí játra očistíme a nakrájíme na hranolky. Česnek nakrájíme na plátky, cibuli na kolečka nebo na měsíčky.Na rozpáleném oleji smažíme játra ze všech stran. Přidáme česnek, cibuli, promícháme a restujeme dál. Pak játra okořeníme pepřem, přidáme čili papričku, kečup, sójovou omáčku a podlijeme vínem. Nakonec přidáme lžičku hotové jíšky a povaříme.Dochutíme solí podle chuti.

Výbornou přílohou jsou hranolky, smažené brambory, ale také rýže. 

Krůtí játra na cibuli s plněnými brambory

Játra, cibule, česnek, worčestr, sojovka, pepř, olej, feferonka

Játra nakrájíme na nudličky, přidáme všechny ostatní suroviny, promícháme a dáme do lednice uležet. Potom na pánvi orestujeme a nakonec dochutíme solí a pepřem.

Brambory umyjeme a dáme vařit do skoro měkka. Necháme vychladnout a potom kruti-jatra-a-plnene-brambory.jpgrozkrojíme na půlku a opatrně vydlabeme střed. Spodek malinko seřízneme, aby lodička stála.

Náplň: anglická slanina, tvaroh, 3 trojúhelníčky sýra nebo možno i nivu, na malé kousky nakrájené žampióny, červená, zelená, žlutá paprika, jarní cibulka, petrželka hladká ne kudrnka, vejce, na potření zakysaná smetana, sůl, pepř, uzená mletá paprika.

Slaninu nakrájíme na kostičky, přidáme žampióny,všechny tři druhy papriky nakrájené na kostičky, jarní cibulku a restujeme. V míse utřeme tvaroh a sýr a přidáme vychladnutou směs, vydlabané brambory, které jsme rozmačkali a vejce. Pořádně promícháme a dochutíme. Směsí plníme připravené lodičky, potřeme zakysanou smetanou a posypeme uzenou paprikou. Dáme do vyhřáté trouby na 180°C na 30 minut. 

Játra na slanině

500g krůtích jater
trocha oleje
2 cibule kruti-jatra-na-slanine.jpg
100g anglické slaniny
3 stroužky česneku
sojová omáčka
sůl, pepř, voda, lžička hladké mouky

Na rozpáleném oleji osmažíme pokrájené cibule, přidáme pokrájená drůbeží játra, pokrájenou slaninu a stroužky česneku. Opepříme, zakapeme sojovou omáčkou, podlijeme vodou a smažíme do měkka. Hotová játra osolíme.

Játrové špízy

500g kuřecích nebo krůtích jater, 250g anglické slaniny nakrájené na plátky, 2 nožky pikantní klobásy, sůl, pepř, olejjatrove-spizy.jpg

Játra očistíme od blány a nakrájíme na větší kousky. Klobásu nakrájíme na kolečka. Játra opepříme a obalíme anglickou slaninou. Střídavě napichujeme játra a klobásu. Může se dát i paprika, vše záleží na fantazii. Na pekáček uložíme hotové špízy a zakapeme olejem. Dáme péct do trouby asi na 30 minut.

Jako příloha se hodí opečené brambory, hranolky.

Špízy z krůtích jater

1000g krůtích jater, anglická slanina, rajčata, zeleninová žlutá a zelená paprika cibule, sůl, pepř, majoránka, libeček, olejObrazek

Játra očistíme a namočíme na hodinku do mléka. Zatím si připravíme plátky anglické, cibuli na kolečka, papriku na větší kostky. Játra vybereme z mléka a opláchneme. Posypeme pepřem, majoránkou a libečkem a zabalíme do anglické slaniny. Potom střídavě napichujeme cibuli, játra papriku, rajče na grilovací jehly. Pokapeme olejem a dáme na pekáček. Troubu rozpálíme na 200 °C a zvolna pečeme, až špízy zrůžoví.

Podáváme s opečenými brambory nebo s hranolky. 

Kuřecí játra restovaná

500g kuřecích jater, citrónový pepř, majoránka, cibule, česnek, kečup, hořčice, sůl, olejObrazek

Játra odblaníme, namočíme do mléka a necháme půl hodiny máčet. Potom řádně opláchneme, nakrájíme na větší nudličky. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, česnek na plátky. Dáme slabě orestovat, přidáme papriku, kečup a hořčici a nakonec játra. Restujeme do zlaté barvy. Nakonec osolíme opepříme

Podáváme s hranolky, rýží nebo s bulgurem 

 

Krůtí játra na mrkvi a celeru

500g jater, 150g celeru, 150g mrkve, velká cibule, 80g špeku, lžička mleté sladké i pálivé papriky, 1dl smetany, 1dl vody, lžíce sojové omáčky, l lžíce hořčice, 2 lžíce kečupu, 20g mandlových lupínků, lžička, světlé jíšky, majoránka, sůl, lžíce citrónové šťávyObrazek
Špek nakrájíme na kostičky, necháme na pánvi rozpustit, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a osmahneme. Celer a mrkev nakrájíme na nudličky a vložíme na pánev. Společně restujeme asi 5minut.Potom přidáme obě papriky, sojovou omáčku, lupínky, hořčici, kečup a na větší nudličky játra. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Nakonec přidáme smetanu, lžičku jíšky a povaříme. Dochutíme solí a majoránkou.

Jako příloha je vhodná rýže. 

Játra Pompadour

Játra odblaníme a nakrájíme na větší nudličky. Cibuli nakrájíme na kolečkaObrazek a dáme na tuk osmahnout dorůžova. Přidáme játra, hrášek, lžičku pálivé a lžičku sladké mleté papriky, pepř, na proužky nakrájenou jednu kyselou okurku, jednu zeleninovou papriku na proužky, lžíci kečupu, lžičku kaparů. Podlijeme vývarem nebo vodou, zakápneme asi deckou vína a dusíme asi půl hodiny. Potom přidáme jíšku na zahuštění a ještě povaříme. Na talíři můžeme přidat strouhaný křen.

Restovaná játra s pikantním přelivem

Cibuli nakrájíme nadrobno, dáme na pánev a osmažíme, aby byla jen skleněnObrazeká, přidáme drcený česnek, strouhaný zázvor (asi 3cm) čili pastu, lžičku ostré hořčice. Vše chvilku restujeme, potom přidáme vrchovatou lžičku kari a zakysanou smetanu. Nezahušťujeme jenom necháme přejít varem.

Játra odblaníme, opepříme,obalíme v mouce polohrubé, kterou jsme smíchali s mletou paprikou a zprudka opečeme,nakonec osolíme.

Příloha hranolky nebo krokety.

Kuřecí jatýrka na kari s jablky

Dělala jsem krůtích jater. Játra odblaníme a necháme větší kouskyObrazek. Cibuli nakrájíme na kolečka, jablka neloupeme, nakrájíme na kolečka a zbavíme jádřinců. Na troše oleje osmažíme cibuli do zlatova, vyndáme na talíř a na pánev dáme opéct jablíčka, které posypeme kari kořením, podlijeme trochou vína a chvilku podusíme, dáváme pozor, aby se nerozvařily.Jablka vyndáme a výpek zahustíme trochou hladké mouky s vodou. Povaříme. Na jiné pánvi upečeme játra, které jsme posypali pepřem, sladkou mletou paprikou a obalily v polohrubé mouce. Restujeme krásně do růžova.

Jako přílohu jsem dělala rýži. Vypadá to složitě, ale není, za hodinku byl oběd na stole.

Jatýrka pytláka Říhy

500 g krůtích jater, 2 cibule, 1 pikantní klobása, 50g špeku, 100g anglické slaniny, pepř, sůl, ½ lžičky provensálského koření, špetka Obrazektymiánu, 1 čili paprička, 1 lžička tmavé jíšky, 1dl čer. Vína, voda na podlití.

Špek a anglickou slaninu nakrájíme na slabé kostičky, rozpustíme, na ní dáme na kolečka nakrájenou cibuli a společně orestujeme. Přidáme na silnější nudličky pokrájené játra , klobásu a okořeníme. Podlijeme 1dl červ.vína a 1dl vody. Společně vše dusíme, až je vše měkké. Nakonec zahustíme jíškou.

Jako příloha může být rýže, bramboráčky, nebo co má kdo rád.

 Uzený jazyk na česneku

Obrazek

Vepřový jazyk uvaříme do měkka, oloupeme a nakrájíme 

na plátky. Plátky jazyka potřeme rozetřeným česnekem,hořčicí, obalíme v mouce, vajíčku a ve strouhance. Na pánev dáme rozehřát olej s kouskem másla a smažíme do růžova. 

Podáváme s bramborovou kaší, posypanou cibulkou a na nudličky opečenou anglickou slaninou. 

Plněná omeleta s krůtími játry

Nakrájíme cibuli na měsíčky,dáme orestovat,přidáme játra Obrazeknakrájená na nudličky,špetku tymiánu,sojová omáčka,čili paprička,lžička slad.mleté papriky,2cm nastrouhaného zázvoru a restujeme,až játra změknou,potom přidáme trochu vegety,podlijeme červ.vínem a přidáme 2 lžičky kaparů.Dáme lžičku tmavé jíšky a povaříme.Libovolnou zeleninu uděláme na páře,přidáme máslo a ochutíme.Z vajec mléka,soli a hl.mouky uděláme omelety.Naplníme,přehneme a doplníme zeleninou.Může se přidat tatarka.

 

Játra pana šenkýře vl.

 Krůtí játra, uzená slanina, cibule, 2 stroužky česneku, čili, pepř, mletá paprikaObrazek, lžička kečupu, lžička hořčice, sůl

Slaninu nakrájíme na malé nudličky, přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme a přidáme odblaněná, na větší kousky nakrájená játra a chvilku restujeme. Přidáme pepř, mletou papriku, čili, hořčici a kečup, promícháme a podlijeme vývarem, nebo vodou. Nakonec zahustíme hotovou jíškou a povaříme. Solíme až nakonec podle chuti. Jako příloha může být rýže nebo houskový knedlík.

  Drůbeží játra po dvorsku vl.Obrazek

Nakrájíme cibuli na hrubo,osmažíme,dáme dvě lžičky sladké a jednu pálivé papriky,přihodíme játra na větší kousky,orestujeme,zalejeme vodou a dusíme.Přidáme česnek,nakrájenou klobásu na kolečka,dvě lžíce kečupu.Zahustíme ,povaříme.Nakonec dáme ještě oregáno.Příloha:Rýže,nebo knedlík.

 Hornická játra

Krůtí játra, cibule, česnek, pepř, sůl, čili paprička, žampióny, olej, jíška, naObrazekť z jarní cibulky

Játra nakrájíme na větší nudličky, cibuli na kroužky, česnek na plátky. Cibuli dáme na olej, bledě osmažíme, přidáme česnek, žampióny, játra a restujeme. Když jsou skoro hotové, přidáme očištěnou čili papričku a nakrájenou nať z cibulek. Malinko podlijeme a dodusíme. Nakonec zahustíme lžičkou hotové jíšky.  

 Játra paní vévodkyně

Krůtí játra, cibule, pepř, sůl, špetka provensálského koření, půl lžičky kari Obrazekkoření, zakysaná smetana nebo sladká, jak kdo má rád, hladká mouka na zahuštění, lžička kapari, lžička nasekaného kopru.Cibuli nasekáme najemno, osmažíme do zlatova, přidáme játra nakrájená na větší plátky, orestujeme, přidáme kari koření, podlijeme trochou vody, přidáme provensálské koření a dusíme doměkka. Nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou ve smetaně, nalijeme na játra a povaříme. Nakonec dáme lžičku kaparů, nasekaný kopr a osolíme. 

 

Játra s mandlemi

 

500g drůbežích jater

 

3 lžíce mandlí

1-2 pórkyObrazek

3-5 stroužků česneku

škrobová moučka na obalení

sójová omáčka

chilli koření

sůl, tuk na opečení

trochu vína

Postup:
Očištěná drůbeží játra obalíme ve škrobové moučce a prudce osmahneme na tuku. Přidáme spařené a oloupané mandle pokrájené na hrubší nudličky, koření a znovu osmahneme. Zmírníme teplotu a podlijeme malým množstvím vína. Když jsou játra téměř hotová, vmícháme na kolečka pokrájený pórek a zakápneme sojovou omáčkou. Místo pórku můžete dát na kolečka nakrájenou cibuli a osmaženou až na ozdobu.

Tyrolské ledvinky

4 kusy vepřových ledvinek, cibule, uzený špek, pepř,  mletá paprika, sůl, hořčice, sojová omáčka, 1 feferonka, lžička hladké mouky, 100ml šlehačkyObrazek

Ledvinky zbavíme kanálků, namočíme do mléka asi na 3 hodiny. Špek nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit, přidáme cibuli na drobné kostičky a orestujeme. Zaprášíme lžičkou sladké mleté papriky, přidáme nakrájenou feferonku a na nudličky nakrájené ledvinky. Vše orestujeme. Zalijeme 2dl vývarem ve kterém jsme rozkvedlali hořčici a dusíme, až jsou ledvinky měkké. Zahustíme lžičkou mouky. Nakonec vlijeme šlehačku a dochutíme pepřem, sojovou omáčkou a solí.

Jako přílohu jsem zvolila rýži.

Pytlácké ledvinky

6 kusů ledvinek, olej, cibule, česnek, nakládané žampióny, sůl, pepř, mletá sladká a pálivá paprika, majoránka, hladká mouka, vodaObrazek
Ledvinky pečlivě očistíme, zalijeme mlékem a necháme 3hodiny naložené. Potom opláchneme a nakrájíme na nudličky. Na pánev dáme olej na kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme papriku, a ledvinky a restujeme asi 10minut. Potom přidáme drcený česnek a žampióny a podlijeme vodou. Dusíme až jsou ledvinky měkké. Nakonec zahustíme jíškou a dokořeníme majoránkou a pepřem.

Vepřové ledvinky na slanině

 4 ledvinky, 1cibule, anglická slanina nebo uzený špek, česnek, zeleninová paprika, mletá Obrazeksladká paprika, čili pasta nebo paprička, nožička pikantní klobásy, sůl, pepř, lžička jíšky,1dl vody

Slaninu nakrájíme na kostičky, necháme rozpustit a přidáme nakrájenou cibuli na měsíčky. Orestujeme do zlaté barvy. Přihodíme ledvinky nakrájené na proužky, klobásu na proužky, papriku, česnek, čili pastu, pepř. Orestujeme a zalijeme vodou. Podusíme a zahustíme jíškou. Nakonec dochutíme solí a majoránkou.

Podáváme s bramboráčky, brambory, rýží

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář