Jdi na obsah Jdi na menu
 



 

Obrazek

 

 

Květákové placičky

1 květák, 3 vejce, pažitka nebo petrželka, mořská sůl, 100g sýra, máslo, strouhanka, muškátový oříšek, pepřkvetakove-placicky.jpg

Květák uvaříme doměkka v osolené vodě. Necháme ho okapat a vychladnout a nakrájíme ho najemno. Dáme ho do misky a přidáme k němu nasekanou pažitku nebo petrželku, rozklepnutá vejce, nahrubo strouhaný sýr a strouhanku. Smícháme a dle chuti opepříme a osolíme. Lžící na plechu vyloženém pečícím papírem děláme placičky, které upečeme dozlatova. Placičky podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

Tmavé fazole s masem

150 g tmavých fazolí, 300 g vepřového plecka, bobkový list, 5 stroužků česneku, větší cibule, olej, sůl, loupaná rajčata v konzervě, 3 lžíce kečupu, 1 velká červená paprika, 2 čili papriky, vývar, pepř, lžíce worčestru, mletá paprikatmave-fazole-s-masem.jpg

Fazole namočíme přes noc a druhý den je uvaříme do měkka. Cibuli osmahneme na troše oleje, přidáme lžičku mleté papriky, maso nakrájené na kostky, orestujeme a podlijeme vývarem, jen aby bylo maso ponořené, vložíme loupaná rajčata z konzervy, bobkový list a dusíme. Když je maso skoro měkké, přidáme na kostky nakrájenou papriku, kečup, utřený česnek a ještě dusíme, až je vše měkké. Nakonec přidáme uvařené fazole, worčestr, sůl a pepř.

Guláš z ryzců

ryzce, cibule, lžička sladké papriky, 1 čili paprička, pepř, sůl, sádlo nebo olej, hladká mouka, 1 masox, majoránka, vodagulas-z-ryzcu.jpg

Ryzce očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, dáme do kastrólku se lžící sádla a orestujeme do zlaté barvy. Přidáme houby, orestujeme a zasypeme mletou paprikou. Podlijeme vodou, vložíme masox a dusíme. V polovině přidáme nakrájenou čili papričku, zahustíme moukou a povaříme. Nakonec dochutíme pepřem, solí a majoránkou.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

 Hrachová kaše s uzeným a okurkou

500 g hrachu, 1 kostka zeleninového bujonu, 2 bobkové listy, 2 lžíce sádla, 1 lžíce hladké mouky,120 ml mléka, 3 stroužky drceného česneku, majoránka, sůl, pepř, 3 lžíce másla, 1cibule, nakrájená na kolecka, 4 plátky uzeného masa, sterilované okurky

hrachova-kase-s-uzenym-masem.jpg

Hrách nekolikrát propláchnete a přes noc nebo aspoň na tři až čtyři hodiny namočte do čisté vody. Dejte novou vodu a přiveďte do varu s kostkou bujonu a bobkovými listy. Vody dejte jen tolik, aby byl hrách ponořený.
Až bude hrách uvařený, vyjměte bobkové listy a rozmixujte ho. Sádlo rozpusťte v jiném hrnci, přidejte mouku a nechte ji zpěnit, zalijte mlékem, krátce povařte a pak přidejte hrách, česnek, sůl a pepř a pět minut zahřívejte. Kaši zjemněte lžící másla. Zbylé máslo rozpusťte v pánvi a dozlatova na něm osmahnete cibuli. Kaši podávejte ozdobenou cibulkou s plátkem opečeného uzeného masa nebo klobásou a okurkami. 

Netradičný salát s řízkem

1000 g vařených brambor ve šlupce, 4 vejce, 4 nakládané okurky, půl nakládané kapie,1 cibule, 2 KL ostré hořčice, 50ml oleje, 2 PL octa, sůl, trochu cukru, 2 KL majonézy, pepř, 50 ml láku

netradicni-bramborovy-salat-a-rizek.jpg

Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka, cibule na půlměsíčky, vařená vejce nakrájíme na větší kousky, přidáme hořčici, nakrájené nebo na stuhadle s většími oky nastrouhané okurky a papriku na kostičky. Přidáme pepř, trochu cukru, olej, ocet a opatrně promícháme. Osolíme, dáme dvě lžičky majonézy a opatrně dolijeme lák z okurek. Promícháme a případně dochutíme solí a pepřem. 

Pikantní fazolový guláš

Hrnek velkých červených fazolí, 150g uzeného masa, 1 malá mrkev, malý petržel, středně velká cibule, 1 rajče, pikantní klobása, 2 brambory, 5 stroužků česneku, 1PL hladké mouky, 1PL mleté papriky, 1 čili paprička, majoránka 1 bobkový list, olej, sůl

pikantni-fazolovy-gulas.jpg

Fazole namočíme den dopředu.Cibuli nakrájíme na drobno a restujeme. Přidáme nakrájenou mrkev, česnek na plátky a petržel, chvilku zarestujeme, přidáme namočenou fazoli, uzené maso, bobkový list, čili papričku, oloupané rajče zbavené jadýrek a nakrájené na kousky a necháme pomalu vařit, až jsou fazole skoro měkké, přidáme brambory na kostičky nakrájené. Když jsou brambory a fazole měkké, uděláme jíšku z hladké mouky a oleje, přidáme mletou papriku a za stálého míchání vlijeme do hrnce s fazolí, nepřestáváme míchat, aby se neudělaly hrudky. Nakonec přidáme opečenou klobásu a majoránku. 

Houby v pekáčku

1000 g hřibů, koření grilovací, pepř, sůl, trochu kmínu, cibule, česnek,smetana na šlehání, olej, anglická slanina

houby-v-pekacku.jpg

Hřiby očistíme, nakrájíme na větší kusy, zakapeme olejem, posypeme grilovacím kořením, cibuli nakrájíme na kolečka, anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a mírně orestujeme na oleji. Do pekáčku dáme nejdřív orestovanou směs, na ní dáme hřiby, přidáme kmín a drcený česnek, opepříme a promícháme. Přikryjeme a dáme do vyhřáté trouby asi na 30 minut. Poté zalijeme šlehačkou a dáme opět na 30 minut do trouby. Hlídáme, aby byl výpek světle hnědý. Podáváme s vařenými brambory. 

Plněné omelety

1 cibule, 1 paprika, 50g slaniny, vegeta, játra, sýr, sůl, zelená petrželka

Omeleta: 3 vejce, 3 dcl mléka, hladká mouka, sůl, půl ČL sody bikarbóny

Ze surovin vypracujeme hladké těstíčko, necháme chvilku odpočinout a potom upečeme omelety, které přiklopíme poklopem.

plnena-omeleta.jpg

Náplň: Dáme na pánev slaninu a roztopíme, přidáme cibuli a papriku nakrájenou na hrubo a restujeme. Játra nakrájíme na slabé nudličky a přidáme k základu. Opékáme dokud nejsou játra měkká. Ochutíme vegetou, pepřem, špetkou soli a zelenou petrželkou nakrájenou na drobno. Do středu omelety dáme lžíci náplně a posypeme strouhaným sýrem. Pořádně zabalíme a spíchneme párátkem. Obalíme ve vejcích a strouhance a opečeme do zlaté barvy. Ve friťáku je to hned. 

Plněné pečené papriky

6 paprik, 500g mletého masa, 150g vařené rýže, cibule, rajče,paprikový lusk, sůl pepř, vejce, olej, máslo, trochu vody, koření čubrica

Z lusků paprik seřízneme vršek, zbavíme semen a žilek.

pecena-plnena-paprika..jpg

Maso dáme do mísy, přidáme rýži, sůl, čubricu, pepř a vejce. Směs řádně propracujeme. Touto směsí naplníme papriky. Do pekáčku dáme 3 lžíce oleje a kousek másla,přidáme nakrájené rajče, paprikový lusk a cibuli na kroužky.Na to položíme naplněné papriky, zakápneme olejem a dáme do trouby péct na 180-200st asi na hodinku. Občas potřeme vypečenou šťávou. Když jsou papriky na povrchu světle hnědé, šťávu můžeme malinko zahustit.

Podáváme s vařenými brambory. 

Smažený sýr bez smažení

150-200 g strouhaného sýra(např.eidam)
200 g šunky
tolik vajec,kolik bude hrnků
nižší porcelánové hrnky
sádlo a strouhanka k vymazání a vysypání hrnků
syr-z-hrnicku.jpg Všechny hrnky řádně vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.
Do hrnků nasypeme část strouhaného sýra,pak pokrájenou šunku na kostičky a vyklepneme do každého hrnku 1 vejce,dosypeme povrch opět sýrem.
Připravíme si plech s vyšším okrajem,do něj postavíme hrnky.Na plech nalijeme horkou vodu tak,aby hrnky byly do poloviny ponořené ve vodě.
Plech s hrnky vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme cca 20 minut na 220 st.do zlatohnědé barvy sýra.

Vaječné karbanátky

5 vajec na tvrdo uvařených, ,40g másla, 40g hladké mouky, 5 lžic mléka, sůl, pepř, pažitka nebo petrželkavajecne-karbanatky.jpg

Mouka, máslo uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem a povaříme na hustou kaši. Necháme vystydnout. Do vychladlé dáme nastrouhaná vejce, maso, petrželku nebo pažitku, sůl, pepř a jedno syrové vejce na spojení směsi.

Vytvoříme karbanátky, obalíme jako řízek a smažíme do růžova.

Příloha bramborová kaše nebo brambory.

Já přidala ještě hlívu orestovanou s drůbežím masem.

Karbanátky z hlívy ústřičné

400g hlívy, velká cibule, 2 stroužky česneku, pepř, kmín, sůl, karbanatky-z-hlivy-ustricne.jpglžička vegety, 80g špeku, 2 vejce, 2 rohlíky, mléko

Špek nakrájíme na kostičky, dáme na pánev, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme. Vhodíme nadrobno nakrájenou hlívu, kmín, sůl a dusíme do změknutí.Necháme vychladnout. Rohlíky pokapeme mlékem a necháme nasáknout.Přidáme do hlívy, okořeníme vegetou, česnekem a přidáme vejce. Promícháme, dle potřeby dáme strouhanku. Utvoříme karbanátky a obalíme jako řízek. Smažíme do růžova.

Přílohou můžou být brambory s pažitkou.

Plněné žampiony

10 žampionů, 150g šunky, 100g nivy nebo eidamu, cibule, pepř, sůl, olej, vejce

Žampiony od sebe oddělíme - nožičku od klobouku. Nohu pokrájíme a vnitřek plnene-zampiony.jpgklobouku vydlabeme a pokrájíme. Cibuli očistíme a nasekáme najemno. Šunku nakrájíme na drobné kostičky. Na oleji zpěníme cibuli. Přidáme pokrájené zbytky z žampionů, pokrájenou šunku a krátce restujeme. Až je směs hotová, necháme vychladnout, přidáme jedno vejce a plníme žampiony.

Na závěr žampiony posypeme strouhanou nivou a dáme krátce zapéct do trouby. Zapékáme je při 180 °C asi 20 minut.

Šneci z listového těsta
listové těsto, čili omáčka, 3 stroužky česneku, 200g anglické slaniny, 200g šunky, 200g salámu, plátkový sýr, niva, oregano, provensálské koření, žloutek na potřenípikantni-snecci-z-listoveho-testa.jpg

Těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenkou placku. Potřeme ji chili omáčkou a posypeme provensálským kořením. Poté poklademe plátky anglické slanniny, kterou posypeme nadrobno nasekaným česnekem. Tuto vrstvu pokademe plátky sýra a nakonec přidáme paprikový salám. Těsto s náplní zabalíme jako roládu a nakrájíme na přibličně centimetrové plátky. Rozložíme je řezem nahoru na plech vyložený papírem na pečení, potřeme žloutkem a posypeme hrubým pikantním kořením. Šneky pečeme v troubě dozlatova 15 - 20 minut při 200°C.

Plněné papriky s rajskou omáčkou

Asi 8 paprik, 300 gramů mletého masa, nejlépe vepřového a hovězího půl na půl, 1 vejce, 1 žemli, sůl, pepř, 1 malou, jemně nakrájenou cibuli, podle chuti stroužek prolisovaného česnekuplnene-papriky-s-rajskou-omackou.jpg

na omáčku

2 lžíce oleje, nejlépe olivového, 240 g rajčatového protlaku, 2 lžíce hladké mouky nebo lžíci solamylu, 1/4 až 1/2 l hovězího či zeleninového vývaru nebo vody, 1 cibuli, 4 kuličky celého pepře, lžičku sladké mleté papriky

na dochucení

kousek perníku nebo trochu cukru, klidně i třtinového

Paprikám odkrojíme stopku i se semeníky, vyčistíme a opláchneme je.

Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme vejce, žemli namočenou v troše mléka, jemně nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Vše důkladně prohněteme a směsí plníme papriky.

Dáme je péct do trouby vyhřáté na 180°C. Lehce podlejeme vodou a přidáme celý pepř. Pečeme přikryté asi 20 až 30 minut. Po upečení vyjmeme papriky, odstraníme kuličky pepře a šťávu použijeme na omáčku.

Na rozpáleném tuku lehce osmažíme jemně nakrájenou cibulku, přidáme mletou papriku, podlijeme vývarem, povaříme. Přidáme šťávu z pečených paprik, protlak, sůl a kousky perníku. Povaříme a zahustíme moukou nebo solamylem.

Můžeme přecedit nebo promixovat, případně dosladit a už tak jemnou omáčku ještě víc zjemnit trochou zakysané smetany (nebo ořechem másla).

Papriky s omáčkou podáváme s rýží, případně s knedlíkem.

Plněné rizoletky

Ze 3 vajec, hladké mouky, mléka a soli připravíme těstíčko na omelety, které na pánvi upečeme. Necháme vychladnout.plnene-rizoletky.jpg

Na náplň: 300g hub nebo žampiónů, 250g měkkého salámu, 1cibule, 2 stroužky česneku, olej, sůl, pepř, lžička čili, 2 lžíce strouhanky.

Na pánev dáme trochu oleje a na něj jemně nakrájenou cibuli, chvilku restujeme, přidáme nakrájené houby nebo žampióny, na proužky nakrájený salám, přidáme drcený česnek, sůl, pepř a dusíme asi 20 minut. Necháme vychladnou. Do vychladlé směsi přidáme 2 lžíce strouhanky, lžičku čili a promícháme. Naplníme omeletky, přehneme napůl, spíchneme párátkem a obalíme v trojobalu. Osmažíme na oleji do růžova.

Podáváme se zeleninovým salátem.

Kološvárské zelí - dle BD

Potřebujeme:

Perkelt:
200 g plecka
2 lžíce husího sádla
1 středně velkou cibuli
1 lžíci mleté sladké papriky
2 lžičky rajského protlaku
1 rajčekolosvarske-zeli.jpg
pasta z červené papriky
2 stroužky česneku
sůl

100 g anglické slaniny
1 kg kyselého zelí
100 g rýže
paprikovou klobásu
3 krkovice nebo kotlety
1 zakysanou smetanu
sůl

Nejdříve si připravíme perkelt. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme papriku, česnek a maso nakrájené na malé kousky. Přidáme rajský protlak, nakrájené rajče, podlijeme vodou a dusíme doměkka.

Naložené zelí udusíme se slaninou do poloměkka, přidáme předvařenou rýži, hotový perkelt, zakysanou smetanu a vše promícháme. Polovinou směsi naplníme zapékací misku, poklademe kolečky klobásy, přidáme druhou polovinu směsi a navrch naklepané a osolené vepřové krkovice nebo kotlety.

Pečeme přikryté asi 25 minut v troubě na zhruba 200 stupňů, poté vyjmeme, ozdobíme zakysanou smetanou a ještě asi 20 minut dopékáme.

Špekové knedlíky od Itala

300 g suchého pečiva
150 g špeku
2 lžíce hladké mouky
2 vejce
1 cibuleObrazek
1 dl mléka
1 hlávkové zelí
2 dl slunečnicového oleje
1 dl vinného octa
hrst pažitky
parmazán na posypání
máslo
kmín
sůl
pepř

V míse rozdrobíme suché pečivo a přidáme na másle osmaženou cibulku, nasekanou pažitku a špek nakrájený na kostičky. Osolíme, opepříme a zasypeme moukou. Přidáme vyšlehaná vejce a vše dobře promícháme. Namočíme si ruce do vody, aby se těsto nelepilo a děláme kuličky velikosti dlaně. Knedlíky pak uvaříme 8-10min v osolené vodě.
Zelí nakrájíme na jemno a smícháme s vinným octem a slunečnicovým olejem. Osolíme, opepříme a přidáme kmín.
Špekové knedlíky posypeme strouhaným sýrem, pokapeme rozpuštěným máslem a ozdobíme pažitkou. Servírujeme se zelným salátem.

Nastavovaná kaše

 4 větší brambory nakrájíme na kolečka, zalijeme vodou, asi půl litrem vody, měla by být asi 2cm nad bramborama, cibuli nakrájíme na drobno a Obrazekosmažíme na oleji nebo na sádle a dáme k bramborám. Osolíme. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme drcený česnek, asi 100g propláchnutých vařící vodou krupek a vaříme dokud nejsou měkké, Kdyby ještě nebyly, tak opatrně přilijeme trochu vody. Můžeme ochutit majoránkou. Potom necháme dojít pod pokličkou.
Já ještě nakrájím cibuli na kolečka a osmažím dorůžova a tím to poleju.

Houbové karbanátky

600 g čerstvých hub, 4 rohlíky, 4 vejce, 2 cibule, drcený kmín, pepř, sůl, majoránka, 150 g slaniny, strouhanka, mléko, hladká mouka, rostlinný olej na smažení.  

Oloupanou a na kostičky cibuli osmažíme a necháme vychlaObrazekdnout. Do mléka namočíme žemle. Očištěné houby pokrájíme a osmažíme na rozškvařené slanině s mletým kmínem, majoránkou a pepřem. K houbám přidáme osmaženou, cibuli, důkladně vyždímané žemle, 3 vejce a dobře promícháme. Je-li směs příliš řídká, přidáme strouhanku. Z připravené směsi formujeme karbanátky, obalujeme je v mouce, ve vejci rozšlehaném s mlékem a ve strouhance. Smažíme je po obou stranách dozlatova v rozehřátém oleji. Usmažené podáváme s bramborovou kaší.

Vaječné karbanátky

40g másla, 40g hladké mouky, 5 lžic mléka, sůl, pažitka, petrželka, pepř, 7 vařených vajec, 1 vejce, strouhanka na zahuštěníObrazek

Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem a povaříme na hustou kaši. Osolíme, opepříme, přidáme nasekanou petrželku a pažitku.Přidáme vařená nasekaná vejce a jedno vejce syrové. Prohněteme, když je směs řidší, přidáme strouhanku. Tvoříme karbanátky, obalíme ve vajíčku a strouhance a opečeme na oleji dorůžova.

Falešná čína   

2 libové párky,1 velká cibule,2 papriky( nejlépe různých barev),150 g čínského zelí,
1 malá cuketa,50 ml sojové omáčky, olej, na špičku nože mletého zázvoru, půl lžičky kari koření,1 lžička škrobu,vegeta.
Jídlo připravujeme v pánvi wok a musíme pracovat rychle aby zelenina Obrazeknezměkla a zůstala křupavá.
Nejdříve osmahneme na oleji na dlouhé nudličky nakrájené párky, přidáme kari a zázvor a zamícháme. Potom přihodíme zeleninu v tomto pořadí:
čínské zelí nakrájené na kostky, papriku na čtverečky, cuketu na proužky a na větší kusy podélně nakrájenou cibuli. Pokaždé zamícháme. Zprudka osmažíme, ale jen tak, aby zelenina zůstala křehká. Přilijeme sojovou omáčku a zahustíme lžičkou škrobu, kterou jsme rozmíchali ve skleničce vody. Stále mícháme. Pokud by směs byla příliš hustá, podlijeme vodou. Dochutíme vegetou.

Špenátové omelety  

Vejce, hladká mouka, sůl, mléko.

Ze surovin uděláme těsto na omelety,na pánvi opečeme z obou stran dorůžovaObrazek

300g masa, cibule, olej, pepř, čili, zázvor

Maso nakrájíme na nudličky, cibuli najemno, dáme restovat na olej, přidáme čili, zázvor,pepř a sůl. Hotové poklademe na omelety a přikryjeme špenátem.

Špenát

Oloupeme cibuli, česnek. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozmražený špenát, utřený česnek a krátce podusíme.Nakonec přidáme vejce, pepř a sůl. Hotovou směsí plníme omelety.Přehneme v půli nebo zabalíme a ozdobíme zeleninou.

Omeletka pana hajného

250 g hladké mouky, 4 vejce, 350–400 ml mléka, 130 ml minerálky bez příchuti, trochu soli a pepře, 1 lžíce oleje, 100 g anglické slaniny, 600 g různých hub, 1 cibule, 100 g

oblíbeného tvrdého sýra, 1 svazek čerstvé petrželové natě, trochu másla, drcený jalovec (asi tři kuličky), 1 snítka rozmarýnu.

Postup : Mouku smícháme s vejci, mlékem, minerálkou. Osolíme a trošičku opepříme. Důkladně promícháme. Můžeme bílky zvlášť ušlehat na tuhý sníh a přidat ke směsi. Olej rozpálíme na pánvi a smažíme tenké zlatavé omelety. Z uvedeného množství je 8 omelet. Hotové omelety dáme na talíři do trouby, kterou máme rozehřátou asi na 50 °C, aby nevychladly. Připravíme si náplň. Slaninu nakrájíme na kostičky, očištěné houby na plátky, menší houby můžeme nechat celé. Nastrouháme sýr, nasekáme petrželku, cibuli nakrájíme na maličké kostičky. Na pánvičce rozpustíme máslo, osmahneme cibulku se slaninou. Poté přidáme houby, petrželku, okořeníme a asi deset minut dusíme.
Směs rozdělíme na omelety a překlopíme. Můžeme ještě posypat strouhaným sýrem. Podáváme s velkou zeleninovou oblohou.

Pepkovy zapékané brambory

600g brambor, 500g aljašské tresky, 2 stroužky česneku, lžička organa, zelená petrželka, 1 citron, 1 feferonka, decka bílého vína, 30g másla, 5 lžic oleje, pepř, sůl.

Brambory uvaříme ve slupce,oloupeme a nakrájíme na kolečka. Rybu nakrájíme asi na 3 cm kousky. Česnek a petrželku nasekáme, přidáme feferonku a promícháme. Do zapékací mísy dáme vrstvu nakrájených brambor, osolíme, opepříme, poklademe na ně rybu, kterou jsme potřeli směsí petrželky,feferonky a česneku.Zakapeme olejem a citr.šťávou. Vše potom přikryjeme zbylými brambory a zalijeme zbylým olejem a vínem. Posypeme oregánem a dáme zapéct do trouby na 30.minut. 

Námořník vl.

2 velké cibule nakrájet na kolečka a oObrazekrestovat do zlatova.Brambory na kolečka,salám,nebo lepší nějaké masíčko,maso se naklepe,osolí a opepří a zprudka opeče na 2 lžících tuku,maso vyndáme,přidá se decka vody a nechá povařit.Do hrnce dát brambory,okořenit třeba vegetou,nebo jiným kořením,na to cibuli,maso,další vrstva brambor a tak pokračujeme,až jsou nahoře brambory.Nalijeme tam výpek,brambory navrchu opepříme a okořeníme.Zapneme na high a necháme asi 3,5hod.Potom zalijeme asi 1,5 deci bílého vína a necháme ještě půl hod.(Maso peču plátky a potom je nakrájím na menší kousky.

Bábinčiny zapečené těstoviny vl.

Těstoviny uvaříme ve slané vodě.Cibuli oloupeme, nakrájíme nahrubo a Obrazekusmažíme . Přidáme nakrájený salám, grilovací koření, pepř, sůl.

Do směsi dáme těstoviny, promícháme a dáme do zapékací misky. Dáme do trouby asi na 15 min. Potom polijeme rozšlehanými vejci a nahoru dáme nastrouhaný sýr a necháme zapéct, až se sýr roztéká. Podáváme s nakládanou zeleninou.

Bramborové knedlíky s uzeným

1 kg uvařených brambor, 150 g krupice, 1 lžička soli, 1-2 vejce, 200 g hrubé mouky, 1 cibule, sádlo
ObrazekNáplň
: 30 g sádla, 1 cibule, 2 lžíce strouhanky, 300 g vařeného uzeného masa

 

 

Uvařené horké brambory rychle oloupeme, dáme na vál, posypeme krupicí a válečkem pomačkáme aby nezůstaly žádné hrudky. Potom přidáme sůl, vejce a mouku a vypracujeme těsto. Vyválíme na plát silný 1 cm a pokrájíme na čtverce, na které rozdělíme náplň, zabalíme, zakulatíme a vaříme asi 10 minut (nejlépe v páře). Na talíři posypeme cibulí osmaženou na sádle a podáváme se zelím nebo špenátem.
Náplň
: Cibuli zpěníme na sádle, přidáme strouhanku, pokrájené maso a vše dohromady opražíme.

Staročeské palačinky s drůbežími játry

2 vejce, 1/2 l mléka, 20 dkg hladké mouky, sůl, pepř, olej.

Náplň : 250 g drůbežích jater, cibule, 3 stroučky česneku, 5cl červeného vína, kmín drcený, sůl, pepř, olej.

Upečeme palačinky. Orestujeme cibulku s játry nakrájenými najemno, zastříkneme vínem, přidáme kečup, a dochutíme kořením. Palačinky naplníme směsí.

Langoše

 500g hladké mouky, 2,5 dkg droždí,

Obrazek

4 lžíce mléka, špetka soli, špetka

cukru

 Kvásek nechat vykynout a potom zadělat těsto. Nechat asi půl hodiny kynout, lžící vykrajuji bochánky, které rozplácnu a vytáhnu a smažím ve friťáku. Jsou jednoduché a krásně nadýchané. Kdo má pekárnu, nechá těsto zadělat a

vykynout v ní. Dávám na 500g mouky asi 250ml vody,těsto by mělo být vláčné.

Škvarkové pagáčky

200g umletých škvarků, 400g polohrubé mouky, 30g droždí, lžička cukru, 1,5 dcl mléka, 2 vejce, mletý pepř, sůl, vejce na potření

Z celkového množství mouky odebereme 100g a smícháme se škvarkami. ObrazekZformujeme do čtverce a dáme ztuhnout. Z droždí, cukru a mléka připravíme kvásek.Do zbylé mouky přidáme sůl, vejce, pepř, nakynutý kvásek a zpracujeme ve vláčné těsto. Necháme vykynout. Nakynuté těsto vyválíme do čtverce a doprostřed dáme ztuhlé škvarky s moukou. Protilehlé strany spojíme, aby byl čtverec zabalený v těstě. Takto zabalené, vyválíme na obdélník, který přeložíme na třetiny a necháme kynout. Válení a skládání opakujeme ještě 3x. Mezi válením a skládáním těsto nechat 20minut kynout.

Nakonec těsto vyválíme na 1,5 cm silný plát a vykrajujeme kolečka, které ozdobíme mřížkou, potřeme vejcem a necháme ještě asi 15 minut kynout. Ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova.

Jsou docela pracné, ale výsledek stojí za to!

Houbovec

500g různých hub, 4 žemle, 4 vejce, 60g másla, 3dl mléka, majoránky, pepř, kmín, sůl, tvrdý sýr, máslo a strouhanka na vymazání pekáčku.

Očištěné houby nakrájíme na kousky, osolíme je a dusíme doměkka. Žemle nakrájíme na kostičky a pokapeme mlékem.Utřeme máslo, žloutky, přidáme žemle, houby, osolíme, okořeníme a vmícháme našlehaný sníh.

Připravenou směs dáme do vymazaného pekáčku, nebo zapékací misky, kterou jsme vysypali strouhankou. Pečeme dorůžova v mírně vyhřáté troubě.Posypeme strouhaným sýrem a podáváme se zeleninovým salátem.

Špenátový závin

400g hladké mouky, 1 ztužený tuk, lžička soli, 1 vejce, 2 lžíce octa, 10lžic vody, špetka cukruObrazek

Ze surovin zaděláme těsto, necháme 15 minut odpočinou. Rozdělíme na dva díly a vyválíme.Na pánev dáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme do růžova. Přidáme rozdrcený česnek, rozmražený špenát a necháme dusit asi 15 minut. Potom přidáme 2 vejce, lžíci strouhanky, osolíme a opepříme. Necháme vychladnout. Tuto směs natřeme na vyválené těsto, zavineme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 200st. Asi 30 minut.

Šmakoun jako čína

Balíček šmakosu, jedna cibule, worcester, sojová omáčka, lžička sladké mleté papriky,Obrazek půl lžičky pálivé nebo jedna čili paprička, kari koření, olej, půl červené papriky, půl žluté, nať s jarní cibulky

Šmakona nakrájíme na plátky, cibuli na kolečka, přidáme koření promícháme a necháme asi 2 hodiny v chladničce. Na pánev dáme olivový olej, přidáme směs a opékáme jako čínu. Můžeme malinko podlít vodou a zahustit. Na jiné pánvi orestujeme na proužky nakrájenou žlutou, červenou papriku a natě cibulek, kterými ozdobíme na talíři hotové jídlo.Podáváme s rýží.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

recept

(lida, 8. 10. 2013 21:36)

mám dobré recepty kam je mohu poslat

Re: recept

(Helča, 9. 10. 2013 18:13)

Zdravím, tak na netu je několik stránek, třeba Pošli recept, tohle jsou moje vlastní stránky,které jsem si založila, baví mne vaření a vše kolem kuchyně a zahrady, tak jsem si je založila. Liduško, máte taky možnost si je založit, není to složité. Přeji hezký večer.